Eldsjälar är guld värda- uppmuntra dem idag

Vi möter eldsjälar lite överallt. De finns i alla föreningar och organisationer. Det är sådana personer som ställer upp, tar ansvar och tjänar med glädje. Ofta är det scenmänniskorna som syns eller de som står framför kameran, men vid alla arrangemang finns det massor av människor bakom scenen. Eldsjälarna brinner för sin sak, de känner glädje i tjänsten och ofta engagerar de sig utan större belöningar, kanske inte ens att de får uppmuntran. Ändå fortsätter de och kämpar.
Jag är ofta inbjuden till olika föreningar och organisationer. Något som slagit mig är värdet av förtjänsttecken. En eldsjäl kanske inte får så mycket uppmärksamhet i vardagen men vid några tillfällen lyfts de fram och får en pin eller något annat synligt bevis för sina uppskattade insatser. För den oinvigde förstår man inte vad de olika märkena står för, men för organisationens medlemmar så är det ett bevis för "lång och trogen tjänst".
Det är bra med pins och andra dekorationer, men vi behöver också bli bättre på att uppmuntra i vardagen.
Du som läser detta: Tänk på en eldsjäl som du möter. Hör av dig på något sätt i dag och uppmuntra. Kanske kan du göra något av följande:
- Skicka ett SMS
- Skriva en hälsning via e-post
- Skicka ett vykort
- Slå en signal och uppmuntra
- Baka en kaka och bjud på fika
- Bjud hem eldsjälen på söndagmiddag
- Erbjud dig att hjälpa till med något som du är bra på (snöskottning på vintern, gräsklippning på sommaren)
- Erbjud dig att vara barnvakt
- Skriv något positivt på sociala medier
- Skänk en slant i dennes namn till någon välgörenhet (vaccination eller en get. Finns mycket sådant bland välgörenhetsorganisationer)