Nytt exempel om att värdera vad som är en nyhet

När vi undervisade eleverna på medieprogrammet om vad som är en nyhet fanns det några bärande tankar om vad som gör en viss händelse till en nyhet. Det klassiska exemplet har varit att om en hund biter en brevbärare så är det ingen nyhet. Om däremot brevbäraren biter hunden så kan det falla under kategori nyhet. Häromdagen såg jag på Facebook en ny illustration kring vad som beskriver en nyhet.
 
Hamas skjuter raketer över Israel - ingen nyhet.
Hamas skjuter raketer över Israel - ingen nyhet.
Hamas skjuter raketer över Israel - ingen nyhet.
Israel skjuter en raket över Gaza - stor världsnyhet. Alla medier är på plats.
 
Eller är detta ett uttryck för en annan värdering än just nyhetsvärderingen. För en tid sedan lyssnade jag på Israels ambassadör till Sverige - Isaac Bachman -som menade att alla är emot Israel och därför strävar landet efter att bli självförsörjande på allting. Helt enkelt ett sätt att överleva. Tyvärr lever det ett starkt hat mot staten Israel och inte minst förra veckan blev det så tydligt på sociala medier när socialdemokraternas ledare skrev kloka ord om Israels rätt att försvara sig. Det blev en "storm" på nätet eftersom han tydligen inte fördömde Israel så som många på vänsterkanten menar att han borde gjort.
Oavsett vad man tycker om Israel-Palestina-frågan så visst är nyhetsförmedlingen märkligt. Kanske är det så att Israel har många fler fiender än vänner och det påverkar även den opartiska journalistkåren?