Väljarna har alltid rätt

Varje år efter Eurovisionsschlagern är avslutad blir det alltid diskussionen om det var rätt låt som vann. Inte minst i år då många diskuterade om valet handlade om mer än själva låten. Efter ett val uppstår samma frågor. Nu har mängder av ledare, debattartiklar och insändare analyserat valet till Europaparlamentet. Vi som är politiskt aktiva och drivit valkampanj är förvånade över valresultatet. Efter att ha talat med många människor hade jag inte trott att valvindarna skulle blås i den riktning som de gjorde.
Samtidigt så måste vi inse att demokratin bygger på medborgarnas röstande på valdagen. Det är bara rösten som lagts i valurnan som räknas. Uppenbarligen lyckades några partier mobilisera sina väljare och lyckades därmed knipa mandat i parlamentet. Om fler hade röstat kanske valutgången hade blivit annorlunda.
Nu gäller det för partierna att samverka. I EU-valets fall så ska var och en göra sitt yttersta för Europas bästa. En stor del av det politiska arbetet handlar om kompromisser och försöka att finna gemensamma lösningar. I de fall där man har olika åsikter är det alltid ett givande och ett tagande.
Nu inleder de 20 parlamentarikerna snart sitt arbete och vi andra förbereder oss för det kommande valet 14 september.