Antalet konkurser minskar

Enligt Creditsafe så minskar antalet konkurser för fjärde månaden i rad. Februari månad är dessutom den lästa "konkursmånaden" på tre år. Det är den fjärde månaden i rad som antalet konkurser i Sverige minskar.
 
Dessutom fortsätter den genomsnittliga omsättningen i de konkursade bolagen att minsk.
 
Detta är en positiv nyhet och kan vara ett tecken på en vändning. Men tyvärr har många företag haft det oerhört tufft de senaste åren och många har det fortfarande bekymmersamt. Vi som är för fri konkurrens menar att globaliseringen har flera positiva fördelar, men samtidigt så finns det många frågetecken kring den fria rörligheten avseende både tjänster och gods. Det närproducerade och särskilt det närodlade är oerhört angeläget att vi värnar. I Skaraborg är t ex svinproduktionen hotad. Inte för att fläsket är dåligt, snarare tvärtom, men billigt importerat kött säljer bra. Detta är en del av den fria rörligheten och positiv, men har också en baksida. Svensk grisproduktion är hotad.
Ska den räddas så finns det bara ett sätt (såvida man inte går in och subventionerar) och det är att fler svenska konsumenter köper svenska produkter.
 
Trenden kring minskande konkurser är naturligtvis positiv. Men man behöver också ställa frågan kring antal nystartade företag. Enligt bolagsverket så sjönk antalet nystartade företag (inom de fyra vanligaste företagsformerna) med 2 procent under 2013. Det är den senaste statistiken som jag funnit. Men samtidigt så var ökningen under årets sista månad 16,1%.
Så det är kanske något uppsving på gång i ekonomin?
 
 
#100blogg, dag 4