Skulptur i Pilane - en upplevelse mellan då och nu, mellan himmel och jord

Den senaste tiden har jag haft flera tillfällen att få tala om kulturens kraft och möjligheter. Jag har då flera gånger resonerat kring begrepp som entreprenörskap, kreativitet, skapande och innovation. Konst och kultur handlar ofta om att någon vrider och vänder på perspektiven, prövar nya lösningar och helt enkelt gör något på sitt speciella sätt. Detta kallar juristerna för verkshöjd. Som kulturpolitiker har jag förmånen att också få möta många kreatörer och lyssna till dem och ta del av deras tankar. Det är ofta berikande samtal.

Igår fick jag möjlighet att besöka Skulptur i Pilande och prata en stund med Peter Lennby, eldsjälen bakom satsningen som lockar många att vandra runt Pilane gravfält. Hans idé om att skapa en utställning utomhus med internationella skulpturer är kanske inte unik, men ändå en genuin upplevelse. Kanske är det unikt i det att man möter svensk historia i form av tidigare generationer som använt området som begravningsplats. Men det är också ett fantastiskt möte med konsten i naturen. Det människan har påverkat, det odlade, förändrade och skapade möter naturens skapelse, med både karga klippor, mängder av växter, betande får, och djur som både flyger och kryper. Lite plötsligt, och ibland oväntat möter vi då skulpturer i landskapet. Några platsspecifika, alltså verk som skapats för att visas här, medan andra har funnits med vid tidigare utställningar.

Det är en upplevelse att vandra runt det som konstnärers händer format och se detta i Guds egen skapelse. Det blir då också ett möte mellan himmel och jord.

Nedan är några bilder från vandringen igår och den fantastiska bohuslänska ljungen har nu börjat att erövra de magra jordarna i det karga landskapet.

 

 





Vill du veta mer? Kolla deras hemsida: www.pilane,org