Hur vinner man ett krig?

Krig är något fruktansvärt. De som drabbas mest är civilbefolkningen (läs kvinnor och barn). Lidandet i samband med ett krig och efter krigsupphörandet är oerhört.
Krig gör att miljoner människor är på flykt. Krig gör att mängder av helt oskyldiga människor mister livet eller skadas så att de resten av livet får leva med sviterna av krig.
Man kan ställa sig frågan; varför krig? Svaren varierar men en anledning är brist på dialog. Det går så långt i denna brist att man bestämmer sig för att utpeka en annan för fiende och tillgriper våld för att förinta den andre och dennes idéer.
Vi krigar för fredens skull är ett argument som kan användas. Om man utplånar fienden så har man åstadkommit ett maktövertagande. Ett kuvat folk kan utropa sig besegrat och då finns en "vinnare". Jag delar inte tanken på att det finns segrar i ett krig, det finns bara förluster och förlorare.
Den intressanta frågan idag är hur krig kan avslutas? Måste man bomba sönder ett land, t ex Syrien och driva alla dessa medborgare på flykt och sedan skjuta ihjäl varandra tills slutligen en part finns kvar. Eller kan fred uppnås genom dialog? Eller är det snarare så att det pågår en ideologisk kamp - att kriget är ett ideologiskt krig. Om man anser att det är en ideologisk kamp så finns det förhoppningar att lösningar kan åstadkommas genom samtal, Förhandlingsbordet kan därmed vara den avgörande arenan.
Jag möter många personer från Syrien som längtar efter fred. Att kunna återvända till sitt land och vara med och bygga upp det.
Hat har aldrig lett till något positivt. Kärlek däremot leder alltid till något positivt. Jag är övertygad om att det bästa för världen skulle vara att kärleken får flöda.
Låter det naivt? Jag tror alltså att det mest effektiva sättet för att få slut på ett krig är att kärlek mellan människor får råda,