Vansinnesdåd där alla är förlorare

De senaste dagarna har vi följt händelserna i Frankrike och begreppet "je suis Charlie" kommer att leva länge. Ikväll kom beskedet att terroristerna dödats. De hade uttryckt en önskan att bli martyrer och förhoppningsvis är det inga som kommer att minnas dem för att de gjorde något som helst positivt på Charlie Hebdo. Fördömanden är det enda rätta. De är lika representativa för islam som Ku Kux Klan är kristna företrädare. Det är sorgligt när extremister använder sig av religion som täckmantel. Dessa vansinnesdåd i Paris är inte representativa för muslimer, utan även de flesta anhängare av islam tar också avstånd från denna typ av terrorism. Tyvärr ser vi att kriget i Syrien och Irak är broder mot broder. Tack och lov är det få systrar som sysslar med denna typ av övergrepp.
Samtidigt så ger händelserna många anledningar till reflektioner. En intressant sådan finns i nedanstående länk återfunnen hos GPs ledarblogg.
 
Jag började min dag med att läsa SLAs ledare och Niclas Lindstrand beskrev "vi och dom" och menar att begreppet är terrorns vapen. Han avslutar med: "Hur svårt det än är att förstå och därmed bekämpa fanatismen så får ”vi” aldrig köpa världsbilden med ”vi och dom”. Terrorns enda gemensamma nämnare är fanatism. Det behövs färre fanatiker, inte fler. Det är det enda riktiga ”vi och dom” som finns"
Hela ledaren kan du läsa på sla.se