Lyckad allsångskväll - Andrae Crouch Tribute

Pingstkyrkan var fullsatt i söndags kväll vid Andrae Crouch Tribute. Den moderna gospelsångens skapare uppmärksammades och det hela gick under beteckningen allsångskväll. Och det blev verkligen allsång. Anders Jaktund, som sysslat med kristen musik hela sitt liv, ledde kvällen och lotsade oss igenom Andrae Crouch´s liv. Leif och Ingela Jonsson höll ihop det hela musikaliskt och hade verkligen fått ihop en bra kör och kompgrupp. Musiken var mycket bra. Engagerat och kvalitativt.
 
Jag har gjort många reflektioner efter konserten. Varför vill människor komma samman och sjunga? Detta är en trend som pågått under flera år och kanske har den också varit en av frikyrkans stora framgångsfaktorer. Sångerna som sjöngs denna kväll är enkla till sin karaktär, men av sådant slag att man också minns dem. Det var uppenbart att många i publoken kunde sångerna utantill och ibland trodde man att taket på kyrkan skulle lyfta av allt engagemang. Sången förenar människor och skapar en samhörighet. Detta är en del av det viktiga arbetet att bygga en kristen identitet.
 
Kvalité i text och musik gör att man minns och engageras. Därför är kvalitetsmusik tidlös. Gårdagens musik är "gammal" idag, men ändå finns det "gamla" sånger som håller idag. Jag tillhör dem som gärna lyssnar på musik som skapades för flera hundra år sedan. Hur kan de stora kompositörerna locka en publik på 2000-talet. Något är det som utgör konstnärlig kvalitet.
Mycket av det som produceras är dussinvara och har en uppgift för en tid, men förbleknar snabbt och faller i glömska.
 
Jag är inte musikvetare och kan inte bedöma Andrae Crouch musik, men söndagskvällen övertygade mig om flera saker.
1. Vi vill sjunga tillsammans
2. Det går att samla folk
3. Vi har enorma tillgångar i vår och andra församlingar
4. Eldsjälar som Anders Jaktlund har stor betydeles
5. Folk vill ställa upp och sjunga och spela tillsammans om det finns ledare som leder
6. Kvalité håller i längden
7. Den andliga sångskatten behöver underhållas. (Flera av de unga i publiken hade aldrig hört sångerna live)
8. En sådan här kväll behöver repriseras i andra kyrkor så att fler får ta del av den.
9. Texter som handlar om evangeliets kärna har bäring idag
10. Som kristen behöver man inte skämmas för sin tro (We are not ashamed)
Listan kan säkert göras väldigt lång, men som en i publiken åkte jag hem glad och tacksam. Stärkt i min tro. Uppmuntrad. Stolt över att vara med i en församling som vågar satsa. Glad över alla hängivna sångare och musiker. Tacksam för våra eldsjälvar som osjälviskt använder sina gåvor för att förmedla glädje till andra.