North Sea Tall Ships Regatta

I Blyth är det folkfest. Northumberland County Council genomför en av sina större satsningar någonsin på en festival och med de stora skeppen som utgångspunkt har man en stadsfestival som lockar många.
I dag avseglar skeppen från hamnen i Blyth och nästa helg anlöper de Göteborg. Då blir det mottagning i Frihamnen.
Sedan några år tillbaka har vi ett partnerskap med North East England och detta event blir nu en del i vårt utbyte. Jag är här för att träffa de ansvariga kulturpolitikerna och tjänstemän och knyta nya kontakter. Vi har mycket att lära mellan våra regioner och då jag höll tal igår påpekade jag att Nordsjön är en förenande faktor, inte en åtskiljande. Som grannar har vi mycket att tillföra varandra
 
 
På dagarna var det fyllt med utställare där både organisationer och näringsliv visade upp sig. På kvällarna var det en stor ljusfest där eld, fyrverkerier, musik och ljus fyllde hamnen och i publiken fanns kanske 50 000 åskadare.
Över allt i Blyth blev man påmind om regattan och intrycket är att hela stan var med på denna satsning och man såg det som ett av de stora eventen där invånarna ville visa upp en stad på frammarsch.
 
 
För att få så många människor till hamnområdet hade man ordnat Park and Ride. Man parkerade utanför staden och fick sedan åka buss, gratis, till festivalområdet.
Senare idag seglar skeppen och nästa helg får vi säga: Välkomna till Västsverige.