Det är ledarskap som saknas

Var finns ledarna? De som är beredda att gå före? De som pekar ut vägen? De som har förmåga att ta lead? Självklart finns de, men i proportion till alla de som vill göra olika samhällsinsatser, är ledarna få. En av föreningssveriges största utmaningar är att få ledare att ta ansvar för utvecklingen av föreningen.
Vid ett möte med kunniga inom svensk fotboll berättade de om tjejers och killars stora intresse för att spela fotboll. Nästan inga klubbar har problem att engagera fotbollsskolor och träningar. Tränande ledare finns det också gott om, särskilt föräldrar som vill engagera sig i sina barns fritidsintresse. Utmaningen ligger i att rekrytera funktionärer till ledningen för klubben. Två uppdrag verkar särskilt svårt, ordförande och kassör. Att vara ordförande för en sportklubb är att få stå i rampljuset, att också vara problemlösare, men framför allt ett stort ansvar att engagera frivilligarbete. Men då man får en ordförande som går före och utvecklar så brukar många människor sluta upp och satsa. Ofta ligger en förenings styrka i lagets gemensamma utveckling, men för att få ihop ett lag behövs också den ytterste ledaren.
Många föreningar vänder sig till redan aktiva personer. En del säger att en valberedning får bäst napp om den söker bland redan aktiva funktionärer. Men vi borde dela på uppdragen så att ingen bränner ut sig på sitt ideella ledarskap.
Att hitta morgondagens ledare är en stor utmaning. I varje förening borde det finnas ett "program" för att tillvarata unga intressen och då man ser ett ledarskapsämne så bör denna person ges möjlighet att tränas i sitt ledarskap. Men tyvärr sitter många av oss, som idag är ledare, kvar på våra poster och hindrar en förnyelse. I några sammanhang, t ex inom Miljöpartiet, får politiker inte vara verksamma mer än några mandatperioder. Jag delar nog inte den uppfattningen att man ska bytas ut med automatik, men kraven blir stora på organisationen att alltid söka efter morgondagens nya ledare.
Ledarskap handlar om att skapa ledare. Det är alltid en process och en vis ledare söker alltid sin efterträdare.