Vad ger debatterna?

Nu är det valrörelse. Varje dag ställs politiker inför väljarna. Ofta sker det på ett sådant sätt att åtta, ibland fler, partier ställs på rad och så får varje parti presentera sina förslag under några minuter. Sedan brukar det vara vissa frågor som ska besvaras. Antingen kommer de från en utfrågare eller från publiken.
Ofta blir det någon slags "armbågskamp" för att få ordet. Väldigt ofta bryter någon in en annans tal och publiken hör ingenting. Men då debatten drar igång och det är många som är involverade blir det ofta en dålig ordning. Därför krävs det alltid rutinerade programledare//utfrågare som klarar att hålla ordning.
Idén med debatterna är att varje parti ska få klargöra sina politiska ställningstaganden. Den tanken är hedervärd men formatet gör att det i praktiken blir svårt.
I går var det TV-debatt som Expressen ansvarade för. Det blir många sådana debatter de kommande veckorna (idag är det 25 dagar kvar till valet) eftersom det numera finns så många "fönster för rörlig bild". Denna debatt fördes i hyfsad ordning och duktiga och kompetenta journalister stod som utfrågare.
Men det blir ändå så att en debattör måste "hugga" och ta för sig. Är en politiker snabb att ta ordet kan det lätt bli så att just den politikern dominerar. Då är det lätt för någon som inte riktigt lyckas ta sig in i debatten att "drämma till" rejält när man väl får ordet.
Det är lätt att i stundens hetta säga oövertänkta saker. Men partiledare ska man kunna ställa krav på. Attityder som tyder på översitteri eller förminskning av andra ska man hålla borta från debatten.
I går gick statsministern in i en klassisk fälla. Han försökte att dela med sig av sin mångåriga erfarenhet från industrin. Han har stora kunskaper och har varit med om mycket under sin tid som industriarbetare och facklig företrädare. Den erfarenheten har inte Ebba Busch Thor. Att Löfvén delar sin erfarenhet är bra och stärker honom, men sättet han gör det på gör att alla argument, all fakta, all insikt, bara försvinner. Vid några
 
 
tillfällen har han visat brist på respekt för andra kvinnliga partiledare. Hans medarbetare borde hjälpa honom med detta. I går var Ebba Busch Thor så modig att hon direkt kontrade honom och accepterade inte att en minister som leder en s k feministisk regering använder sig av en klassisk härskarteknik. Journalisten beskriver det som "fulknep" och sådant är inte statsmannalikt. Heder åt Ebba Busch Thor som direkt reagerade.