Amöterna vann världens största filmpris

Konfettin virvlade omkring då glädjefyllda scener utspelades. Amatörerna, regisserad av Gabriella Prichler, vann årets Best Nordic Film Dragon Award. Det är världens största filmpris och är på en miljon kronor. Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad och Volvo Car Group finansierar detta. Utdelningen skedde under filmgalan som är vid avslutningen av festivalen där över 399 filmer visats.
Filmen Amatörerna handlar om en tysk etablering som ska ske antingen i Lafors eller Alingsås. Kommunledningen i Lafors bestämmer sig för att sätta kommunen på kartan och tar hjälp av en skolklass. Inget blir som man tänkt sig. Filmens skådespelare är alla amatörer, men tillsammans blir det ett persongalleri som gör att man kan känna igen sig. I filmen finns ett antal scener som berör och då särskilt den tamil-talande mamman som inte längre kan kommunicera med sin son, då hon tappat all svenska och barnen lärde sig aldrig tamil. Sedan jag såg filmen har jag mött flera kommunpolitiker och har rekommenderat dem att ta med hela kommunstyrelsen och se filmen.
Under festivalen har också några stora stjärnor funnits med. Vid premiären var Alicia Vikander åter i Göteborg och det väckte stor uppmärksamhet. Ikväll fick Juliette Binochet en hedersutmärkelse och gav filmgalan en särskild "star feeling".
Om några veckor får vi en samlad rapport om festivalen men mycket tyder på att den dragit stor publik och stärkt sina positioner. Den framstår alltmer som en av de större festivalerna i Europa.