Ebbas konto fejkat

 
De kallas nättroll. Otrevliga typer som tar sig in och utger sig för att vara någon annan. Helt enkelt riktigt fejk. Presidentvalet i USA gav många exempel på "alternative facts" eller "fake news". Vi har varit hyfsat befriade från detta i Sverige, åtminstone vad vi själva tror. Men idag fylldes sociala medier om en "attack" riktad mot Ebba Busch Thor. Någon har helt enkelt tillverkat ett konto som verkar vara ett äkta "Ebba-konto" men som är helt falskt. Sådant gillar vi inte och många har uppmanats att kolla att avsändaren är @BuschEbba.
Det som är skrämmande är hur någon kan skapa ett konto och skriva "trovärdiga" saker men som ändå är helt falska. Syftet är antagligen att skapa ett förtroende och på lång sikt vilseleda. Detta är en mycket förrädisk metod och det har visats många exempel från USA. Misstankarna har riktats mot ryssarna, men det är svårt att veta om det verkligen är en sådan inblandning. Jag har också att anklagelser i vissa fall riktats mot Nordkorea. Oavsett var falska konton uppstår eller vem som gör det så är det bedrägligt och bidrar inte på något sätt att tillit skapas.
Ändå kan man säga att det är intressant att just Ebba är måltavla. Kanske är de fler men är ännu inte avslöjade. Någon måste anse att Kristdemokraterna utgör stor fara och lägger tid, resurser och engagemang att föreställa sig vara Ebba. Kanske är det så att Kristdemokraterna är ett hot mot någon? Kanske beror det på att fler uppfattar att just Kristdemokraterna har en bra politik som bygger ett alternativt samhälle? Att partiets idéer är så bra och att flera börjar förstå det, så att "stora" och "etablerade" partier känner sig hotade och konsulterar nättroll? Kan det vara så?