Halmen lockar

 
Halmens Hus i Bengtsfors är en pärla. Sedan många år har Halmens Hus ett regionalt uppdrag och bidrar till att sprida kunskap om det svenska kulturarvet men också om halmen som ett hållbart material.
I dag är det svårt att tänka sig att halmen var en stor industri i norra Dalsland för 100 år sedan. Halmen blev en möjlighet för många dalslänningar att överleva under svåra missväxtår och under stor fattigdom. Under några årtionden var det många dalslänningar som emigrerade till USA. Men för andra blev hemslöjden och särskilt kvinnornas engagemang en möjlighet för andra att kunna bo kvar. Under några årtionden blev halmen inte bara ett hemmaarbete vid sidan av annat, utan utvecklades till en "industri" som stärkte bygden och skapade en exportartikel. Många i USA ville bära svenska halmhattar och detta blev en stor exportprodukt.
Halmens Hus beskriver en period i svensk historia där stora utmaningar rådde, men där också entreprenörskap utvecklades. Ett av många perspektiv är att hemslöjden ofta (kanske till och med oftast) initierades av kvinnor. Nu står Halmens Hus inför beslut om att skapa en ny basutställning. Den kommer att stärka verksamheten som troligtvis är unik i Norden. Ett besök i Bengtsfors kan rekommenderas.