Riksdagen erkände folkmord

Den svenska riksdagen har idag beslutat att erkänna massakrerna 1915 (och tiden därefter) av armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker som ett folkmord.

Krsitdemokraternas partistyrelse har tidigare uttalat att denna enorma massaker, kan vara upp emot 2,5 miljoner människor, ska anses vara ett folkmord.

Turkiet som vill bli ett EU-land har aldrig erkänt detta övergrepp som skedde i det osmanska riket. I Sverige finns många släktingar till de som dödades. De allra flesta offren var kristna och det var deras tro som i huvudsak var orsaken till massakern.

Anneli Enochsson som engagerat sig i denna fråga skriver på sin blogg att "Så länge som ett land inte gör upp med sin historia lever den som en varböld i dess land".

Holger Gustafsson, kristdemokratisk talesman i utrikesfrågor, förklarar på Kristdemokraternas hemsida varför de flesta kristdemokrater valde att rösta nej till erkännandet i riksdagen. Det gäller nu att vara en mycket god pedagog då man förklarar detta förfarande: Att idag trycka på NEJ-knappen innebar inte att man anser att ett folkmord inte har begåtts. Argumentet var att man inte anser att riksdagen ska uttala sig i denna typ av frågor; de ska avgöras av domstol. Partiet anser alltså att ett folkmord har ägt rum och det ska betecknas som ett folkmord, men då man ska rösta om det i riksdagen trycker man NEJ för att man anser inte att riksdagen ska uttala sig i frågan.

Jag tror inte att det blir lätt att förklara detta för de tusentals släktingar som förväntar sig att Sverige står upp för mänskliga rättigheter. Jag hoppas nu att våra riksdagsledamöter gör intensiva besök runt om i landet och förklarar varför man röstar NEj när de flesta upplever att man borde sagt JA.

GP, DN, SvDAftonbladet,
Denta

GRATTIS nu passar TURKIET in i EU, varför? för att Turkiet är också blodsugare som alla andra EU länder som tex England, Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland, Holland, Belgien, Sverige, Danmark, Bulgarien, Portugal och Grekland.

Ville H

Och du tror inte att det faktum att armenier bosatta på ottomanskt territorium frivilligt tog rysk värvning och därmed i praktiken blev landsförrädare kan ha bidragit till turkarnas senare behandling av dem?