Kulturting om konstnärers villkor

 
I fokus för årets kulturting stod konstnärerna. Vi hade bestämt oss att denna gång bjuda in konstnärer i Västra Götaland och ha en konferens där vi lyssnade till deras erfarenheter och tankar. Regeringens utredare, Ann-Christin Nykvist, var huvudtalare och gick igenom den konstnärspolitiska utredningen. Den kommer snart för remiss och då har vi en hel del att kommentera. Den kartläggning av ekonomi som presenterades visade att många av våra konstnärer tjänar under 20 000 kr i månaden.
Dagen bestod av mängder av samtal. Dels var det några konstnärer som deltog via filmer där de beskrev sin situation. I andra fall var det samtal på scen, men det ordnades också "öga mot öga"-samtal där en politiker satt vid ett bord omgiven av konstnärer. Många samtal skedde också vid fikastunderna. Vi hade också sett till att alla konstnärer kunde ladda ned sin biljett så att de inte hade några utlägg alls för dagen.
Som ordförande för kulturnämnden har jag haft förmånen att, tillsammans med mina kulturpolitiska kollegor, lyfta fram flera olika områden under denna mandatperiod. När jag reser runt i Sverige är det många som berättar att de uppmärksammat vad vi gjort. Det är uppmuntrande. Det finns en enorm kreativitet bland konstnärerna i Västra Götaland. Nästa vecka ska vi dela ut stipendier och det är alltid en högtid. Våra satsningar på ersättningar vid utställningar (MU-avtalet) har också fått uppmärksamhet liksom de satsningar som vi gjort på kollektivverkstäder. Man kan räkna lite olika hur många konstnärer som finns i vår region. Enligt Konstnärsnämnden så är det 4617 personer som statistiskt faller under de olika konstnärliga yrkesområdena. Vår egen statistikavdelning visar att siffran är något högre, men oavsett det exakta antalet så har vi många kreativa yrkesverksamma personer som bidrar till det goda livets genomförande. Konst har en viktig roll i vårt samhälle.