Mariestad ligger i framkant för alternativa drivmedel

 
Häromdagen var vi en grupp kristdemokrater som fick en genomgång av Mariestads satsning på Electrivillage. Ett stort projekt är Electricity som pågår i Göteborg. Mariestad har inspirerats av politiska beslut kring fossilfria alternativ inom energiområdet. Electrivillage har ett fokus på vätgas men är betydligt större än så. Men det är just vätgasen som gjort att många besöker kommunen. Politikerna har visat mod och det är en mängd satsningar som pågår. Antalet studiebesök är nu så många att det påverkar även kommunens besöksnäring.
 
 
Det finns flera olika metoder att framställa vätgas. Mariestad har valt att använda sig av elektrolys. Att producera vätgas på detta sätt kräver tillgång till vatten och el. I Mariestads fall har man löst att ha elektrolysprocessen i containers och de har också en lagring i tankar inbyggda i containers. I en av dessa finns själva tankstationen.
 
 
Elen produceras i en stor solpanelsanläggning bredvid själva produktionsanläggningen. Det innebär då att elen som används kommer via solen. Själva vätgasen kan då tankas på samma plats där den tillverkas. Alltså inga transporter. av drivmedlet. Just nu rullar 11 vätgasbilar i kommunen,
 
Satsningen i Mariestad handlar om test- och demonstrationsanläggningar. Det senaste är att man strävar efter att dra igång ett test avseende tågtrafik. I kommunen bygger man också en förskola som uppförs off grid, dvs att förskolan producerar sitt eget energibehov. Intressant att notera är att forskare lockas till kommunen, men också investerare och näringslivsinnovatörer. Ska bli spännande att följa detta framöver.