Vi behöver integritetsvurmande partier

En del debatter flammar upp och tänder en rejäl diskussionsbrasa, men falnar snabbt. En sådan är frågorna kring integritet. Under FRA- IPRED-debatterna så var frågor om integritet ett diskussionsämne runt de flesta köksbord.

Kent Persson påminner om att integritetsfrågorna inte får hamna i skymundan. Detta är en av de viktiga frågor som ständigt måste leva i debatten.

Allt som har med yttrandefrihet, upphovsrätt och personliga friheter tillhör fundamenten för demokratin och måste dagligen värnas.

Individens integritet måste skyddas. Hanna anser att vi aldrig kan få för många "integritetsvurmande partier". Tanken är rätt och denna typ av frågor borde vara blocköverskridande.

Samtidigt så finns det en del "friheter" som jag gärna avstår ifrån. T ex är övervakningskameror bra. Det finns de som menar att det är integritetskränkande att bli "övervakad" på detta sätt då man besöker en bensinstation eller affär. När kamerorna skulle införas i taxibilar så var det ett ståhej kring detta, men snart insåg man att det minskade överfallen och nu är det accepterat.

När det gäller yttrandefrihet så gäller det att värna rätten att fritt få framföra sin åsikt. Självklart finns det gränser som också måste värnas, som t ex att ingen blir personligt kränkt, men de gränspoliser som ska vaka denna gräns måste se till att den är väldigt öppen.

Etiketter: personlig integritet, yttrandefrihet


Bekräftelse till bloggitik @bloggitik-75a1ea0d