Boka in ett besök på Läckö

 
Boka in ett besök på Läckö i sommar. Det är en upplevelse som berikar. Läckö Slott i sig är en sevärdhet men också den förändringar som sker inuti slottet i form av återmöblering och mängder av målningar som finner sin väg till eller tillbaka till slottet. Det ryktas om att många bönder i området har möbler från Läckö hemma från de auktioner som hållts på slottet. Samtidigt så ger utställningarna upplevelser utöver själva huset och sommarens utställning med Mattias Klums bilder ger mersmak, Nu ser vi fram emot sommarens operaföreställningar som är en pärla. (Mer info på www.lackoslott.se)
Den lilla slottsträdgården är också en oerhört upplevelse. Här möter du gränslandet mellan trädgårdskonsten och trädgårdshantverk. Det är vackert, inbjudande och konsnärligt gestaltat, men också funktionellt. Det som skördas i den ekologiska trädgården serveras i restaurangen. Här kan man verkligen tala om närodlat och korta transportvägar. Dessutom är alla planter (mer än 12000) uppdrivna på plats.
 
 
 
I våras var Kronprinsessan Victoria, tillsammans med Prins Daniel på Läckö och invigde det nya Naturumet Vänerskärgården - Victoriahuset. Det var en "gåva" till Victoria på 30-årsdagen och är nu ett besökscentrum till Vänerskärgården. Där får man en överblick av allt det som finns vid och i Svergies största sjö. Dessutom fnns det en restaurang som tillhör det bästa i Skaraborg. (Läs mer i White Guide). Det finns nu också möjlighet till övernattning i Naturumet. Jag var där på en konferens i veckan och en fransk familj var gäster. Deras son, cirka sex år, lånade ett metspö i receptionen och ställde sig på bryggan på Naturumet. Efter en stund nappade det och han fick kämpa och till slut drog han upp en aborre. Han blev oerhört förtjust. Vilken känsla att först få kunskap om vad som finns i vattnet och sedan på egen hand gå ut och upptäcka. Egentligen behöver man inte gå ut för det finns undervattenskameror som tar bilder på vad som lurar i vassen.
 
Alltså en rekommendation till Läckö men också omgivande samhälle. Området har mycket att erbjuda i sommar.