Inspirerande besök i Rumänien

Genom den europeiska organisationen ECTN (European Cultural Tourism Network) har vi kommit i kontakt med Sibiu-regionen i Rumänien. De har varit på besök hos oss vid flera tillfällen och tjänstepersoner från Västra Götalandsregionen har varit hos dem. Nu var det dags för ett politiker möte och syftet är att vi ska skriva ett samverkansavtal mellan våra regioner. Det handlar om erfarenhetsutbyten och kulturell utveckling.

 

Möte med ledate i Sibiu. Här talar Daniela Cimpean som är landstingets ledare.
 

Under vår resa fick vi inblickar i det imponerande arbete som sker vid ASTRA , ett stort filuftsmuseum där man har ett antal historiska byggnader. Kan liknas vid ett Skansen, men de arbetar också med film och litteratur. Bland annat genomfördes nyligen Astra Film Festival, en festival tillägnad dokumentärfilm.

Astra har nybyggda lokaler och av de senaste utställningarna har skett genom samverkan med museer i Trondheim.
Vid Astra finns många byggnader som ska vårdas men museet tar också hand om många uppdrag kring olika typer av renovering/restaurering av olika föremål.
Astra har moderna labb för sin verksamhet.
 
 

Utöver politiska samtal fick vi också besöka några kulturprojekt på landsbygden. Ett av dem handlade om hur man stärker byarna och tar vara på deras egen kultur. Bland annat hade man ordnat Transylvanian Brunches. Byborna går samman, lagar mat och erbjuder kulturutbud av olika slag för besökare. Något som skapat tilltro till framtiden för byarna men också resulterat i att bönderna kan sälja sina varor och nu till ett något högre pris. B

 
 

land annat besökte vi ett bageri som ger 6 personer sin försörjning. Inte bara det att de bakar goda alster, det ger dem också hopp om att kunna bo kvar i sin by.

Ett annat imponerande projekt var då vi mötte Eugen Vaida, en arkitekt som värnar byggnadsminnen och har ett eget etnografiskt museum. Han har också en passion för taktegel och har lett ett arbete så att det genuina, lokala och kvalitativa tegelbrukskunnandet har kunnat fortsätta. Det var ett oerhört inspi

 
 

rerande möte där han visade hur det genuina hantverkskunnandet fått renässans och ett 10-tal bybor får sin försörjning från tegelbruket. Vi hörde ofta om hur Prince Charles, Prince of Wales, personligen engagerat sig och medverkat till att ett antal renoveringsprojekt pågår i Rumänien.

 
 
 

Rumänen är ett land med många kontraster. Ibland tänker vi ofta att vi har kommit väldigt långt i vår utveckling men då man möter deras kamp för en framtid så inser man att vi har mycket att lära av varandra. Deras engagemang att ta vara på sin lokala historia och vara stolta över den imponerade stort. Genom vårt framtida samarbete hoppas vi att kunna bidra till att också en del av deras gedigna hantverk kan säljas i Sverige. Det var också inspirerande att höra hur de arbetar för att stärka den romska minoriteten.

Det finns ett lärande som gagnar båda parter då man möts och delar livet. Därför hoppas jag att många av våra professionella aktörer inom kultur och besöksnäring får möjlighet att framöver träffas och utbyta erfarenheter.