Second hand - intressant affärsidé

 
 
Två lördagar i rad har jag varit hemma i Skövde (de flesta lördagar är jag bortrest) och då varit vid Gengåvan, Skövdes Second Hand-butik, i Lunden. Båda gångerna har det varit rejäl kö vid öppningen och många har strömmat till för att vara tidigt på plats och fynda. Butiken i Skövde drivs av Erikshjälpen tillsammans med tre lokala kyrkor. Det är Pingstkyrkan i Skövde, Elimkyrkan och Stöpens Pingstförsamling som utgör basen för volontärerna. Omsättningen i butiken är stor och all vinst går till socialt biståndsarbete. Inne i butiken finns flera av de mottagande projekten beskrivna.
Affärsidén är lika enkel som den är genial. Det man inte längre har användning för skänker man till butiken. Där säljs det och medlen går för att hjälpa andra människor. Om något inte kan säljas i Sverige så har det oftast gått med lastbil till Estland där det omsätts.
 
Många har också köpt och använt saker, men efter en tid så har de skänkts tillbaka till Gengåvan. Då kan andra köpa det igen. Snacka om återvinning. Det finns idag en mycket stark ökat medveten om hushållning, hållbarhet och miljötänkande. Gengåvan är ett utmärkt exempel på vikten av kretsloppstänkande. Under den senaste tiden har det till exempel uppmärksammas att vi slänger tonvis med kläder, inte för att de är trasiga, men för att vi helt enkelt byter vår garderob. Här kan Gengåvan och andra Second Hand-butiker spela en viktig roll. Jag har också mött många studenter som bara älskar denna möjlighet att handla billigt.