Dags att bilda regering

 

 
När det då är dags att bilda regering så handlar väldigt mycket om SD och deras röster. Att bli av med en regering tillsammans med SD gick väldigt bra enligt samtliga allianspartier, men då det gäller att bilda regering vill inte C och L vara beroende av något som helst stöd från SD. Ett läge som låser förhandlingarna.
 
Men det är ocks märkligt att Löfven hävdar att hans block är större än alliansblocket. Han är inte beredd att ha med V i en regering. Det innebär att V inte är ett regeringsalternativ men att deras röster i riksdagen ingår i blocket och därmed anser Löfven att han har störst blockstöd.
 
Nu är nyckelordet blockövergripande samverkan. Det finns då tre block, men två partier anses omöjlig att ha med i en regering.
 
På onsdag kommer riksdagen att rösta om Ulf Kristersson kan bli statsminister och därmed ansvarig för att tillsätta en regering. Nyckelordet handlar om att riksdagen kan tolerera en regering. I praktiken innebär detta inte att regeringen får ett starkt stöd ( t ex majoriten röstar för dem) utan det handlar om att majoriteten inte röstar emot dem.
 
Ulf Kristersson hade en presentation av några olika alternativ. Att fyra allianspartier samverkar är fortfarande önskeläget, men C och L verkar inte vilja vara med på detta. Då återstår två alternativ, antingen M+KD eller enbart en M-regering. På onsdag vet vi lite mer.