Nu är vedspisen i funktion igen

I köket på Bäcken har vi en gammal vedspis. Det är en Husqvarna no 727 och jag kan inte datera hur gammal den är, men troligtvis över 100 år. Den har används under många år men det uppstod lite problem med den så att det började ryka in och draget upphörde. Därför bestämde vi att satsa på en renovering. Den var inte billig. Av olika omständigheter har vi valt att inte använda den förrän nu. Tillsammans med två av barnbarnen gjorde vi en utflykt och bestämde oss för att testa spisen.
Jag försökte lära barnbarnen följande ordning.
- Först öppnar vi dragluckan och eldar i den. Denna gång var draget så stark att de hade svårt att tända papper där. Det var första tecknet på att det skulle bli bra.
- Jag instruerade dem om spjällen i skorstensmuren som de fick testa att de fungerade.
- Vi späntade upp rätt mycket fin ved för att starta brasan.
- Vi använde ett tändblock. Det gillar jag inte. Jag är väl av en gammal sort som anser att en brasa ska kunna tändas med en tändsticka.
- Jag förklarade för dem vikten av att öppna i sotluckan så att luft kommer in underifrån.
- De tände sedan eld på det som fanns i brännkanalen.
- När elden tagit sig så matade de den med rätt storlek på veden.
Sedan satt vi och myste över att vi nu har en tredje värmekälla i bottenvåningen.Jag försökte få grabbarna att njuta av sprakandet från brasan. Jag tror att de förstod att jag var rätt nöjd med renoveringen av vedspisen.

Sedan fick de ansvar att fylla på med ved då det behövdes. Jag visade dem också att om man stänger luftintaget så brinner det saktare. De tyckte också att det var spännande att man kunde lyfta upp ringarna på spisen och se elden därunder.