Ta ingenting för givet

Jag har den senaste tiden varit på flera sjukbesök. När man möter bekanta som är sjuka blir man också påmind om att man själv är frisk. Egentligen tänker man inte på alla de organ som man har, så länge de fungerar.  Kroppen är komplex och fantastisk och för en frisk person så fungerar allting på ett ordnat och strukturerat sätt.
Jag tillhör "allmanacksfolket" som planerar och planerar. Under våren 2008 bokar jag in möten i december 2009. Men ingen har något löfte om morgondagen. Lina Sandell uttryckte det som "blott en dag - ett ögonblick i sänder". Det gäller att fånga livets glädje idag och vara tacksam för allt det goda som man har. Ta ingenting för givet.

Våren är en härlig tid

Jag brukar ofta åka med en tidig buss 05.19. I morse när jag traskade iväg till busshållplatsen så var solen i antågande och fåglarna hälsade med stor intensitet oss välkomna till en ny dag. Det kändes i luften att våren är på gång. Våren är en hääärlig tid.

Tidsoptimist

Jag åker mycket tåg, nästan varje dag. En mexikansk museichef, på besök i Sverige, stod bredvid mig och tittade på klockan. "Nu är den 14.39 och då säger tabellen att vi ska vara framme. Det stämmer exakt. Jag har åkt tåg under två veckor och varje dag har det varit likadant. Tågen går och kommer fram enligt tidtabellen. Hur bär ni er åt?" Jag är en tidsoptimist och räknar kallt med att hinna med en massa möten. Igår var jag på förmiddagen på regionstyrelsens möte i Vänersborg, deltog i planberedningsmöte i Stadshuset i Skövde på eftermiddagen och föreläste på en ledarutbildning i Stockholm på kvällen. Det är härligt att man kan lita på tågen och få leva som tidsoptimist. Samtidigt så inser man att vi lever i ett sårbart samhälle. Häromdagen slogs strömmen ut i Vänersborg under några timmar och bl a slockande våra datorservrar. Då inser man också hur sårbart allt är. Det mesta kontorsarbetet avstannade helt. Att tågen fungerar så bra beror på att en massa anställda gör sitt yttersta varje dag för att resenären ska kunna lita på deras tidtabeller. Vi kan åstadkomma mycket då vi förenas med ambitionen att göra vårt allra bästa.

Vardagens hjältar

Äntligen får anhörigvårdare den uppmärksamhet som de förtjänar. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson presenterar nu ett lagförslag som kommer att stärka anhörigvårdarnas roll. Kommunerna ska inte i framtiden kunna vifta bort stöd till de som vårdar sina anhöriga. Jag har mött många vardagshjältar som dygnet runt sliter med sina anhöriga för att visa kärlek och omsorg. Nu ser ministern till att de inte bara får ett erkännande utan de får också rätt till ett stöd som de verkligen förtjänar. Skönt med en minister som bryr sig.

Kristdemokrater som lovar och levererar

Insändare till SLA 2008-04-06
Kristdemokrater som lovar och levererar
Värme, kärlek och goda relationer är sådant som alla människor behöver. Politiken kan inte ge detta, men däremot kan politiker ge en del förutsättningar. Jag är stolt över att vara kristdemokrat och ha tre statsråd i regeringen som verkligen levererar resultat. Göran Hägglund har bl a medverkat till vårdnadsbidraget, tandvårdsreformen och miljoner till psykiatrin. Maria Larsson har sett till att stora satsningar görs för de äldre, att föräldrar får stöd och att en nollvision mot självmord ska införas. Nyligen har Mats Odell hyllats för sin utmärkta förmåga att förhandla storaffärer. 55 miljarder till statskassan gör att medborgarna får det bättre framöver.

Vi kristdemokrater verkar för ett medmänskligare samhälle. Under det senaste året har vi förutom inflytande i kommun och region även fått det i regeringen. Vi brinner för att göra det bättre för den enskilda människan. Vi vill vara med om ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.


Glädje över andras framgång

Det sägs att delad glädje är dubbel glädje. Också att det är givaren som får uppleva den verkliga glädjen, inte mottagaren. I dag har jag fått ta del av andras glädjeämnen. Tänk att man kan bli så glad över andras framgångar! Vi behöver bli kvitt den svenska avundsjukan och istället bli glada över andras framgångar. Mark Twain lär ha sagt: För att ha verklig behållning av glädjen behöver man någon att dela den med.

Leijonborg i Skövde

I dag var Lars Leijonborg i Skövde och höll ett anförande kring kunskap, forskning, satsningen på den kommande forskningspolitiska proppen och dessutom talade han rätt länge om vikten att satsa på studenternas ekonomi. Även om jag inte är folkpartist så lät det bra. Han gav några riktigt goda exempel på svenska vetenskapsmän som inte bara satt Sverige på kartan utan också bidragit till utvecklingen. Jag gillade särskilt att han talade om forskningen inte bara ur tillväxthänseende utan också vikten av att bidra till att lösa många av mänsklighetens problem. Jag undrar om han ändå inte hamnat på rätt plats i regeringen! Alliansregeringen gör väldigt många bra saker. De inte bara pratar utan åstadkommer också mängder. Frågan är när svenska folket ska uppfatta att vi har en bra regering och säga till opinionsmätarna att de stöttar regeringen. Socialdemokraterna gör ingenting och fåt höga siffror i alla mätningar.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0