Årets retoriker utsedd

 
För tredje gången utdelades ett retorikpris. Det är Veteranföreningen i Västra Götalandsregionen som delar ut priset och vill på detta sätt uppmärksamma en politiker som har god retorisk förmåga. Jag hade den stora äran att ta emot priset första gången det delades ut. Förra året fick Jonas Andersson (L) det. I dag fick Karin Engdal, socialdemokratiskt regionråd denna utmärkelse. Karin och jag har haft många debatter och det har alltid varit spänst i dem. Nu sa jag och Jonas grattis till Karin och självfallet ville vi dokumentera att vi tre kan kallas oss för retoriker, och anses, åtminstone av de politiska veteranerna, att stå för god talekonst. Kul pris och självklart känner vi oss alla tre hedrade.

Vi har haft ett filmpolitiskt toppmöte


I samband med första dagen av årets upplaga av Göteborg Film festival genomfördes ett filmpolitiskt toppmöte. När riksdagen fastställde inriktningen för en ny filmpolitik så var också tanken att ett s k toppmöte skulle hållas. För över ett år sedan samtalade vi med ledningen för Svenska Filminstitutet och lite kaxigt "räckte jag upp handen" och efter ett antal turer så bestämdes att mötet skulle vara i Göteborg. Filmfestivalen och Kulturnämnden stod som inbjudare. När nu mötet genomfördes så kunde vi konstatera att "alla" var där. Den viktigaste personen, Alice Bah Kuhnke, Sveriges kultur- och demokratiminister hade hörsammat inbjudan. Därmed blev det verkligen ett toppmöte. Representationen från riksdagens kulturutskott var mycket bra, och från regionerna kom de ansvariga politikerna. Det som eventuellt saknades var fler kommunpolitiker, men då även SKLs ordförande för Kultur och fritidsfrågorna fanns på plats fanns det också en tydlig kommunpolitisk företrädare på plats. Jag tog också rollen att tala för kommun- och regionpolitikerna. Ett stort antal person från "branschen" vara också på plats. Därutöver fanns representanter från myndigheter och nationella organisationer.
Dagen blev lyckad och vi ska fortsätta våra samtal. Kulturministern tryckte på möten och samtal framöver.
Nu blev det bitvis lite hetsig debatt, men det friskade upp. Vi har många olika åsikter. T ex så är uppfattningen om biomoms en sådan. Beslutet om att höja biobiljetters moms till 25% har väckt protester och det märktes tydligt under samtalet. De som ville ha kvar den tidigare momsen på 6% hade många argument för den åsikten.
Men samtalen handlade inte bara om produktion och dess villkor utan också om hur film ska distribueras och om biografer och dess villkor.
Alla filmfrågor hanns inte med, men det första toppmötet gav mersmak och då jag tackade alla för deltagandet bjöd jag in till nästa möte i Göteborg. Det hade jag inget mandat att säga, men möttes av en applåd, så jag tolkar det som att det var uppskattat.

Årets influensa är mäktig

 
Tidningarna skriver om influensan. I år verkar det ha blivit min tur att få en släng av den. Jag har i princip legat nedbäddad en vecka och i stort sett inte gjort någonting. Jag tyckte att jag mådde rätt bra i onsdags efter fyra dagar i sängen att jag var på en mottagning för internationella studenter i Stadshuset. Det kändes helt OK när jag var där, men hemma igen så var det åter till sängen. Så nu har jag bestämt mig för att vara helt återställd innan jag lämnar huset igen. Jag mår vanligtvis väldigt bra men kände att detta blev en utmaning. Då tänker jag på de som redan är sjuka eller redan svaga. Att ett litet virus kan slå ut en hel kropp är rätt imponerande. Media skriver om vaccin och det är nog en rätt bra uppmaning. När man ligger och slöar och liksom inte orkar engagera sig i någonting blir ju också dygnsrytmen helt satt ur spel. Ligger man och vilar på dagen så blir det sömnlöst på nätterna. Nu hoppas jag på att influensan ligger bakom och att nästa vecka blir årets startvecka.

Barn ska vilja bo kvar i Skövde

 

Under många år har jag haft förmånen att få vara med i ledningen för Skövde kommun. Jag har haft olika roller men i huvudsak med i kommunstyrelsen. Det innebär att ta ett ansvar för kommunens utveckling. Väljarna har vid varje val gett oss stöd och under denna mandatperiod har vi spänt bågen på många sätt. Kommunen har primärt ansvar för skola, äldreomsorg, socialt stöd och annat som vi kallar för kärnverksamhet. Därutöver tar vi på oss ett antal frivilliga uppdrag. Kommunen är beroende av intäkter, vilket vi får i form av skatter. Dessa kommer genom att våra invånare arbetar. Det innebär att näringslivet är den viktigaste faktorn för kommunens intäkter. Ibland försöker vissa, ofta politiker, förespegla att det är politiker eller politiska partier som ordnar jobb. Till vissa delar stämmer det, men i huvudsak är det företagare som utvecklar sina affärsidéer som gör att jobb skapas.

Skövde expanderar. Företag anställer, men samtidigt sker en automatisering och digitalisering som gör att maskiner och teknik ersätter människor. Men det finns också nya jobb som tillskapas. Ett kraftigt växande område är besöksnäringen. Många vill resa och de vill göra upplevelser. Naturen, eller det som i denna bransch kallas för outdoor, lockar allt fler. De fyra samverkande partierna i Skövde, Allians för Skövde, har bestämt sig för ett antal strategiska satsningar. En är inom besöksnäringen och bolaget Next Skövde är en del av detta. Det senaste är utvecklingen av Billingens fritidsområde. Vi vill stärka Skövdebornas möjligheter att ta del av Billingen genom en rad satsningar, men det kommer också att stärka besöksnäringen i Skövde. Besökarna vill äta, sova och handla. Därmed ökar konsumtionen i Skövde, fler får arbete, och i slutändan säkrar vi skatteintäkter.

I dagens SLA finns ytterligare ett debattinlägg i denna fråga. Vi satsar, vi har argument och tror på idén, men oppositionspartierna gör allt för att skjuta detta i sank. Sådana är villkoren just nu, men vi känner ett väldigt starkt stöd bland Skövdeborna för att satsa på Skövdes utveckling. Vi vill att barn och unga som växer upp i Skövde ska kunna spana in i framtiden och känna att Skövde är en stad där de vill bo och leva i.