Tyskland gör omtag i kärnkraftsfrågan

Den tyska regeringen gör en politisk U-sväng och har meddelat att alla kärnkraftverk ska vara avvecklade år 2021. Det har varit en rejäl debatt i Tyskland den senaste tiden, inte minst med anledning av katastrofen i japanska Fukushima. Allt fler har sedan dess ifrågasatt kärnkraftsenergin och nu har Tyskland tagit steget fullt ut och meddelat omvärlden att de går före med en omställningsprocess. Detta borde få debatten i Sverige att åter blossa upp.

SR, DN,

Folkpartiet säger NEJ

Idag meddelar Folkpartiet i Västra Götaland att de hoppar av samtalen med socialdemokraterna. Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande och gruppledare för socialdemokraterna har inlett förhandlingarna för att skapa en majoritet i regionen. Han har inlett förhandlingarna med Folkpartiet. I ett pressmeddelande på måndagen meddelar FP att det inte är aktuellt med ett samarbete med S.

Nu får Gert-Inge fortsätta arbetet, men troligtvis lär han inte kunna spräcka alliansen. Mitt stalltips idag är att vi får en fortsatt minoritetsledning och att SD får spela vågmästarrollen i regionfullmäktige.

GT, GP


Resa - drömmen för pensionärer

Vad man man göra efter pensionen? Den frågan har pensionsbolaget AMF ställt och bet Novus undersöka detta. De flesta pensionärer säger att de redan uppfyllt sina livsdrömmar, men då de ska ett framtida val så kommer resa högst på listan. På andra plats kommer "att få disponera sin egen tid" och som tredje alternativ en önskan att få vara frisk.

I turistsammanhang är pensionärer en allt viktigare målgrupp. VisitSweden kallar den WHOPS (wealthy healthy older people) och är en kategori som blir allt viktigare för turismen i Sverige. Samtidigt så vill våra pensionärer ut och åka i världen.  En del trendanalytiker menar att de kommande pensionärerna kommer inte att samla pengar på kistbotten för att sedan ge dessa som arv till barn och barnbarn. Snarare kommer de att unna sig en massa gott och leva upp pengarna. I och med att många har både tid och pengar så kommer resandet att bli allt viktigare då man avslutat sitt aktiva arbetsliv.

GP, DN

Skilda valdagar - börjar tänka om

Jag har alltid ivrat för skilda valdagar. Under flera valrörelser har jag kandiderat till regionfullmäktige (landstingsfullmäktige) och konstaterat att riks- och kommunfrågorna debatteras, men sällan sådant som hör till regionnivån. Nu fick vi chansen att verkligen göra det i samband med omvalet den 15 maj. Nu hade vi möjligheten att debattera och påvisa de olika skillnaderna i de politiska lösningarna.
Tyvärr kan jag konstatera att intresset för valet var mycket ljumt. Säkert hade det en hel del att göra med att det var ett omval och att vi nyligen hade haft en annan kampanj. men ändå måste man fundera på om det var lyckat eller inte med att enbart ha val till en nivå. Om vi går på valdeltagandet så var det på en bottennivå. Västragötalänningarna brydde sig inte ens om att rösta. Om inte ens hälften tar sitt demokratiska ansvar så pekar det på ett demokratiskt problem. Vi kan också konstatera att intresset från media var tämligen svagt. Inte heller var patient- och anhörigföreningar på gång. Det var knappt några debatter alls.

Jag har tidigare velat se skilda valdagar. Detta med tanke på att det svårt att bryta igenom med landsingsfrågorna. Nu för jag en inre diskussion med mig själv och i dagsläget ser jag helst att vi har allmänna val till de tre nivåerna vid ett och samma tillfälle.

Skövde har sorg

Två unga killar har omkommit. Sorgen tynger Södra Ryd. Många är berörda och vid olycksplatsen har fok strömmat till och lämnat blommor och tänt ljus. Förlusten är stor och idag samlas vänner, skolkamrater och anhöriga för att visa stöd och sympati till de drabbade familjerna.

Stort tack

Det är nu klart att jag åter blivit omvald till regionfullmäktige. Att ännu en gång få vara personvald är stort. Till alla er som stöttat vill jag rikta ett JÄTTE-TACK!

Annorlunda reklamkampanj

Det doftade Grumme såpa på Slussen. Jag undrade varför så många cyklister hade stannat till på Slussen då jag gick förbi i det vackra solskenet. Det doftade gott och plötsligt var det någon som sprutade vatten. Jag konstaterade att det var en reklamkampanj. Gratis cykeltvätt. Massor med cyklister passade på att få sin cykel tvättad och fick lite information om Grummes såpor. Jag blev positivt överraskad av idén att dyka upp mitt i gatan och göra reklam på detta sätt. Reklamfirmorna sliter sitt hår för att finna nya sätt att skapa reklamvideo som drar till sig uppmärksamheten, men jag undrar om inte detta sätt får större uppmärksamhet. Jag, som inte ens cyklade, stannade till och dessutom bloggar jag nu om det. Snacka om att ha blivit påverkad.

Allas lika värde

Kristdemokraterna bygger sin politik på en människosyn som bygger på allas lika och unika värde. När vi diskuterar med andra partier så brukar det gå bra med tanke på att liknande synsätt finns hos många. Däremot om man inte står för att alla är lika värda så blir diskussionen nästan omöjlig. Om man betraktar frågan utifrån kön eller ekonomi så blir det svårt att överhuvudtaget föra en diskussion. Likaså när det handlar om etniska skillnader blir det nästan ohållbart att ens diskutera frågan. Jag tror att människosynsperspektivet blir ett av de viktigaste framöver.


Tack till alla som stöttat under valet

Jag vill med dessa rader säga ett varmt tack till alla som varit engagerade under valrörelsen. Vi vet ännu inte resultatet men preliminärt ser det ut som att Kristdemokraterna får behålla sina mandat i regionfullmäktige. Nu ser vi fram emot sluträkningen.

Är du intresserad av att följa röstsammanräkningen så kan det ske via http://www.val.se

Uppmana alla att rösta idag

Gå och rösta! Den uppmaningen skickar vi till 1,2 miljoner röstberättigade i omvalet, eller nyvalet säger en del, till Västra Götalandsregionen. Idag är jag vice ordförande i regionfullmäktige och hoppas att alliansen vinner. Självklart är jag hellre ordförande än vice ordförande. Vi vill ta makten i Västra Götaland därför att

- det behövs fler vårdplatser
- vi behöver en trygg och säker vård
- det ska finnas ambulanser på nära håll när man behöver en sådan
- sjukvården ska vara köfri
- regionen ska ha en god infrastruktur
- kultur ska leva i hela regionen
- ge de äldre och multisjuka ett särskilt stöd, vi kallar det mångbesöksmodellen
- inför kultur på recept
- satsa på kultur för barn och unga
- stöd forskning och utveckling
- inför ett begripligt och enkelt biljettsystem
- satsa på besöksnäringen
- lyssna till personalen

Detta är bara några av allt det som vi vill åstadkomma. Vår förhoppning är att få åka till Vänersborg på måndag med väljarnas uppdrag att utveckla regionen.

Uppmana de som du möter idag att gå och rösta!

Valspurten blev intensiv

Nu har vi stängt valstugan. Efter några intensiva veckor med att möta väljare, delta i debatter, skriva insändare, svara på insändare, besvara mail, bli intervjuad och delat ut massor med material så konstaterar vi att nu är det upp till väljarna.

Jag är oerhört glad och stolt över alla partikamrater som ställt upp och stöttat under valrörelsen. I Skövde har bl a Göte Carling och Per-Agne Rytter ställt upp och arbetat hårt. Ett stort tack till dem och alla andra som medverkat. Vi är också glada över det goda samarbete som vi haft i Alliansen i Västra Götaland. Det har varit många torgmöten särskilt med Moderaterna. I Skövde inbjöd Moderaterna oss andra att använda deras valstuga vilket vi satte stort värde på. Av någon märkligt anledning tackade Centerna nej och stod i en egen bod. Men även om många undrade över detta så är vårt samarbete gott. Vi är laddade för att ta över och leda Västra Götaland. Men det är upp till väljarna att bestämma detta.

Draghjälp av Göran Hägglund

Igår hade vi stor hjälp av Göran Hägglund. Det blev en miniturné i Skaraborg.

Vi började på Mariestads sjukhus där bl a Magnus Landgren beskrev verksamheten vid Barn- och ungdomscentrum.

PÅ Hertig Johans Torg  i Skövde blev det intervju och skövdeborna fick också en chans till en pratstund med Sveriges socialminister.Efter ett besök i Skara möttes vi i Falköping. KDU var med och kampanjande.

Efter en intensiv dag var det åter dags för springskorna. Kändes skönt att få dela ut de sista 500 tidningarna. Nu har vi fått ut de 10 000 tidningar som vi hade skaffat till skövdeborna. Runt om i länet har en massa medlemmar varit med och hjälpt till att dela ut material.

Nu återstår bara timmar till valet är över. Ska bli en spännande söndagskväll.

Nu verkar socialdemokraterna desperata

Idag är det två insändare som går till rejäl attack mot mig. De är publicerade i SLA som tyvärr inte finns som nätupplaga.
De anser att jag lurar och svartmålar. Men samtidigt så är det två socialdemokrater oberoende av varandra som siktar in sig på vårt samarbete med moderaterna. Jag får en känsla av att någon beordrat dem att skjuta skarpt mot oss med argumentet att M är det stora hotet och att vi är omdömeslösa som ingår i allianssamarbetet.

Jag antar att socialdemokraterna är desperata. De känner att väljarna sviker och inser den hopplösa situation som de satt sig i genom samarbete med Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet. Ledningen i Västra Götaland är väldigt instabil och då fyra allianspartier träder upp tillsammans och presenterar konkreta åtgärder för den framtida ledningen av regionen då inser socialdemokraterna att deras egen skrämseltaktig inte gått hem. De har ägnat den sista månaden av att marknadsföra sig som partiet som inte vill sälja ut sjukhusen. Det vill inga andra heller så det har mer blivit ett "icke-budskap".

Vi kan konstatera att omvalet slutar med att S tar till storsläggan och försöker skrämmas ytterligare. Jag tror att väljarna genomskådar detta. Därför tror jag på en alliansseger i Västra Götaland på söndag.

Hur många kommer att rösta?

Vi uppmanar alla som är röstberättigade att gå och rösta. Som kristdemokrat vädjar jag självklart att mitt parti ska få ett starkt stöd. Om man tolkar statistiken från den förtida röstningen och jämför med i höstas så är det knappt hälften så många som röstat. Det tyder på ett valdeltagande kring 45-50%. Det är alldeles för lågt. Min uppmaning är att du ska rösta och prata gärna med vänner och bekanta om vikten att delta i valet.

Valkampanjen blir intensivare

Vi försöker att nå människor på gator och torg. Det här valet har blivit väldigt mycket av att tala med invånarna och vädja om att de ska rösta. Vår första uppmaning är att de ska rösta. Många anser att de redan gjort det i höstas och att strulet inte var deras. Vi måste få dem på andra tankar.

Idag blev det utdelning av valmaterial i Gullspång som inledning på dagen. Efter några timmars arbete ville vi ta en kopp kaffe och konstaterade att det inte fanns något konditori vare sig i Gullspång eller Otterbäcken. Vi stannade vid Statoil för att fråga om de visste var man kunde fika: Det fixar vi här sa bensinstationsföreståndaren och fixade kaffe med bröd och bjöd ut oss att sitta på utemöblerna strax bredvid och fika. En annan man såg mitt namn och undrade om jag var släkt med Brännberg i Skövde. Även om Gullspång saknar ett fik så har de väldigt trevliga och vänliga människor på macken. Sånt höjer en vistelse.

Dan Kihlström kom från Karlstad i Värmland för att göra en insats under valrörelsen. Vi jobbade effektivt och nådde alla hushåll i centrala Gullspång med vårt material.

Vår ombudsman Peter Eclund är suverän som kampanjledare. Han fixade grejer till Södra Ryd idag ch tillsammans med Emad Hanna, Annika Eclund och Susanne Krantz försökte vi övertyga rydsborna om att rösta på KD. Att jag har mörka solglasögon beror inte enbart på det vackra vädret. Mina ögon har undersökts av fem ögonläkare och de var rätt så möra efteråt. Tyvärr har jag fått strul med synen igen.

Förtroende skapas inte genom annonser

Vi befinner oss i slutspurten av en valrörelse. Valfläsket osar. Det är rent märkligt vilka påståenden som en del politiker häver ur sig. På affsicher och i annonser står de för budskap som inte är sanna. Socialdemokraterna t ex satsar stora belopp på att marknadsföra att de inte vill sälja ut några sjukhus. Inte vi andra heller, så frågan är varför detta överhuvudtaget kommer upp. Att annonsera sig fram till politiska poster är inte den rätta vägen. Förhoppningsvis så följer väljarna vad vi gör under en mandatperiod och vilka förslag som vi lägger inför den kommande. Sjukvårdspartiets företrädare basunerar ut att de ska satsa över 2 miljoner på annonser. Det tror de är vägen till framgång. Jag tror att väljarna genomskådar detta. Den politik som de fört är inte alls den som de tidigare salufört på torg och via annonser. Varför skulle deras trovärdighet öka nu genom att de satsar miljoner på annonser.

Valrörelse på gator och torg

Vi försöker att vara på platser där det är mycket folk under valrörelsen. Det blir många samtal och också många beskrivningar om levnadsöden. Det ges både ros och ris till vården. Samtidigt får man mycket uppmuntran att engagera sig ytterligare.
Nedan är en bild från Axevalla marknad där tusentals människor fyndade och solen sken så gott.

Kampanj för fullt i Västra Götaland

Det är som en vanlig valrörelse - fast det är omval. Vi reser runt och uppmuntrar människor att rösta. Och helst på Kristdemokraterna.
Igår ringde Emma Henriksson, vice gruppledare för vår riksdagsgrupp, och erbjöd sig att komma till Skaraborg och kampanja tillsammans med oss. Sådant är jättekul. Det blev en miniturné i Skaraborg.

Första anhalten var Tidaholm. Peter Friberg, var vid valstugan och passade på att göra reklam för utställningen om Tidaholmsanstalten som invigs på museet lördag 7 maj. Peter ska vara invigningstalare.


Därefter stannade vi till i Tibro och var med på torget. De har stort pådrag dessa dagar med Hälsovecka och SM i motocross.

Vi hann också med en stund i Skövde. Häromdagen var det snö och hagel vid valstugan men idag sken solen så gott och vi verkar skina i kapp med den.

Imorgon är det dags för ännu en kampanjdag.

Det är så roligt att möta väljare på detta sätt.


Glimtar från en valarbetare

Nu är det drag i valrörelsen. Jätteroligt. Särskilt roligt att så många vill samtala och diskutera politik. Att få vara etta på listan är ett fantastiskt förtroende. Jag brinner för att vara med och påverka utvecklingen i Västra Götaland. För att få fortsätta med detta krävs röster. Idag har flera personer sagt: Du får min röst! Då blir man så oerhört glad. Det här emd personkryss är spännande. Många känner att de har en "egen" politiker genom att de kryssat. 
Idag har det varit en blandad dag. Den inleddes med att förbereda valmaterial för utdelningen. Sedan var det budgetmöte med ordförandegruppen för alliansen. Sedan snabbt iväg och möta riksdagens kulturutskott som ville möta ledarna för handboll i Skövde. Till kansliet för att hämta valmaterial och sedan springa i trapport. Snabbt hem för en dusch och sedan några timmar i valstugan. Därefter blev det trappuppgångar igen och utdelning av material. Nu har jag suttit en stund och betat av e-post, svarat i telefon och planerat för fortsatt kampanjande imorgon. Alldeles nyss kom ett SMS från en person som erbjöd sig att hjälpa till och dela ut valmaterial.

Jag känner stöd och uppmuntran. Många vill vara med och kämpa för KD. Det känns så gott.

Vi uppmanar alla att vara med och rösta. Och frimodigt säger vi: En röst på kristdemokraterna.

Bilden är tagen utanför IFK Skövdes kansli. Riskdagens kulturutskott var där och lyssnade till ledarna för IFK Skövde och Skövde HF. Passade på att ta en bild med Andreas Carlsson, vår talesperson i kultur- och idrottsfrågor

(S)krämselpolitik om ickefrågor

Igår fick jag valmaterial från S i brevlådan. Med stort intresse läste jag den, men konstaterade snabbt att de lyfter fram "icke-frågor".
När vi nu står mitt i en valrörelse som handlar om den livsviktiga sjukvården väljer Socialdemokraterna att spåra ur i en strid mot väderkvarnar istället för att kliva fram och ta ansvar för att lösa de verkliga problemen i sjukvården. Det är att visa prov på oseriöst och opålitligt ledarskap!

Socialdemokraterna försöker nu gå till val på en rad ickefrågor som handlar om att de inte vill ha gräddfiler i vården, att ambulansen inte ska komma fortare till den som betalar mest och att sjukhusen inte ska säljas ut. Detta är ett ohederligt försök att få väljare att tro att det finns partier som vill ha gräddfiler, ambulansvård efter plånbokens tjocklek eller sälja ut regionens sjukhus. Socialdemokraterna, som är ansvariga för den sjukvårdspolitik som styr idag, borde istället tala om hur man ska lösa vårdplatsbristen och få bort köerna på akuten. Detta är till skillnad från Socialdemokraternas hjärnspöken verkliga problem inom sjukvården!

Kristdemokraterna vill införa en vårdplatsgaranti. Vi vill att den som blir sjuk ska ha rätt till en säng på rätt avdelning med rätt kompetens! Vi vill att det ska finnas fler läkare på akuten och att de som söker akut vård ska få träffa doktorn direkt så att den som söker akut vård ska veta att man inte behöver vänta på att få en första bedömning gjord. Kristdemokraterna vill att sjukvården ska kunna erbjuda den som behöver en trygg vård och ett värdigt omhändertagande!

Stödet för vår politik ökar och vår förhoppning är att efter den 15 maj få vara med och leda utvecklingen av Västra Götalandsregionen.


Idag kan du rösta

Nu inleds den förtida röstningen. Förr kallades detta poströsningen. Det var på den tiden vi hade "riktiga" postkontor i Sverige. Det finns information på varje kommuns hemsida eller anslagstavla var den förtida röstning kan äga rum.

Information finns också på www.val.se


Trafikfrågorna hettar till

Det är verkligen många diskussioner om vägar, järnvägar och kollektivtrafik. Det verkar som om den hetaste frågan just nu i regionen är om E20 ska byggas ut eller inte. Ingen regering, varken S eller nuvarande, har satsat miljarderna som krävs för att få en anständig väg mellan Sveriges två största städer. Därför är det oerhört viktigt att vi regionpolitiker trycker på och påverkar regeringen. Självklart ska vi ha motorväg genom hela Skaraborg.

I Skövde är också de lokala bussfrågorna heta. Jga har tagit tydlig ställning för ett busstopp mitt i centrum vid Hertig Johans torg och fått med andra på det. Tyvärr verkar Västtrafik som ansvarar för detta motverka idén. Jag har krävt att den tidigare busslinjen omgående öppnas.

I Södra Ryd handlar diskussionerna om en bussgata. Jag har sagt tydligt nej till den och fått jättestöd. Tänk att V skriver i tidningen och anser att ageranden från en kristdemokrat är bra. Sånt är kul.

Imorgon lär det bli nya heta diskussioner kring väg- och bussfrågor.

Jag gillar återvinning: Se valfilmen igen

Jag gillar kretslopp och återvinning. Därför använder jag en del material från i höstas även nu omvalskampanjen. Foto, layout och profilkläder återkommer. Dessutom använder jag valfilmen från i höstas. Den beskriver mer om vad jag vill och verkar för som politiker.

Den finns på YouTube. Klicka här för att se den: http://www.brannberg.se/filmer-pa-youtube/

Kristdemokraterna går framåt i regionen

Idag publicerades en SIFO-undersökning som gjorts om regionvalet i Västra Götaland. Den visar på många intressanta trender. Särskilt glada är vi kristdemokrater att vi går framåt. Vi har drivit hälso- och sjukvårdsfrågorna och det verkar väljarna belöna. Nu satsar vi stenhårt de sista dagarna inför att de sista rösterna har lämnats på kvällen den 15 maj.

Några kommentarer:

Moderaterna går framåt. Socialdemokraterna ser ut att tappa rejält. Folkpartiet behåller sin ställning. Kristdemokraterna ökar. Miljöpartiet och Vänstern som nu stöttar S ser ut att ha tjänat på samarbete medan s framstår som förlorarna. Att vi har ett omval har bland annat drivits av centerparitet men de ser inte ut att gynnas av omvalet.

Valets verkliga förlorare ser ut att bli Sjukvårdspartiet. Det är nog så att väljarna ser framför sig ett splittrat och oenigt parti som ständigt velar fram och tillbaka. I en undersökning som gjorde i Borås fick de inte en enda röst. Det är nog så att ingen kommer att sakna dem om de inte kommer att vara kvar i regionfullmäktige.

Dagens undersökning kommer säkert att sporra alla partier till ökat engagemang och kampen om rösterna intensifieras.

För dig som gillar siffror så visade SIFO följande: Vilket parti skulle du rösta på i regionvalet om det var val idag?

M 27,1 %
FP 8,8 %
C 4,3 %
KD 6,7 %
MP 10,3 %
S 27,6 %
V 7,5 %
SD 4,5 %
SVG 2,1 %
Annat parti 1,3%
Vet ej 10,3 %

Dags att höja valtemperaturen

Vi som är politiskt aktiva i Västra Götaland satsar stenhårt på att informera om valet och att vädja till invånarna om att rösta. Enligt en undersökning som Sveriges Radio publicerar idag så har vi ett stort arbete framför oss. De visar på att mindre än hälften av invånarna är helt säkra eller nästan helt säkra på att de kommer att rösta.

De intervjuade har fått svara på en skala mellan 1-10 om de ska delta i valet. En tia är det högsta och en etta innebär att de inte kommer att rösta.

37% anger att de ska rösta (alltså en tia)

Vi har en viktig uppgift framför oss, men även medierna har ett stort ansvar att spegla detta viktiga demokratiska val. Valet handlar om att vi måste respektera varje röst och hantera dem på ett rättssäkert sätt.

Alltså en vädjan: Gå och rösta. Förtida röstning börjar den 5 maj.

RSS 2.0