Kristdemokraternas kulturpolitik på P1:s Kulturnytt

Under rikstinget var Kulturnytt på plats och spanade in vår kulturpolitik. Jag fick möjlighet att beskriva att vi kristdemokrater verkar för kulturen men ibland tar det lång tid innan vi får igenom våra idéer.
Mest handlar inslaget om klassikerlistan eller inte, men ändå kul att våra frågor inom detta område uppmärksammas.
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5659612

Väljarstödet ökar för Kristdemokraterna

När Kristdemokraterna hamnar under det berömda fyra-procent-stäcket brukar det ge rubriker. Då skriver man "KD hamnar utanför riksdagen." I dag oubliceras DN senaste DN/IPSOS och där konstateras att kristdemokraterna går framåt. Men knappast några kommentarer om detta.
Efter fyra dagar i Karlstad känns det helt rätt att siffrorna går i denna riktning. Med en nytändning och höstkampanj räknar vi med att nästa gång man mäter har ändå fler väljare anslutit sig och uttalar att man kan tänka sig att rösta på kristdemokraterna.
 

Inspirerande riksting i Karlstad

 
 
 
 
 
Efter fyra intensiva dagar i Karlstad har nu Kristdemokraterna format en ny fräsch politik. I fokus står barn och unga.
Ovan ser du min "ordförandevy". Ser kanske inte så inspirerande ut, men det nya "Sverige -världens bästa land att växa upp i" ska leda oss framöver.
 
På text-tv-bilderna ser du en sammanfattning av våra beslut.
 
 

Kristdemokraternas riksting pågår i Karlstad

Under fyra dagar samlas Kristdemokraterna till Riksting i Karlstad. Det är partiets kongress. I går blev Göran Hägglund enhälligt omvald och vi beslutade också om att arbeta för att Sverige ska vara världens bästa land att växa upp i. Ja, det beslutet äger väl inte vi, men vår politik ska leda i en sådan riktning. Barn och ungas uppväxtvillkor ska stå i fokus.
Från Skaraborg är vi många som aktivt deltar. Själv har jag förmånen att få vara mötesordförande och leda förhandlingarna. Det är 235 motioner som ska behandlas och många vill ändra eller lägga till i texterna.
Bilden nedan är Skaraborgs delegation där Annika Eclund är delegationsledare.
 

Media uppmärksammar vårt riksting

Skövde Nyheter uppmärksammar att Kristdemokraternas riksting är på gång och beskriver också de motioner som inkommit från Skaraborg.
 
Till helgen samlas Kristdemokraterna till riksting i Karlstad för att dra upp riktlinjerna inför valen 2014 och lägga fast den politik som ska gälla de kommande åren. I fokus står barn och ungdomars uppväxtvillkor
 
http://www.skovdenyheter.se/nyhet/81787/brannberg-till-tinget
 

Mycket på gång i regionfullmäktige

 
 
I dag har vi haft mängder av ärenden i regionfullmäktige. Några frågor drog igång debatten. Vi hade bland annat en stor och lite laddat debatt om ett yttrande kring nationell plan för trafikinfrastrukturen. I sådana frågor brukar vi vara överens men denna gång blev det votering om hur vi skulle beskriva våra ambitioner med E20. Det blev nu, efter votering, beslutat att vi ska skriva in "hela E20 ska ha motorvägsstandard". Denna skrivning var kontroversiell. Från Kristdemokraternas sida hade vi flera motioner, bla min motion om biogaståg och Monica Selins om nollvision för suicid.
 
 Vi delade också ut årets Kulturpris. I år gick priset till Håkan Hellström som väl är en av våra folkkära artister och en kulturens företrädare som Kulturnämnden ville uppmärksamma. Priset är på 100 000 kr och när Håkan tackade så blev vi nog alla rörda. Han beskev vikten av kultur på sjukhus och informerade om att han skänker pengarna till sjukhusclownerna.
 
Jag passade också på att, tillsammans med Kristina Carlsson, partikamrat från Göteborg, som tilll vardags är arkeolog, att lämna in en motion med en idé om kulturarvsskolor. Detta handlar om att våra kulturinstitutioner, hembygds- och fornminnesföreningar och studieförbunden har kurser/utbildningar eller inspirationspass där man utgår från kulturarvet och förmedlar tidiagre generationers liv och kultur till dagens barn och unga. Ska bli spännande att se vad Kulturnämnden säger om denna idé. För övrigt hat jag en intressant diskusion i media med Alex Bergström om våra kultursatsningar.

Biogas på tåg (och fartyg?)

Biogas är på gång. Rejält i Västra Götaland. Förra året ökade produktionen med hela 21 % och totalt finns det 36 anläggningar för biogas i länet.
På regionfullmäktige i morron kommer en motion om biogaståg på Kinnekullebanan att behandlas. Idén till denna fick jag då jag var med på några miljömöten. Det ena handlade om att den populära Kinnekullebanan måste elektrifieras vilket innebär stora investeringar. Dagens diesellok behöver bytas ut.
Det andra mötet handlade om biogasutvecklingen. Vi är överens om att satsa rejält på biogas i vårt område. Allt ifrån mindre gårdsanläggningar till industriell produktion. Regionen och kommunerna håller på att byta ut bilar som drivs av biogas och en jättesatsning görs på våra bussar.
Min idé är att vi ska utveckla en teknik även för tåg. Tyvärr finns det inte någon sådan idag och inga av våra leverantörer är beredda att satsa på det. Åtminstone inte i dagsläget. Men min förhoppning är ändå att motionen har lyft frågan och intresset för att utveckla en ny teknik för våra tåg. Det pågår ju också stora diskussioner om våra fartyg och satsningar på mer miljövänliga bränslen. Även här kan biogasen spela roll.
Jag förstår att jag väckt en fråga väldigt tidigt och regionfullmäktige kommer inte att anta min motion, men många är ändå positiva och tycker att det är en intressant idé. Då har man ändå åstadkommit något.

Vår distriktsordförande ger sig också in i debatten om kristen i politiken

Annika Eclund, kristdemokraternas disktriktsordförande och vår riksdagsledamot har också hakat på debatten om drevet mot Elisabeth Svantessson. Annikas inlägg var publicerat i Skaraborgs Allehanda som tyvärr inte finns på nätet som en öppen tidning. För oss prenuemranter går den att nå digitalt. (I ärlighetens namn ska jag nog tillägga att man kan köpa den på nätet.)
Annikas inlägg är lite annorlunda vinklat än det som jag skrivit och det innehåller några saker som gör att man studsar till. Den är mycket läsvärd om du är intresserad av debatt kring krista i politiken.
Artikeln finns nu också publiceras på hennes blogg

The big five of the sea

Den här veckan pågår World Food Travel Summit i Göteborg. Delegater från hela världen är samlade för att samtala om besöksnäringen och mat som reseanledning. Något som ökar. Att få äta tillhör ju vardagens händelser men många vill vara med om något extra då de är på resa. Äta, Bo och Göra är de tre ingredienser som kännetecknar en turist. I vår region ( Västra Götalandsregionen) har vi länge jobbat med maten. Varumärket Smaka På Västsverige är en del av detta. Något av det unika som erbjuds i vårt omräde är skaldjursresan. Fem av skaldjuren (räkan, krabban, musslan, havskräftan och ostron) är våra marina BIG FIVE. Detta uppmärksammas runtom i världen. (http://www.independent.co.uk/travel/europe/in-search-of-shellfish-in-west-sweden-8831767.html artikel i The Independant) är ett exempel på detta.
I morgon inleds årets hummersäsong och att vara med på hummersafari är en oerhört stark upplevelse. Det är vår förhoppnng att World Food Travel Summit ger Sverige ytterligare uppmärksamhet och att the swedish cuisine blir ändå mer omskrivet.
Vill du läsa mer om våra satsningar i västsverige så kolla på http://vastverige.com
 

Spännande med tyska valet

På kontinenten är kristdemokraterna en stor folkrörelse. Valet i Bayern gav CSU majoritet. Det ska bli spännande att se hur det går för Angela Merkel i helgens val. Attityden till svenska kristdemokraterna kan påverkas då fler får insikt i de värdefrågor som kännetecknar kristdemokratiska partier. Vi får följa valutgången noga och konsekvenserna av den.

Debattinlägg om kristna politiker

Jag hoppas att detta inlägg får spridning. Jag vet att man aldrig ska skriva ett debattinlägg när man är upprörd, utan en god regel är att man ska sova på saken. Men jag har blivit rejält orolig de senaste dagarna angående den onyanserade debatt, men också hur det journalistiska drevet har gått mot Elisabeth Svantesson. Jag är inte partivän med henne, har aldrig mött henne och kommer kanske aldrig att möta henne. Ändå känner jag ett stort engagemang för hennes rätt att få visa sina möjligheter som minister.
 
Detta inlägg är en uppmaning till svensk kristenhet och kan betecknas som ett öppet brev till den som önskar läsa det.
 
Läs inlägget på www.dagen.se
 
 www.dagen.se/webbdebatt/stotta-dina-kristna-politiker/
 

Varför går drevet mot Elisabeth Svantesson?

Jag tycker att medias hantering av nytillsatta ministern Elisabeth Svantesson är ovärdig ett demokratiskt samhälle där just journalisterna anser sig stå för objektivitet och opartiskhet. SvD skriver idag att det hela liknar mer en "häxjakt".
Yttrande- och åsiktsfrihet är några av våra främsta ideal och utgör grundpelare i ett öppet samhälle vär vi har respekt för varandra och tar del av varandras åsikter.
Eli Göndör (AB) beskriver den svenska religionsdebatten som "aggressiv" och menar att " Ett upplyst samhälle kan inte avfärda religion som förknippat enbart med outbildade eller svagsinta människor". Han skriver vidare: "I samma stund som sekulära röster avfärdar eller försöker förhindra människors utveckling eller karriär på grund av deras religiösa övertygelse, går en central demokratisk tanke förlorad. Idén om att varje individ ska ha rätt till att få göra sin röst hörd och förverkliga sig själv utifrån sina personliga idéer och värderingar. Därtill är det orimligt att betrakta religiösa människor som ett kollektiv med en homogen uppfattning och föreställningsvärld.

Vad som bör avgöra Elisabeth Svantessons lämplighet är hennes tidigare meriter och hur hon sköter jobbet framöver. Hur hon ber eller vad hon ber till i glädje eller sorg borde vara hennes ensak."

När media hade upplyst om Svantessons bakgrund inom frikyrkan verkade sociala medier koka av upprördhet och knappt hade budskapet om en ny minister spritts förrän det hördes krav på både avgång och förnekelser av tidigare uppfattningar. Nu tycker jag att Svantesson skötte sig bra.

För oss som är troende och vill ta ansvar för samhällsutvecklingen är detta både sporrande och oroande. Det inspirerar därför att det visar att kristna är engagerade i ansvarstagande på högsta politiska nivå (nu är inte Elisabeth Svantesson den enda troende i regeringen), men det aggressiva mottagandet påminner om en slags förföljelse. Att vara kristen är att sticka ut och att inte alltid vara politisk korrekt, samtidigt som religionsutövandet inte har någon plats i politiken.

Samtidigt måste man fråga sig om inte Sverige har drabbats av religionsfobi? Var finns respekten för individens egna åsikter? Rätten att få yttra sig fritt? Rätten att få tro på det man vill?

Demokratin bygger på respekten för medmänniskan och varje individs förmåga att fatta de bästa besluten. Det har sagts många gånger att "demokratin måste återerövras varje dag" och det är uppenbart att rätten till fritt utövande av religion är en het fråga i Sverige.

Förhoppningsvis kommer det ändå något gott ur denna besynnerliga introduktion av en ny minister. Men tyvärr kommer nog hon att ha ljuset på sig på ett alldeles speciellt sätt framöver. Samtidigt som landets kristna kommer att bry sig om henne på ett speciellt sätt.


Regeringen satsar rejält - mer i plånböckerna

Det mesta har nog läckt ut av regeringens kommande budgetsatsningar. Det som många väntat på - beskedet om ett femte jobbskatteavdrag - presenterades i dag. Det innebär att många kommer att märka skillnad i lönekuvertet nästa år.
Detta är vad som hittills framkommit:

Reform

Förstärkning till hushållen, miljoner kronor

Förstärkt jobbskatteavdrag

12 000

Höjd brytpunkt

3 000

Sänkt skatt för pensionärer

2 500

Höjt bostadstillägg för pensionärer

16

Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer

466

Studiemedel och fribelopp

218

Sänkt a-kasseavgift

2 757

Totalt:

20 957

Ska bli spännande att få ta del av statsministerns presentation av budgeten och om det kommer att ske någon ombildning av regeringen.

Gå och rösta i kyrkovalet

Är du medlem i Svenska Kyrkan? Använd då din rösträtt. Det är angeläget att de som brinner för kyrkans inre liv får vara med och  leda utvecklingen. Se till att du väljer in en aktiv, troende och engagerad medlem i ledningen. Så uppmaningen är: Gå och rösta!

Ett år till nästa val

 
Det blev morotskaka och kaffe när Alliansen i Skövde bjöd torgbesökarna och markerade att Det är ett år till valet. Fyra företrädare för de samverkande partierna skrev underven överenskommelse och ber nu om väljarnas förtroende inför nästa mandatperiod.

Besöksnäringen ökar i Västsverige

Det kommer fler och fler turister och mötesbesökare till Västsverige. Det är glädjande att många hittar hit. Ökningen, enligt SCB, är stark och ser man på gästnätter (då räknas hotell, vandrarhem och stugbyar) så är det hela 170 000 fler gästnätter under första halvåret jämfört med förra året. I juli var ökningen 4,3% vilket är mycket starkt. Det är särskilt glädjande att andelen utländska övernattningar ökar (19%), Det finns nog två förklaringar bakom denna ökning. Den ena är de satsningar på Norge som bedrivits. Tidigare var det kampanjer i Danmark och nu senast i Norge. Detta har också lett till att fler av våra nordiska grannar valt att semestra i Sverige. Den andra förklaringen är satsningen på mötesindustrin. Kongresser och konferenser höjer antalet besökare och särskilt Göteborg drar till sig stora konferenser. Men vi ser även utanför Göteborg att detta ökar. Även i Skövde ser vi en rejäl ökning. Det är mycket glädjande och visar att om vi väljer att samverka så kan vi åstadkomma mer än om var och en arbetar för sig själv. Besöksnäringen växer och blir allt viktigare för svensk ekonomi. Sverige framstår som ett tryggt land och åtminstone norrmännen upplever att det är billigare här. Därför är ju också gränshandeln fortfarande stark. Under flera år har jag haft förmånen att få vara med i ledningen för Västsvenska Turistrådet och vi ser hur våra insatser får allt större betydelse. Det är glädjande och sporrar till fler satsningar.

Inför rena personval i Svenska Kyrkan

På Söndag är det dags för Kyrkovalet. Över fem miljoner medlemmar är röstberättigade och ska välja sina förtroendevalda för den kommande mandatperioden. Sedan kyrkan skiljdes från staten har tanken varit att de politiska partierna inte längre ska leda kyrkan utan det ska vara förtroendevalda medlemmar, precis som i vilken förening som helst, som ska utgöra kyrkans lekmanna ledning. En del har hänt men några partier hänger fortfarande kvar. Jag anser att rena personval ska utgöra grunden för hela valsystemet och att nomineringsgruppernas arbete ska avslutas. Oavsett vad grupperingarna heter så framstår de som politiska och kyrkan vinner ingenting på detta.
Jag tillhör Kristdemokrater för en levande kyrka och detta är en grupp helt skilt från det politiska partiet men självklart finns det en koppling, men inga styrande band eller ekonomiska valsatsningar från det kristdemokratiska partiet.
Nästa val hoppas jag att det vid valet inte finns nomineringsgrupper alls utan att man gör en lista med de personer som brinner för kyrkans inre liv och har en gemensam valsedel. Medlemmarna får sedan kryssa för den eller de kandidater som man anser är de bästa representanterna.
I dagarna pågår en mobilisering från ett av partierna och alla deras medlemmar anmodas att gå och rösta på söndag. Därför vill jag uppmana dig som är medlem i Svenska Kyrkan att delta i valet och att lägga din röst på en kandidat som du har förtroende för.

Putins brev till amerikanska folket

Det är ofta som vi beskriver världens främsta ledare som goda eller onda. Då blir det ofta utifrån att väst är det goda och det eländiga kommer från öst. Den beskrivning som vi fått av Putins ledarskap har oftast varit negativt. När världssheriffen Obama träder upp och hotar med att skjuta sker en annan reaktion från Putin. Han för människor samman, skriver brev till amerikanska folket och för samtal med Assad.
Vad som sker bakom kulisserina lär vi aldrig få veta och vad som är propagande eller inte är oerhört svårbedömt. Men krig är alltid fasansfullt och det finns bara förlorare i alla krig. Kanske har ändå Putin lyckats avvärja ett anfall mot Syrien. Från amerikanske företrädare verkar det som att det troligaste hade varit att fartyg beskjutit landet och inga "boots on ground".
Putins brev är publicerat i New York Times. (http://www.nytimes.com/2013/09/12/opinion/putin-plea-for-caution-from-russia-on-syria.html?ref=opinion&_r=0)
Det har en både inbjudande och ngåot hotande ton. Dessutom avslutar han med att påminna om att då vi söker Guds välsignelse måste vi påminna oss om att inför Gud är vi alla lika. Det var inte riktigt vad jag räknat med att han skulle skriva. Brevet är intressant att läsa i sin helhet.
Kanske blir det ändå så att Obamas hot om krig leder mot fred.

Bra att polisen slutar ta betalt för kulturfestivaler

Regeringen planerat att kompensera polisen för de insatser som görs i samband med kulturfestivaler och idrottsengagemang. Under flera år har jag varit aktiv i denna debatt och tyvärr fått se att arbetet har drivits i rättsprocesser. För Skövde har det handlat om stora summor i samband med Matfestivalen. Hade den skett via någon av våra förvaltningar så hade polisen inte debiterat. Men eftersom destinationsutvecklingen ligger hos ett aktiebolag så har man skickat en faktura.
Nu tar regeringen tag i frågan och inför 2014 blir det ingen kostnad för polisen. Det är då 25-års-jubileum av Matfestivalen och redan nu smids planerna för att ytterligare höja Matfestivalens innehåll. Den är bra i dag och därför ska det bli spännande att se vad som kommer att åstadkommas inför nästa år.

Märkliga turer kring prishöjningen av biljetterna

Det är märkliga turer i regionstyrelsen kring förslaget på prishöjning av biljetter på Västtrafiks kollektivtrafikfordon.
I går avslog den politiska ledningen sitt förslag om att tidigarehöja biljettpriserna. Västtrafik har meddelat att de behöver en inkomstförstärkning.
Alla partier i regionstyrelsen är överens om att höja priset, men i går blev det avslag. Alliansens partier var inte helt nöjda med det förslag som presenterades och ville att vi skulle ta ytterligare en runda kring vilka kort som skulle höjas mest, men var positiva till själva höjningen. Men det blev alltså inget beslut om höjning. Utan beskedet blir till styrelsen i Västtrafik att de inte får tidigarelägga en höjning, vilket innebär i klarspråk att höjningen blir först vid årsskiftet.
Denna fråga hade genom lugna samtal kunna lösas, men då man väljer att inte lyssna på varandra så blir det märkliga turer.
Läs nedan redovisning i Skövde Nyheter och gör din egen bedömning.
http://www.skovdenyheter.se/nyhet/79399/oppet-brak-om-biljettpriser

Grattis Lidköping till att bli värd för Melodifestivalen

Skövde hejar på Lidköping. Nu är det klart att Lidköping får vara värd för Melodifestivalen 2014. Det blir Andra Chansen i Sparbanken Lidköping Arena. Detta är bra för hela Skaraborg och västsverige. Lidköping har satsat stort på sin arena och har möjligheten att ta emot en stor publik. Detta ger hela Skaraborg chansen att samverka och från Skövde vill vi verkligen heja på Lidköping. Genom att samverka och stötta varandra har vi stora möjligheter att få arrangera stora evenemang i vårt område. I dag säger vi grattis till Lidköpi

 http://www.svt.se/melodifestivalen/staderna-klara-hit-kommer-melodifestivalen-2014


HSB ger Skövde tummen upp

Enligt HSB är Skövde kommun bäst på att planera för nya bostäder. Situationen i landet är akut och vår kommun har arbetat länge med att planera för framtidens bostäder. Något nu HSB uppmärksammar och placerar Skövde som etta.
http://www.skovdenyheter.se/nyhet/78974/skovde-bast-i-bostadsranking

Medborgarförslag ger många nya idéer

Kommunfullmäktige i Skövde får regelbundet förslag från invånarna i Skövde. Det är möjligt genom s k medborgarförslag som innebär att alla som är folkbokförda i Skövde kan lämna ett förslag till politikerna. De kommer regelbundet och omfattar många olika områden. Vi tycker att detta är bra. Om man inte har ett konkret förslag men ändå vill framföra något så finns ett formulär på kommunens webb som heter Synpunkten. För den som undrar över något kan man också komma till kommunfullmäktiges möten och ställa frågor. Som ordförande för kommunfullmäktige gillar jag detta då det stärker medborgardialogen.

Skotten i Göteborg oroar

Det är väldigt oroande att nästan dagligen höra om skottlossningar i Göteborg. Polisen drar ihop sina resurser och kommunstyrelsen i Göteborg har kallats till ett extramöte. En särskild facebook-sida har skapats (https://www.facebook.com/StoppaSkotten) och det skrivs massor på sociala medier. Det är bra och känns sunt. Det är när vi alla går samman och tar avstånd från våldet som det finns en chans. Tyvärr så rekryterar kriminella gäng unga människor. I gängen får de ett starkt värde och det gör att det är svårt att bryta upp de starka band som skapas. Men förhoppningsvis leder de gångna dagarnas skottlossning till att fler engagerar sig och tar avstånd från våldet. Vi måste kunna vara trygga på gator och torg!

Ska vi bowla ensamma?

Det finns en del böcker som man lägger ifrån sig och glömmer. Andra minns man med glädje och de återkommer vid många tillfällen och skapar angenäma upplevelser. Andra böcker ligger liksom och gnager och vill inte lämna en, även om de inte varit särskilt positiva. Robert Putnams analyser i "Den ensamme bowlaren" är en sådan, säkert korrekt men obehaglig upplevelse. Den har dröjt sig kvar hos mig en längre tid. Putnam skildrar ett samhälle där vi förlorat kontakten med varandra och istället blir vi ensamma individer. Genom massor med fakta påvisar han hur det ideella engagemanget sjunker, medlemsbaserade organisationer förlorar engagerade medlemmar och vi upplever inte längre känslan av att vara tillsammans. Det är ett skrämmande samhälle som väntar oss. Det västerländska samhället bygger på att vi tar ett kollektivt ansvar och "bryr oss om vår nästa". Det är dags för en renässans av medlemsmänsklighet. Politiskt sett vill jag vara med och bygga ett medmänskligare samhälle. I Putnams termer så föredrar jag att vi bowlar tillsammans, snarare att vi bowlar var och en för sig själv.
 
Källa: 
 

Den ensamme bowlaren : den amerikanska medborgarandans upplösning och förnyelse / Robert D. Putnam ; översättning: Margareta Eklöf

Putnam, Robert D. (författare)
Eklöf, Margareta, 1930- (översättare)
ISBN 91-7150-827-9
1. uppl.
Stockholm : SNS förl., 2001
Svenska 591 s.

Även små företag måste få del av forskningsmedel

Det finns stora belopp att hämta för svenska företag genom EUs olika forskningsprogram. Det sjunde ramprogrammet kommer nu att ersättas av Horizont 2020. När Vinnova beskriver det nya sker det på följande sätt. Man räknar med att det handlar om totalt 70 miljarder EURO.
 1. Spetskompetens - Excellent Science - denna del ska stärka EUs globala ställning inom forskning och innovation. Här ryms satsningen på det Europeiska forskningsrådet, ERC, mobilitetsprogrammet Marie Sklodowska-Curie, samverkansforskning inom nya och lovande forskningsområden Future and Emerging Technologies (FET) samt forskningsinfrastruktur.
 2. Industriellt ledarskap - Industrial leadership - ska göra Europa mer attraktivt för investeringar i forskning och innovation, ge svar på den ekonomiska krisen, dvs skapa jobb och tillväxt, attrahera mer privata och strategiska investeringar till forskning och innovation. Detta ska bl a ske genom riskkapital, stöd till innovationer i SMF, och genom satsningar på sk Key Enabling Technologies, dvs mikro- och nanoelektronik, nanoteknologi, avancerade material, bioteknik och avancerad tillverkning och bearbetning.
 3. Samhälleliga utmaningar - Societal challenges - denna del fokuserar på de stora samhälleliga utmaningar som EU och resten av världen står inför. För att ta sig an utmaningarna kommer det i många fall att krävas tvärvetenskapliga samarbeten som inkluderar samhällsvetenskap och humaniora. Sju utmaningsområden pekas ut:

  1. Hälsa, demografiska förändringar och välbefinnande
  2. Europeiska bioekonomiska utmaningar: Livsmedelstrygghet, hållbart jord- och skogsbruk, havs-, sjöfarts- och insjöforskning
  3. Säker, ren och effektiv energi
  4. Smarta, gröna och integrerade transporter
  5. Klimatåtgärder resurseffektivitet och råvaror
  6. Europa i en föränderlig värld, inkluderande, innovativa och reflekterande samhällen
  7. Trygga samhällen – säkerställa frihet och trygghet för Europa och dess medborgare, som exempel kan nämnas hälsa, energi och ett inkluderande och säkert samhälle.
I dagens SLA skriver Patric Ericson, VD för Gothia Science Park, om de nya medlen och uppmanar att de även ska kunna riktas till mindre företag. Det finns en stor risk med denna typ av medel att de kräver så stora insatser för att söka och redovisa att mindre företag inte har råd eller tid att få pengarna, Samtidigt så kan man konstatera att det finns mängder av ideér som behöver utvecklas. Alla företag har börjat med en idé och i liten skala. Därför är det bra att man också bjudit in Europaparlamentarikern Kent Johansson för fortsatta samtal.

Västtrafik höjer priset

Nu blir det en höjning av biljetter för vissa resande inom Västtrafik. Fler reser och så länge som man ökar passagerarna så att busse, tåget eller färjan blir fylld så tjänar ju Västtrafik på varje ny resenär. Men då det blir så många att man måste sätta in fler fordon så drar kostnaderna starkt iväg. Det är denna utveckling som vi ser just nu. Antalet resenärer ökar och då ökar också kostnaderna. I Regionfullmäktige har vi då haft en stor debatt om vem som ska betala de ökade kostnaderna. Ska de som åker stå för en högre andel eller ska skattekollektivet bära kostnaderna? Här har vi olika uppfattningar och allianspartierna anser att resenärerna måste ta en högre kostnad än vad de gör idag. 
En särskild grupp, pris- och sortimentsgruppen, ser över det framtida resandet och har lagt flera förslag till nya sätt att köpa kort. Idén om "personliga zoner" är intressant. För oss kristdemokrater är det glädjande att vi nu får stöd för idén om ett "flexi-kort". Det är ett nytt namn på det "20-dagarskort" som vi tidigare hade i Skaraborg. Idén var att man kunde använda kortet under 20 resdagar under en längre period. Det var då ett bättre alternativ för den som inte reser varje dag, jämfört med att köpa månadskort.
Socialdemokraterna gick till val på att införa en enhetstaxa. Ett av deras samverkande partier ansåg att taxan skulle vara 10 kronor oavsett reslängden. Ett sådant populistiskt förslag är bara trovärt om man lägger in mängder av miljoner med skattemedel. De pengarna finns inte och jag tror att de flesta resenärer är beredda att betala mer för en längre resa än för en kortare.
Kollektivtrafiken är viktig och blir säkert en valfråga igen. Att kunna hitta en lagom balans mellan vad skattebetalarna är beredda att subventionera och vad resenärerna är beredda att betala är svårt. Men den diskussionen måste vi ta.
Nu höjer Västtrafik taxorna och många är kritiska. Jag förstår det, men samtidigt så är det svårt att säga "jag vill resa men någon annan ska betala för det". Frågan lär återkomma.
Skövde Nyheter

Debattinlägg om barns och ungdomars tillgång till kultur

Under många år har jag varit engagerad i kulturpolitiken. Denna mandatperiod är första gången som jag inte är ledamot av en kulturnämnd, varken i kommunen eller regionen. Däremot har jag fortfarande några nationella uppdrag med koppling till kulturen. Däremot är jag lika intresserad av frågorna och driver dem på många andra sätt i de sammanhang som jag finns med.
Den här debattartikeln visar på några av de initiativ som tagits och vikten av att vi satsar på kultur av och med barn och ungdomar. Hoppas att den kommer att väcka intresse.
 

Ge yngre fler kulturupplevelser

Genom ett rikt kulturliv skapas identitet och gemenskap, människans själsliv utvecklas och livskvaliteten stärks. Dessutom ökar kreativiteten. Därför är det viktigt att alla får chansen att ta del av kulturupplevelser i tidig ålder.

För en tid sedan beslutade regionfullmäktige att bifalla min motion om att ge barn i grundskolan möjlighet att kostnadsfritt besöka någon av länets stora kulturscener. Beslutet innebär att barn i vissa årskurser får biljetter till utvalda föreställningar på exempelvis konserthuset eller operan i Göteborg. Detta kan bidra till att skapa minnesvärda kulturupplevelser för de barn som av olika skäl, till exempel dålig familjeekonomi, inte annars besöker dessa scener.

Kulturnämnden utreder möjligheterna att införa ett kulturpass i länet - även detta förslag kommer från Kristdemokraterna. Det ska underlätta för invånarna att utnyttja regionens rika kulturliv. Mot en summa får köparen ett årskort som laddas med ett antal upplevelser samt fritt inträde på några av regionens kulturarrangemang. Vår förhoppning är att kortet utformas med någon typ av bonussystem. Passet ska särskilt gälla kulturell verksamhet som är riktad till barn och ungdomar. Det är också tänkt att utformas så att det blir ekonomiskt gynnsamt för barn och föräldrar att tillsammans utnyttja det stora kulturutbudet i länet. Ett sådant kulturpass kan även vara en utmärkt välkomstpresent till nya kommun- eller regioninvånare.

Kristdemokraterna verkar även för att Västra Götalandsregionen ska erbjuda kultursommarjobb för unga. Ungdomar skulle kunna arbeta med musik och teater runt om i regionen och på så vis få möjlighet att medverka i kulturlivet. Sommarjobb av det här slaget erbjuds i vissa kommuner, till exempel i Göteborg och Skövde. Men för att ge förutsättningar för fler ungdomar att kunna engagera sig är det viktigt att även Västra Götalandsregionen bidrar för att skapa sådana möjligheter.

Tillgången till ett språk är en förutsättning för delaktighet i samhället. Därför vill Kristdemokraterna ha en samlad regional satsning för att främja läsandet bland barn och ungdomar. Vi vill se en närmare utredning kring hur regionens kulturverksamheter mer aktivt kan samverka med hälso- och sjukvården för att nå familjer med insatser som ökar läskunnandet. Exempelvis skulle Kultur i Väst kunna samverka med barnavårdscentraler, Närhälsan och de kommunala familjecentralerna.

Ingen ska känna utanförskap i Västra Götalandsregionens kulturliv. Kristdemokraterna lägger därför fokus på att hitta former som når ut till alla i tidig ålder.

Conny Brännberg, vice gruppledare för Kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen


Världens blickar riktas mot Sverige

President Obamas besök i Sverige är mycket uppmärksammat. Det innebär att världens blickar nu riktas mot det lilla landet i norr. Vi tror ofta att vi är väl kända i världen, men tyvärr får vi konstatera att väldigt många människor inte vet så mycket om vårt land. Obamas besök skapar uppmärksamhet och det kan gynna oss på lång sikt. Utifrån besöksnäringens perspektiv så är Sverige ett "exotiskt" land och nyfikenheten är stor, bl a från asiatiska besökare. För kinesiska turister så framstår Europa mer som "landet de besöker" snarare än att de reser igenom ett stort antal läner. Kännetecknande för en turist är att denne inte känner av administrativa gränser, förutom de gånger man måste passera tull och immigration. 
Obamas besök lockar mängder av journalister. De skriver inte bara om samtalen som de politiska ledarna gör utan även om landet i övrigt. Detta ger oss en chans att bli sedda och det kan i sin tur leda till positiva möjligheter framöver.
Lite av devisen "syns man så finns man" är nog sann. Om Sverige inte blir omskrivet i internationell press så "försvinner" det från folks medvetande.

Världens blickar riktas mot Sverige

President Obamas besök i Sverige är mycket uppmärksammat. Det innebär att världens blickar nu riktas mot det lilla landet i norr. Vi tror ofta att vi är väl kända i världen, men tyvärr får vi konstatera att väldigt många människor inte vet så mycket om vårt land. Obamas besök skapar uppmärksamhet och det kan gynna oss på lång sikt. Utifrån besöksnäringens perspektiv så är Sverige ett "exotiskt" land och nyfikenheten är stor, bl a från asiatiska besökare. För kinesiska turister så framstår Europa mer som "landet de besöker" snarare än att de reser igenom ett stort antal läner. Kännetecknande för en turist är att denne inte känner av administrativa gränser, förutom de gånger man måste passera tull och immigration. 
Obamas besök lockar mängder av journalister. De skriver inte bara om samtalen som de politiska ledarna gör utan även om landet i övrigt. Detta ger oss en chans att bli sedda och det kan i sin tur leda till positiva möjligheter framöver.
Lite av devisen "syns man så finns man" är nog sann. Om Sverige inte blir omskrivet i internationell press så "försvinner" det från folks medvetande.

Ska kristna i Syrien utplånas?

Läs uppmaningen från kristna ledare med kopplingar till Syrien. (I dag i Svd ). 
Låt oss göra Syriens sak till vår och ta alla tillfällen i akt för att verka för fred. Vi har sett utvecklingen i Irak där tiotusentals kristna har tvingats fly från sitt land. Vi får rapporter om brända kyrkor i Egypten. Totalförbud att vara mristen i Libyen. Det är så lätt att vi tror att den "arabiska våren" innebär frihet, men det är förbehållen några få. De kristna minoriteterna lider. De tvingas överge sina familjer, vänner och församlingar och flyr i tusental. låt oss välkomna dem till Sverige för att här kunna finna en fristad.

Tack Göran för att du bryr dig om pensionärerna

Regeringen lovar att ge mer till pensionärerna i kommande budget. Göran Hägglund har hårt drivit denna fråga och ställt sig på pensionärernas sida.  Nu har det gett resultat. 2,5 mdkr avsätts i budgeten. Visserligen hade kristdemokraterna velat ha mer, men det visar ändå att en röst på KD lönar sig. Hade fler röstat på partiet hade styrkan inom regeringen varit ännu större. Vi vet ännu inte hur det blir med ett skatteavdrag för löntagarna, men KD vill jämna ut skillnaderna mellan pensionärernas skatter och löntagarnas. Under 2014 slår den s k bromsen till i pensionssystemet och det innebär i praktiken mindre åt pensionärerna. Men dagens beslut jämnar ut detta för många av landets pensionärer.
 
http://www.dn.se/ekonomi/sankt-skatt-for-pensionarer-1/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/miljarder-i-sankt-skatt-for-pensionarer_8477940.svd
 

Barnen i centrum

Under matfestivalen i Skövde anordnade Skövde Kommun ett info-torg. Alla förvaltningar fanns på plats och berättade om de olika verksamheterna. Många passade på att bekanta sig med de kommunala uppgifterna. I mitten av torget fanns sandlådan som blev en symbolik att barnen är i centrum. Ska  vi bygga ett hållbart samhälle så får det inte vara på bekostnad av våra barn. Det är ju för dem vi bygger framtiden. Vi kristdemokrater har fokus på barn och ungdomars uppväxtvillkor, så också i Skövde.
 
 

Kongo behöver svenskt stöd

Under 1800-talet var det mängder av svenska missionärer och biståndsarbetare som verkade i Kongo. Detta fortsatte en bra bit in på 1900-talet och därmed finns det långvariga svenska relationer med de båda "kongo-länderna". 
En av de mest uppmärksammade personerna från Kongo idag är Dr Denis Mukwege. Hans arbete är banbrytande och han blir säkert Nobelpristagare framöver. Hans utbildning finansierades av den svenska pingstmissionen och därför har han också speciella band till Sverige.
I dag finns en läsvärd debattartikel i GP. Den är skriven av Niclas Lindgren, direktor biståndsorganisationen PMU, Johan Lilja, direktor biståndsorganisationen Läkarmissionen och Berthil Åkerlund, journalist och författare till Denis Mukweges självbiografi som utkommer i höst. Tre personer som är väl insatta i de övergrepp som begås i Kongo där särskilt kvinnorna är utsatta.
I helgen har vi haft besök i vår kyrka av en familj som flytt från Kongo. När man lyssnar till deras vittnesbörd så blir man så djupt gripen. Samtidigt upprörd eftersom övergreppen har fått pågå under så många år. I debattartikeln ställs en retorisk fråga; "Vill vi bidra till ett slut på våldtäkterna i Kongo"? Frågan är berättigad. Uppmaningen i artikeln är att utrikesministern engagerar sig i frågan och tydligt visar på att Sverige tar avstånd. Det är mycket bra att biståndsministern är engagerad men fler svenska röster efterfrågas.
Det finns många flyktingar från Kongo i vårt land. De oroas för sina vänner och släktingar. Kongo är oroligt och landets rikedomar lockar många intressenter. Som vanligt i alla konflikter är det civilbefolkningen som får lida mest. För Dr Mukweges egen del så är han så hotad att han inte längre kan röra sig fritt utan bor i huvudsak på sin arbetsplats, Panziskukhuset, för att kunna fortsätta sitt arbete med att hjälpa våldtagna kvinnor.
Läs inlägget i GP

RSS 2.0