Gott Nytt År

Jag vill tillönska er alla ett Gott Nytt 2012.


Kristdemokraterna vill ha en företagarlinje

Regeringen har framgångsrikt drivit den s k arbetslinjen. Det är bra, men räcker inte. Nu gäller det att bredda utbudet. Mats Odell, ordförande för riksdagens näringsutskott, skriver idag i DI om vikten av ett bättre företagarklimat i Sverige. Han vill i sin roll som ledare för Kristdemokraterna driva en företagarlinje. Det är bra och helt rätt, men ändå bommar Mats frågan. Han skriver att han vill driva detta om han blir partiledare. Nu hoppas jag att han oavett vilken roll han har i partiet driver detta. Som 2:e vice ordförande, gruppledare i riksdagen och ordförande för ett av riksdagens tunga utskott saknar han ju inte en plattform för detta. Snarare är det hans ansvar idag att vid sidan av Göran Hägglund driva dessa frågor, eftersom de är ju sådant som partiet bestämt sig för att verka för. Att vi har ett fokus på barn och ungdom innebär ju inte att vi släpper övriga politikområden. Ska vi ha en god omvårdnad, skola och omsorg måste vi ha skatteintäkter. Dessa kommer från näringslivet. Som kristdemokrater kommer vi att fortsätta tala om företagarfrågorna oavsett vem som blir partiledare.

Allt fler gillar Hägglund

Aftonbladet publicerar en undersökning om förtroendet för partiledarna. Glädjande är att förtroendet för Göran Hägglund ökar. Inför valet 2014 kommer han att framstå som en av de mest erfarna partiledarna. Jag är övertygad om att han kommer att lyfta siffrornaför Kristdemokraterna rejält framöver. Den 28 jan är det riksting och då väljer vi en ny ledning för partiet. Läs mer på http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article14131177.ab

Barn behöver vuxna

Barn behöver vuxnas stöd och hjälp. Men ofta blir de svikna. I vårt samhälle så borde inga barn drabbas av missbruk, riskera att vräkas från sina hem eller leva under hot att bli avvisade. Kristdemokraterna driver en politik som vill sätta barnen i främsta rummet. Vår vision är att alla barn ska växa upp i trygghet och möta kärlek från vuxna. Det kämpar vi för!

God Jul och ett Gott Nytt År

Jag vill tillönska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.  Jag hoppas att du får en avkopplande och gemenskapsstärkande helg och att du vill vara med om att förändra och utveckla under 2012. Det är inte bara de "stora" frågorna som är viktiga, de vanliga vardagskontakterna berikar. Ett telefonsamtal eller inbjudan till fika kan ha mycket stor betydelse.  Vi behöver alla verka för att, tillsammans, skapa ett människovänligare samhälle.

Varför så krångliga regler för avdragsrätten?

Nu har riksdagen klubbat att vi får göra skatteavdrag för gåvor till bl a välgörenhet. Men reglerna är krångliga, dyra och ställer enorma krav påmden som tar emot pengar. Så hade vi inte alls tänkt os systemet. Bara att ansöka om att få bli gåvomottagare ska kosta 10 000 kr och därefter 7000 i årsavgift. En bra id'e som redan verkar ha skjutits i sank. Tidningen Dagen skriver om detta idag. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=290519

Stoppa avvisningarna till Irak

I går var P1 Kaliber i Skövde och mötte några flyktingfamiljer som kämpar för möjligheten at få stanna i Sverige. Vi är många som engagerat oss i kampen för flyktingar och är glada för att radion uppmärksammar några av de aktuella fallen. Sändning blir i januari. Budskapet frås oss är tydligt: Stoppa avvisningarna av kristna till Irak. Låt de som förföljs på grund av sin tro få en fristad i Sverige.

Stoppa vinstuttagen i vård och skola!

Det är bra med avregleringar och fler alternativ. Det stärker individens möjlighet att själv kunna göra aktiva val. Därför är det rätt att det finns fler aktörer inom vård och skola. Men däremot är det inte acceptabelt att vinsten hamnar i riskkapitalisternas fickor. Det är bra att regeringen tar tag i detta. Skattepengar till vård och skola ska gå till dessa verksamheter. Girighet och egoism måste bekämpas.

När vänder det för Kristdemokraterna?

Det har varit en blandad höst för Kristdemokraterna. Det interna politikutvecklingsarbetet pågår för fullt och många är oerhört entusiastiska inför framtiden. Samtidigt så har partiledarfrågan fått stor uppmärksamhet i media och många uppfattar partiet som splittrat. Det är inte så som jag ser det. Det är snarare ett uttryck för mångas engagemang och iver för att utveckla inför framtiden.
Idag kom en SIFO- undersökning som visar på ett ökat stöd för partiet. Det var uppmuntrande läsning.

SCB visar statistik som sporrar

Det finns två sätt att reagera på då man tar del av dagens SCB-undersökning om partisympatierna. Det går uruselt för KD. Man kan då välja depp-varianten och läsa de låga siffrorna med suckar och stönanden. Det andra sättet är att blinsporrad och inse att de flesta människor är potentiella väljare. Vi som är partiets företrädare har inte lyckats berätta vår berättelse om hur vi vill bypgga samhället. Vår politik som lyfter familjen har framtiden för sig. Dagens låga siffror inspirerar till fortsatt engegemang. Fler måste övertygas. Många röster finns att vinna. Nu satsar vi!

Väldiga kontraster

Överallt dyker det upp barn och vill bli fotograferade. Bilden innehåller väldiga kontraster. Många av dessa barn kommer troligtvis aldrig få lära sig läsa och skriva. Samtidigt så ser man skyltar på mobiltelonsäljare och parabolen är installerad i grannhuset. Husen saknar vatten och avlopp, men det är stolta husägare som bor här. Detta är deras hem och de har satsat stort för att kunna bygga i ett nytt område. Mocambique är ett land med väldiga kontraster.


När talspråk blir skriftspråk

Jag har förmånen att under några dagar få vistas i norra Mocambique för att ta del av en satsning på Nyungwe-språket. Mikael Bister, som kommer från Skövde, arbetar tillsammans med sin fru, Jeni, med att skapa ett skriftspråk av ett talspråk. En katolsk präst skapade tidigare en ordbok, men något egentligt skriftspråk har inte funnits. Mikael leder fyra översättare som arbetar med att få en Bibel på Nyungwe. Parallellt med översättningen sker läskurser. Eftersom ingen har kunnat läsa detta språk tidigare så sker också utbildning an Nyungwe-talande personer. Det som ytterligare utmanar arbetet är att utbildningsnivån är låg och många är analfabeter. Tålmodigt och med en enorm människokärlek arbetar språkmänniskorna med denna utmaning. Uppgifterna om hur många som talar Nyungwe går isär men minst en halv miljon tillhör detta bantuspråk. Idag har jag lyssnat till hur översättningsarbetet går till. De som jag talar med är mycket förväntansfulla och räknar med att de kommer att få en starkare ställning den dag då deras språk finns i text. Spännnde att få
uppleva detta. På bilden arbetar Mikael med tre av översättarna och översätter sista kapitlen av Apostlagärningarna.


Vikten av god utbildning

Jag har förmånen att få resa några dagar i norra Mocambique. Landet är fyllt med kontraster och extrem fattigdom blandas med välfärd. Klyftorna är enorma. Det som slår en är vikten av utbildning. Överallt ser man barn som arbetar. De borde gå i skolan  och utbildas, men många föräldrar anser att utbildning är onödigt och barnen ses som nödvändiga för familjens försörjning. Igår fick jag vara med på en examen på ett universitet där en fd getaherde nu tog emot sin kandidatexamen. Som tolvåring hade han fått stöd och hjälp för att komma til en skola. under flera år har han kämpat och glädjen var stor igår då han tog sin examen. Det var en stark känsla att få vara med om. Några trodde på honom och gav honom hjälp och framöver kommer han att ta ansvar för att utveckla sitt land. Det var stort att få bevittna detta.

Adventstid

Visst är det härligt med alla ljus! När mörkret sluter an och kylans vindar viner så pyntar vi och överallt står nu adventsljusstakar. Det är mysigt och gemytligt. Samtidigt kan vi konstatera att det finns mycket mörker i samhället, mycket som upprör. Man kan välja att satsa sin energi på att beskriva och fördöma mörkret, men det finns något som är bättre. Tänd ett ljus!


RSS 2.0