Intressant studiebesök om palliativ vård i Uddevalla

 
 
I dag har vi varit på ett intressant studiebesök i Uddevalla. Vi har besökt den palliativa avdelningen och mötte personalföreträdare som gav oss en god insikt i arbetet men också en bakgrund kring hur avdelningen vuxit fram.
Vi kristdemokraterna har varit aktiva kring frågorna om vård i livets slutskede. Vi har lagt förslag om hur vi ser på denna form av vård och dessutom ställt frågor och skrivit debattartiklar.
Vi anser att värdighet i vården alltid ska vara ett kännetecken och då inte minst när en patient inte längre kan få bot utan det är lindring som återstår. Men vårt fokus är inte bara på patienten utan också på de närstående. Därför har vi menat att sjukhusen måste anpassa lokaler så att både patienter och närstående kan vistas tillsammans och få uppleva en god miljö.
Många som vi talat med har hänvisat till verksamheten i Uddevalla och därför var det oerhört berikande för oss att få ta del av deras erfarenheter på ett närmare sätt.
Vi blev mycket imponerade av arbetet och det kändes tydligt att det fanns ett stort engagemang i vårdteamet. Vi kommer nu att fortsätta uppföljningen av denna form av verksamhet och den politiska ledningen (vi är i opposition) har lovat att liknande verksamhet ska finnas inom de övriga sjukhusgrupperna. På besöket i Uddevalla var jag tillsammans med Monica Selin, vårt regionråd, Anne-Lie Sundling som är vice ordförande för NÄL-sjukvården och våra politiska sekreterare Michael Kihlström och Thomas Palmgren.
 
 
 
 
 

Svenskarna känner till Lars Adaktusson - politikern

Det är få som vet vem som kandiderar till Europaparlamentet. En undersökning publicerad på Europaportalen visar att flera av nuvarande parlamentariker är okänd för väljarna. Men det är glädjande att kristdemokraternas kandidat, Lars Adaktusson, känns igen. Han är ny som politiker och har ägnat mycket tid åt att resa runt i landet och möta både partikamrater, andra beslutsfattare men framför allt göra sig känd som kandidat till valet 25 maj. En strategi som verkar ha lyckats. Att vara igenkänd är ett bra steg nu gäller det också att övertyga om att han har en bra politik. Hans tydliga ställningstagande för förföljda kristna har uppmärksammats och det verkar som om frågan för mänskliga rättigheter hanterar han med stor trovärdighet. Som kristdemokrat är jag mycket glad över att han velat engagera sig för partiet och på lokalt håll ska vi göra vad vi kan för att få honom invald i parlamentet.
 

Nu drar landsbygden in fiber

Skövde kommun har höga ambitioner då det gäller fiber på landsbygden, men arbetet har gått lite trögt. I går kväll så beslöt fullmäktige att stötta en av våra nybildade fiberföreningar med borgen och lån. Det finns bidrag att söka för installationen men de föreningar som bildats måste betala för arbetet då det pågår då bidragen betalas ut först då det hela är avslutat. Det innebär att föreningarna måste ligga ute med pengar vilket är en stor utmaning. Antingen ska man ta betalt direkt av de som vill ha fiber eller låna pengarna. Nu gäller det för kommunerna att visa stöd och generositet så att fler får tillgång till fiber. Själv har jag i alla år propagerat för luftkommunikation. Jag tycker att det är bättre lösning än att gräva miltals med fiber, men jag får väldigt lite stöd för mina tankar. Forskning och teknikutveckling har skett på fiber och i dag är det på många sätt överlägset men jag tror att det bara är en tidsfråga innan nya G-generationer kommer och då får vi mycket stor kommunikationsmöjlighet via "luften". På många platser, där topografin är fördelaktig, skulle radiokommunikation vara ett bra alternativ. Min förhoppning är att denna utveckling fortsätter. Men för den som vill ha fiber är det bra att Skövde kommun går i bräschen och stöttar.
 

Redovisning av politikers arvoden

Det pågår ständiga diskussioner om ersättningar till förtroendevalda. Nu är de igång igen inför nästa mandatperiod. Det är bra att både allmänhet och media är intresserade av detta. Vad som är höga arvoden är en svårt fråga att besvara. Självklart sticker det i ögonen att det finns politiker som utöver sitt heltidsengagemang har tid att ägna sig åt andra uppdrag som verkar ta mycket tid. Att en riksdagsledamot eller kommunalråd kan hinna med fler uppdrag på sin fritid är väl OK, men om de blir alltför många måste man fråga om de hinner med sitt egentliga förtroendeuppdrag.
TT har gjort en granskning av detta och den har publicerats i media. Nu senast är det GT som redovisar de riksdagsledamöter som har största sidoinkomsterna.
En riksdagsledamot har ett arvode på 59 800 kr per månad. Det är vanligt att kommunerna reglerar kommunalrådens ersättning efter detta. En "vanlig" ordförande i en nämnd har då ett visst procenttal av detta. Som kommunfullmäktiges ordförande i Skövde har jag t ex 10% av arvodet för en riksdagsledamot. Om det är skäligt eller inte är svårt att ta ställning till. Jag förstår att många anser att det är en hög summa medan andra tittar på den egentliga timersättningen och tycker då inte att den är så hög. Det är en angelägen debatt som pågår och jag tror att de flesta kommunfullmäktige nu förbereder frågan och kommer att ta ett beslut innan denna mandatperiod är över. Det innebär att de politiker som väljs in efter valen i september kommer inte själva att sätta nivåerna för sina ersättningar. Det tycker jag är ett bra system. Ingen politiker ska själv bestämma över sitt framtida arvode.

Årsmöte i Hjo


I dag har jag talat på årsmötet med Kristdemokraterna i Hjo. Det blev en bakgrundsbeskrivning av framväxten av den europeiska gemenskapen med koppling till det stundande Europaparlamentsvalet. Det var ett sedvanligt årsmöte för avdelningen men man fastställde också listorna till kommunfullmäktige i Hjo.
Michael Kihlström blev förstanamn och Eva-Lott Gram nummer två på listan. Tillsammans kommer de nu att arbeta för att få mandat i Hjo men också att öka sin representation i fullmäktige.

Vi förbereder oss för val

Det pågår mycket förberedelser inför valen. I dag anordnade Kristdemokraterna kandidatutbildningar på flera platser i Sverige. I Västsverige var utbildningen förlagd till Alingsås.

Acko Ankarberg Johansson, vår partisekreterare var en av inspiratörerna och utmanade alla kandidater att vara tydliga i sin egen presentation. Hur vill du bli uppfattad? Vilka frågor vill du bli förknippad med.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Penilla Gunther, riksdagsledamot hemmahörande i Trollhättan talade om "En kommunikation som ger väljarstöd" och gav många personliga exempel på hur man når sina väljare. Det var framför allt riktad till nya politiker men även vi som varit med ett tag fick mycket till livs.
Resten av dagen var det flera andra medverkande och allt syftade till att stärka kandidaterna inför valen i maj och juni.
 
 
 
 
 
 
 
Jag har inte koll på hur många som var med, men det var fullsatt i den vackra kristallsalongen på Grand. Jag satt med Benny Strandberg, som jag samverkat med i regionen under flera år och till vänster om mig satt Eva Sundkvist från Örebro och Eva-Lott Gram som är tvåa på vår regionlista.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dags för årets matmässa

Smaka på Västsverige utvecklas ständigt. Maten blir allt viktigare och vi är stolta över alla krögare, kockar, råvaruproducenter och alla de som aktivt medverkar för att lyfta fram de västsvenska godsakerna. Vi har råvaror från både skogen, åkern, sötvatten och kusten som skapar en unik kombination av det lokalproducerade. Nästa helg (28 feb - 2 mars) är det dags igen för matmässan på Eriksbergshallen i Göteborg. Läser mer här. 24 producenter kommer att finnas på plats och temat är "ärlig mat".
Maten är rejält i fokus i debatten och då inte minst frågan om var maten är producerad. I Sverige finns många grisproducenter, men den branschen är i kris, eftersom vi väljer att köpa utlandsuppfödda grisar. Om fler handlade inhemsk mat skulle vi rädda kvar många jobb, slippa långa transporter och dessutom veta lite mer om vad vi verkligen äter.
Intresset för matlagning är också stort och på mässan kommer många att få tips och idéer för kommande köksupplevelser, men framför allt unika upplevelser kring bordsgemenskapen.

På mässan kommer du att möta ett erbjudande om en särskild matkasse. Där finns mat och recept. Det bygger på en måltid för fyra personer och kan bli ett sätt att först inspireras på mässan och sedan bjuda hem några vänner på ett "eftersnack".
 
Mässan är värd ett besök.

Skövde växer - snart över 53 000 invånare

Det är en rejäl tillväxt i Skövde. Befolkningen ökar starkt. Under 2013 tillkom 647 personer och vi är nu 52 859 personer. Det skulle nog ha varit fler personer som flyttat till Skövde om vi kunnat erbjuda fler bostäder. Flera byggare är på gång och bland annat har vi en ny stadsdel som ska uppföras med s k trähusteknik. Idén att bygga träbostäder har vi fått via Växjö. Tyvärr har vi inte kommit igång med byggnationen ännu, men planerna är klara. Nu väntar byggherrarna på lämplig tid för att starta arbetet. Ska bli spännande att följa.
Sveriges befolkning är nu 9 644 864.
 

Eldsjälar är guld värda- uppmuntra dem idag

Vi möter eldsjälar lite överallt. De finns i alla föreningar och organisationer. Det är sådana personer som ställer upp, tar ansvar och tjänar med glädje. Ofta är det scenmänniskorna som syns eller de som står framför kameran, men vid alla arrangemang finns det massor av människor bakom scenen. Eldsjälarna brinner för sin sak, de känner glädje i tjänsten och ofta engagerar de sig utan större belöningar, kanske inte ens att de får uppmuntran. Ändå fortsätter de och kämpar.
Jag är ofta inbjuden till olika föreningar och organisationer. Något som slagit mig är värdet av förtjänsttecken. En eldsjäl kanske inte får så mycket uppmärksamhet i vardagen men vid några tillfällen lyfts de fram och får en pin eller något annat synligt bevis för sina uppskattade insatser. För den oinvigde förstår man inte vad de olika märkena står för, men för organisationens medlemmar så är det ett bevis för "lång och trogen tjänst".
Det är bra med pins och andra dekorationer, men vi behöver också bli bättre på att uppmuntra i vardagen.
Du som läser detta: Tänk på en eldsjäl som du möter. Hör av dig på något sätt i dag och uppmuntra. Kanske kan du göra något av följande:
- Skicka ett SMS
- Skriva en hälsning via e-post
- Skicka ett vykort
- Slå en signal och uppmuntra
- Baka en kaka och bjud på fika
- Bjud hem eldsjälen på söndagmiddag
- Erbjud dig att hjälpa till med något som du är bra på (snöskottning på vintern, gräsklippning på sommaren)
- Erbjud dig att vara barnvakt
- Skriv något positivt på sociala medier
- Skänk en slant i dennes namn till någon välgörenhet (vaccination eller en get. Finns mycket sådant bland välgörenhetsorganisationer)

Arena Skövde lockar - bästa äventyrsbadet

Det är väldigt roligt att se framgången med Arena Skövde och särskilt med äventyrsbadet. Det har framröstats som ett av de bästa baden bland barnfamiljer och det är ett gott betyg. Vi ser ständigt att badet är ett besöksmål och många uppskattar variationen på anläggningen. Nu slogs det sportlovspublikrekord (den inträffade under vecka 7 i Skövde). Inte mindre än 8377 besökare var på anläggningen. Det är en rejäl ökning från tidigare sportlovsveckor. Men fortfarande är det höstlov som lockar allra flest. Förra gången var det närmare 10 000 besökare.
Att åka till Skövde och tillbringa en helg, där arenabesöket ingår, är en växande trend och vi säger välkomna till alla.
Gå in på www.nextskovde.se och läs mer om vad som finns i trakten.
 
Vill du läsa reportaget i SLA om sportlovsveckan så klicka här.

Europa-tanken - beroende av varandra

 
När Europa låg i spillror efter andra världskriget var det kristdemokraterna som drev på föreningen av fiendeländer. Den europeiska gemenskapen byggde på tanken - aldrig mera krig. Om ett land har intressen i andra länder, särskilt om det handlar om ekonomiska investeringar, så kommer de att värna det man satsat. Ingen vill se en fabrik eller byggnad sönderbombad. Detta är fortfarande en av de bärande principerna kring den europeiska gemenskapen. Förra veckan var jag i Europaparlamentet och mötte bl a Elmar Brok, ordförande för parlamentets utrikesutskott. Han poängterade detta med gemenskapen över gränserna och vikten att detta får fortsätta. Däremot förespråkade han ingen utvidgning av Europa. Det handlar nu snarare om att få ihop de 28 medlemsländerna och att de samverkar. Ju mer av frihet mellan länderna, och då särskilt att man gör affärer med varandra, menade han är det som behöver stå i fokus. Öppenhet och frihet är viktiga ledord i detta samhällsbyggande. På kontinenten är kristdemokratin en stor rörelse, med många ledande politiker. Brok, som är tysk parlamentariker, tillhör EPP, den grupp där kristdemokraterna ingår. Genom att vara med i den största politiska grupperingen inom parlamentet ökar våra chanser att påverka väldigt mycket.
Men den bärande idén med samarbetet i Europa är gemenskap och respekt för varandra. Och fredstanken är fortfarande bärande princip. Aldrig mera krig känns som en viktig sak att engagera sig för.

Hägglund om satsningar som lyfter stadsdelar

I dag ger sig Göran Hägglund in i debatten om vikten av att lyfta stadsdelar som kännetecknas av utanförskap, kriminalitet och social oro. Förebilden hämtas från England och kallas för social impact bonds. Handlar om lokala lösningar för att komma till rätta med just det som sker i den enskilda stadsdelen. Det handlar inte om lagstiftning utan helt enkelt att man kommer överens om lokala mål och sedan tar sig an att nå dem.
Läs hans argumenterande inlägg här.
Det är bra att socialministern visar på en tydlig väg ut ur utanförskapet och av dagens respons verkar han ha stort stöd för detta.

Vi bygger samhället genom små och nära gemenskaper

Det är den nära gemenskapen som är grunden för vårt samhällsbygge. Därför tror vi på familjen, men också på gemenskapen i föreningar, klubbar och organisationer. Ordet solidaritet behöver en förnyelse. Egoismen och framförallt materialismen har slagit sina klor djupt i nutidsmänniskan. Men då livet ändras eller sjukdom inträffar, så är det mänsklig gemenskap som man längtar efter. Har man inte levt i en gemenskap tidigare så är den inte lättare att finna då livet krisar. 
Höstens val handlar om samhällssystem. Kristdemokraterna väljer att tala om gemenskaper och vill särskilt lyfta fram barn och ungdomars uppväxtvillkor. Vill seden enskilda männisan och då i en nära gemenskap. Andra talar om massor och kollektiv, andra om individer och vi kristdemokrater om den ensklilda människan i ett sammanhang.

Gåva från Odd Fellow på 100-årsdagen


Odd Fellow i Skövde, loge nr 58 Vestergyllen, har firat sitt 100-årsjubileum. Jag hade förmånen att få representera kommunen och delta i festligheterna. Ett högtidsmöte på logen inledde firandet och det var stor pompa och ståt. Logen hedrades med besök från storlogen och för mig som inte är van vid ordenslivet var det en intressant och berikande upplevelse. Sedan följde själva jubileumshögtiden i S:ta Helena Kyrka där bland annat gåvor överlämnades. Jag fick motta en gåva till Skövdeborna i form av fem hjärtstartare som placerats på publika platser utomhus i både centrum och de yttre stadsdelarna. En välkommen gåva för att skapa ett tryggare och säkrare Skövde. Vid högtiden i kyrkan medverkade Eva-Lotta Olsson med sånginslag som lyfte. Riktigt bra! Så roligt att hon regelbundet återvänder till hemstaden. Förra gången jag lyssnade till henne var på GöteborgsOperan. Sedan följde en bankett på hotell Billingen. Storsiren höll tal och påminde om att bildandet av logen i Skövde hade skett just i samma lokaler 100 år tidigare.
Jag fick chansen att hålla tal och tackade både för gåvan och de insatser som logen gör i "barmhärtighetens tjänst". Under årens lopp har de mycket aktivt medverkat till välgörenhet och sociala insatser i Skövde. Min bedömning efter att ha tillbringat en dag tillsammans med dem är att 100-åringen mår bra och ser fram emot fortsatta gärningar.

Intensiva utbildningsdagar i Bryssel

 
Det har varit några intensiva utbildningsdagar i Bryssel. Kristdemokraterna satsar stort på valet den 25 maj 2014 då vi ska välja nya parlamentariker. Som ett led i en utbildning för oss som ska arbeta i valrörelsen ordnades en utbildning på plats i Bryssel. Alf Svensson som varit vår parlamentariker sedan 2009 lämnar nu sitt uppdrag och vi kommer att kämpa för att Lars Adaktusson och Ebba Bush Thor blir våra nya representanter i Bryssel.

Under några dagar fick vi möta parlamentariker. representanter från SKL. Svenskt Näringsliv, svenska representationen i Bryssel och stifta närmare bekantskap med EPP. European People´s Party är den största partigruppen i parlamentet och därmed ingår de svenska  kristdemokraterna i den grupp som utöver mest makt i parlamentet. I Sverige får vi ofta höra att vi är få, men på kontintenten är kristdemokraterna stora. Detta märks inte minst i Tyskland genom Angela Merker.
 
 
Det blev också tid för samtal och medieträning. Ola Mårtensson, biträdande verksamhetschef för KD, med ett förflutet som ledarredaktör höll en intressant genomgång av artikelskrivande inför valet. På programmet fanns också intervjuteknik och en genomgång av användningen av sociala medier.
 
Ebba Bush Thor är tvåa på valsedeln till Europaparlamentet och kommer att besöka oss i Skaraborg vid vår distriktsstämma 8 mars i Mariestad. Då kommer vi att dra upp riktlinjerna för EP-vals-kampanjen i Skaraborg.
 
Nu satsar vi på valet och ambitionen är att två parlamentariker ska representera Kristdemokraterna i Bryssel.
 
 

Tuff debatt om psykiatrin

Det blev en tuff och hetsig debatt kring bemanningen av psykiatrin i Skaraborg. Jag ställde en interpellation och sa några saker under debatten som vållade stor irritation. Min Point var att Socialdemokraterna försetts med ideologiska skygglappar av sina samarbetspartners MP och V. De verkar ha ett smalt synfält och ser bara att allt kan skötas i egenregi. Att kalla in hyrläkare är omöjligt liksom att köpa vård hos andra vårdgivare, då det gäller psykiatrin. Det går bra inom andra diagnosområden, men nu råder stora problem då det helt enkelt saknas läkare och annan vårdpersonal. Men sådant ska man tydligen inte säga. Det blev ett riktigt liv. Man bedyrade att man har läget under kontroll, massor med saker pågår och jag ska minsann inte klaga. Jag blev beskylld för att vara populist, att jag försökte göra politiska poäng på de svagas bekostnad och att jag är en riktig opportunist. Tydligen retade jag upp dem då jag tolkade svaret som "mycket snack och lite verkstad".
 
Tyvärr så tror jag inte att patienterna i Skaraborg håller med den politiska ledningen och att de är nöjda med att utredningar pågår, uppdrag ska ges, utomlandsrekryteringar genomföras och förfrågningsunderlag till andra sjukhusgrupper ska skickas ut. Det är säkert bra på lång sikt, men de sjuka behöver hjälp NU.
Debatten lär fortsätta.
 
Läs mer på www.kdvg.se eller SLA
 

Ännu ett pris till Läckö?

 
Förra året blev stiftelsen Läckö Slott utsedd som Årets Turismpris. Det är en stor ära att få denna utmärkelse. Då handlade det om hela verksamheten på slottet. Nu är det restaurangen som står i fokus. I början av mars är det dags för White Guide. Det är gastronomins stora tillställning där de bästa restaurangerna i Sverige ska utses och årets katalog presenteras.
Nu är Hvita Hjorten - Läckös egen restaurang- nominerad. Det är i klassen Årets Nära Gastromoni. Konkurrensen är kniskarp och bara de allra bästa finns med i de olika nomineringarna. Nu håller vi tummarna för krögarna Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm. De är värda priset för sitt utmärkta arbete. Men det hänger också ihop med arbetet som Simon Irvine och hans medarbetare gör i trädgården. Goda råvaror och stor kärlek och mästerskap i tillagningen gör att maten på Läckö smakar extra gott.
 
Nominerade till Årets Nära Gastronomi 
Hvita Hjorten, Lidköping
Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm
Restaurang Vollmers, Malmö
Wasa Allé, Göteborg

 
Vill du läsa mer om verksamheten så gå in på www.lackoslott.se

Skövdebo tog silvermedalj i OS

Heja Hellner! Det höjs särskilda jubelrop i Skövde idag. Vår "egen" Marcus Hellner har gjort det igen. För fyra år sedan var det guldmedalj och sedan dess har det varit många motgångar för Marcus, men idag slog han till. Det verkar som att formtoppen infann sig rätt.
Marcus är uppvuxen i Lerdala och Billingen har varit starten på hans skidåkarkarriär. Även om han inte åker för någon skövdeklubb längre så känner nog skövdeborna honom som en "son från bygden".
Vi hurrar och ropar och funderar när vi får chansen att gratulera honom på hemmaplan.
http://www.dn.se/sport/os/os-silver-till-marcus-heller/
http://www.gp.se/sport/1.2273199--det-betyder-valdigt-mycket-for-mig-att-fa-lyckas-
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/bank/article18328271.ab
 

Attefall satsar rätt

Det ska vara enklare att bygga till. Att dessutom kunna bygga 25 kvm utan bygglov är väldigt bra. Nu börjar Stefan Attefall komma loss som bostadsminister. Sedan han blev uppringd av Reinfeldt har han satt igång mängder av olika utredningar för att komma tillrätta med bostadssituationen som vi upplever. Det är svårt att få bostäderna att räcka till i växande storstäder. Många byggare anser det för dyrt att bygga. Här har Stefan Attefall lagt ner ett jättejobb för att skapa bättre förutsättningar för byggandet. Snart kommer han med förslag även för denna typ av byggnation.
Det som nu är aktuellt är mindre byggnader. När Friggebo införde Friggeboden så var det en förenkling och dessa 10 kvm stugar/bodar har varit uppskattade. Men att nu kunna bygga Attefallare är väldigt bra. 25 kvm innebär att man kan ha en hyggligt stor gäststuga på tomten. Att dessutom kunna bygga till sitt ordinarie hus utan bygglov är också bra. Nu gäller det att få igång samtalen med grannarna så att detta blir positiva beslut.
Förslaget är bra och förhoppningsvis går det igenom.
Många anser att det är krångligt och besvärligt med alla regler som finns. Nu visar Stefan Attefall att det går att förenkla. Detta förslag går nog hem hos alla.
 
Läs mer i Aftonbladet.

Debatt om sjöfarten i Vänern

Det är mycket debatt om vägar, inte minst E20, och om järnväg. En del om flygplatser, men väldigt lite om sjöfart. Vänern är viktig och kan bli allt viktigare i framtiden. Detta är ett debattinlägg som skickats till några tidningar runt Vänern.

Satsa på Vänerns sjöfart

Vänern är av stor regional betydelse. Därför är det viktigt att politiker i Skaraborg är aktiva i frågan kring att utveckla Vänersjöfarten.

Det pågår många utredningar om godstransporter i Sverige. I dessa står främst vägar och järnvägar i fokus, men också flygplatser får stor uppmärksamhet. Däremot hamnar sjöfarten i skuggan.

Vänerns gods kan fördubblas
Trafikverket, tillsammans med flera andra offentliga företrädare, gjort en så kallad trafikslagsövergripande stråkstudie. Den visar Vänersjöfarten har en stor utvecklingspotential. Att använda vattenlederna är en tusenårig tradition. Vänern-Göta Älv-Göteborg ger Vänerns hamnar stora möjligheter att vara med och konkurrera om transporterna. Studien visar att dagens sjögods på 1,9 miljoner ton kan stiga till över 3,9 miljoner år 2030. Om detta åstadkoms kan tre vinnare utropas tre vinnare; människan, näringslivet och miljön.

Vänersjöfarten är också hotad
En stor fråga kring utvecklingen är slussarna i Trollhättan. De byggdes på 1930-talet och beräknas, trots underhåll, vara nödvändiga att byta senast 2030. Kostnaden beräknas till tre miljarder kronor. Stråkstudien visar att om detta inte sker kommer Vänersjöfarten att dö. För att investerare ska genomföra satsningarna i hamnarna måste ett beslut om slussarna komma snarast. Om inga beslut kommer blir det ett hårt slag mot sjöfarten. Det skulle innebära att många arbetstillfällen missas samt att en utmärkt möjligheten att minska transporterna på vägar försummas – vilket innebär stora miljöutsläpp.

Göteborg är både hot och möjlighet
När Västra Götalandsregionen bildades var det många som var tveksamma. Nu är tonläget helt annorlunda och alla är överens om att vi måsta bygga ut väg och järnväg till Göteborg. För näringslivet är Göteborgs Hamn högsta prioritet. God samverkan med Göteborg gynnar också Vänersjöfarten. Därför är det också viktigt att en annan fråga blir löst, nämligen den nya bron över Göta älv. Om göteborgarna bygger en bro som hindrar älvtrafiken kan detta få stor påverkan på Vänersjöfarten.

Tre stora frågor som hänger ihop
För att få igång Vänersjöfarten finns det tre stora frågor som måste lösas samtidigt. Vänerhamnarna kräver stora investeringar i infrastruktur, slussarna i Trollhättan måste bytas ut och brofrågan i Göteborg måste lösas. Detta innebär att kommunala, regionala och nationella politiker måste sitta ned och lösa frågorna tillsammans. Dessutom måste de två landstingen/regionerna Västra Götaland och Värmland samt de båda länsstyrelserna närma sig dessa frågor tillsammans.

För att åtgärderna ska vara lösta 2030 krävs beslut snarast och sedan sätts omfattande byggnationer igång som tar minst tio år att genomföra. Allt tyder på att det är samhällsekonomiskt lönsamt att göra dessa satsningar.

Conny Brännberg (KD)
Kommun- och regionpolitiker


Ledarna inom svensk besöksnäring träffas

I dag inleds Besöksnäringens Ledarforum. Det är en mötesplats för många av de som är med och leder den spännande besöksnäringen. Visita står som arrangör och presenterar nu en ny undersökning om reseströmmar. Den finns att ladda ned från deras hemsida. Det är en stor förmån att få vara med dessa dagar och ta del av branschens kunskap men också knyta nya kontakter.
 
Statistiken visar på den starka expansion som näring gör. Sedan 2000 har antalet utländska gästnätter ökat med 2 miljoner. (Det är fram till 2012 och utgör 42%s ökning).
 
Det är de norska besökarna som drar upp siffrorna. Norrmän tycks gilla Sverige.
 
Visitas pressmeddelande klargör också:

Den största tillväxten i gästnätter stod de norska besökarna för. Antalet norska gästnätter har ökat med drygt 500 000 under denna period, från 653 435 till 1 162 768. Tyska hotellgäster är näst vanligast. Under 2012 hade svenska hotell 763 455 tyska hotellgäster (gästnätter). Den procentuellt snabbaste ökningen av gästnätter stod de polska besökarna för, 205 procent.
Även om Sveriges betydelse som turistmål ökat kraftigt, är vi i ett europeiskt perspektiv fortfarande en liten turistnation. Det sammanlagda antalet gästnätter från de 16 stora besökarländer Visita granskat, uppgick 2012 till 4,8 miljoner. Det kan jämföras med Spanien som under samma år hade 150 miljoner gästnätter och Italien som hade 88 miljoner utländska gästnätter från samma länder.

Det finns ett tydligt långsiktigt samband mellan den svenska kronans växelkurs och antalet utländska gästnätter. När kronan stärks i förhållande till ett annat lands valuta påverkar det gästströmmarna negativt och vice versa. Till exempel märks en svagare tillväxt för brittiska och amerikanska gästnätter, samtidigt som besökarna från Schweiz ökat kraftigt. Detta sammanfaller väl med utvecklingen på respektive lands växelkurser. Pundet och dollarn har försvagats i förhållande till den svenska kronan, samtidigt som den schweiziska francen stärkts.


Etta på kommunlistan i Skövde

Kristdemokraterna i Skövde har i kväll haft nomineringsstämma. Det är med stor ödmjukhet som jag ännu en gång har blivit vald att toppa listan. Det är ett enormt förtroende som de som jag jobbar nära har visat mig. Det är nu åtskilliga gånger som jag fått detta förtroende och ser verkligen fram emot valrörelsen. I början på 2000-talet hade Kristdemokraterna sex mandat i Skövde och vår förhoppning är att återerövra några av de förlorande mandaten. Stämningen på stämman var god och inledningsvis fick vi lyssna till Eva-Lott Gram som gav en mycket personlig beskrivning av de värden som Kristdemokraterna står för och varför hon blev så övertygad om att just Kristdemokraterna är rätt parti för henne. Det var ett uppskattat föredrag som inspirerade.
Nu tar vi oss an valrörelsen och kommunlistan kommer att toppas av Conny Brännberg, Marianne Gustafson och Jan Sandelius. Därtill kommer ett stort antal kristdemokrater och vi kommer nu att kämpa tillsammans som ett stort lag för att vinna skövdebornas röster. Vi ser fram emot valet i september.
 
 

Man möter många intressanta personer

Som förtroendevald har jag möjligheten att möta många människor och verksamheter. I dag var en sådan dag.
Sven Bengtsson i Pingstkyrkan Skövde känner Israels ambassadör till Sverige och ordnade ett Israelmöte i Pingstkyrkan. På plats var också Förenade Israelinsamlingens ledare Ulf Cahn. Det blev ett möte där ambassadören berättade om sitt land och dess många framgångar inom vetenskap och forskning, men också om de svårigheter man upplever.
Därefter fick jag och fullmäktiges vice ordförande möjligheten att visa Kulturhuset och bjuda på lunch. Därefter gjorde vi ett studiebesök på Volvo i Skövde. En spännande dag där vi knöt nya bekantskaper.
 

RSS 2.0