Swedish fika with international students

En av höjdpunkterna med att vara kommunfullmäktiges ordförande är att man får vara med och representera kommunen vid många tillfällen. Ett av dessa är då vi hälsar Högskola i Skövdes internationella studenter välkomna till vår kommun. I år var det många som vi fick möta. Tillsammans med Lisa Lindgren presenterade vi en del om vår stad och bland annat fick de en inbjudan till matfestivalen. Vi bjöd på Swedish Fika i Stadshuset som var mycket uppskattat. Vi är väldigt glada över alla internationella studenter som kommer till oss och under årens lopp har det blivit många. De är nu våra Skövde-ambassadörer runt om i världen.
 

Skövdes Happy-film slår rekord

Missa inte att spana in Skövdes Happy-film. Den har stor framgång på Youtube och vi är oerhört glada över att så många får bilder från Skövde och möter en massa trevliga Skövdebor som var villiga att dansa framför kameran. En video som gör en "happy".
 
http://youtu.be/DS9BankWBj4
 
Artikel i SN
http://www.skovdenyheter.se/artikel/125821/skovdes-happy-film-tvaa-i-Sverige

Stor kultursatsning och TV-debatt

I dag har vi presenterat en stor kultursatsning i Skövde. Vårt Stadsmuseum och den kommunala musikskolan växer samman och bildar Kulturfabriken. Ett stort hus på över 3000 kvm där kreativiteten ska flöda. Huset ligger mitt på Norrmalm och har goda bussförbindelser, parkeringsytor och dessutom finns studieförbund ett stenkast därifrån,
Alliansens ledande politiker, under ledning av kulturnämndens ordförande illustrerade nyheten genom att ta ton och slå ett slag för kulturen i Skövde.
På kvällen var det dags för debatt på Öppna Kanalen och Närradion. Åtta partier möttes och gav sina berättelser om vad de vill.
Här är vi på Västerhöjdsgymnasiet och får instruktioner av kvällens programledare Lars-Åke Stenström. Programmet som var 90 minuter långt kommer att finnas på Öppna Kanalens webb; http://www.oppnakanalenskovde.se/
 
 

Vi är fyra som satsar tillsammans

Kristdemokraterna har varit med i ledning för Skövde kommun under många år.  Det vil vi vara även framöver. Därför ber vi nu väljarna om förnyat mandat. Vi vill att alliansen ska fortsätta att leda kommunen, med en skillnad ;  Kristdemokraternas inflytande ska öka. Det kan ske om vi får fler som röstar på oss.
Vi är fyra samspelta partier som vill fortsätta att "regera", men det gör vi oftast i stort samförstånd med de övriga partierna i opposition.
Conny Brännberg (KD), Leif Walterum (C), Katarina Jonsson (M) och Ulla-Britt Hagström (FP) är alliansens fyra toppkandidater, dvs förstanamn på respektive partis valsedel.
 
 

Skövde Nyheter har en 90-sekundersvideo om Kristdemokraterna

Skövde Nyheter har gett de politiska partierna i Skövde en möjlighet att på 90 sekunder berätta om partiets politik. Så här lät det då jag fick chansen.
 
Se Skövde Nyheters 90 selkunders video från Kristdemokraterna Skövde

Rätt adress till valfilmen

Sorry att det blev lite strul med valfilmen. Vill du spana in vad jag tycker är viktigt inför regionvalet. Då finner du valfilmen här via denna länk

En riktig rysare

Nedräkningen inför valet pågår. Det är nu dags under veckan att inleda förtida röstning. I dag presenterar Novus sin sammanvägning över den senaste trenden avseende de olika mätningarna som opinionsinstituten gjort. Alliansens knappar in.
Läs mer på Sveriges Radio.
Valforskarna talar ofta om "stödröstning". Jag tror inte alls att det är så. Väljarna lägger helt enkelt sina röster på olika sätt i de tre valen. Det är många som inte är partitrogna utan de röstar olika i valen. Det innebär att de egentligen är partister men kan känna någon förtroendefull person på en lista som tillhör ett annat parti och då lägger de sin röst där. De skulle inte kalla det stödröstning.
 
Nu gäller det för alliansen att övertyga väljarna om "tredje gången". Ett samlat gäng med regeringsduglighet vill bli omvalda. De andra är splittrade, har helt olika politiska ambitioner och har inte pratat sig samman. Saknar helt erfarenhet att leda landet.
 
Jag tror att väljarna kommer att resonera "Vi vet vad vi har - men ingen aning om vad vi får". Därför kommer alliansen att vinna.

Möten på gator och torg

Jag gillar valrörelser. De innebär att man får prata mycket politik och möta många människor. Man får också lyssna till många livsöden. Många har tid att stanna upp och berätta om sina erfarenheter. Många har samtalat om vård och omsorgsfrågor, något som jag tar med mig i det fortsatta politiska arbetet.
Första besöket i dag var i Falköping. Där fanns alla partier samlade i valstugorna och det var mycket folk. Dan Hovskär satsar nu på att bli kommunalråd i Falköping och driver sin kampanj med teman om tillväxt, trygghet och trivsel. Vi höll några tal tillsammans. Centern bjöd på sju sorters kakor och det samlade väldigt mycket folk. Alex Bergström syntes på S-affischerna med budskapet "Vi säljer inte sjukhusen". Det har ingen annan tänkt heller så det är ett väldigt konstigt påstående. Ett slags icke-budskap, men troligtvis är det för att skapa oro bland väljarna.
 
 
 
Nästa stopp var i Vara där Katarina Andersson välkomnade till husvagnen som i dag ställdes upp på torget utanför kommunalhuset. Sedan ICA och Willys lokaliserades tillsammans så verkar det som att torget inte är någon samlingsplats. Här får nog partierna tänka om ifall de vill möta väljare under valrörelsen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg hem från Vara stannade jag på E20 och tog denna bild. Det är en s k översvämmad väg. Några kommuner är hårt drabbade av de enorma vattenmängder som kommit. Många åkrar är som sjöar, men tio minuter därifrån så skördar man för fullt. Verkar vara väldigt lokalt väder.
 
 
 

Brännbergs valfilm 2014

 
Klicka på länken nedan och du kan ta del av min valfilm 2014.
 
Klicka här.
 
Om du går in på www.Brännberg.se kan du också se mina valfilmer från 2010 års val. De är fortfarande aktuella till vissa delar.

Alliansens toppkandidater tar bussen till väljarna

Under tre dagar kommer alliansens toppkandidater att resa kollektivt tillsammans i Skaraborg. Regionens eget bolag, Västtrafik, ansvarar för buss, tåg och färjor i vårt område. I dag har vi varit i Gullspång, Hova, Mariestad, Skövde, Tibro, Hjo och Karlsborg.
Här är några bilder från besöken i de olika kommunerna. På detta sätt vill vi visa att alliansen står samlad och är beredd att ta över ledningen för Västra Götalandsregionen. Dessutom lär vi oss väldigt mycket om resandet i Skaraborg. Under sådana här intensiva dagar blir det korta stopp men vi hann ändå med flera goda väljarsamtal.
Här är några bilder från dagens resa.
Vi som reser är alliansens förstanamn på respektive partis valsedel.
Jag är Kristdemokraternas förstanamn. Gunilla Levén toppar moderaternas lista. Nr 1 på Centerns valsedel står Gunilla Druve Jansson och Folkpartiets etta är Ulla-Britt Hagström.
Besök vid Centerns valstuga i Tibro. Under våra stopp har lokala partikamrater mött upp.
Vi hann med en promenad i det vackra hamnområdet i Hjo.
Ett glatt gäng i Karlsborg.
Här tillsammans med mina goda partikamrater Eva-Lott Gram (nr 2 på regionlistan) och Björn Rubensson (nr 2 på riksdagslistan). Tillsammans kämpar vi för många röster på Kristdemokraterna.
 
 
 
 
 
 
 
 

Media skriver om vårt valmanifest

Vi har två lokaltidningar i Skövde och vi har nu presenterat vårt lokala valmanifest för dem. Vi sätter i fokus barn och ungas uppväxtvillkor och arbetar med devisen "Skövde - Bästa kommunen att växa upp i!
Så här skrev tidningarna:
Skaraborgs Allehanda
Skövde Nyheter

Allemansrätten - något unikt att värna


Allemansrätten är något som vi ofta tar för självklar. Möjligheten att fritt få ströva runt i skog och mark är sedan urminnes tider en rättighet som ger oss tillgångar till naturvärden, vilka i sin tur berikar livet. Detta är något som vi ska värna och vara rädda om. Jag som gillar att plocka bär och svamp har haft många sköna skogsupplevelser under årens lopp. Under sommaren bor vi skogsnära och det ger många tillfällen till att leva nära skogen. Allemansrätten är en fri nyttighet dvs att jag behöver inte betala något för bär eller svamp som jag plockar. Det tycker jag är bra. Samtidigt har jag förståelse för de markägare som vill ta del av kommersiella verksamheter som utövas på deras mark. Att ett bärbolag ska kunna skörda bären på en annans mark utan att betala något för detta behöver ses över.
Den senaste tiden har jag mött flera personer som är oroade över tillgången på varg i vårt län. Detta blir en allt viktigare fråga. Det verkar som att flera vargar har etablerat sig i vårt län och flera gånger gått till attack mot får och kor. Många hundar reagerar också i skogen och denna fråga blir allt viktigare även för oss i Västra Götalandsregionen. Frihet till skog är eftersträvansvärt men på grund av vargen så avstår alltfler att ge sig ut i skogen. En svår fråga där intresse står mot intresse.
Nu har vi några höstveckor där vi kan njuta av vår allemansrätt i skogen.

Attacken mot Hägglund/Kristdemokraterna är inte OK

Så här lugnt var det då jag mötte Göran Hägglund i Skövde häromdagen.
 
Göran Hägglund blev tårtad i samband med ett framträdande i dag i Göteborg. Jag var inte med på platsen men mötte skärrade partikamrater efteråt. Attacken som först verkade vara riktad mot Göran Hägglund verkar vara planlagd av en grupp vars syfte är att sprida felaktiga och falska budskap om Kristdemokraterna. Gruppen som tagit på sig ansvaret för attacken har jag aldrig hört talas om tidigare, men har i kväll läst flera av deras påståenden.
De har en rad falska anklagelser mot partiet och ville genom en infiltratör komma så nära Kristdemokraternas partiledare att de skulle få uppmärksamhet för sin sak.
Fakta är att Kristdemokraterna står för alla människors lika värde. Ingen ska diskrimineras. Människovärdesprincipen innebär att vi står för att alla människor har inte bara ett lika värde utan varje individ har också ett unikt värde. Allt annat som påstås om Kristdemokraterna är inte sant.
Att vi har olika åsikter tillhör ett fritt samhälle, men att förtala, smutskasta och sprida falska budskap är inte OK, men att dessutom gå till handgripligheter är osmakligt och kan inte tillåtas. Händelsen i Göteborg blir nu ett fall får åklagaren.
Nu har en grupp lyckats genom en förkastlig metod få ut sin budskap som nog måste tolkas så att de hatar kristdemokrater.
Vad de däremot har förstått är att vi baserar vår politik på kristna värden och att vi arbetar för att dessa värden ska få spridning. Det innebär inte att alla kristdemokrater bekänner sig till kristen tro. Politiken handlar om värden, inte tro, och dessa ska inte blandas samman. Ett kristet samhälle är tolerant, strävar efter fred och rättvisa och fördelar sina tillgångar på ett solidariskt sätt. Vi kallar det för ett mänskligare samhälle.
 
Nu är Hägglund en vis och klok man. Han kommer att fortsätta att vilja möta människor och vara folklig. Men tyvärr kanske han måste få skydd på ett annat sätt. Det innebär inskränkning i närhet och möjlighet att samtala. Han har varit van att vara ute bland folk, åka tåg tillsammans med andra och överhuvudtaget vara en trevlig kille som vill prata med många. Kanske en tårta, egentligen var det en bakelse, kanske stoppar denna möjlig framöver.
Jag hoppas att alla politiska partier oavsett färg håller med om att tårtning är inte OK. 
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19384458.ab
http://www.gp.se/nyheter/val2014/val/1.2462506-hagglund-tartad-pa-Kungsportsplatsen
http://www.expressen.se/gt/hagglund-attackerad--fick-en-tarta-i-ansiktet/
 

Gasbussar i Skövde

Nu rullar det biogasbussar i Skövde

Skövde Kommun har en stark satsning på miljöfrågor. Vi håller på och fasar ut alla olja som används vid uppvärmning, satsar stort på biogasproduktion och via kraftvärmeverk som producerar värme kommer vi också att producera el framöver.

I början av sommaren trädde ett nytt trafikavtal mellan Västtrafik och Nobina  kraft. Detta omfattar alla linjetrafik i Skaraborg. Det rullar ca 220 bussar totalt i Skaraborg och 20 av dem är biogasbussar. De används i Skövde kommun som ett led i miljöprofilen. Vi producerar biogas i Skövde och har tagit initiativ till att stadsbussarna ska använda biogas.

 När Göran Hägglund var på besök i Skövde i veckan passade jag på att berätta om vår satsning på biogas. Bilden är tagen vid en av biogasbussarna och reklamen (som vi täcker på bilden) handlar om äventyrsbadet. Det gav mig tillfälle att få skryta lite om framgången med Arena Skövde. 

Fokus på valrörelsen

Nu handlar det mesta om valrörelsen. Det är intervjuer, debatter och möten med människor som tar den mesta tiden. Flera debattartiklar är färdigskrivna och ligger klara för utskick. Jag har varit med i många valrörelsen med denna är nog den mest osäkra. Därför satsar vi nu fullt för att vara ute och möta många människor och värva röster. Men kampen om rösterna är hård.
Bilden nedan presenterar oss tre som är toppkandidaterna i Skövde.
 

200 år av fred

Det är i dagarna 200 år sedan de sista skotten sköts mellan nordiska länder och sedan dess har det varit fred. Något vi tar för givet men dagligen blir vi påminda om att krig rasar på många ställen runt om på jorden. I norska Moss skrevs den konvention som grundlade Norges självständighet även om det innebar först en union innan upplösningen ägde rum 1905.
Norge uppmärksammar dessa 200 år på många sätt. Nu de senaste dagarna har jag varit på vänregionmöte. Vi som utgör ledningen för Västra Götaland möter årligen våra motsvarigheter i Region Nordjylland och Östfolds fylkeskommun. Vi har under några dagar arbetat med frågor kring folkhälsa, miljö och energi men också tagit del av Norges sätt att fira historia skeenden.

Moss har tagit vara på historian kring Christian Fredrik och han framstår som något av en hjälte i framställningarna. I stället för att som dansk kung göra anspråk på att också bli enväldig härskare över Norge såg han till att Carl XIV Johan fick fredligt ta över Norge men att det redan från början stod klart att Norge skulle bli en självständig nation. Detta hörde vi i flera olika former under festligheterna. I Moss ordnade man en rejäl föreställning med många artister och Det Norske Blåseorkestre. Deras kungliga högheter kronprins Haakon och kronprinsessan Mette Marit skapade lite särskild glans över tillställningen. Kronprinsen höll ett riktigt bra tal, faktiskt inspirerande och utmanande. Han menade att "fred är inte att undvika krig. Fred är att bygga samhällen".
Efter en massa tal och kulturinslag var det dags för historiska spel. Över 110 personer medverkade och troligtvis har hela Moss varit involverat i denna stora produktion. Professionella artister blandades med amatörer från orten och gav glimtar från de historiska händelserna kring Moss-konventionen 1814.
Vi var imponerade över engagemanget från de medverkande. Trots att det tidvis var kraftigt regn och åska genomförde man spelet utan avbrott. Däremot var det många frågor efteråt hur vi svenskar hade upplevt det. Deras syn på Sverige var nog helt annan på 1800-talet än vad vi upplever idag.
 
Ett annat sätt att markera avstånd till Sverige har varit att flaggor och fanor rövades bort från Fredrikstens fästning i Halden. Svenskarna tog krigsbyte som hamnat på Militärmuseet. I samband med utställningen i Halden om "200 år av fred" har fästningsfanan och några mindre fanor lämnats tillbaka. Detta var mycket uppskattat och enligt vår guide har det varit en träta mellan våra länder i 200 år. Nu är en del av krigsbytet återlämnat och finns med i utställningen på fästningen.
Under de historiska dagarna framhölls på flera olika sätt de starka band som Norge har med Danmark. Något som jag inte riktigt var klar på. Jag har alltid trott att banden med Sverige varit starkare, men det får jag nog omvärdera nu. Efter att ha lyssnat till den norska versionen av vår gemensamma hístoria har jag bestämt mig för att på nytt ta fram de svenska historieböckerna och se om vår version ger samma positiva bild som den norrmännen förmedlade av Christian Frederik.
 
 

Varför så få kvinnor i toppen?

Rätt tänkt - men ändå fel. Jag gillar att läsa krönikorna i SLA, särskilt när medarbetarna själva skriver och de får då lov att ta ut svängarna. Förra veckan kände jag igen mig i Alf Ehns skildring av blinningar och då log jag leende under läsningen. När jag läser Lena Jonssons senaste krönika blir jag upprörd, arg men också besviken. Vi håller på med en en stor omstrukturering av Skövde kommuns organisation. Sju nya toppchefer ska träda till och nu har rekrytering genomförts. Jag känner inte till så mycket om den inre processen men vet att kommunen har stor erfarenhet och kunskap kring rekryteringar. Men ibland går det snett och då får man en massa lärdomar och de tar man då med sig in i nästa rekrytering.
Nu är sju chefer anställda och resultatet blev 1 kvinna och 6 män. De är säkert de bästa som sökt respektive tjänst och har kompetens för uppdraget. Det råder nog inget tvivel om att de alla är bra som personer. Men problemet blir så uppenbart att vi inte lever som vi lär. Och det blir då ett problem. Det är inte de nyrekryterade som ska stå till svars för detta, men de kommer ändå att få det svårare att komma igång eftersom jämställdhet är satt ur spel.
Det som också oroar mig är det som Lena Jonsson skriver att hon inte längre kan stå som ambassadör för Skövde. För att åstadkomma resultat måste man visa handlingskraft men också ha stöd bland många människor för sitt agerande. Vi menar att jämställdhet är oerhört viktigt och att män och kvinnor har lika värde. Jag kommer aldrig att kalla mig för feminist, men att arbeta för jämställdhet är oerhört angeläget. Ingen kvinna eller man ska diskrimineras eller på något sätt hållas tillbaka på grund av sitt kön.
Nu måste vi samtala om detta så att det inte upprepas. Det spekuleras om det begåtts fel, men det har troligtvis inte skett. Allt har nog gjorts rätt, men det har ändå blivit fel. Vi politiker talar ofta om att stuprörstänkandet måste bort. Istället ska vi se till att vi har hängrännor. Den bilden kan användas på den situation som nu uppstått. Sett ur det det enskilda området är det nog rätt chef för uppdraget, men ser man alla tillsammans så framstår det snarare som ett problem att bara en kvinna finns med i toppskiktet.
Jag hoppas att SLA fortsätter att låta sina medarbetare få skriva krönikor. Det Lena Jonsson uttrycker i sin krönika är att hon sätter ord på det många känner. Krönikan ger den friheten, men som journalist kan hon inte uttrycka sina personliga åsikter. Ser alltså fram emot fler spetsiga krönikor.

Varför så få kvinnor i toppen?

Rätt tänkt - men ändå fel. Jag gillar att läsa krönikorna i SLA, särskilt när medarbetarna själva skriver och de får då lov att ta ut svängarna. Förra veckan kände jag igen mig i Alf Ehns skildring av blinningar och då log jag leende under läsningen. När jag läser Lena Jonssons senaste krönika blir jag upprörd, arg men också besviken. Vi håller på med en en stor omstrukturering av Skövde kommuns organisation. Sju nya toppchefer ska träda till och nu har rekrytering genomförts. Jag känner inte till så mycket om den inre processen men vet att kommunen har stor erfarenhet och kunskap kring rekryteringar. Men ibland går det snett och då får man en massa lärdomar och de tar man då med sig in i nästa rekrytering.
Nu är sju chefer anställda och resultatet blev 1 kvinna och 6 män. De är säkert de bästa som sökt respektive tjänst och har kompetens för uppdraget. Det råder nog inget tvivel om att de alla är bra som personer. Men problemet blir så uppenbart att vi inte lever som vi lär. Och det blir då ett problem. Det är inte de nyrekryterade som ska stå till svars för detta, men de kommer ändå att få det svårare att komma igång eftersom jämställdhet är satt ur spel.
Det som också oroar mig är det som Lena Jonsson skriver att hon inte längre kan stå som ambassadör för Skövde. För att åstadkomma resultat måste man visa handlingskraft men också ha stöd bland många människor för sitt agerande. Vi menar att jämställdhet är oerhört viktigt och att män och kvinnor har lika värde. Jag kommer aldrig att kalla mig för feminist, men att arbeta för jämställdhet är oerhört angeläget. Ingen kvinna eller man ska diskrimineras eller på något sätt hållas tillbaka på grund av sitt kön.
Nu måste vi samtala om detta så att det inte upprepas. Det spekuleras om det begåtts fel, men det har troligtvis inte skett. Allt har nog gjorts rätt, men det har ändå blivit fel. Vi politiker talar ofta om att stuprörstänkandet måste bort. Istället ska vi se till att vi har hängrännor. Den bilden kan användas på den situation som nu uppstått. Sett ur det det enskilda området är det nog rätt chef för uppdraget, men ser man alla tillsammans så framstår det snarare som ett problem att bara 1 kvinna finns med i toppskiktet.
Jag hoppas att SLA fortsätter att låta sina medarbetare få skriva krönikor. Det Lena Jonsson uttrycker i sin krönika är att hon sätter ord på det många känner. Krönikan ger den friheten, men som journalist kan hon inte uttrycka sina personliga åsikter. Ser alltså fram emot fler spetsiga krönikor,.

Skövde - bästa kommunen att växa upp i!

Kristdemokraterna i Skövde har bestämt sig för att lyfta barn och ungdomars uppväxtvillkor som huvudfråga i valet. Nu arbetar vi med att ge många exempel på vad vi menar. Vi vill gärna få inspel kring detta. Vad anser du är viktigt för de unga i Skövde? Vi lyssnar gärna på dina förslag.
I slutet av augusti kommer vi att sammanställa en lång lista (den är en bra bit på väg) men har du något som du vill bidra med så hör gärna av dig.
 

Många berörs av händelserna i Irak

De senaste dagarna och veckorna har många personer gjort sin röst hörd då det gäller de brutala övergrepp som sker i Irak och Syrien. Sent, men bättre sent än aldrig. Det har ordnats demonstrationer runt om i Sverige och det handlar om tusentals människor som mött upp och visat solidaritet.
Den manifestation som vi gjorde i Skövde finns dokumenterad nu och kan sökas på Youtube. http://youtu.be/pR-J2YSqZZA?list=UUd9PHYfHhx5_nDBwyYmjKOg
Det har varit flera personer som hört av sig och undrat vad de kan göra. Ett bra sätt är att skriva till Sveriges regering och mana dem till ytterligare engagemang. Alla adresser kan man finna på www.regeringen.se .
Det är fruktansvärda övergrepp som skildras men samtidigt så känns det skönt, mitt i alla bedrövelser, att många visar solidaritet och stöd för de förfölja kristna och personer med annan trosuppfattning. Det är inte endast en utrensning av kristna, men det känns skönt som kristen att just få manifestera stöd för andra trossyskon. Men det är lika hemskt att muslimer och andra troende inte heller respekteras av terrorgrupperna. Vi kan inte nog betona att alla människor har lika värde.
Kanske ska du ägna några minuter åt att skriva ett brev till våra makthavare. Visa att du är engagerad!
 

Valrörelsen i Skaraborg är nu igång

En båtturné på Göta kanal blev startskottet för Kristdemokraternas valrörelse i Skaraborg. På plats var Annika Eclund och Björn Rubenson som kandiderar till riksdagen. Conny Brännberg och Eva-Lott Gram har ambitionen att vara kvar som regionpolitiker. Morgan Forsberg och Emma Sjöberg är kandidater till Mariestads kommunfullmäktige. Genom att träda upp tillsammans vill vi markera att de tre politiska nivåerna - det kommunala, det regionala och det nationella- samspelar och att vi har en stark närhet till varandra i vårt parti. Genom att förlägga starten till Göta Kanalen pekar vi också på vikten av besöksnäringen och dess möjligheter att bli en framtidsbransch. Att kanalen lockar turister blev uppenbart då vi samtalade med besökare utmed kanalen,
Nedan är några glimtar från inledningen av vår valrörelse.
 

Ännu ett inlägg om förföljelsen i Irak

Det är fruktansvärda rapporter som kommer från Irak. Den utrensning av kristna som sker är så vidrig att man knappast kan ta till sig de fruktansvärda rapporterna. Hur kan människor bete sig så mot varandra? Och dessutom mot sina egna landsmän?
Tidningen Dagen beskriver idag händelser från de senaste dagarna. Ytterligare hundratusentals människor är på flykt.
Just nu, när jag skriver detta inlägg, får jag ett flash i min mobil som säger att USA har attackerat mål i norra Irak. Tyvärr så löser inte våld några konflikter, snarare leder till upptrappning. I går sa president Obama att de talade om att via flyg nå flyende med mat och förnödenheter. Vi får nu följa utvecklingen i området.
 
För oss i Sverige handlar det nu om att visa solidaritet och ta hand om alla de nyanlända som kommit hit den senaste tiden. Många av dem har stora förhoppningar på en fristad i Sverige men lider också över alla släktingar och vänner som befinner sig någonstans. Ovissheten är smärtsam.
Som kommunpolitiker i Sverige har vi en stor uppgift. Medverka till att det finns bostäder, att barnen får plats i förskolor och eleverna i skolan får speciellt stöd. Jag önskar också att varje kommun skulle införa fadderfamiljer så att varje nyanländ flykting får regelbundet möte med invånare i kommunen. Det är bra att myndigheter är verksamma men som medmänniskor kan vi göra mycket för våra nya svenskar.

Uppropet från Skövde

Så här ser uppropet ut som vi antog vid manifestationen i Skövde 2014-08-03.
 
Sprid det gärna och låt det inspirera fler att engagera sig:
 
 
 

Upprop

 

Riktat till utrikesminister Carl Bildt och Sveriges regering

Vid en manifestation i Skövde, 2014-08-03, har vi beslutat att uttala följande vädjan till Sveriges regering.

Den senaste tidens förföljelser av kristna i Irak och Syrien kan inte accepteras. Vi ser med stor oro på de övergrepp som sker och skapar stort lidande. Miljoner människor är på flykt och vi vädjar om stöd för fred och försoning.

Vi vädjar att Sverige agerar för

-         Omedelbar humanitär hjälp

-         Att Sverige agerar för att FN ska verka för fred i området

-         Att Sverige verkar för att en fristad skapas, gärna på Nineveslätten, där förföljda kristna kan få bo i fred och frihet.

 

Detta uttalande är antaget av flera hundra personer som deltagit i manifestation.


Tal vid manifestationen i Skövde

 
Detta är det tal som jag höll vid manifestationen i Skövde.
 

Tal vid manifestation i Skövde

Vi är idag samlade för att manifesta vårt stöd för förföljda kristna i Irak och Syrien. Det är med stor oro som vi följer rapporteringen om den systematiska förföljelse som sker i Irak och Syrien. Många av de kristna syrianerna, kaldeerna och assyrierna som finns i Skövde har den senaste tiden fått samtal och nödrop från släkt och vänner som upplever fruktansvärda övergrepp och förföljelse.

Men det är också många som inte vet var släktingar och vänner finns, om de ens är i livet. Många har dött under sin flykt från oroshärdarna.

Under denna helg har flera andra liknande demonstrationer ägt rum i Sverige och idag vill vi i Skövde visa att vi inte kan tiga, utan vill göra vår röst hörd.

Media har de senaste veckorna haft en intensiv bevakning av konflikten Israel och Gaza. Där sker också fruktansvärda övergrepp som inte heller kan tolereras, men i dag fokuserar vi på oroshärdarna i Irak och Syrien. Länder där det tidigare funnits många kristna, men som nu tvingas lämna sina hemtrakter då deras tro inte accepteras.

Vi står här idag för att visa att vi stödjer de som förföljs men vi vill också visa att vi inte accepterar de övergrepp som sker.

Förra veckan var kaldeisk-katolske patriarken i Bagdad, Louis Raphael Sako i Bryssel för att möta de europeiska ledarna.

Han sa då ”Under Saddam Hussein hade vi säkerhet, men inte någon religiös frihet. I dag har vi religiös frihet, men inte någon säkerhet”.

Han var i Europa för att vädja om stöd.

De senaste veckorna har flera städer tömts på kristna som tvingats att fly undan de krig och övergrepp som äger rum.

ISIS (Islamiska staten i Irak och Syrien) har systematiskt rensat ut all opposition och den handlar även övergrepp mot den shiamuslimska befolkningen. Deras ambition är att med våld bilda sunnimuslimskt kalifat.

Vi kommer i avslutningen av manifestationen att göra ett upprop. Alla som vill delta i det är välkomna där vi vänder oss dels till Sveriges utrikesminister Carl Bild och den svenska regeringen, men också ett upprop direkt adresserat till FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Vår vädjan är att FN griper in och skapar en fredad zon för de kristna, gärna på Nineveslätten.

I dag vädjar vi om fred och försoning.

 

Senare antog vi ett upprop där tre områden var i fokus

- Ökad humanitär hjälp

- Fortsatt insatser för att skapa fred i området

- Skapa en fredad zon, en fristad för kristna, gärna på FN-slätten. En plats under FNs beskydd.


Märkligt förslag från Socialdemokraterna

I dag kommer socialdemokraterna med ett förslag som handlar om ungdomar och jobb. Det är säkert välment men känns väldigt märkligt. De har stenhårt kritiserat alliansens subventioner avseende reducerad arbetsgivaravgift för unga. Den ska höjas om de kommer till makten. Likaså kommer de också att höja restaurangmomsen vilket också kommer att drabba ungdomar. Visitas kallar sin kampanj för "dubbelstöten" och menar att dessa båda höjningar har en direkt effekt; fler ungdomar mister sina jobb. De har i dag riktiga jobb. De är anställda och har lön. Detta har S kritiserat och menar att en höjning är befogad.
Så kommer de med sitt motdrag: Ungdomar ska in i vården. De vill satsa 2,8 miljarder på traine-jobb. Det är skattesubventionerade jobb inom äldre- och funktionshindersomsorgen och ska kunna handla om 20 000 ungdomar enligt socialdemokraternas förslag.
Först går de ut och kritiserar alliansen för att subventionerna jobb för unga och sedan blir deras förslag subventionerade jobb. Skillnaden mellan alliansens förslag och socialdemokraternas är väldigt stora.
Alliansens satsning har gett unga människor riktiga jobb. De är anställda som alla andra och behöver inte känna att de finns där som bidragsmottagare. Många av ungdomarna finns också inom serviceområden som bl a besöksnäringen som också stärker destinationers attraktivitet. Många unga arbetar inom hotell och restauranger och bidrar till möjligheterna att locka hit fler utländska besökare. Detta innebär också ökad moms till staten.
Socialdemokraterna vill alltså först skapa arbetslöshet för ungdomar som i dag har riktiga jobb och sedan ge dem bidrag för att kunna arbeta inom vårdsektorn. Pengar till handledning för personal verkar de ha glömt bort och troligtvis blir det få vårdgivare som kan ge bra trainee-möjligheter för outbildade ungdomar.
Men idén att få in fler ungdomar i vården är inte dålig, men finansieringen och idén om subvention måste betecknas som ett mycket märkligt motdrag till alliansens förmåga att ge ungdomar riktiga jobb.

Manifestation i Skövde

Manifestationen i Skövde (3 aug 2014) blev en stark upplevelse av att många bryr sig. De fruktansvärda övergrepp som sker i Syrien och Irak kan inte accepteras och måste upphöra. För att visa vårt stöd för de kristna som förföljs och att omvärlden måste reagera samlades vi på torget i Skövde för att uttrycka våra åsikter. Det var många som deltog. Några uppskattade det till 1000 personer. Det var först en marsch genom centrala Skövde och sedan inledde Emad Hanna själva manifestationen. Jag hade förmånen att få vara huvudtalare och därefter talade bland andra Annika Eclund (KD) och Christer Winbäck (FP), båda riksdagsledamöter. Sedan var det också flera andra lokala företrädare som framförde sitt stöd för de som förföljs. Både Skövde Nyheter och SLA har bilder från manifestationen. På Facebook är det också många som lagt ut bilder. Här är några bilder från manifestationen. Manifestationen mynnade ut i ett upprop som skickas till Sveriges utrikesminister Carl Bildt och till FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon där vi vädjar om tre saker:
- omedelbar humanitär hjälp
- fortsatta insatser för att skapa fred
- en fredad zon, gärna på Nineveslätten, där kristna kan få en fristad
 
 
.
 

RSS 2.0