Media har alltid en vinkel

Det är väldigt intressant att följa medias bevakning och tolkning av Kristdemokraternas val av ny ledning. En gång om året sker ett val av partiledare och partistyrelse. I år är intresset ovanligt stort. Så sent som i somras valdes Göran Hägglund enhälligt som partiordförande. Nu är valberedningen igång och ställer frågor till de olika distrikten. Medierna hänger på. En stor undersökning som Dagens Samhälle gjort visar på ett starkt stöd för Göran och rubriken på framsidan av tidningen är "Rör inte Göran". Samma undersökning används i andra tidningar med då handlar det om att flera kräver hans avgång. Samma undersökning, men helt olika vinklingar. De senaste dagarna har också SVT lagt resurser på denna fråga. Distrikt efter distrikt uttalar sitt stöd för Göran, men då väljer man att lyfta fram Uppsala. Se SVT. Frågan är vad är en nyhet och hur ska ett beslut värderas rent nyhetsmässigt. Om ett distrikt väljer att säga vi vill se Göran även i framtiden så är det ointressant medan däremot ett besked om att de vill se någon annan får huvudrubriken.
Det är också intressant att se bildsättning. En glad och leende partiledare eller en bild av en stukad person. Nu går drevet och media verkar ha en gemensam agenda. Det känns tryggt att det inte är media som väljer partiledare utan det gör partiets medlemmar. De senaste sju åren har de sagt att de vill se Göran Hägglund som ledare och mitt stalltips är att de kommer att säga samma sak i januari. Göran är den bäste att leda Kristdemokraterna.

Trafiknykterhetens dag

I dag blir det massor av aktiviteter runt om i landet för att uppmärksamma vansinnet med rattonykterhet. Bli inte förvånad om du får ta del av någon flash mob, där personer aktivt kommer att illustrera dödsolyckorna orsakade av alkohol. Runt om i landet blir det också ett 100-tal ljusmanifestationer.
Vi kan konstatera att alldeles för många kör rattonyktra. Att alkoholen orsakar alldeles för många olyckor. Att alkoholen medverkar till livslånga tragedier.
Tyvärr behövs en trafiknykterhetens dag.

Läs mer på MHF:s hemsida

Maria Larsson vann kampen om ersättningarna

Maria Larsson har lyckats med att förena de övriga partierna kring ersättningsfrågan till "vanvårdade fosterbarn". Hon har i flera år visat ett stort engagemang i frågan och därför var det många som blev oerhört förvånade över att statsministern krävde att hon gick ut och meddelade regeringens beslut om att den först inte ville betala ut några ersättningar. Det är inte lätt att vara minister och alla som tagit del av Marias engagemang i frågan visste att hon ville kompenserad de som råkat illa ut, men eftersom hon inte fick igenom kraven i regeringen hade hon ingen annan möjlighet än att gå ut och redogöra för beslutet. Hade varit mer klädsamt att statsministern själv hade gjort detta.
Men, som hon själv sa i direktsändning på TV, politik är det möjligas konst och nu har hon lyckats sy ihop en konstruktion som innebär att regeringen kovänder. Genom att alliera sig med S, V och MP har hon lyckats åstadkomma en lösning som de drabbade bejublar.

Man kan inte säga annat än att Maria Larsson har skött frågan väldigt bra. För någon vecka sedan framställdes hon av många som en svikare, men man ska aldrig räkna ut någon förrän matchen är klar. Nu går hon ur den med segern i behåll och har visat att kristdemokraterna är de som bryr sig om de svaga i samhället.

DN, GP, SvD,

Göran Hägglund - en erfaren partiledare

Med humor och med distans till sig själv mötte Göran Hägglund Karin Hübinette i gårdagens TV-show. Han framstår som en mycket sympatiskt och engagerad person som verkligen brinner för sina frågor. I går fick han chansen att svara på många frågor om sitt ledarskap och gjorde det alldeles utmärkt. Han är varm, engagerande och vill verkligen vara med och förändra livet för invånarna, men inser också att han leder ett av regeringens små partier. Han svarade väl på alla frågor och bjöd rejält på sig själv.

Han kommer i valet 2014 att framstå som en av de mest erfarna partiledarna och han kommer att leda Kristdemokraterna till höga väljarnivåer framöver.

Missade du intervjun så kan du se den i SVTPlay.