Besöksnäringen växer

 
Under flera år har jag varit verksam som politiker inom besöksnäringen (oftast kalladl turism). Målmedvetet har vi arbetat med utvecklingen och inte minst vi Kristdemokrater. Penilla Gunther har arbetat via riksdagen på nationell nivå och brutit mark på flera områden. Jag har varit verksam både kommunalt och regionalt men också haft nationella uppdrag. Besöksnäringen är ett område som kan växa ytterligare. Nu har siffrorna för första halvåret kommit och de är mycket positiva. I Västra Götaland har vi haft en stor satsning som redan börjar ge utdelning.
Läs mer i GP-artikeln http://www.gp.se/ekonomi/1.2501422-sverige-lockar-allt-fler-turister

Förtroenderesan för politiker

På mina kurser om ordförandeskap brukar jag tala om politikers förtroenderesa. Jag tillhör dem som hellre använder ordet förtroendevald eftersom alla politikers uppdrag bygger på förtroende.
Resan sker i fyra steg.
Det första steget är då partiet ska nominera kandidater till sina listor. Har man förtroende bland partimedlemmarna kommer man med, saknar man förtroende finns man inte med på valsedeln.
Det andra steget är de allmänna valen. Då går man till väljarna och ber om förtroende. Folket kan välja in oss på tre nivåer; riksdagen som är ett heltidsuppdrag, regionfullmäktige/landstingsfullmäktige som är ett fritids- eller deltidsuppdrag och handlar om några dagar varje månad och kommunfullmäktige som ofta är ett fritidsuppdrag och många fullmäktige har sina möten på kvällstid.
Det tredje steget handlar om politiska uppdrag eller s k poster. Då får man åter vända sig till kamraterna i partiet och be om deras förtroende att få ett visst uppdrag. Folket väljer till fullmäktige men fullmäktige utser sina ordförande, vice ordförande, ledamöter och ersättare. Har man gjort en god kampanj kan ens chansen ha ökat för att få uppdrag, men det finns inget direkt samband mellan "många kryss" och vilka uppdrag man får. Allt handlar om förtroende och kompetens.
Det fjärde steget kommer sedan då man är invald i något beslutande organ. Då ska man skapa förtroende bland både sina invalda partikamrater och bland andra partier för att resultat ska kunna åstadkommas. En ordförande för en nämnd måste skapa sitt förtroende bland ledamöterna.
 
Att vara förtroendevald innebär alltså att ständigt verka för att skapa förtroende.

Högt valdeltagande

Det är glädjande att fler svenskar valde att rösta. Valdeltagandet var 85,8 procent, en uppgång med 1,24 procentenheter från 2010.
Att få rösta är en självklarhet för oss men för många medborgare runt om i världen är det ännu så länge bara en dröm. Många härskare försöker ständigt att hålla demokratin tillbaka. Att få vara med och rösta är en förmån och bör betraktas som en plikt. Demokrati är inget självklart utan något som måste erövras varje dag.
 

Skönt med avkoppling

Hösten inleddes oerhört intensivt med valrörelsen. Under en valrörelse lever man något "uppskruvad" och varje timma som man kan skrapa ihop går till att möta människor, dela ut flygblad, skriva insändare och på alla sätt försöka att få fler röster. Nu har de kristdemokratiska lagen, runt om i landet, kämpat riktigt hårt. Under nästan hela mandatperioden har det varit dystra opinionsprognoser och många har trott att KD inte skulle ha en chans till representation i riksdagen. Nu visar det sig att det blev 16 riksdagsledamöter som kommer att arbeta intensivt med att påverka politiken. Nu pågår också röstsammanräkningarna för kommun- och landstings/regionvalen och i slutet av veckan vet vi vilka som blivit invalda.
I fredags tog jag ledigt och har nu tillbringat några dagar vid stugan på Torsö. Det var ett rejält slit med gräsmattan som inte blivit klippt på en månad. Ett nytt blad i maskinen gjorde susen och röjsågen fick komplettera. Nu lägger sig dis och dimma över ön och sommarens värme är borta. Det blir några dagar ytterligare för att stänga till husen inför vintern. Huset på bilden håller vi på och renoverar och förhoppningsvis kan det bli någon helg även under vintern. Vårt andra hus, ett gammalt torp, var väldigt skönt att vistas i under de heta sommardagarna. Timmerstockhusen är svala länge och en tillgång när det är väldigt varmt. Samtidigt så tar de rätt lång tid att värma upp. Vi hann också med en sväng ut i skogen och plockade en del kantareller.

Härligt med skörd

Jag gillar äppleträd. Om jag någon gång i livet får tid över ska jag lära mig att ympa. Jag gillar att stå vid äppleträdet och ta del av frukten som nu mognar. Aroma är en sort som jag kan äta (tyvärr är jag allergiker och vissa sorter måste jag avstå). Samtidigt som jag gläds över att trädet åter fått frukt så undrar jag om framtiden och om våra barn ska få äta frukt odlad i Sverige. Vi börjar att få mindre bin och andra insekter som pollinerar. För flera år sedan lyssnade jag till ett föredrag av Anders Wijkman som visade på kvinnor i Asien som pollinerade för hand. Utsläppen var så enorma att insekterna inte överlevde och människan fick manuellt utföra det som är naturligt för bin och andra insekter. Om vi inte tar tag i miljö- och klimatfrågorna så kommer troligtvis inte våra bin att överleva. Då dröjer det bara några år innan våra träd blir fruktlösa. I Skövde har vi till och med i kommunfullmäktige diskuterat om vi ska ha "kommunala bin". Vi kom överens om att det inte var aktuellt just nu, men kanske återkommer frågan. Det känns hemskt att människan medvetet förbrukar jorden när uppdraget som vår Herre gav Adam och Eva var att förvalta den.

Spänd väntan

Väljarna har gjort sitt. Nu väntar vi intensivt på att alla röster ska räknas. Oavsett hur det går med personkryssen så kan jag konstatera att detta val blev inte alls vad jag hade räknat med. Men det är ingen idé att blicka bakåt och deppa utan nu handlar det om att blicka fram mot en mandatperiod där Kristdemokraterna har en god representation i riksdagen, i regionen och kommunen. I Skövde backade alla allianspartier utom Kristdemokraterna som behöll sina mandat.
 
2018 blir det en ny "match" och fram tills dess ska vi bygga ett starkt lag.

Sista bilderna från valrörelsen

I dag har vi rest runt och sagt tack till våra trogna och duktiga lokala valarbetare. Det är många som slititt och kämpat i flera veckor och nu bjöd vi på en designad kristdemokratisk tårta som tack. Vi ville visa uppskattning för det arbete som de genomfört och vi fick också chanser att bjuda en del söndagsflanörer på fika.
 
 
 
 
 
Första anhalten var valbyrån i Hjo.
Annika Eclund toppade riksdagslistan och jag regionlistan. I Hjo mötte vi Eva-Lott Gram och Michael Kihlström som var valbyråvärdar under valdagen.
I dag åkte vi tillsammans i vår husbil på vår "tårt-turnén i Skaraborg"
 
Annika Eclund är också Kristdemokraternas ordförande i Skaraborg och i Lidköping, likväl som på övriga platser, framförde hon distriktets tack för den genomförda valrörelsen.
Det blev gott om folk vid valstugan på torget i Lidköping och man kan nog säga att det ett slags "kyrk-kaffe" där. Många var på väg hem från gudstjänster och stannade till och pratade med oss i det vackra sommarvädret. Som vanligt framstår Lidköping som en praktfull parkstad och överallt är det vackra planteringar och en färgsprakande blomsterskrud. Nästan värt en resa till Lidköping för att se höstblommorna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I Tibro var det också flera som njöt av de specialdesignade tårtorna, bakta på Kerno Tårtmakeri i Skövde.
Vi kommer att minnas valdagen som en riktig sommardag. Nu väntar en spännande kväll när vi får reda på hur det gått.
 
 
 
 
 
 
 

Slutspurten

 
Ännu en valrörelse närmar sig slutet. Jag har skrivit många artiklar, delat ut mängder av material i brevlådor, pratat med åtskilliga väljare, intervjuats av tidningar, medverkat i radio-och TV-sändningar, figurerat i annonser och på affischtavlor och på alla tänkbara sätt försökt att använda sociala medier. Nu har politikerna snart gjort sitt (ännu sker kampen på sociala medier) och väljarna avgör nu. Jag är så tacksam för allt stöd jag fått under kampanjen och beundrar alla valarbetare som ställt upp och kämpat för vår sak. Jag var med om min första valrörelse i slutet av 80-talet och det har hunnit bli ett antal nu. Men så osäker som jag känner mig kvällen innan har jag nog aldrig varit någon gång tidigare. Opinionsundersökningarna har räknat ut både Alliansen och Kristdemokraterna men de senaste dagarna har stora förändringar ägt rum i opinionen. Nu verkar det bara skilja några procent. I morgon möts vi på valvakor och vi hoppas på att det blir feststämning.
 
 

Möte med osäkra väljare

I dag har det varit många personer som kommit till vår valbuss därför att de har velat få svar på någon särskild fråga. Flera av dem gick runt till de olika partierna och sökte svar. Ett par av dem berättade att de bestämt sig för att rösta på Kristdemokraterna och att jag skulle få kryss. När man varit igång i flera veckor, talat i massor med sammanhang och gått flera mil mellan brevlådorna för att dela ut material är man allt lite mör. Men då det kommer fram en person och säger att de har gett mig deras röst så får man en stark uppmuntran och ny inspiration. I dag har jag mestadels varit  i Skövde och det var en solig sommardag. Till och med att jag känner lite solbränna nu fram på kvällen.
Bilden nedan är tagen från parkeringshuset på Commerce. Jag hade tänkt att ta bilder som visade på våra valstugor, mest för dokumentation inför nästa valrörelse. Men träden täckte ju hela torget. Men när jag stod där la jag märke till den enorma färgprakt som visas i bladverken. Bilden är inte riktigt lika bra som verkligheten, men håll till godo. Snart övergår stora delar av Billingen till eldsprakande prakt. Sådant gillar jag.
 

De osäkra väljarna avgör

Det blir en rysare på Söndag. Det är många som fortfarande inte avgjort sig för vilket parti som får deras valsedel. För några månader sedan var alliansen uträknad men nu verkar det som att det blir en jämn match. Varje röst och varje kryss har stor betydelse.
Under denna valrörelse har vi strävat efter att som kristdemokrater kämpa tillsammans. Personer från lokalavdelningar, regionens förtroendevalda och riksdagsledamöter har stått sida vid sida och kämpat tillsammans. I Skaraborg har vi arbetat som ett lag och stöttat varandra. På flera platser har lokala kristdemokrater framträtt som kommunalrådskandidater, jag har ett stort stöd för att bli regionråd och vi verkar för att Annika Eclund ska bli omvald till riksdagen.
Vi kör stenhårt ända in i kaklet. I går var jag tillsammans med Eva-Lott Gram och Annika Eclund på besök hos Taktik Center i Skövde. Det är ett företag som arbetar med personer som finns i Fas 3. Vi fick en god inblick i förhållandena för många som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Vi blev tagna över de samtal som vi hade och den oerhört presssade situation som många arbetslösa står i. Vi var på ett sätt nedstämda när vi åkte därifrån, men samtidigt övertygade om att vi måste fortsätta vår kamp för alla människors lika värde och att alla människor har rätt till en omstart i livet. Vi fick med oss en rejäl "hemläxa" efter besöket och vi kommer att återkomma till frågan om hur vi bemöter våra arbetslösa. Det blev ett tänkvärt studiebesök. I dag fortsätter vi med att vara ute och möta väljare.
 

Till minne av Anna Lindh

I går var det årsdagen sedan Anna Lindh mördades. Då hedrades hennes minne på torget i Skövde, mitt under valrörelsen. Under flera år har Monica Green, riksdagsledamot för S och min kollega i fullmäktiges presidium, på ett förtjänstfullt sätt verkat för att Anna Lindh ska minnas för sina inspirerande insatser. Det är rätt naturligt att det var mest socialdemokrater på torget, men även vi andra känner en stor delaktighet i detta. Det fruktansvärda övergrepp som Anna Lindh utsattes för måste bli ihågkommet och framför allt får det aldrig ske igen. Varje antydan till hot och repressalier mot såväl medborgare som politiker måste fördömas. Men för oss som politiker ser vi att det också handlar om en kollega, oavsett partifärg, och vi måste ställa upp för varandra. Det var en väl genomförd minnesstund och den väckte uppmärksamhet i Skövde.
 
 

Få känner igen politikerna

I dag finns det en intressant artikel i Skaraborgs Allehanda. En undersökning har gjorts på stan (Mariestad och Skövde) där 23 personer ombads att identifiera de åtta politiker som toppar sina partierns listor i Skaraborg. Alf Ehn som skrivit artikeln påpekar att den är helt ovetenskaplig men ändå en test på om vi som är förstanamn känns igen av "folk på gatan". Resultatet är nedslående. Få kan namnge en regional politiker. Man kan utgå från att vi som är förstanamn är de mest kända personerna. Några av oss exponeras regelbundet i tidningar, men det verkar som att de flesta inte ens noterar våra namn trots att det varit mycket skrivet den sista tiden. Flera av oss har funnits på helsidor i tidningarna, men uppenbarligen har man inte noterat vad vi heter. Flera säger att de känner igen oss men kan inte namnen.
Media är en viktig kommunikationskanal för politiker, men samtidigt så blir tidningsläsarna färre och uppenbarligen passerar namnen utan att man lägger dem på minnet.
Den som blev mest känd i undersökningen har varit aktiv sedan början av 70-talet, varit riksdagsledamot, engagerad i både tidigare landsting och numera region, varit med hela tiden i Skövde kommunfullmäktige, innehar eller har haft flera förtroendeuppdrag som gett stor exponering i media, men ändå är det inte ens hälften som kan namnge henne.
 
 
Så här blev resultatet: (Andel som kunde namnge den regionala toppkandidaten)
Ulla-Britt Hagström FP 48%
Conny Brännberg  KD 39%
Egon Frid V 35%
Gunilla Levén M 22%
Hanna Wigh SD 17%
Alex Brgström SD 17%
Gunilla Druve Jansson C 9%
Roland Wanner MP 4%

Vem ringer en elvaåring kl 11 en onsdag?

Nu föreslår regeringen att det ska bli mobilförbud i skolan. Då bör man ställa frågan; när blev det tillåtet att ha en telefon påslagen under en lektion? Hela idén verkar absurd. Har det gått så långt att en elev har så stora rättigheter att lärarens makt är så kraftigt reducerad? Det är väl självklart att ingen förälder kan medge att eleven sitter på lektioner och använder sina telefoner? Vem har behov av att ringa ett skolbarn mitt under dagen? Alla barn befinner sig då i skolan.
Jag har verkligen uppskattat att det finns mobiler som barn kan använda. Jag har sett styrkan i detta både som förälder, men nu också som morfar. I somras hade mitt tio-åriga barnbarn möjlighet att känna en stor frihet och vara ute bland sina kompisar men hade också tryggheten att vid behov kunna ringa mig. Vilket han också gjorde några gånger. Det var också enkelt att nå honom då jag behövde det. Det finns stora fördelar med att även barn har mobiler, men tanken att de ska användas i skolan är befängd.
Om teknik ska användas i skolan så är det upp till ansvariga politiker för skolan att se till att medel finns för detta. Det kan inte vara så att vissa barn ska kunna ha smarta telefoner som ett hjälpmedel för att deras föräldrar har råd till detta. Samtidigt så är det nog inte smart phones som är bäst utan läsplattor. För några år sedan talade vi om datorer, men numera kallas det för device eller enhet.
Jag pratade med några elever häromdagen som går på den nybyggda Billingskolan i Skövde. De var 11 år och kom till valstugan för att intervjua oss. De hade sina läsplattor med sig, dokumenterade samtalet och skulle sedan via klassrummets bildprojektor redovisa sina iakttagelser. För dem var det självklart att hantera tekniken, göra sina inspelningar, redigera dem och ha ett bildstöd när de skulle stå inför klassen och redovisa uppgiften. Så ska teknik användas, men att sitta och prata med andra under en lektion ska aldrig vara tillåtet.
För mig tyder regeringens förslag bara på att det gått så långt med lärarnas ställning och auktoritet att varenda förälder borde slå näven i bordet och säga: Detta är vår sak, inte politikernas. Men framför allt är det inte lärarnas ansvar. Låt lärarna vara lärare och göra det som de är proffs på; undervisa. Ordning och reda tillhör familjens ansvar.
Här är några länkar till artiklar i ämnet efter att Metta Fjelkner presenterat sin utredning om ordning och reda i skolan.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19502610.ab
http://www.svt.se/nyheter/sverige/alliansen-vill-stoppa-mobiler-i-skolan
http://www.dn.se/valet-2014/regeringen-vill-ha-mobilforbud-i-skolan/

Guld och gröna skogar

Det finns en mycket stor risk med debatter. Vissa partier har ingen hejd på sina löften. De lovar guld och gröna skogar. Åtminstone verkar det så. Men sen när vi ska besluta om vilken budget som ska gälla låter det helt annorlunda. Det är inte lätt för väljarna att förstå vilket parti som bäst står för de åsikter man själv har. Tyvärr är jag besviken på vissa partier som säger en sak då de möter väljare men inte driver dessa frågor när de ska avgöras. Ärlighet varar alltid längst. Man ska inte lova mer än vad man kan hålla.
Att säga att man verkar för en sak är ärligare än att lova att man ska genomföra det. Inget parti är så stort att det har egen majoritet och kan avgöra frågorna varken i Skövde kommun eller Västra Götalandsregionen.

Vikten av att själv få välja

Valfrihet! Ett viktigt ord i den politiska debatten. Vi menar att man ska själv kunna göra val. Alternativet att politiker väljer fungerar ibland men inte alltid. Debatten om föräldraledigheter är ett bra exempel. Många politiska partier anser att lagen (dvs politikerna) ska bestämma vilken av föräldrarna som ska vara hemma med sina barn. Vi kristdemokrater anser att det är föräldrarna själva som ska avgöra detta.
Ett annat exempel är val av grundskola. Det är lätt att sitta i Stadshuset och rita kartor och säga att alla barn som bor inom ett visst område ska tillhöra en given skola, men även här anser vi att föräldrarna i samråd med sina barn ska själva få välja den skola som bäst passar.
I valrörelsen betonar vi valfrihet. Vi menar att det stärker individen!
 

Manifestation mot främlingsfientlighet och rasism

I dag har vi varit sju partier som stått samlade med ett gemensamt syfte. Vi vill säga välkommen till Skövde och vår gemenskap. Vi har upplevt hårda ord i valstugorna och många talar illa och nedsättande om invandrare. Miljöpartiets kommunfullmäktigeledamot Jasmin Vizlin tog initiativ och samlade partierna och gemensamt uttryckte vi att vi är FÖR våra medmänniskor. Skövde för ALLA känns som en gemensam devis.
Här står Ulla-Britt Hagström FP, Katarina Jonsson M, Leif Walterum C, Marie Ekman S, Conny Brännberg KD och Kristina Hedenberg V tillsammans med Jasmin Vizlin MP.
 
Här är länkar till mediernas skildring av manifestationen.
Sveriges Radio
Skaraborgs Allehanda
 
 
 

Familjen i fokus

När man bygger ett hus är grunden det man börjar med och satsar på. Utan en god grund kan man inte resa byggnaden. Likadant är det med samhället, det kräver också en grund. Vi kristdemokrater menar att samhället måste byggas på en värdegrund. En av byggstenarna i samhällsbygget är våra familjer. vi menar att den lilla och nära gemenskapen är så oerhört viktig för helheten. Det är i familjen som man lär sig mänsklighetens grundläggande villkor om respekt, rättvisa, solidaritet och hänsyn. I en familj lär man sig att tillgångarna är begränsade och att man måste dela med sig. Vi önskar att alla barn ska få en god uppväxt. Därför är vi till och med beredda att ge ersättning för den förälder som väljer att vara hemma och tillbringa tid med sina barn och dela sina erfarenheter. Självklart ska föräldrarna avgöra vem av dem som ska vara hemma, sådant ska inte politiker besluta om och därför är kristdemokraterna emot en kvotering.
Samtidigt så måste vi inse att familjer ser olika ut. Familjebegreppet har vidgats och många som kommer till Sverige från andra länder menar snarare släkten när man använder ordet familj. För andra är det en snävare grupp där det kan vara en vuxen i familjen. Oavsett hur man väljer att definiera familj så är det denna grupp som står i fokus. Inför valet 2014 har vi valt att satsa på barn och ungdomars uppväxtvillkor. Det påverkar vår politik för förskolan, skolan, gymnasiet, fritidslivet, satsningar på kultur, resurser till socialtjänsten, medel för familjecentraler osv. Men i fokus står alltid familjen. Därför kallar vi oss också ibland för familjepartiet. Sveriges enda!

Skönt med en vilodag

För några veckor sedan fick jag frågan från en journalist: Vad gör du för att hålla dig frisk under valrörelsen? Jag svarade att det gäller att ha en balans mellan arbete och vila. Men de senaste veckorna har varit väldigt intensiva så idag bestämde vi oss för en riktigt vilodag. Tillsammans med goda vänner blev det en promenad i svampskogen. Det var rofyllt och så annorlunda mot den pågående valrörelsen. Nu är det en vecka kvar och friden från svampskogen får följa med under veckan.
 

Möte med assyriska ledare

Jag har under många år varit engagerade i frågor om mänskliga rättigheter. Skövde har under många år haft många flyktingar och många är i dag mina vänner. Därför har det blivit rätt naturligt att försöka vara med och hjälpa till i olika ärenden. Tyvärr är jag inte jurist men har ändå försökt att skriva rätt många inlagor för att hjälpa till i olika myndighetskontakter.
Under de senaste åren har mycket handlat kring situationen i Irak och Syrien. Det har blivit många möten med olika ledare från mellanöstern.
I går hade vi förmånen att ha regeringens samfundsminister, Stefan Attefall, i Skövde.
På bilden är jag tillsammans med Emad Hanna, som vid många tillfällen varit en stor hjälp och en utmärkt tolk, Stefan Attefall, som är bostadsminister men också samdundsminister och Johan Israil, som arbetar med Assyrian Democratic Movement.
 
Med på mötet var också flera andra företrädare för assyriska och syrianska grupper och vår riksdagsledamot Annika Eclund.
Vi gick igenom det aktuella läget i Irak och berättade om de olika manifestationer som genomförts i Skövde och de skrivelser som vi skickat till både Sveriges regering och Förenta Nationerna.
 
Under mötet hade vi också telefonsamtal med en av assyriernas representanter i det irakiska parlamentet. På bilden ser vi när Annika Eclund ställer frågor om det aktuella läget i Irak.
 
Senare på eftermiddagen mötte jag ett stort antal assyrier och svarade på frågor om vad Kristdemokrater gjort för att hjälpa till i den mycket utsatta situation som råder i Irak och Syrien. Jag redogjorde för de kontakter vi haft, de skrivelser vi skickat och vad som planeras framöver.
Vännerna från mellanöstern lider tillsammans med släktingar och vänner som förföljs och vi samtalade om vad vi kan göra för att medverka till fred och stabilitet i denna oroshärd. När man hör berättelser om vad som sker med våra bröder och systrar i Irak blir vi alla upprörda och anammar kraft för att fortsätta kampen för fred och bistånd.
 
Varje möte som jag haft med vänner från dessa utsatta områden är omskakande men också engagerande. Krig är vidrigt och vi måste alla sträva efter att skapa fred.
 
 
 
 

Skaraborgarna presenterar valfilmer

Våra valfilmer får gärna spridas. De är korta men kärnfulla. De visar konkret vad vi vill med vårt politiska engagemang.
Du finner dem på

http://kdskaraborg.se/film/


Lyckade demokratidagar i Skövde


Vi har haft Demokratidagar i Skövde. De riktar sig till gymnasieungdomar och i år innehöll de ett stort program med många utbudspunkter. På skolorna var riksdagsledamöter inbjudna och berättade om vad de arbetar med i riksdagen och fick svara på frågor om sitt fortsatta engagemang. På Arena Skövde bjöd vi in över 1000 elever under dagarna för att få en information om hur vi ser på demokrati och ungdomsinflytande i Skövde. På bilden möter jag tillsammans med kommunfullmäktiges vice ordförande, Monica Green, 120 elever. Efter vår information blev det debatt och stundtals blev den livlig men framförallt engagerade den många elever.
I huvudsak var det representanter från ungdomsförbunden som debatterade och svarade på frågor. Simon Holst och Emma Johansson ledde debatten och gjorde det på ett mycket bra sätt. Oliver Eriksson representerade
 

Stort intresse bland unga för politik

Det är så roligt med valrörelser för man får ägna tiden åt att berätta om vad man vill med sitt engagemang. Självklart är det viktigt att beskriva vad man gjort men väljarna vill helst veta vad man tänker göra framöver. Särskilt uppskattat är det att lyssna till unga människor. Ibland säger vi att den unga generationen inte är intresserade av politik, men det är en stor myt. Intresset bland unga är mycket stort. Det finns ett djupt engagemang för miljöfrågor, mänskliga rättigheter och solidaritet. Även många barn visar ett jätteengagemang då man lyssnar till dem. Jag är imponerad över engagemanget. Samtidigt så lockar inte de politiska partierna vilket är något av en paradox. Våra former, t ex hur vi sammanträder, framstår inte som inbjudanden och vi måste tänka till ordentligt. Ett sätt är att skapa paneler eller fokusgrupper där vi möter en grupp och lyssnar in den. Gärna att man kan ha flera sittningar med samma grupp.
Valrörelsen inspirerar och utmanar. Så kul att möta väljarna och ge argument varför de ska rösta på Kristdemokraterna. Särskilt värmer det att personer kommer fram och säger: Jag har kryssat dig!
 

Vad ska hända med svenskt jordbruk?

I det senaste numret av "Sveriges Natur" (Naturskyddsföreningens tidning) finns en mycket intressant artikel om kobristen i det öppna landskapet. Om utvecklingen eller rättare sagt avvecklingen fortsätter så är hälften av landets betesmark borta om femton år. Om vi inte har betande djur och lantbrukare som håller landskapet öppet så kommer det snabbt att växa igen.
I artikeln finns några intressanta jämförelser mellan 1973 och 2014
 
Antal lantbruk 1973 var 143 000. I dag är det 71 000.
Genomsnittlig areal 1973 var 18 hektar. I dag 37 hektar.
En ko mjölkade i snitt 1973 4300 liter per år. I dag är snittet 8 400 liter.
 
Detta innebär en radikal förändring av det svenska jordbruket. För oss som vill se en levande landsbygd är också jordbruket själva pulsen för utveckling. Som politiker har vi anledning att på många sätt värna om det svenska jordbruket men den egentliga makten har konsumenterna: Köper vi svenska jordbruksvaror så finns det möjlighet för svenska bönder att överleva. Alltså hänger mycket av frågorna på oss konsumenter.

Hot är aldrig OK

Det är aldrig OK att hota någon. Vi politiker är utsatta på många olika sätt och ibland hettar debatterna till. Men vad som hände idag i Falköping är inte OK. Vi måste ha frihet att få framföra våra åsikter. Att hota någon för att få tyst på dem är sådant vi måste ta avstånd från.
 
http://sla.se/falkoping/article1633014.ece
http://www.skovdenyheter.se/artikel/128487/sd-politikern-hotad-pa-skola

Stort intresse för förtida röstning

Många vill rösta i förväg. Det verkar vara en tydlig trend. Om man tittar på siffrorna i Skövde så var det 2300 som röstade i förtid 2010. I går var det 2815 som redan röstat. Alltså ser det ut som att det blir rekordartat antal. Samtidigt så är det många som avgör sig i sista minuten. Med andra ord - spänningen stiger!

Många debattartiklar publicerade

Vi har många tidningar i vårt län och det innebär också många debattsidor. Vill du veta vad jag skrivit om så finns det två sidor som kan vara av intresse.
 
Min hemsida: www.Brännberg.se
 
eller
Kristdemokraterna i Västra Götaland
www.kdvg.se
 
Där kan du läsa mer.
 
Vi kristdemokrater i Skaraborg har också en sida som heter
www.kdskaraborg.se där du bl a kan se våra valfilmer.

Du vet vad du har - men inte vad du får

Nu har både Alliansen och Socialdemokraterna presenterat sina valmanifest. Det är bra för då märker man skillnaderna mellan alternativen.
Alliansen står samlad, har tydliga mål och vet vad de vill. Den inslagna jobblinjen - alltså riktiga jobb - ligger fast och flera viktiga reformer, både för skola och äldreomsorg har presenterats.
Socialdemokraterna står ensamma - om de kan regera ihop med V och MP är en gåta. Det verkar skilja väldigt mycket mellan dessa tre partier. Envist håller man också fast vid statligt finansierade sysselsättningar. Det låter bra att satsa på trainee-jobb, men de har också en stor baksida. När praktiktiden är ute så får man lämna arbetsplatsen om man inte kan anställa. Om det fanns pengar för anställning så hade antagligen arbetsgivarna redan anställt.
Det är alltså stora skillnader mellan Alliansen och S.
Efter åtta år vet svenska folket vilken bra regering som lett Sverige genom en enorm finanskris. Trots att vi också har påverkats starkt av omvärldens finansiella ras så står vi ändå starka i dag. Få länder i Europa har en så god ekonomisk stabilitet som Sverige. Detta kan snabbt raseras.
Mitt råd: Du vet vad du har - se till att inte köpa grisen i säcken. Låt regeringen få fortsätta och verka för att Sverige ska hålla ihop och byggas ut. 

Köfri vård och vårdplatsgaranti

Kristdemokraterna har mängder av förslag inför kommande arbete i regionen. Nedan finns en debattartikel som nu publiceras i länspressen. Jag har skrivit den tillsammans med Monica Selin och vi vill på detta sätt ännu en gång slå ett slag för vår idé om en vårdplatsgaranti

 

Västra Götalandsregionen måste tillföra hälso- och sjukvården mer resurser för att se till att det finns tillräckligt med sängar och personal. Det är en förutsättning för att framgångsrikt kunna förebygga överbeläggningar, stärka patientsäkerheten samt förbättra arbetsförhållandena inom vården.

När vård bedrivs med överbeläggningar ökar risken för spridning av infektioner och multiresistenta bakterier. Dessutom ökar risken för att patienter skadas till följd av allmän oordning. Överbeläggningar leder även till att arbetsbelastningen för de anställda blir alltför pressad. Sådana problem kan vi inte acceptera.

Ingen patient ska skrivas ut för tidigt eller nekas plats på rätt klinik på grund av platsbrist. Kristdemokraterna vill därför införa en vårdplatsgaranti som ger rätt till en vårdplats på rätt klinik med rätt kompetens i rätt tid.

Den rödgröna politiska ledningen, som styrt Västra Götalandsregionen under nuvarande mandatperiod, har agerat passivt. Trots att det funnits ett starkt behov av att skapa stabilitet och högre tillgänglighet inom vården har ledningen avstått från att vidta kraftfulla åtgärder.

Det budgetförslag för Västra Götalandsregionen som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet drev igenom i regionfullmäktige i juni månad har en underbalans på 1,8 miljarder kronor. Det är inte på en sådan grund som vi skapar goda förutsättningar för att stärka och utveckla hälso- och sjukvården.

I Kristdemokraternas förslag till budget för Västra Götalandsregionen finns inget underskott. Jämfört med S, V och MP vill vi tillföra hälso- och sjukvården 1,8 miljarder kronor mer. Vi vill arbeta för att skapa en köfri vård.


Alliansen firade tio år i Skövde

Det blev morotstårta på torget när alliansen firade tio år tillsammans. Innan valet 2006 arbetade de fyra partierna med att ta fram en gemensam plattform. Sedan blev det valseger både 2006 och 2010. Nu har man laddat för att arbeta vidare och "Vi bygger Sverige" presenterades i dag. Det är en valplattform för de fyra partiernas gemensamma ambition inför nästa mandatperiod.
Särskilt roligt var det att vår justitieminister Beatrice Ask var med oss på torget.
Vi var också glada över att Lars-Åke Jonsson var med på torget. Han är en av de som verkat för Kristdemokraterna under många år och har alltid varit en stor uppmuntrare för oss yngre. Tillsammans med sina bröder har de lagt grunden för Kristdemokraternas arbete i Skövde, något som inleddes för 50 år sedan. Den grund som de la bygger vi nu vidare på.
Annika Eclund var tillsammans med allianspartiernas toppkandidater på torget. Annika presenterade delar ut valmanifestet som vi kristdemokrater är särskilt stolta över. Göran Hägglund har lyckats bra i förhandlingarna med partiledare och det är mycket kristdemokratisk politik i alliansens gemensamma valmanifest.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0