Många gillar Lars Adaktusson

I dag har vi samtalat med personer som besökte Nossebro marknad, en riktig knallemarknad, där ivern är stor för att göra de riktiga fynden. Vi konstaterar att många har uppmärksammat att de fått Kristdemokraternas EU-tidning i brevlådan. Flera frågade varför vi var enda partiet som hört av sig, men jag försökte säga att det kommer mer material. När förtidsomröstningen inleds så har nog många fått mängder av information. Det som var särskilt glädjande var att Lars Adaktusson verkar ha gått hem hos många. Vi hörde flera kommentarer kring att han är en bra person att satsa på. Men samtidigt så har vi också mött tydliga tecken på att de främlingsfientliga partierna har starkt stöd. Det kommer nog att bli en tuff och hård kampanj där människovärdet har betydelse.
På bilden är jag tillsammans med Gunilla Hermansson som är en av våra mycket aktiva lokalpolitiker och som sprider vårt budskap på ett mycket bra sätt i Essunga kommun.
 

Kan själv!

De flesta föräldrar har hört sina barn säga: Kan själv! Men vi kristdemokrater vill vända på detta och säga att föräldrarna kan själva! Självklart ska de fatta beslut i sådana frågor som rör deras egen situation. Politisk klåfingrighet är det när politiker sätter gränser och ramar för familjen som inte politiken har med att göra. Nu kliver Göran Hägglund fram och menar att Folkpartiets krav (de kallar ju sig själva för liberaler och vill stå för frihet) inte alls är någon frihet för föräldrarna utan snarare ett politiskt direktiv. FP menar väl i sin iver att driva jämställdhet men att tvinga pappan att ta ut tre av föräldraledighetens månader är egentligen en begränsning av familjens valfrihet. Vem av föräldrarna som ska vara hemma med barnen är ett beslut som föräldrarna själva ska fatta, inte politiker. Det ska vara köksbordets demokrati som ska avgöra detta och inte lagstiftarna i riksdagen. Nu är det känsligt att ett av alliansens partier tar avstånd från ett allianspartis politik, men i detta fall gör Hägglund helt rätt. Folkpartiet får gärna driva vilka frågor de vill, men då något går stick i stäv med Kristdemokraternas grundbult om frihet för föräldrar måste vi reagera.
Vi kräver att föräldrarna själva ska få bestämma vem som ska vara hemma och använda sina föräldradagar. Den friheten tror vi att föräldrarna själva är bäst på att hantera.
 

Skönt med en ledig dag

Den här våren har varit intensiv. Alla förberedelser inför valen har tagit utrymme och dessutom har jag varit engagerad i många andra uppdrag utöver politiken. Samtidigt känner jag det som en enorm förmån att få leva som förtroendevald även om det innebär långa dagar och mycket ansvar. Det är ett enormt privilegium att få förtroende av så många människor och därmed få makt att kunna påverka vardagen för enskilda personer.
Samtidigt så är det rätt skönt att också få ha en ledig dag. I går var en sådan dag då vi var i torpet och grejade i trädgården. Jag har en dröm om att anlägga ett stort grönsaksland men inser att under ett valår är det inte lämpligt. Men några små land vill vi gärna ha och i går hann vi med att så sommarens skörd. Jag älskar känslan att plocka sin egen sallad.
Att kunna odla sina egna grönsaker, kompostera och använda den egna jorden och att få följa utvecklingen av grödorna ger mig en stor tillfredsställelse. I mina politiska uppdrag har jag ett stort engagemang för det närodlade och kommer under maj att ägna tid åt arbetet kring att vi köper in svenska varor. Om inte vi som offentliga inköpare går före blir det svårt att uppmana konsumenterna att köpa svenskt. Samtidigt så ska vi balansera kraven på det närodlade med de regler för upphandling som gäller. Inte alltid en lätt balansgång.