Möte med andra generationer

Byggnadsvård är en del av vårt kulturarv. Ofta säger vi att naturarvet är det som finns därute utan att människan varit med och påverkat. Kulturarvet däremot handlar om det som människan varit med och utformat. När man bygger om i gamla hus så kan man möta olika former av tidsspår och därmed bli delaktig med tidigare generationer. Ofta finner man spår av andra människor när man börjar att ge sig in i husets konstruktion.
Vi har hållt på och gjort om en del. På bilden är min son och hans son. Redan i detta är vi tre generationer som samverkar. Men när vi river så börjar vi finna andra spår som påminner om andra personer eller andra tider.
Här på timret har timmermannen skrivit sin signatur.
Här är årtalet 1919 inskrivet på pappen som används som isolering och underlag på timmerväggen.
Takisoleringen består av sågspån som legat där rätt länge. Självklart frågar man sig; hur länge? Då är det rätt enkelt att besvara frågan då denna typ av tidsanda dyker upp. Man kan nog rätt säkert säga att detta rum skapades för över 100 år sedan och det är nog en rätt bra gissning att säga att detta byggdes 1919.
Då man letar efter tidsspår så brukar de dyka upp och därmed skapar man också ett slags band med de som tidigare varit med och verkat i huset. På något sätt är kulturarvet sådant att band uppstår mellan olika generationer. Visst blir man nyfiken på vem denna timmerman var?