Kan man, som politiker, köra en "utländsk" bil?

Jag har en fråga som jag gärna vill ha svar på: Kan man, som politiker, köra en bil som är annat än Volvo eller SAAB. Ska dessa betraktas om "svenska" bilar och därmed sådana som politiker bör köra? Eller ska man anse att alla bilar numera är "utlandsägda" och att det inte spelar någon roll vilket märke man kör. Jag utgår från att alla som köper en ny bil väljer en miljöbil.
Jag ska köpa en bil - jag åker mest kollektivt - men behöver ha en bil, bland annat under valrörelsen, och vill nu ha hjälp med frågan.
Volvo, Saab eller något annat?

Hushållsnära tjänster (RUT-avdrag) ska vara kvar

Mona Sahlin har problem med skattereduktionen för hushållsnära tjänster, ibland kallat RUT-avdraget. Ikväll blir det debatt i TV med näringsministern. Men inte med S-ledaren utan Luciano Astudillo. Kristdemokraterna har länge drivit frågan och menar också att nu blir "svarta" jobb vita. Enligt Almega så är närmare 11400 personer sysselsatta inom branschen och intresset ökar hela tiden.
Det stora problemet för S är att avdraget börjat vinna popularitet i breda folklager. Att riva upp avdraget verkar inte ens Mona våga, men hon sa i veckan att det skulle förändras. De rödgröna verkar inte alls vara överens om detta.
Moderaterna har nu också deklarerat att de tänker kampanja för RUT-avdraget.
Från Kristdemokraterna är budskapet enkelt: Avdraget för hushållsnära tjänster ska finnas kvar.

AB, Expressen, SvD, Hushållsnära tjänster, RUT-avdrag, Kristdemokraterna

Mössan som erövrar Sverige

OS-mössan gör succé. Formgivaren Eva Christensson, från Norrköping, som legat bakom flera OS-kollektioner, har hamnat i strålkastarljuset genom sin mössa. Runt om i landet har virknålarna tagits fram och garner sålts slut. Att få tag på en åttans virknål lär vara en rejäl utmaning. Vi har nog aldrig tidigare sett en sådan "virk-våg" i Sverige. Eftersom mössan dagligen syns i världs-TV så kommer den kanske att spridas till de kallare delen av världen. På nätet finns det massor med virkbeskrivningar, texter och foton om den nya mössan. Om man googlar idag på "OS-mössan" får man över 33000 träffar.

Aftonbladet, SVT, Mönsterexempel, DN,

Soffliggarna - avgör valet - om de röstar

Ju närmare valdagen vi kommer desto mer spännande blir alla opinionsundersökningar. De av oss som är politiskt aktiva följer med spänning hur de olika insitituten bedömer "valmarknaden". Det är nog så att väldigt många inte överhuvudtaget bryr sig om dagsläget, och inte ens har bestämt sig för att rösta. Om de politiska partierna lyckas med att mobilisera de s k "soffliggarna" och de röstar så kommer det troligen att avgöra valet. Därför är Kristdemokraternas idé om en köksbordsturné mycket bra.

DN, Köksbordsturnén

S härmar KD - gör hembesök

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund har sedan i höstas satsat på en "köksbordsturné". Den har slagit mycket väl ut. Den verkar ha inspirerat Mona Sahlin. Enligt Aftonbladet ska nu 103 000 socialdemokrater göra 10 hembesök vardera. På så sätt ska över en miljon svenskar få ett besök. Idén är bra. Till och med så bra att S nu går i Görans fotspår.

Göran Hägglund, köksbordsturné, Mona Sahlin, Socialdemokraterna

Hellner placerar Skövde på kartan

Marcus Hellner skördar framgångar i OS. Hela landet jublar. Men kanske är det i Lerdala som jublet är som störst. Många som läser om Marcus får reda på att han är född i Lerdala och frågan poppar upp: Var ligger Lerdala? För oss som bor i Skövde kommun är svaret enkelt och vi kan alla peka ut orten på kartan. Utanför familjen Hellners hem så finns det nu en skylt som beskriver Lerdala - Osbyn. Marcus lämnade Skövde för att gå på skidgymnasiet i Gällivare, men han betraktas som en "skövde-son". Det gör oss alla i Skövde stolta.

Bloggare påverkar opinionen

Påverkan sker blixtsnabbt och genom ständig uppkoppling så kan miljoner människor påverkas på väldigt kort tid. Samtidigt så växer gapen mellan de som är "innanför" och de som står "utanför". Bland oss politiker är det många som litar på tidningar och om man har blivit citerad i en dagstidning så finns man. Den gamla devisen: "syns man så finns man" lever starkt. Samtidigt är det en rejäl myt. Det är inte alls så att "alla läser dagstidningar". Inte heller alla finns på nätet, men många gör det.
Ett intressant exempel på snabb påverkan är från kändisbloggeriet där Perez Hilton skrev om Magnus Weideskog och en inspelning av en låt som skett i sovrummet i Hässelby. Kändisbloggaren hade kommenterat den svenska iTunes-kommentatorn och plötsligt blev det rejäl uppmärksamhet. Ett av väldigt många exempel hur snabbt som informationen flödar på nätet och hur en person omgående kan bli "upptäckt". Läs mer om detta i Aftonbladet.

Turismen ökar i Västsverige

2009 blev ett bra turistår i Sverige, trots finanskrisen. Vårt utvecklingsarbete i Västra Götaland lönar sig och antalet gästnätter ökade, särskilt i Skaraborg. Den totala ökningen var 3,5% i regionen, men i Skaraborg var det 7%. När vi inledde planeringen av arbetet 2009 var många pessimistiska och trodde att finanskrisen skulle skaka om branschen rejält. Självklart har det påverkat affärsresandet och den totala lönsamheten inom branschen steg inte lika högt som antalet gästnätter, eftersom det var mest privatresandet som ökade.
Däremot visar utlandssiffrorna att antalet besökare från några länder ökade rejält. En framgångsrik kampanj i Danmark och erbjudandet om tåg Köpenhamn till Göteborg. Antalet danmarksresenärer ökade med hela 22%. Det visar tydligt på att kampanjer lönar sig. Intressant är också att notera att resenärer från Polen ökade med hela 91%.
Totalt var det 8 231 963 registrerade gästnätter i länet. 

Aktuell statistik finns på www. tillvaxtverket.se och www.vastsverige.com

GP,

Byggs det för många arenor i Sverige?

Det är trendigt att bygga arenor, gärna multiarenor. Runt om i landet poppar de upp och har möjlighet att samla tusentals människor till alla möjliga typer av arrangemang. Men frågan som ställs är om det finns publik till allt detta? Har vi helt enkelt byggt för många arenor? På SKL (Sveriges kommuner och landsting) har vi uppmärksammat denna fråga och eftersom det ställs oerhört stora krav på anläggningarna blir det ofta en finansiell nöt att knäcka för kommunerna.

I Skövde har vi gjort en jättesatsning på Nya Skövde Arena. Över en halv miljard har vi satsat (väldigt mycket pengar för en kommun med 51 000 invånare), men tror att det är en riktig framtidssatsning. SVTs Aktuellt har gjort ett reportage kring arenasatsningen och var på plats i Skövde och mötte bland annat vår kommunstyrelseordförande Tord Gustafsson (M). För dig som missade programmet så finns det att se på http://www.svt.se/play
(Aktuellt Mån 22 feb kl 21.00)

I Skövde är vi övertygade om att detta är en rätt satsning. Äventyrsbadet som är ett av de häftigaste i Norra Europa har redan lockat tiotusentals besökare. Tidningen har kallat premiären för succé.

Pengar till handikappidrotten

I Falköping finns ett utvecklingscentrum för handikappidrotten. Svenska handikappidrottsförbundet har certifierat detta som landets andra handikappcentrum. Det finns också ett i Eskilstuna. Västergötlands Handikappidrottsförbund har vänt sig till Kulturnämnden i Västra Götaland med ansökan om medel. Förslaget blev att ansökan skulle avslås. Jag medverkade då till att ärendet blev återremitterat och idag har det behandlats av nämnden. Förslaget var återigen avslag, dvs inga pengar. Jag har sedan en tid försökt att argumentera för att ansökan skulle beviljas. När jag reste till mötet i morse hade jag bestämt mig för att försöka att påverka de andra politikerna så att ett bidrag skulle beviljas. Nu blev det så och kulturnämnden beslöt att ge 400 000 kr till verksamheten. Det känns verkligen bra. Handikappidrotten gör ett fantastiskt gott arbete och i länet finns både en stor breddidrott men också många framgångsrika elitidrottare. Nu kommer Utvecklingscentrum Väst i Falköping att kunna genomföra ett antal satsningar. Detta kommer att glädja många ungdomar och deras klubbar.

Mer att läsa på Västergötlands Handikappidrottsförbunds hemsida.

SJ gör en pudel - återinför resegarantin

SJ gör helt om och inför åter resegarantin. Åtminstone enligt Aftonbladet. Vi får hoppas att det också stämmer. Visserligen är det extremväder (Vi har stängt 20 skolor i Skövde idag) men idén med att åka kollektivt bygger på att man kan lita på transportören. Alternativet är för många att ta egen bil och det ska inte vara förstaalternativet. Om man beställer en tjänst och den av någon anledning inte blir utförd så ska ju inte kunden behöva lida. Tänk om man beställer en biljett till en konsert och så blir artisten sjuk. Sorry får man höra vid entrén. Ni får gå hem och inga pengar tillbaka. Klart att man skulle bli missnöjd. Det är en självklarhet att man vid en inställd konsert får en kompensation.
Det är bra att SJ inser att beslutet var korkat (alltså att dra in garantin). Klokt att man inser att resenärerna kräver att få pengarna tillbaka om resan inte genomförs.
Det är klart att alla inser att det är stora prövningar just nu. Vi resenärer (jag åker väldigt mycket kollektivt) accepterar mycket och har stor förståelse för svårigheterna. Men samtidigt måste vi markera då dåliga beslut fattas. Tyvärr har det blivit väldigt mycket av "skylla-ifrån-sig" de senaste dagarna. Det hjälper inga resenärerer att minstrar och VDar bråkar. Nu gäller det att se till att problemen blir lösta. Det hörs till och med rop på att kalla in militären för att få ordning på de civila problemen. Får se hur det blir med det.

Kultursamverkansutredningen - ett erkännande av regional politik och regionala politiker

Vi har sagt det många gånger: Vi vill och vi kan! Kulturens politiska företrädare i kommuner och landsting kan i betydligt större utsträckning vara delaktiga i utvecklingen av den lokala och regionala kulturen. Den centralmakt som byggts upp i Sverige, dvs att medel bestäms och fördelas utifrån nationalstatens perspektiv är inte tidsenlig och behöver reformeras. Därför är det glädjande att Chris Heister, utredare för kultursamverkan nu lämnar förslag som stärker den lokala och regionala nivån.
"Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet" (SOU 2010:11) föreslår att regionala kulturplaner utvecklas. Detta ska ske i samarbete med landsting/regioner, kommuner, institutioner och "kulturskapare och civila samhället". De sistnämnda ska också ingå i planeringsarbetet. Besluten ska sedan, formellt, fattas av Statens Kulturråd.

Utredarens förslag stärker på många sätt det arbete som skett i Västra Götalandsregionen. Vi har varit överens om några viktiga principer och nu verkar det som att utredaren lyssnat på oss.

Den nya modellen vilar på några grundvärden för det statliga stödet:

"Det statliga stödet bör därför bl.a. syfta till:
- utveckla den kulturella infrastrukturen
- främja en regional mångfald genom att de skilda förutsättningarna som kulturlivet har runt om i landet tas tillvara på bästa sätt och
- ge möjligheter för kulturskapare i hela landet att arbeta och utveckla sitt konstnärskap"

Nu föreslår utredaren en snabb marsch. De regionala planerna ska fram redan 2010 och det nya bidragssystemet ska träda i kraft 2011.

Utredningen är ett tecken på att det strategiska kulturutvecklingsarbetet som pågått i Västra Götaland varit en riktig satsning. Nu står vi som modell för hela landet. Det känns som en uppmuntran!

Principen om "armlängds avstånd" är också helt rätt. De konstnärliga processerna ska inte vi politiker lägga oss i. Att värna yttrandefriheten framstår som en av de viktigaste områdena för politiken. Däremot måste vi kunna säga "STOPP" när yttjandefriheten nått en gräns där lagar ifrågasätts. Till exempel ska ingen människa behöva kränkas i "den konstnärliga frihetens namn"

SvD

Hushållsnära tjänster måste få finnas kvar

I många år har Kristdemokraterna värnat hushållsnära tjänster. Alliansregeringen har utvecklat idén och närmare en miljon svenska hushåll kan tänka sig att använda någon form av sådana tjänster. Almega har kommit med en intressant rapport ( Hemservice Attityder och fakta kring hushållsnära tjänster) som visar att över 11000 personer är sysselsatta inom hemservicebranschen. Den ser också ut att öka och man räknar med att ca 23000 nya kunder tillkommer varje månad. Vi kristdemokrater har menat att "vita" hemservicejobb håller undan svartjobben. Mycket tyder på att en sanering håller på att ske och att färre personer kan tänka sig att köpa svarta tjänster.

Undersökningen visar att alliansens väljare är mycket positiva till skattereduktionen. Men det är också intressant att se att de röd-grönas väljare också vill ha kvar den. Trots detta har det getts signaler från oppositionen att de hushållsnära tjänsterna försvinner vid ett maktskifte.

Låt oss se till att alliansregeringen får vara kvar. Därmed kommer en utveckling av denna och andra branscher att kunna fortsätta.

Undersökningen visar på en stark framtidstro inom branschen och att 2010 ser ut att bli ett gott år inom hemservicesektorn. Intressant att notera är att många kommer från en arbetslöshet och genom regeringens satsning på skatteavdragen har de fått möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.
 

Äldrefrågor är visst ungdomsfrågor

Grunden i all kommunikation är att förmedla rätt budskap till en aktuell målgrupp. Om målgruppen inte är intresserad av budskapet så spelar det ingen roll hur bra det än är "förpackat". Samtidigt så gäller det att inte ha fördomar kring en viss målgrupp. Det finns de som hävdar att frågor som berör äldre enbart är det fråga för de som "65+". Det tror inte jag. Många ungdomar har stort intresse av "äldrefrågor" eftersom det berör deras mormor eller farmor, men de inser också att de själva en dag kommer att tillhöra de äldres skara. De är måna om att äldre behandlas väl och är klart intresserade då de ska rösta hur de olika partierna ser på äldrefrågorna.
Det finns ungefär lika många ungdomar i Sverige som ålderspensionärer. Jag är stolt över att få tillhöra ett parti som är måna om alla åldrar och som tror att "vi tillsammans" har de bästa förutsättningarna för att skapa ett människovänligare samhälle.


Extremvädret som skakar om västsverige

Aftonbladet kallar dagens väder för extremväder och varnar för att det kan bli värre. Tusentals resenärer sitter fast eftersom framkomligheten under några dagar varit oerhört ansträngd. Att det dessutom är sportlov och mängder av människor som reser gör det hela inte lättare. Flera anläggningar har ju också drabbats genom snömängderna som tynger taken.
Det gäller nu att ansvariga myndigheter drar lärdom av problematiken och vidtar åtgärder. Att det snöar i Sverige bör ju inte komma som någon överraskning.Så här var vyn från ett av våra fönster idag. Om det kommer mer snö så kanske hela fönstret blir täckt...
Kvinnor är starka monarkister

Enligt Aftonbladet/SIFO så är 82 procent av de svenska kvinnorna för monarkin. Männen är inte lika positiva, men totalen ger ändå att 76 procent av svenskarna vill behålla monarkin.

Det råder en rojalistisk yra i Sverige 2010. Den 19 juni kommer världspressen att rikta sin uppmärksamhet mot kronprinsessans Victorias bröllop med Daniel Wrestling. Man räknar med miljardomsättning i turistbranschen med anledning av bröllopet. Om dessutom prinsessan Madeleine bidrar med ännu ett kungligt bröllop så kommer den kungliga bröllops-säsongen att förlängas.

Att svenskarna gillar sitt kungahus bevisas vid speciellt tillfällen. Ett sådant var vid jordfästningen av Prins Bertil då kilometerlånga köer bildades vid begravningsplatsen vid Brunnsviken. Att tusentals människor köar för att hedra en medlem av kungahuset tyder på att det finns ett djupt intresse bland befolkningen för kungahuset. Dagens undersökning belägger detta. Fast inget går upp mot ett kungligt bröllop.

Jag lyssnade idag till Birgitta Ohlsson som intervjuades i lördagsintervjun. Hon är en tydlig republikan, men medgav ändå att hon reser sig när kungen gör entré. Fast hon tillade att det gör hon även för statsministern "för det tillhör kulturen". Däremot deltar hon inte i "Kungssången" när riksdagen öppnas. Jinge tror att det kan bli en republikansk firardag den 19 juni, men jag tror att monarkisterna kommer att märkas och synas så starkt att de få republikanerna som finns inte ens kommer att märkas. Men man vet aldrig. Däremot kan vi nog räkna med att svenska folket kommer att ge ett mycket starkt stöd till den blivande svenska drottningen Victoria.

Kungahuset, Kronprinsessan, Daniel Wrestling, Prinsessan MadeleineMonarki

Scenens sexuella trakasserier upprör

En omfattande debatt om sexuella tragedier inom scenkonsten pågår sedan Ekot avslöjat att detta är vanligen förekommande. Av de tillfrågade kvinnliga skådespelarna var det 45,5 % som uppger att de blivit sexuellt trakasserade.

Kulturminister, Lena Adelsohn Liljeroth, anser förhållandet vara "ytterst graverande". Maria Scottenius, DNs kulturchef,  beskriver det hela som "genant maktmissbruk". DNs kritiker, Ingegärd Waaranperä, ställer frågan "Varför ska kvinnorna behöva vara nakna på de stora scenerna?" Hon skriver vidare:

"Allt detta utgör ett demokratiskt problem, en fråga om ljusskygga maktförhållanden, underförstådda hot och nedärvd strukturell ojämlikhet, samt, generellt sett, ett ständigt manligt suddande på gränserna och en manlig gemenskap som förutsätter och uppmuntrar denna attityd mot kvinnorna."

Ronnie Hallgren, VD på Göteborgs Stadsteater och som i många år arbetat med jämställdhetsfrågor inom teatern tillhör också de upprörda, och anser att "det är förfärligt. Det är verkligen deppigt att år 2010 få de här siffrorna."

En av veteranerna inom scenkonsten, Erland Josephson, uttlar sig också i DN.
– Sådant här förekommer så klart. Vi arbetar i lokaler som är laddade med erotik av teater, film och tv. Teatern är en erotisk konstart. Men de överträdelser som finns ska naturligtvis inte tillåtas.

Under den senaste veckan har jag träffat flera av scenkonstens företrädare som uttryckt stor oro inför det som undersökningen speglar. Samtidigt är det lätt att tro "Not In My Backyard", dvs att man är medveten om att det sker, men inte här och hos oss. Detta är en fråga som omedelbart behöver diskuteras på landets scenskolor och arbetsplatsträffar vid alla våra institutioner. Medierna har dragit igång debatten, men nu måst den föras mellan berörda parter.

Det är skönt att många av de ledande företrädarna för scenkonsten uttalar sitt avståndstagande mot alla former av övergrepp. Ingen ska behöva utsättas för sexuella trakasserier, i någon form och vid något tillfälle. Därför är det av största vikt att alla inblandade parter medverkar till att respektera jämställdheten och alla människors lika och unika värde. Ingen ska behöva kränkas.


Skaraborgs tidningar tappar läsare

De senaste siffrorna för dagstidningarna i Skaraborg visar  att de flesta tappar läsare. Så här ser siffrorna ut per utgivningsdag för några av tidningarna, enligt P4 Skaraborg.

Nya Lidköpingstidningen: 25 800 (-500) 

Skaraborgs Allehanda: 24 300 (-100)

Hjo Tidning: 2 200 (0) 

Mariestads-Tidningen: 13 100 (0)

Skaraborgs Läns Tidning: 7 700 (-200)

Falköpings Tidning: 8 900 (-300)

Västgöta-Bladet: 3 500 (0) 

Skaraborgsbygden: 11 200 (-100)

www.sr.se/skaraborg


Den etiska kompassens missvisning

Det är uppenbart att Sverige behöver rikta in den etiska kompassen. Just nu tyder mycket på att det råder en stark missvisning av inriktningen. Flera partier har varit i fokus för valfusk. Det är oerhört besvärande att ens misstanken råder. Övergrepp av barn och unga skrivs det om nästan varje dag. Att ett högt polisbefäl, som själv förespråkat etik och moral, sitter anhållen är högst besvärande och påverkar förtroendet för en hel kår. De senaste dagarnas debatt om sexuella trakasserier inom scenkonsten upprör.

Kristdemokraterna har alltid talat om vikten av etik. Det handlar om att göra överenskommelser om vissa spelregler i samhället. Det absoluta och unika människovärdet får aldrig kränkas. Detta grundläggas i familjens gemenskap men skola och föreningsliv har också ett stort ansvar.

En omfattande folkbildningsinsats verkar vara nödvändig så att vi kan pejla in den rätta riktningen för samhällets utveckling. Vi har alla en inre etisk kompass och nu verkar det som att den behöver finjusteras.

Kan du rekommendera din vårdcentral?

Är du nöjd med vården? Hur var bemötandet? Fick du tid samma dag som du ringde? Detta är några av frågorna som man kan läsa om på den nya sajten för patientupplevd kvalitet som idag dragit igång. Intresset var så stort att servern kraschade men är uppe igen.
Idén om att jämföra (benchmarka är ett slags svengelskt begrepp) drivs hårt inom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Ständig förbättring inom vården är viktigt och genom att möta patienternas upplevelser får man ett bra instrument. Dessutom underlättar det för oss som ska välja vårdcentral att höra vad andra tycker.

Institutet för kvalitetsindikatorer genomför mätningarna på uppdrag av SKL. Den vårdcentral som jag valt klarade sig hyfsat.

http://www.indikator.org

Ska kollektivtrafik vara gratis?

Det pågår en diskussion i Västsverige om gratis kollektivtrafik. GP låter olika parter komma till tals. I Alingsås har det gjorts ett försök med fri kollektivtrafik och 6500 personer utnyttjade möjligheten,
Västtraffiks ordförande, Leif Blomqvist, uttalar sig och menar att det finns inget som heter "gratis kollektivtrafik". Någon måste betala och i så fall handlar det om att höja skatten. En konsult har räknat på det och menar att det inte finns någon samhällsnytta med att införa fria resor. Debatten lär fortsätta.


Barcelona petar London

De senaste tio åren har London varit weekendresenärernas favoritmål. Nu har Barcelona tagit över ledartröjan, enligt Ticket. Säkert har Zlatan varit en bidragande orsak, men klimatet och den katalanska gästvänligheten gör säkert sitt. Turistorganisationerna har också varit duktiga på att marknadsföra destinationen som inte minst genom alla lågkostnadsflyg blivit ett prisvärt alternativ.
Enligt Ticket så ser listan ut på följande sätt: (Fjolårets placcering)

1. Barcelona (2)
2. London (1)
3. Prag (4)
4. Paris (3)
5. Rom (5)
6. Amsterdam (6)
7. Budapest (9)
8. Berlin (10)
9. Palma de Mallorca (-)
10. New York (7)

DN, Bortabra.se, SvD


Dawit Isaak har suttit fängslad i 3068 dagar

Kampen för Dawit Isaak fortsätter. När jag skriver detta är det snart dags för det 3069:e dygnet som han suttit fängslad i Eritrea. Svenska medier har visat både uthållighet och vilja att gemensamt fortsätta kampen. Bland annat har Expressen en särskild sajt där man kämpar för hans frigivande och uppmuntrar till olika insatser.

Allt du behöver veta om semlor (fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller hetvägg)

Idag mumsar vi i oss massor med härliga semlor. En semla är nästan hela dagsbehovet av kalorier, men gott är det. Idag har jag ätit semlor från Nordfelts konditori i Vänersborg som räknar med att sälja 9000 semlor idag.

Vill du veta mer om semlans historia? Aftonbladet har en bra historik där du kan läsa allt om semlan.

Mer fakta finns också på SemlaGuiden eller på www.semlor.nu

Är personval rätt väg?

Diskussionerna om personval har fått ny fart efter den senaste tidens debatt om fusk i samband med nomineringsarbeten inför fastställandena av listorna. Piratpartiet är det senaste partiet som drabbats av oegentligheter.
Många förespåkar ett ändå starkare personvalssystem för att förhindra fusk. SVD har en ledare i ämnet och tycks mena att dagens system där medlemmarna påverkar listorna tillhör en förgången tid. Dn ägnar flera artiklar åt detta.

Det är tråkigt att fusk förekommer. Tanken med partilistor är ju ändå att partiet går i godo för de som står på listan och att de gått igenom en slags intern koll så att endast sådana personer som har partiets förtroende finns på listorna.

Jag är en stark förespåkare för personval och har lyckats få många kryss i de senaste valen. Däremot anser jag bestämt att första partival, sedan personval. Att helt lämna listor som är "godkända" av partiet, vore att gå för långt.


En miljard till regionerna i kulturstöd

Enligt direktiven till kultursamverkansutredningen så skulle utredaren Chris Heister ha överlämnat sina förslag idag den 15/2. Det hela handlar om den s k portföljmodellen. Egentligen får den inte kallas så utan arbetsnamnet är den nya bidragsmodellen. Enligt media så kommer förslagen att lämnas till kulturministern den 22 feb. 1,2 miljarder kronor av det statliga kulturstödet ska inledningsvis fördelas direkt till regionerna ryktas det.

SR

Skolverket presenterar nya gymnasiet

Många har väntat på Skolverkets förslag till inriktningar för den nya gymnasieskolan som ska införas hösten 2011. Förslaget kan ses på Skolverkets hemsida. Formellt sett ska regeringen godkänna detta och det anses att det kommer att gå igenom.

Det som redan är klart sammanfattas som
 • Högre behörighetskrav till gymnasieskolan
 • 18 nationella program: yrkesprogram - högskoleförberedande program
 • Större skillnad mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program
 • Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram
 • En yrkesexamen och en högskoleförberedande examen
 • Lärlingsutbildning
 • Ny betygsskala och nya ämnesplaner
 • Historia blir obligatoriskt ämne på alla program
 • Skärpta krav på grundläggande högskolebehörighet
 • Arbetslivet får inflytande över yrkesutbildningen genom programråd
 • Riksrekryterande utbildningar och spetsutbildningar
 • Särskilda varianter som ska godkännas av Skolverket
 • Gymnasieexamen ska även kunna avläggas inom gymnasial vuxenutbildning

Det som nu är nya förslag är bland annat:

 • Medieämnena blir inriktningar eller fördjupningar på samhällsvetenskapsprogrammet teknikprogrammet och estetiska programmet
 • Nya yrken på barn- och fritidsprogrammet
 • Ett nytt språkvetenskapligt ämne på humanistiska programmet
 • Alla program har nationella inriktningar utom vård- och omsorgsprogrammet
 • Entreprenörskap ska vara obligatoriskt som programgemensamt ämne på hantverksprogrammet, handel- och administrationsprogrammet, naturbruksprogrammet och ekonomiprogrammet
 • Juridik blir en inriktning på det nya ekonomiprogrammet
 • Turismämnena samlas på hotell- och turismprogrammet

 


VDN-märk politiker

En annorlunda uppmaning framförs idag i DN, nämligen att VDN-märka politiker. Ledaren skrivs med anledning av de misstankar om valfusk som förekommit i samband med provval. Politiker lever på förtroende. DNs ledare beskriver det som att "förtroende är politikens kärnverksamhet". Främst är det ett förtroende som man få av allmänheten, men också ett förtroende bland partikamrater. Varje misstanke om oegentligheter eller fusk, drabbar inte enbart den enskilda politikern, utan drabbar hela politikerkollektivet. Därför är det angeläget att reda ut misstankarna och vidta åtgärder så att förtroendet behålls.

Hur ska då en VDN-märkning gå till? Att media granskar och att väljarna röstar på eller röstar bort en politiker är det mest avgörande och tydliga sättet att visa på om det finns förtroende eller inte. Men de politiska partierna har också ett stort ansvar då listorna fastställs. 

Varför stjäla kristna lovsångsskivor?

På Alla Hjärtans Dag ska man dela med sig av kärlek och gemenskap med sina medmänniskor. Men vår dag blev lite annorlunda. Då vi skulle åka till kyrkan upptäckte vi att bilen var uppbruten. Någon hade krossat ett fönster och tagit sin in i bilen. (den var låst och inne i garaget). Vår GPS och ett tiotal kristna lovsångsskivor stals. Det hade ju varit mycket trevligare att få dela med sig av skivorna till den som ville ha dem än att de hade behövt förstöra bilen...
Så nu har vi fyllt i blanketter och ringt polis och försäkringsbolag och försökt att lösa reparationer. Det är så tråkigt att det finns människor som gör sådant. Hoppas att skivorna kan få dem på andra tankar...


Påverka framtidens Skövde

Vi vill gärna ha in dina synpunkter om Skövde 2025. Det är ett visionsarbete som pågår. på vår webb finns en enkät som vi gärna ser att du fyller i. Passa på och var med och utforma morgondagens Skövde. I helgen finns representanter från de olika partierna på Elins Esplanad och lyssnar in åsikter. Det är tillsammans som vi skapar morgondagen.Conny Brännberg, kommunfullmäktiges ordförande tillsammans med Tord Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande i Skövde kommun


Fruimport - en modern slavhandel?

Kärlek är bland det finaste som finns. Många är beredda att lämna sina familjer och sin egen kultur för att flytta till en man eller kvinna i ett annat land. Vår lag bygger på att vi respekterar och värderar äktenskapet högt. Vi är överens om att en utländsk man eller kvinna som gifter sig med en svensk medborgare ska få uppehållstillstånd i Sverige. Det är en bra lag.
Samtidigt finns det en otäck baksida av den. Det är många kvinnor som upptäckt att de blivit utnyttjade. Åtskilliga kvinnor från t ex Thailand eller Ryssland har trott att de reser till en man som har känslor för dem, men de har blivit utnyttjade på ett avskyvärt sätt.
SvD kallar detta fruimport och belyser det i en serie artiklar. Ett scenario som beskrivs är hur en kvinna kan "importeras" till Sverige, leva under misär i två år och sedan tar mannen avstånd från henne och då utvisas hon ur landet. Strax därefter sker en ny "import".
Att lyfta fram trafficking och slavhandel är viktigt 2010. Att det sker i vårt eget land, och med stöd av lagen, känns avskyvärt. Samtidigt måste vi också framhålla att det finns många lyckliga förhållanden där en man eller kvinna skapat sitt nya hem i Sverige.

Invandrarkvinnor som vill få arbete

I vår kommer en studiecirkel för arbetslösa invandrarkvinnor att genomföras i Södra Ryd. Jag är involverad i detta genom mitt engagemang i kyrkan som är medarrangör av utbildningen. Det är många kvinnor som längtar efter arbete, men som aldrig ens får komma på en anställningsintervju.

Jag fick ett telefonsamtal och en tjej presenterade sig. Jag kände inte igen namnet, men förstod av samtalet att hon kände mig. Jag frågade vem hon var eftersom namnet inte sa mig någonting. Det visade sig då att hon hade bytt namn.
- I Sverige kan man inte ha ett utländskt namn. Då får man inga jobb.

När vi hade en informationsträff för arbetslösa kvinnor var det en kvinna som berättade att hon varit arbetslös i åtta år och nu hade hon nästan gett upp tanken på att någonsin få ett jobb.

Kampen mot utanförskapet är ett av våra viktigaste politiska mål. Det är många som vill ha ett arbete och förhoppningsvis kan vi medverka till att fler blir sysselsatta. Det är ingen tvekan att kvinnorna säger; "Vi vill och vi kan"!


Nätrotsrörelse för kristdemokratisk förnyelse

Det pågår ett stort förnyelsearbete inom den svenska kristdemokratin. Inte så att partiet ska bli "de nya kristdemokraterna" och göra en makeover som t ex moderaterna, men ändå en omsvängning. I Europa är kristdemokratin en stor rörelse och flera av EU:s grundare hör hemma inom "familjen". Bland de mer kända idag är Angela Merkel, Tysklands förbundskansler och den nyvalde EU-presidenten Herman Van Rompuy.
Erik Sjöstedt har grundat en s k nätrotsrörelse som bland annat har en egen Facebook-grupp. Den är öppen för alla. 2009 gav man ut en debattskrift som ville visa på några förnyelsevägar för partiet.

Idén handlar om fyra F, Frihet, Familj, Flit och Företagsamhet. Programförklaringen handlar om att positionera partiet så att det inte hamnar i "den socialliberala mittfåran".

Det blir allt tydligare att den politiska diskussionen i Sverige sker mellan två block. På ena sidan står de tre partierna som alltmer kallas de rödgröna och på andra sidan de fyra samverkande allianspartierna. Många vill tala om en vänster-höger-skala och där det börjar bli trångt "i mitten".

Kristdemokrater har alltid haft svårt att identifiera sig på en sådan skala. Termen "borgerlig" är inte rätt och inte heller socialistisk. Personalismen som är partiets bärande idé handlar egentligen om en annan skala, som är svårare att definiera.

Då Göran Hägglund tillträdde som partiledare lanserade han en devis som på ett bra sätt sammanfattar vad partiet vill: "Ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter"

För de som vill veta mer om FFFF så rekommenderas Facebook-gruppen eller läs gärna Erik Sjöstedts blogg, eller hemsidan

Kommunlistan i Skövde fastställd för Kristdemokraterna

Jag är stolt och glad över det förtroende som visats mig ännu en gång. Jag har ikväll fått mina partivänners förtroende att kandidera som nummer ett på kommunfullmäktigelistan. Tidigare har distriktet utsett mig som toppkandidat inför valet till regionfullmäktige.

Jag brinner för att få vara med och skapa ett medmänskligare samhälle. Kristdemokraternas människosyn, som betonar allas lika och unika värde, utgör en bas för vår politik. Förvaltarskapstanken vittnar om att vi vill ta hand om våra tillgångar och inte förbruka dem, men betonar också vikten av en god och ansvarsfull ekonomi. Vår hälso- och sjukvård kräver stora resurser för att vi ska kunna erbjuda alla en god vård. Pengarna till välfärden får vi genom ett framgångsrikt näringsliv.

Nu kommer jag att satsa på att bli vald. Fokus blir både på kommunen och regionen med ambitionen att vara heltidspolitiker nästa mandatperiod.

Så här blev listan:

1  Conny Brännberg
2  Ann-Katrin Jönsson
3  Göte Carling
4  Mona Johansson
5  Claes Ljunggren
6  Marianne Gustafson
7  Per-Agne Rytter
8  Linda Sjödin Leo
9  Emad Hanna
10  Maria Andersson
11  Rolf Carlsson
12  Ulla Pettersson
13  Bengt-Ove Ottosson
14  Britt-Marie Tullberg
15  Arne Renström
16  Thomas Marmefelt
17  Jan-Ewert Melkevik
18  Rolf Jönsson
19  Lennart Lindbäck
20  Steve Jehu Batangouna
21  Leif Eriksson
22  Per-Gunnar Perhed
23  Björn Carlsson
24  Anders Edeskär Wennberg
25  Karl-Evert Rundqvist


Våga prata om problemen med invandringen

Vi har inte lyckats med integrationen. Det är ett problem. Att försöka sopa det under mattan och vägra prata om det leder inte till någon lösning. Vi har medverkat till att hundratusentals flyktingar har kommit in i Sverige men inte in i det svenska samhället. Det finns ett gigantiskt utanförskap.
Idag skriver Michael Anefur, kristdemokratisk riksdagsledamot, om vikten av en introduktionsutbildning för alla nyanlända. Det är en god idé att låta personer som ska bo i Sverige får en insikt i de traditioner och kultur som finns här. Vi förväntar oss att de nya svenskarna är med och tillsammans med oss andra formar framtiden.
Jasenko Selimovic, riksdagskandidat för folkpartiet, skriver i GP om faran med att se mångkulturalism som en politisk ideologi. Istället för att förena eller integrera menar han att vi förstärker olika gruppers särarter.
Alliansregeringen gick till val på att utanförskapet i Sverige ska minska. Stora åtgärder har vidtagits för att stimulera jobben och fokusera på sysselsättningen. I utanförskapet ligger också att stora grupper lever avskilt från andra, utan någon egentlig beröring. Det är i sådana miljöer som det skapas fördomar och det blir diskussioner om "vi och dom". Vi behöver satsa på att mötas och dela våra olika erfarenheter. Det är tillsammans som vi skapar det nya Sverige. Problem är till för att lösas! Men vi måste också visa respekt för varandra!

Hägglund retar de rödgröna

I somras drog Göran Hägglund igång en stor kulturdebatt. Många av kulturens förespråkare rasade över att han menade att "vanligt folk" själva kunde göra goda kulturval och gick emot "proffstyckarna" som anser sig ha rätt att tala om vad som är god eller dålig kultur. Nu verkar han ha dragit igång en ändå större debatt, nämligen om jämställdhet.
Hans debattartikel i DN om kvotering har fått de rödgröna att rasa. Hägglund menar att vi är kapabla att själva fatta beslut och att kvotering inte behövs. Hägglund sätter individen framför staten eller myndigheten och menar att många val i livet ska göras av individen och inte av samhällets företrädare.
Idag skriver Sanna Rayman ett mycket intressant och raljerande debattinlägg i SVD där hon menar att Hägglund gillrar en fälla. Men det är inte han själv som fastnat, utan hans inlägg i jämställdhetsdebatten driver fram de rödgröna som nu "avslöjar" sin politik. Genom att de så tydligt förklarar att de framhåller att staten ska kvotera, eftersom de tycks mena att folk inte själva klarar av det, framstår Hägglund som den som leder debatten. Många skulle nog i sportsammanhang mena att oppositionen gör självmål. För inte kan de flesta svenskar anse att staten är bäst på att fatta beslut?
Det börjar att målas upp en tydlig bild om vad som ska ske om de rödgröna får makten
- Högre skatter
- Dyrare att äga en fastighet
- Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten
- Kvotering inför ansökningar till utbildningar
- Kvoteringar vid tillsättande av bolagsstyrelser
- Energikris då vi inte kan tillverka tillräcklig mängd energi
- Bort med vårdnadsbidraget
- Större myndighetsutövande som bestämmer över individen
- Staten som satsar skattebetalarnas pengar på krisbranscher och inte låter marknaden sköta sig själv
- En elit som ska tala om hur "vanligt folk" leva
- Färre satsningar på infrastruktur särskilt på vägar
- Ska det också bli en återgång till att förtidspensionera istället för att ge rehabilitering?

Låt oss se till att Allians för Sverige får fortsätta sitt goda ledarskap. Det är bäst för både individen och landet.

Göran Hägglund, Kristdemokraterna, Allians för Sverige, Kvotering

Göran vid ett köksbord i Skövde

PÅ köksbordsbesök i SkövdeGöran Hägglund är ute på köksbordsturné. Idag har han besökt Skövde och stannade till vid köksbordet hemma hos Hans-Göran och Solveig Waldenvik. Samtalet kom att handla om både villkoren för barn och pensionärer. Hans-Olof passade på att ge sin beskrivning av de orättvisor som pensionärerna upplever då de anser sig hårdare beskatttade än löntagarna. Göran uttryckte sin glädje över det offentliga stöd som han fått från de andra partiledarna och menar att nu är det dags för pensionärerna. Men samtalet handlade också om situationen för barn i Sverige men också om äldres situation. Solweig berörde särskilt den oro som många äldre känner inför sitt boende då deras livspartner blir sjuk och måste flytta till ett särskilt boende. Det blev ett livligt samtal kring köksbordet i Skövde.
För den som vill läsa mer om Görans köksbordsturné så finns det en särskild webbsajt för detta; http://www.svenskaköksbord.se

Nej tack till kvotering - men ja för jämställdhet

"Vi kristdemokrater är för jämställdhet och lika möjligheter mellan man och kvinna. Det är så självklart att det inte ska behöva sägas. Men vi ser också att det finns gränser för vilka tvångsmedel politiker har rätt att ta till. Vi är därför också det parti som konsekvent värnar den enskildes fria val och motsätter oss kvotering. Kanske för att vi är det parti i svensk politik som är mest tydligt värdeorienterat." Detta skriver Göran Hägglund i DN under rubriken "Kvoteringsoffensiv väntar efter en rödgrön valseger”
I veckans partiledardebatt stod det klart att Miljöpartiets Peter Eriksson anser att samhället är bäst på att förstå föräldrarnas situation och därför ska staten dvs politiker bestämma över föräldrarnas val av barnomsorg. Språkröret gav ett tydligt besked vad som väntar om de rödgröna tar över, nämligen att individen får ett mindre utrymme att bestämma över sin egen situation.

Göran Hägglund ryter till i artikeln och försvarar kristdemokraternas linje att föräldrarna ska själva få bestämma liksom att kompetens går före kön när det gäller tillsättningar av tjänster eller antagning till högskolan.

Vi som kämpar för jämställdhet menar att ingen kvinna eller man ska kvoteras in i t ex en styrelse enbart på grund av sitt kön. Det är självklart att det är bra om fler män blir fackligt engagerade i Vårdförbundet eller fler kvinnor i Metall. Men metoden att kvotera på grund av kön är fel. Jämställdhet åstadkommer vi genom ständiga samtal och kunskap. Kristdemokraterna vill visa vägen till ett jämställt samhälle genom att driva en politik som innebär att "ingen lämnas efter och ingen hålls tillbaka". Hägglund fortsätter att tala för "verklighetens folk", de som både vill och kan själva bestämma.

Göran Hägglund, Kristdemokraterna, könskvotering, verklighetens folk

Några reflektioner att ta del av: Får det lov att vara lite perspektiv? Dick Erixon, Aron Modig Ebba Busch Lilith Svensson   


Ska politiker knacka dörr?

Valstrategerna smider planer på hur slaget om väljarna ska ske. Alla partier talar om vikten av att nå ut. Maud Olofsson föklarade Centerns vikande opinionssiffror med "vi har varit duktiga på att leverera men dåliga på att sälja". Av tradition har de politiska partierna satsat stora resurser på affischer och annonser och  kommer säkert att göra så även detta val. Det som framstår som den största satsningen är nog på de sociala medierna, där mängder av insatser pågår för att få ännu fler att exponera sig och sina budskap i bloggosfären.
Samtidigt så pågår det också diskussioner om vikten av det enskilda mötet. På Moderaternas kommundagar talade man om att genomföra 300 000 hembesök. Kristdemokraternas Göran Hägglund inledde i höstas den s k köksbordsturnén som nu pågår för fullt runt om i landet. En särskild sajt har startats http://www.svenskakoksbord.se där man kan följa samtalen i de svenska köken.
Att få en hem en känd kristdemokrat eller moderat på ett hembesök är nog intressant för många, men däremot idén att knacka dörr får många att reagera. I andra länder är det vanligt att man värvar sina röster från dörr till dörr, men frågan är om det fungerar i Sverige. Irritationen över alla käcka säljare som försöker att få en pratstund kring ett "unikt erbjudande" irriterar många. Tänk så många som talat negativt över en telefonförsäljare. Det ska bli intressant att följa valstrategernas arbete. Kommer de svenska politikerna att dyka upp på dörrtrappan eller trängas inne i lägenhetskorridorerna? Vi får se!
 
Några dörrknackskommentarer: Rosemari, På Uppstuds, HBT-sossen, Mina moderata karameller 


Även Centern följer Kristdemokraternas krav om pensionärerna

Kristdemokraterna fortsätter sitt effektiva arbete att påverka de andra partierna. Nu har Maud Olofsson deklarerat på Centerpartiets kommundagar att pensionärerna ska få bättre villkor. Göran Hägglund har nu framgångsrikt drivit sin kamp för pensionärerna. Det är som att han håller på ett maratonlopp för att förbättra villkoren för de närmare 1.6 miljonerna pensionärer, med ett särskilt fokus på de med garantipension, i vardagligt tal "fattigpensionärerna".
Efter Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar skapades ett oerhört tryck inom alliansen. Statsminister Fredik Reinfeldt förklarade i veckan att han står bakom KD-förslaget. Nu så även Centern.
det är tydligt att Sveriges pensionärer har ett starkt stöd hos Kristdemokraterna.
Det kristdemokratiska statsrådet Maria Larsson drive frågorna om hälsa och omsorg för de äldre. Bostadsminister Mats Odell, partiets tredje statsråd, har verkat för de äldres boendefrågor, bland annat genom reformen av den fastighetsskatt som drabbade många äldre på ett orättvist sätt. Snacka om att Kristdemokraterna gör livet bättre för våra äldre.

SvD, DN, Allians för Sverige, Kristdemokraterna,

Viktig satsning på äldre multisjuka

Maria Larsson lanserar ännu en satsning som leder till en bättre vård och omsorg av våra äldre. Denna gång handlar det om äldre personer som har stora och sammansatta vårdbehov. I vardagligt tal brukar vi tala om multisjuka. Tillsammans med SKLs ordförande Anders Knape, skriver hon idag på SVD och beskriver den överenskommelse som tecknats mellan SKL och regeringen. Statliga stimulansbidrag på 271 miljoner kronor fungerar som "smörjmedel".
Häromdagen lyssnade jag på Maria som beskrev allt det hon startat under sina år som äldre- och folkhälsominister. Listan på insatser var imponerande, men många av dem har ännu inte fått full effekt. Jag satt under föredragningen och "jublade" över hennes engagemang och passion för att göra ålderdomen bättre. Hon måste få möjligheten att fortsätta på sin post även nästa mandatperiod. Jag hoppas att många inser att med henne som äldreminister har det hänt, händer och kommer att hända mängder av positiva saker för att göra livet bättre.

Maria Larsson, Kristdemokraterna, SKL, Anders Knape

Ska tågen ställas in på vintern?

Vi är beroende av en fungerande kollektivtrafik i Sverige. Den situation som nu råder är oacceptabel och Evert Andersson, professor i järnvägsteknik på KTH, ryter till i DN. Infrastrukturminister Åsa Torstensson har tydligt pekat med hela handen och menar att tågen ska gå även vid snö. Hon menar att en stor del av problemen är eftersatt underhåll och lägger ett stort ansvar på regeringen Persson. Nu kommer hon att ta tag i frågan, men det är nog bara att inse att det kommer att ta tid. Banverkets personal finns, enligt GP, på perrongen och ber resenärerna om ursäkt och försöker förklara förseningarna.

Många bloggare har synpunkter på tågen, snön och kaoset. Peter Linden menar att det inte är SJs fel, utan att kritiken ska riktas mot banverket. I december hade SVD en artikel om att resenärerna kritiserar SJ. Undrar hur siffrorna skulle se ut om de gjordes idag? Då Svenskt Kvalitetsindex kommenterade SJs värde ansåg de att det var lågt och hade minskat sen den tidigare mätningen. Men det gäller ju att hålla isär vem som har ansvar för vad, den som har sköteselansvaret för banan och den som utför trafiken. Mats Persson, FP-märkt regionråd i Skåne skriver om krafttag som gjorts i regionen för att lösa frågorna, men mycket återstår. Enligt Sydsvenskan så verkar skåningarna vara tålmodiga.

Igår reste jag från Vänersborg till Ronneby. Det var intressant att se den stora serviceanda som Öresundstågs personal visade oss som hamnade i Kristianstad kl 00.00 på natten. Taxichaufförerna hade inte fått några beställningar från SJ (som vi blivit utlovade), väntsalen som var kall, stängde vid midnatt, och där stod vi ett femtontal resenärer och visste inte hur vi skulle hantera situationen. Telefonsvararen på SJ sa att "inrikes är stängt" efter klockan 22.00 och det fanns inga telefonnummer anslagna på stationen. Tågvärden på Öresundståget mot Bromölla lyckades på något sätt komma i kontakt med SJ på natten och för några av oss fixades det taxi. Det var intressant att se hur två konkurrenter - SJ och Öresundståg - uppträdde i en stressad situation. All heder till tågvärden på Öresundståg som skulle kunna sagt: SJ har strulat och de får fixa detta, men istället engagerade hon sig och försökte på alla sätt hjälpa oss. Ett sådant företag som sätter kunden först har framtiden för sig. Jag vet inget om utbildningen för Öresundstågs värdar, men nattens tågvård på tåget till Bromölla såg till att åtminstone jag hamnade på rätt destination, visserligen först kl 02.00 men ändå. Alla bolag har behov av att visa en punklighetsstatistik, men det kändes skönt att tåget till Bromölla kunde vänta några minuter så att vi som stod i Kristianstad fick hjälp mitt i natten.

Statsministern känner trycket från Kristdemokraterna

I helgen fick Göran Hägglund ett oerhört starkt stöd från Kristdemokraterna på kommun- och landstingsdagarna i Jönköping att stenhårt driva frågan om att värna pensionärernas ekonomiska ställning och se till att det skattesystem, som många pensionärer upplever orättvist, ska ändras. I klartext bör skatten för fler pensionärer sänkas.
Idag uttalar sig statsministern i frågan och ger Hägglund rätt. Se mer i DN och Hägglunds kommentar

Politikerbloggen

Vilken är Sveriges bästa blogg?

Ikväll avgörs vem som får Stora Bloggpriset. Samtidigt som hundratusentals människor skriver, debatter och utbyter idéer och åsikter dagligen finns det de som menar att bloggar är ointressanta. Det sägs att Facits ledning menade att skrivmaskinerna skulle bestå och en tidigare kommunikationsminister menade att Internet bara var en fluga. Så de som gnäller över bloggar och bloggare är i gott sällskap, men det är ett faktum att många gillar att blogga och läsa andras bloggar.
För oss som är politiskt engagerade har sociala medier fått stor betydelse och säkerligen kommer en stor del av valrörelsen att ske digitalt.
Nu väntar vi på att få reda på vem som får kvällens pris. Aftonbladet och Bloggportalen står bakom evenemanget 

Antalet sysselsatta HAR ökat

Efter partiledardebatten har det varit många diskussioner om siffran 100.000 som statsministern använde sig av då han förklarade att alliansregeringen har lotsat Sverige genom en av de svårast finansiella kristerna, men trots detta lyckats med att öka sysselsättningen. Många har infrågasatt siffran. Den som vill gräva vidare i sifferexercisen kan läsa Dick Erixons inlägg om detta för att få fakta. Erixon belägger att Reinfeldt hade rätt och att sysselsättningen HAR ökat.

Salig lycka över att få ringa i kyrkklockorna

Jag gillar att läsa ”Tack för idag”, signerad av Elisabet Sandlund, chefredaktör på tidningen Dagen. Hon skriver ofta om vardagssituationer med stor inlevelse och god berättarkonst. Igår skrev hon om ”salig lycka över att få ringa i kyrkklockorna”. Det var en berättelse om hennes dotter Ulrikas glädje över att få vara volontärvaktmästare och få ringa kyrkklockan i S:ta Clara. Elisabet skriver om en god helg, men särskilt om Ulrikas glädje. ”Och alldeles speciellt hennes totala lycka, ja närmast salighet, över den som fick trycka på knappen klockan 11.00 så att den mäktiga klangen från kyrkklockorna dånade ut över hela centrala Stockholm”.

Det är uppfriskande i dessa dagar om finanskriser, arbetslöshet, psykisk ohälsa och dödsfall att få en insikt i de glädjeämnen som vi dagligen omges med, men kanske glömmer bort att sätta värde på.


Barn har rätt till en bostad

I helgen presenterade Maria Larsson ett förslag där hon vill lagstifta så att inga barn ska vräkas. Enligt Barnkonventionen har barn rätt till en bostad och en trygg uppväxt. Att det i vårt välfärdssamhälle sker vräkning av barn är oacceptabelt. Bakom en vräkning ligger ofta en personlig tragedi hos en vuxen och då vräkning genomförs blir barnen de som drabbas, trots att de är helt oskyldiga. Barn är beroende av sina föräldrar och om föräldrarna eller en enskild förälder inte orkar ta sitt vuxenansvar måste samhället gripa in. Maria Larsson vill se till att inga barn blir vräkta och det hedrar henne. Jag gillar vår äldreminister som bryr sig om barnen.

Listorna för Kristdemokraterna i Skaraborg klara

Nomineringsstämman i Skaraborg har ikväll fastställt listorna till Regionen och Riksdagen. Jag fick det stora förtroendet att ännu en gång toppa KD-listan i Skaraborg. Vid valet 2006 var jag den politiker i regionen som fick flest personröster, procentuellt sett. Nu ser jag fram emot ännu en valrörelse. Jag vill vara Skaraborgs röst i Västra Götalandsregionen.


Riksdagslistan kommer att toppas av Annika Eclund, Tibro.

Mer info kommer senare.


Studiebesök på landsbygden i Skaraborg

Idag har jag varit på några intressanta studiebesök i Skaraborg. Det första besöket var på Haggården i Ljund där man planerar för att dra igång en biogasanläggning. Lantbruksföretagen vill aktivt medverka att utveckla de gröna näringarna och på många områden vill de satsa. Men förutsättningen för miljonivsteringarna är tydliga och långsiktiga spelregler. Besöket hade anordnats av LRF i Västra Götaland och med på besöket var både region- och riksdagspolitiker. Tillsammans måste vi kämpa för att både utveckla landsbygden och dess företag, samtidigt som vi arbetar med ett hållbarhetsperspektiv. Dagen gav många inspel som kommer att följas upp i både region och riksdag.

Därefter var vi på Gäsene Mejeri och fortsatte samtalen om biogas som mejeriet vill använda som energikälla. Men osten kom också att stå i centrum och företagets VD, Marcus Jansson, fick mängder av frågor.
Två saker är tydliga:
1. Alliansregeringen måste få mandat att fortsätta regera då så många idéer har satts igång och måste få fullföljas, inte minst för att utveckla den gröna näringen.
2. Landsbygden sjuder av liv och det finns ett stort antal entreprenörer som är beredda att satsa, men de måste få stöd från kommuner, region och riksdag.

 


Alliansen är bra för Sverige

De fyra alliansföreträdarna gjorde ett betydligt bättre intryck än de tre "motståndarna" i den första partiledardebatten för året på SVT. Det är tydliga skillnader mellan blocken. Regeringen har lotsat Sverige igenom en av de svåraste finanskriserna, där tusentals jobb försvunnit, men ändå är 100 000 fler personer sysselsatta idag än då maktskiftet ägde rum i september 2006. Mer pengar finns i plånboken vid lön- och pensionsutbetalningarna, färre är sjukskrivna, sjukvårdsköerna har kortats, valfriheten har ökat och till och med försäkringskassan har börjat att ringa upp och bry sig om människor.
Det är imponerande att ta del av alla de förändirngar som inletts. Nu är det dags att blicka framåt och efter partiledardebatten står det klart att det bästa för Sverige är att alliansregeringen får ett fortsatt mandat att regera.
Som kristdemokrat är jag också stolt över de insatser som Göran Hägglund gjorde under debatten. Han är fönuftig, slagkraftig och använder ett språk som man förstår. Han kommer att dra många röster i valet.

Allians för Sverige, Kristdemokraterna, Göran Hägglund
DN, AB, Aftonbladet från debatten, SvD, GP


RSS 2.0