När säsongens första blev livets sista

Svenska idrottsvänner sörjer, kanske hela folket. När årets allsvenska debut ska inledas är det sista dagen för en fyrabarnspappa. Allt tyder på att våldet som ledde till djurgårdssupportens död var oprovocerat och att flera personer medverkat till en misshandel som slutade med döden. Tragiskt och ovärdigt en nation!
Jag har lyssnat till Björne Eriksson flera gånger i samband med samtal kring "läktarvåldet". Fotboll har alla möjligheter att vara en sport som skapar positiva engagemang och känslor men som på grund av huliganism dragits ner till lågnivåer. I går till den allra lägsta nivån. Tusentals människor reser för att åka på match och vara med i gemenskap, stötta det lag man hejar på och faktiskt bidra till att människor kan umgås och ha trevligt. Därför är det så skrämmande att just fotboll lockar fram sådana krafter som motverkar det goda samhället. Andra sporter har karaktär av familjeupplevelser och varm och innerlig gemenskap. Nu är det inte politiker eller andra makthavare i samhället som ska lösa detta. Det måste klubbarna själva göra. Ansvaret går inte att lägga på de som står utanför sporten. Det är idrottens ledare som måste ta på sig ledartröjan och finna lösningarna. Det är inte fler poliser som behövs, det är fler fotbollsvänner.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/supporter-dod-efter-brak-i-helsingborg/
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/djurgarden/article18634468.ab
http://www.expressen.se/kvallsposten/vittnet-det-sag-ut-som-en-krigzon/
 

Positiva KD-dagar i Göteborg

Ett mycket gott värdskap präglade Kristdemokraternas politikdagar i Göteborg. Fokus var på kommun- och landstingspolitiker och mängder av seminarier erbjöds. Allt var riktigt bra arrangerat och Svenska Mässan är en bra plats för denna typ av arrangemang som kräver både en stor sal och många seminarierum. Det var väldigt många värdar på plats som skapade en skön stämning under inspirationsdagar. Överallt fanns det människor som svarade på frågor, visade tillrätta och hjälpte till. Jag noterade att även Svenska Mässan hade sin personal utspridd. Att möta trevliga värdar i dörren som första intryck när man kommer till ett arrangemang är väldigt uppmuntrande.
Göteborgarna visade prov på gott värdskap. Sådant gör att man gärna vill komma tillbaka igen.
Avslutningen av kommun- och landstingspolitiska dagarna innehöll en uppmaning om att vi inte får glömma det viktigaste för valet - våra bar och unga. Kristdemokraterna går till val på "Sverige - världens bästa land att växa upp i" Det sätter barn och unga i främsta rummet. 
 

Hur får man tiden att räcka till?


Familjen i fokus eller som vi försöker att formulera det FAMILJENS RÖST! Kristdemokraterna kämpar för familjen och dess rättigheter. Det har helt enkelt att göra med att vi anser att samhället byggs genom de små och nära gemenskaperna.
 
Inför valen 2014 har vi bestämt att arbeta för:" Sverige - världens bästa land att växa upp i!" Mycket är bra men också bättre. Vi är stolta men inte nöjda. Mer återstår.
 
Konkret presenterar vi många förslag för att stötta våra unga. Bland dem kan nämnas.
 
Sänk trösklarna till ett första jobb
Fyra av fem jobb skapas av små företag. För att stärka deras möjlighet att anställa unga, vill vi införa en ny lärlingsanställningsform, förenkla reglerna och sänka företagarnas kostnader för sjukfrånvaro. Det gör det lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Tvåårig yrkesförberedande utbildning
Vi vill förbättra yrkesutbildningarna och införa ett tvåårigt yrkesförberedande gymnasieprogram med mer praktik och starkare koppling till företag. Ett tredje år kan läsas in i efterhand.

Förbättra ekonomin för studenter
För att Sverige ska stå sig i den internationella konkurrensen behövs bra villkor för att studera vidare. Därför vill vi avskaffa inkomsttaket som begränsar studiebidraget om man arbetar vid sidan av studierna. Att arbeta extra kan vara ett sätt att hålla nere lånekostnaden eller att få in en fot på arbetsmarknaden.

Fler studentbostäder
Behovet av studentbostäder är stort. Därför måste vi förenkla regelverket för både planering och byggande av bostäder, som unga dessutom har råd med, även i våra storstäder. Vi vill också att universitet och högskolor ska få erbjuda studentboende, införa ett avdragsgillt bosparande för unga mellan 18–34 år, samt höja schablonavdraget för privat uthyrning.

Inspiration för 1300 kristdemokrater

Nu i helgen är över 1300 kristdemokrater samlade i Göteborg för att delta i partiets "kommun-och landstingsdagar". Det är oerhört inspirerande att få umgås, delta i seminarier och öka på sin kunskap men också få stöd och hjälp inför kommande val. Kristdemokraterna vill inte vara ett 4%-parti utan har betydligt högre ambitioner. Det märks på konferensen att många vill mycket mer och nu gäller det att övertyga väljarna om partiets politik.
Traditionsenligt inledde partiledaren med ett tal. Detta kommer nu att granskas av redaktörer runt om på landets redaktioner och det ska bli spännande att ta del av vad som når ut.
Under punkten valstrategi visste vi inte riktigt vad som skulle hända, men upp på scenen klev alliansens fyra partiledare och gjorde ett mycket bra framförande.
Göran beskrev att man måste vara ödmjuk i politiken och inse att man ibland måste ändra sig: 2006 drev han hårt att det är nyttigt och välbehövligt med regeringsskifte. I dag har han budskapet: Omvälj regeringen.
Statsministern talade om vikten av förberedelse och att hålla ihop. Han visade tydligt att alliansen är fyra olika partier men vill verka tillsammans. Väljarna har valt in många partier i riksdagen och alliansen är ett sammansvetsat gäng och vill nu bli omvalda för tredje gången.
Björklund är bra på att tala i korta meningar och bilder. Efter att ha talat om alla de skatter som MP vill införa sammanfattade han "Om man beskattar allting som rör sig så leder det till att Sverige kommer att stå still". Annie Lööf gick hem hos många då hon talade mycket väl om kristdemokraterna i Jönköpings län och menade att de är en viktig förebild.
I kväll kommer det att hållas en särskild jubileumsfest med tanke på att partiet firar 50 år. Dagarna fortsätter i morgon och övergår sedan i utbildningsdagar.
 

Det måste hända saker i en stad

Det blev många intressanta tankar som formulerades under gårdagens Visionsdag i Skövde. Jag har lyssnat till Charlotta Mellander vid flera tillfällen tidigare och hon är alltid intressant att lyssna till. Hennes forskning visar tydligt att jobb skapas där det finns människor. Det är inte tvärtom. Den som säger "om det fanns jobb på vår ort skulle ungdomarna stanna kvar" har inte förstått principerna som ligger bakom urbaniseringen. Mer än hälften av jordens befolkning bor numera i städer. Det är en oerhört kraftig omflyttning på bara 100 år. Mellander visar att det är där människorna finns som jobben skapas. Många jobb inom tjänstesektorn är platsspecifika och t ex en frisör måste finnas där människorna rör sig.
Detta innebär att det ställs mycket stora krav på städerna. Att kunna ta emot så många människor och skapa livskvalitet är enorma utmaningar.
Temat för Visionsdagen var "Unga är en förutsättning för tillväxt" och unga människor kräver också happenings. Mellander menar att det räcker inte med ett attraktivt jobb för att flytta, inte ens om lönen är hög. För unga människor är det ett krav att det händer något på orten. Därför lockas många unga till storstäderna där det finns ett oerhört utbud av aktiviteter.
Samtidigt så var det flera unga människor som berättade om att Skövde är attraktiv, vilket gläder oss förtroendevalda. Inga som helst problem att åka på ett kundbesök i Skövde uttryckte några unga entreprenörer eftersom vi bor så nära storstaden.
Läs mer i Skövde Nyheter.

Visionsdag i Skövde

Årets tema för Visionsdagen var Ungdomar. Sedan några år inbjuder vi till en omvärldsdag/visionsdag. Det handlar om att vi (politik, tjänstemän, näringsliv och företrädare för organisationer) ska mötas och få inspiration från omvärlden men också inför framtiden. Ofta tar vi tre-åriga planer och det är viktigt att vi också kan korrigera våra tidigare fattade beslut och om så behövs ändra oss. Det kan vara nya lagar som tillkommer eller tydliga trender som påverkar att vi måste ändra inriktning.
På bilden: Representanter för Ungdomsforum i Skövde
 
 
Dagens tema handlade om ungdomar och devisen var "Unga är en förutsättning för tillväxt". Det var många ungdomar som medverkade och flera mycket bra föreläsare. Det var både roligt och utmanande. Under en sådan dag hinner man också knyta många kontakter under "socialt mingel".
 
Det känns mycket bra att det finns en ung generation som både vill och kan. Vi fick många bevis på att de tar för sig men också att de tydligt efterfrågar stöd. Ofta är det så att vi vuxna är mentorer till ungdomarna men dagen avslutades med det omvända. Vi fick erbjudande om att få en ung mentor. Ska bli spännande att se vad det kan leda till.

Allians i Skövde satsar på flera förbättringar

I dag höll vi presskonferens kring ett "vårpaket". Vi är överens om att göra en satsning på 11 miljoner till sådant som syns och märks i Skövde. Bland annat till att satsa på Bolougnerparken i Skövde. Vi hade valt att bjuda media till den torrlagda sjön och där vi berättade om satsningar på bl a vägar och badsjöar.
 
Till sommaren ska här vara en badsjö. Bolougnersjön är konstgjord och har inte varit tillgänglig för badande på många år. Sommaren 2014 ska man kunna bada här.
Under Katarina Jonssons ledning har det blivit ett bra och samspelat allianslag i Skövde. Vi hade tänkt att illustrera satsningen med att ha lite badgrejor men fick nöja oss med några badbollar.
På bilden: Conny Brännberg (KD), Katarina Jonsson (M), Leif Walterum (C) och Ulla-Britt Hagström (FP)
Läs mer i Skövde Nyheter och SLA. Några glimtar blir det också på TV4.

EU-debatt på gymnasiet i Tidaholm


Rudbecksgymnasiet i Tidaholm bjöd idag in till EU-debatt. Det var årskurs tre som fick möjlighet att möta en företrädare från de partier som i dag är representerade i Europaparlamentet. Min uppgift var att representera Kristdemokraterna. Upplägget var egentligen inte tänkt som en debatt mellan oss partister utan att svara på de frågor som eleverna ställd. Vi hann med rätt många frågor på 90 minuter och självklart blev det viss debatt också. Det är lätt att falla in i mönster och ge sig på varandra istället för att svara på frågor. Slutsatsen blev att i vissa frågor var det stor skillnad mellan partierna, t ex om droger ska legaliseras eller inte, men i andra var vi helt överens, om t ex "flyttkarusellen" till Strassbourg. Min främsta uppmaning var att gå och rösta, men också att ge sin röst till Lars Adaktusson.

Maria Larsson kämpar för de äldre

Sedan Maria Larsson blev äldreminister har det hänt massor av förbättringar för de äldre. Samtidigt som socialdepartementet har åstadkommit många förändringar kan vi ändå konstatera att det finns mycket som återstår. Vi är inte nöjda ännu och ber om fortsatt förtroende att få fortsätta vår kamp för att äldre i Sverige ska få det bättre.
Läs gärna vad Maria skriver med anledning av den reklamkampanj som dragit igång.
Ett område som hon nämner är den palliativa vården. i Västra Götaland har vi ett särskilt fokus kring frågorna om vård i livets slutskede. Nästa vecka ska vi göra ett nytt besök för att se hur det är på våra sjukhus. För en tid sedan var vi i Uddevalla och vi fortsätter vår spaning. Bra kan alltid bli bättre och det som inte fungerar måste åtgärdas omedelbart. Här är kristdemokraterna engagerade och vi bryr oss om vården för våra äldre.
 

Kristdemokraterna i Sverige 50 år

Det är dags för en stor fest bland kristdemokraterna. Nästa vecka samlas över tusen kristdemokrater till kommun- och landstingsdagar. Denna gång i Gö Det blir flera dagar med inspiration och uppladdning inför valet. I år är det också 50 år sedan partiet bildades och en särskild jubileumsfest anordnas nästa helg.
 
Läs gärna Göran Hägglunds tankar om att Kristdemokraternas existensberättigande står kvar.
https://kristdemokraterna.se/Media/Nyhetsarkiv/KDs-existensberattigande-kvar/

Kristdemokraterna i Sverige 50 år

Det är dags för en stor fest bland kristdemokraterna. Nästa vecka samlas över tusen kristdemokrater till kommun- och landstingsdagar. Denna gång i Gö Det blir flera dagar med inspiration och uppladdning inför valet. I år är det också 50 år sedan partiet bildades och en särskild jubileumsfest anordnas nästa helg.
 
Läs gärna Göran Hägglunds tankar om att Kristdemokraternas existensberättigande står kvar.
https://kristdemokraterna.se/Media/Nyhetsarkiv/KDs-existensberattigande-kvar/

Besök på fritidshem (Lar Esperanca) i Porto Alegre

Verksamheten vid Hoppets Hem har utvecklats kraftigt de senaste åren under Pastor Alci Jacob Schneids ledning.
 
 
Han är ordförande för den stiftelse som ansvarar för verksamheten. Det är tre områden som omfattas av arbetet; förskolan, fritidshemmet och akuthem. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om förskolan. Detta inlägg handlar om fritidshemmet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är 118 barn som nu är inskrivna på fritidshemmet. Där finns pedagoger och fritidsledare som arbetar med barnen. Barnen kommer från fattiga förhållanden och genom att de får tillsyn kan deras föräldrar arbeta. Många av föräldrarna har lågavlönade arbeten. Det är vanligt att de arbetar som hembiträden hos familjer som har det välbeställt.
 
Fritidshemmet ligger i huvudbyggnaden på Lar Esperanca.
När vi kom så blev vi mottagna av barnen som framförde flera sånger för oss. I julas hade de haft ett julspel och det var bland annat detta som de dramatiserade.
Vi besökte en klass som hade en lektion. Där fick barnen lära sig att plantera bönor och de ska sedan plantera ut dem i trädgården. De fick lära sig vad som behövs för att en böna ska växa. Men tillämpningen var också att de knöt an till vad en människa behöver för att växa. Verksamheten som vilar på en kristen grund innebär att det också finns andliga tillämpningar på undervisningen. Den parallellen blev om ett litet frö som kan växa till en stor tro.

Nu väntar de på att få sätta ut bönorna i jorden. De har gott om mark och om några månader kan barnen skörda sina bönor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Flicka på fritidshemmet som ritar. Dagens uppgift var att de skulle rita sådana hus som de tyckte om.
Det är många som har skänkt saker till verksamheten. En del har skickat leksaker, pennor, papper och pedagogiskt material. Under alla år har det varit svenska faddrar som regelbundet gett pengar för att barnen ska få ett nytt hopp. Jag har lyssnat flera gånger till Mary och Nils Taranger och den nöd som de hade för barnen i Porto Alegre. Detta lever kvar i dag och alla är oerhört engagerade för att ge barnen en god grund i livet. Enskilda svenskar har ordnat konserter, auktioner eller låtit pengar från födelsedagar/bröllopsdagar skickas till Hoppets Hem och om detta fortsätter kan verksamheten drivas vidare. Skulle de enbart förlita sig på bidragen från de brasilianska myndigheterna skulle mycket se annorlunda ut.
Barnen på fritidshemmet går där antingen på förmiddagarna eller eftermiddagarna. Det beror på när de går i skolan. Det finns en kommunala skola alldeles intill området.
 

Besök på Hoppets Hems förskola i Porto Alegre

Hoppets Hem arbetar med visionen att ge barn ett nytt hopp. De har under årens lopp insett att om man når barnen så kan man också nå deras föräldrar. På området finns många olika verksamheter och bilderna nedan kommer från deras förskola. Den ligger i ett område som heter Mário Quintana och är ett av stadens fattiga områden. Medelinkomsten är låg och kriminaliteten är hög. Porto Alegre är en stad med ca 1,5 miljoner invånare och i storstadsregionen bor ca 4 miljoner. Många flyttar in till staden från landbygden och hamnar då i de fattiga områdena. Genom att erbjuda förskola finns det möjlighet för föräldrarna att arbeta. Många av barnen på förskolan lever med en ensamstående mamma och arbetsdagarna är långa. Arbetsgivarna betalar för bussresorna som ofta tar mer än en timma i vardera riktningen. Förskolan öppnar tidigt på morgonen och de flesta föräldrar arbetar till klockan 18.

Alla barn som är på Hoppets Hems förskola har kontakt med kommunens socialtjänst. Kommunen ger ett bidrag till varje barn, men föräldrarna får också betala en avgift. De anser det viktigt att föräldrarna inte får omsorgen gratis. Men bidragen räcker inte utan därför är de svenska bidragen nödvändiga och mycket välkomna.
 
 
 
 
 
 
Totalt finns det 120 barn på förskolan i åldrarna 2-6 år. Myndigheterna arbetar intensivt med att alla barn ska få minst ett mål mat om dagen. Hoppets Hems kök samverkar med kommunen. Vår bedömning var att barnen på förskolan fick en god och näringsriktig mat.
Det var god ordning och reda och personalen åt tillsammans med barnen. Alla skulle lära sig att äta ordentliget men då kameran kom fram spexade de friskt, precis som svenska barn. Den här flickan passade på att äta med fingrarna då personalen ägnade sig åt några andra vid bordet. Att äta med sked är inte det lättaste.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter maten var det dags för toabesök och tandborstning. Att lära barnen god hygien står hög på dagordningen. Många av dem bor i väldigt enkla hem och rent vatten är ingen självklarhet. Därför betonar Hoppets Hem vikten av god hygien och att hålla ordning på sina saker. Skorna var prydligt uppställda och alla barnen ryggsäckar hängdes på var och ens plats.

Dags för en sovstund. Alla barnen skulle sova två timmar mitt på dagen.
På eftermiddagen var det fri lek och de hade en kartong med Duplo. Kanske någon som skänkt dem. Det fanns många leksaker och material som skänkts av svenska faddrar eller kyrkor.
Hoppets Hem förfogar över ett stort markområdet och deras ambition är att kunna erbjuda fler barn en förskoleplats. De tar inga lån utan bygger i den takt som pengar strömmar in. Här ska de förlänga byggnaden och ytterligare ett rum för den pedagogiska verksamheten ska uppföras. Marken är utmärkt och tegel finns på plats. Nu väntar de på att bottensulan ska gjutas. Kanske är det någon fadder i Sverige som ser till att bygget fortskrider?

Ett av många charmtroll på förskolan. Barnen tyckte verkligen att det var intressant att det kom svenskar på besök.
Tyvärr kunde varken Sören eller jag prata med barnen på portugisiska men vi fick bra kontakt ändå.
 
Det samlade intrycket av förskolan var mycket gott. Personalen och många volontärer brinner för att ge barnen ett hopp för framtiden. Vi fick ett gott intryck av förskolan och besökte den vid flera olika tillfällen. Det är tydligt att brasilianska staten anstränger sig för att ge barnen en god start i livet, men jag undrar vad som hade hänt med dessa barn om inte missionens verksamhet hade funnits. Tack vare att pengar fortfarande kommer från Sverige får de en möjlighet att i förskolan få tränas och få stöd. Kontrasten mellan förskolan och många av barnens hem är stor och om denna möjlighet inte hade getts hade nog utmaningarna varit väldigt stora.
 
Jag ska de kommande dagarna lägga ut fler bilder och reflektioner.
 
 

Sista dagen i Porto Alegre

Den avslutande dagen i Porto Alegre blev fylld av upplevelser men också kontraster. Vi började dagen med att möta Willys Taranger som är som till missionärerna Nils och Mary Taranger som byggt upp det social kristna arbetet i kommunen. Han är fortfarande mycket engagerad som rådgivare till de olika föreningarna/stiftelserna som driver det sociala arbetet. Han kommer även fortsättningsvis att vara en kontaktlänk mellan Pingstförsamlingen, Barnsamariten och de filantropiska verksamheterna i Porto Alegre.
Sedan fortsatte vi till Lar Esperanca och mötte barnen i deras olika verksamheter. Bilden är tagen under lunchen på förskolan. Hoppets Hem tar hand om barnen så att föräldrarna kan arbeta och tjäna pengar. Barnen lever under fattiga förhållanden men timmarna på förskolan är väldigt viktiga. Gott om personal, tuff disciplin, men också lek och skratt mellan de pedagogiska inslagen. Min bedömning är att förskolan håller en hög klass. Barnen får en god grund i livet. Deras föräldrar har långa arbetsdagar och många av dem har lågavlönade jobb, eller vissa är arbetslösa.
 
Sedan ägnade jag resten av dagen åt politiska möten. Här är det möte med Porto Alegres borgmästare, José Fortunati. Vi hade ett intressant samtal om utvecklingen i Brasilien men han fick också information om nu-läget i Europa och Sverige.
Därefter lyssnade jag en stund på mötet i kommunfullmäktige. Debatten handlade om korruption.
Elizandro Sabino är ledamot av kommunfullmäktige och gav mig en intressant inblick i kampanarbete i Brasilien. På bilden till vänster finns Willys Taranger. Sabino har fått stöd av pingströrelsen som deras officiella kandidat och en stor del av kampanjandet skedde i någon av de 300 pingstkyrkorna som finns i staden. Här är församlingarna väldigt stolta över att ha en "egen" representant i kommunen. Mycket annorlunda mot Sverige, men det fanns också flera likheter,
 
 
 
Sedan åkte vi till Regionens parlament där Jurandir Maciel tog emot. Han är också representant för Pingströrelsen men då på den regionala nivån. Senare under veckani inleds 90-årsfirandet av pingstförsamlingen i Porto Alegre och då kommer minst 300 pastorer att vara tillsammans med alla folkvalda för att markera inledningen av jubiléet. Ceremonin som också är öppen för allmänheten är en stor sak och Maciel håller ihop planeringen tillsammans med Willys. Jubileet skulle egentligen ha varit igår och jag var inbjuden gäst, Men eftersom datumet ändrades och jag inte kan vara kvar förärades jag med en pin och ett vackert diplom. Jag fick också ta emot diplom som ska överlämnas till fyra svenska pingstkyrkor som varit delaktiga i församlingens sociala arbete.
I Sverige är vi vana vid att hålla politiken utanför kyrkorna. Här är det tvärtom. Det är med stor stolthet som församlingen berättar om sina representanter i kommunen, delstatens parlament och i deras nationella parlament. Jag lärde mig mycket idag.
Pingströrelsen har ett väldigt stort förtroende bland myndigheterna. Under de 90 åren har livet blivit förvandlat för människor som kommit till tro och olika myndigheter stötta församlingarna för att åstadkomma förändringar. Det har varit en stor upplevelse att få möta dessa eldsjälar. Den sista dagen blev fylld av kontraster, från mötet med barnen till de politiska ledarna.
 

Gudstjänst i Pingstkyrkan Assembleia de Deus Matrix, Porto Alegre

 Det var en stor ära att få predika i den kyrka som jag hört Nils Taranger berätta om under många år. Jag hade aldrig ens tänkt mig att jag skulle åka hit och aldrig haft tanken att få predika. Men pastor Ubiratan, som är församlingens föreståndare, ville gärna att jag skulle predika och så blev det i söndags.
Pastor Paolo tolkade från engelska till svenska. Jag kan tyvärr inte portugisiska, men det var en skicklig tolk och det fungerade väl.
Kyrkan håller på att renoveras och församlingen väntar ivrigt på invigningen. Den 21 mars kommer de att inleda sitt 90-års-jubileum. Då blir det en ceremoni i parlamentsbyggnaden. Den skulle varit den 18:e och då hade vi kunnat vara med. Tyvärr missar vi detta då vi måste åka hem innan dess.
Pator Ubiratan guidade runt och visade på förändringarna av byggnaden. Ny puts ska på fasaden och omfattande förbättringar har gjort i kyrksalen. Det var under Gustavo Nordlunds ledning som kyrkan uppfördes 1939.
Bakom sitplatserna för församlingens ledare satt finns porträtten på tidigare föreståndare. Under församlingens 90-åriga historia har det funnits fyra föreståndare. Nils Taranger var ansvarig för verksamheten i kyrkan som alltid planterat nya församlingar. I  dag finns det 300 stadsdelskyrkor i kommunen.
Under renoveringen håller man möten i en källarvåning. Det var stort engagemang sången och delaktighet i mötet. Härlig stämning och stort att få vara med och dela gemenskapen.
Inför 90-årsjubileet tar man fram en jubileumstidning. Här sker korrekturläsningen ute på gatan. Redaktionen vill ha pastorns godkännande innan tidningen går i tryck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sopputdelning i Porto Alegre

Missionär Mary Taranger hade en stor nöd för fattiga barn i Brasilien. Hennes livsgärning lever kvar på många olika sätt och under några dagar har jag förmånen att få besöka olika verksamheter i Brasilien och samtala med deras ledare om framtida satsningar från Sverige.
I går gick vi följa med till en sopputdelning.
Det är en rejäl och näringsriktig soppa som serveras.
Soppan lagas oftast i anslutning till någon av församlingens stadsdelskyrkor. Totalt finns det idag 13 soppstationer. Stadens myndigheter har också kommunala kök och därför har antalet soppstationer via Mary Tarangers sociala arbete minskat, men som mest fanns det 40 liknande ställen.
Innan soppan serveras så är det söndagsskola. I stadsdelen som vi besökte så serverades soppan i kyrkan och blev det något över fick familjerna ta med det hem.
Efter att de ätit soppan så blev det ytterligare en programpunkt i kyrksalen.
Jandira som är soppgeneral älskar barnen och gillar att dramatisera olika berättelser för dem. Innan de gick hem så fick de med sig en påse som innehöll undervisningsmaterial och lite godsaker. Några av barnen fick också med sig en bibel för att ha hemma.
 
Efter stunden i kyrkan fick vi följa med några av familjerna hem och de visade hur de bodde. Det skildrar jag senare.
 
 
 
 
 

Besöker barnhem i Brasilien

1958 bildade missionärerna Mary och Nils Taranger det första sociala arbetet i form av ett barnhem i Porto Alegre. Sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt och idag finns flera olika verksamheter som har barnens bästa i fokus. CEACRI är en klinik (Clinica Esperanca de Amparo a Crianga) som grundlades 1997 av Mary Taranger. Grundplåten var en insamling i samband med hennes 90-årsdag. I dag har vi mött personalen och gått igenom deras verksamhet för att försöka stötta och utveckla. Vår uppgift är att utreda framtida insatser från Sverige.
Totalt har man plats för 41 barn på kliniken. Flera av dem har HIV eller hepatit C. Det är också vanligt med tuberkulos. Många sådana sjukdomar som är i stort sett utrotade i Europa härjar bland drogberoende i Brasilien och ofta är det barnen som drabbas rejält. På kliniken får barnen bo tills dess att en familj adopterat dem. Men några tonåringar bor där också. I princip är det barn från 0 till 18 år som får vara där. Det finns sjuksköterskor, psykologer och socialarbetare anställda förutom barnskötare och fritidspersonal.
Sovstund på förskolan där totalt 120 barn är inskrivna. Detta är en del av verksamheten vid Lar Esperanca, Hoppets Hem. Där finns också ett fritidshem.
 
På barnhemmet finns det nu 19 barn. På bilden är Sören Jenefelt och jag som försökte knyta lite kontakter med barnen. Men tyvärr talar de ingen engelska och vår portugisiska är obefintlig så det blev gester och teckenkommunikation. Bland annat visade de oss runt med stor stolthet.
 
I dag har vi huvudsakligen mött personal vid Clinica Esperanca och i morgon ska vi möta personalen vid Lar Esperanca. Vi har upplevt en lång och intressant dag.
 
#100blogg, dag 13
 
 

Besök på Hoppets Hem i Brasilien

I dag har vi besökt Lar Esperanca Porto Alegre Brasilien, barnhemmet som grundades av missionärerna Mary och Nils Taranger 1958. Under åren har Pingstkyrkan i Skövde skött Barnhjälpen som bestått av att faddrar runt om i Sverige varit med och gett gatubarn en ny start i livet. Under årens lopp har verksamheten gått från ett traditionellt barnhem där föräldralösa barn tagits om hand till en verksamhet som omfattar förskola, fritidshem, sopputdelning och en särskild AIDS-klinik som tar hand om barn som har HIV/AIDS eller lever i svåra missbruksfallen där HIV ständigt lurar.
Vår tanke är nu att insamlingsstiftelsen Barnsamaritenska ta över verksamheten och därför är jag nu i Brasilien för att förhandla om en överlåtelse av insamlingarna i Sverige så att de tre mottagande organisationerna i Porto Alegre förstår och accepterar nya rutiner. Vi är två representanter från församlingen och två från Barnsamariten som är på plats och förhandlar/utbildar.
Barnen uppträdde för oss och jag berättade lite om Sverige.
 
Vi har mött 16 personer på en heldagsgenomgång kring projekt och redovisningar. I morgon kommer vi att möta deras ekonomiansvarig för att gå igenom kvartalsrapporter och årsredovisningar. De tre organisationerna som tar emot svenska pengar har mött upp och vi möter deras anvariga ledare och administratörer under vårt besök.
Det blev en dag på skolbänken där många begrepp var nya men många andra kändes igen. De brasilianska myndigheterna ställer också större krav på redovisningar och rapporter så det verkar som att våra rutiner och krav på ordning och reda uppskattas. Barnsamariten har ett koncept som gäller för deras mottagare av medel och vår uppgift är nu att noga gå igenom dessa principer för redovisning. Alla var positiva och tog sig an de nya utmaningarna. Det var nog vi svenskar som hade svårast och då var det värmen som låg kring 30 grader som var dagens största utmaning.
 
 

Kan man bygga på en grön yta?

Skövde växer. Rejält dessutom. Det krävs fler bostäder. Alla är överens om detta. Men var ska byggnationen ske? De flesta byggare vill utveckla tätorten och så nära centrum som möjligt. Men detta orsakar intressekonflikter. Not in my Backyard (NIMBY) är vanligt men byggherrarna ser annorlunda på saken. Som förtroendevalda blir det ofta vårt ansvar att avgöra var det är lämpligast att bygga. Detta är en viktig del av demokratin och som vanligt kan inte allas viljor få genomslag.
Nu senast är det en rejäl debatt om Tingshusparken. Vi har haft debatt i fullmäktige, blivit uppvaktade av de olika intressegrupperna och nu senast har en grupp bildats. Artikel i SN.
Det enda som är säkert är att någon kommer att bli nöjd och någon missnöjd. Härnäst blir det nog så att vi i politiken måste ta ställning. Det lär bli en fortsatt debatt.
 
#100blogg, dag 12
 

Utveckla den palliativa vården

Det som följer är ett debattinlägg som återkommer till vården i livets slutskede. Vi har agerat på många sätt i frågan och en del har hänt, men mycket återstår. Detta debattinlägg har vi erbjudit media i regionen att publicera. Vi anser att det krävs utveckling för både patienten och närstående, men det behövs också ett fokus på personalen som arbetar med de som närmar sig döden.

Vi fortsätter alltså att bevaka frågan.

 

I Västra Götalandsregionen måste satsningar på att utveckla vården vid livets slutskede – så kallad palliativ vård – prioriteras mer. Både för patienters och deras närståendes skull.

Varje år dör cirka 95.000 människor i Sverige. Av dessa bedöms 80 procent vara i behov av palliativ vård under sin sista tid i livet.

Sedan länge har det funnits en bristande samverkan mellan regionens och kommunernas insatser för de som befinner sig i livets slutskede. Det ger upphov till situationer där patienter förflyttas mellan olika enheter gång på gång.  Detta är ytterst allvarligt eftersom mycket svårt sjuka behöver kontinuitet i vården för att känna sig trygga. Bristen på samverkan bidrar också till att kunskapsutbytet mellan olika verksamheter och stödet till anhöriga inte når sin fulla potential.

På enheter runt om i Västra Götaland pågår ständigt ett arbete för att utveckla och se över den palliativa vården. Men för att dessa ansträngningar ska kunna ge bästa möjliga effekt måste frågan om förbättrad samverkan mellan regionen och kommunerna lyftas. Här har Västra Götalandsregionen – som är ytterst ansvarig för hälso- och sjukvården – ett viktigt ansvar att vara pådrivande.

Människor i livets slutskede vistas inom olika delar av vården. Dels finns specialiserad palliativ vård som utförs av specialistutbildad personal. Dels finns allmän palliativ vård som tillgodoses av personal med grundläggande kunskap och kompetens på området.

Det är viktigt att se till att de enheter som bedriver allmän palliativ vård får goda förutsättningar att möta dessa patienter på bästa sätt. Relevant fortbildning för personal är viktig för att utveckla arbetet. Samtidigt är arbetsbelastning hård på många av dessa enheter. Det gör att möjligheterna för personalen att trösta och samtala är begränsade.

I Västra Götalandsregionen har var femte vårdplats försvunnit på tio år. Det är en utveckling som lett till att personal fått svårare att ta sig tillräckligt med tid för varje patient – något som Kristdemokraterna ständigt riktat kritik mot. Inte minst mot bakgrund mot att de mest sjuka har drabbats hårt. Större fokus måste läggas på att anpassa antalet vårdplatser efter behovet.

Alla har rätt till en god vård i livets alla skeden. Därför måste Västra Götalandsregionen se till att utveckla den palliativa vården.

Monica Selin (KD), regionråd Conny Brännberg (KD), regionpolitiker

 #100blogg, dag 11


Kristdemokraterna vill se förändringar inom EU

Denna artikel publicerades i skaraborgsmedia i samband med Kristdemokraternas vårstämma. Den 3 mars hade jag ett inlägg i Skaraborgs Allehanda där jag ville lyfta fram närheten till EU. I dag kom en insändare med anledning av mina åsikter kring EU. Det är alltid roligt att få respons och det tyder på uppmärksamhet kring det man skriver. Jag kommer att kampanja för många röster på Kristdemokraterna i valet 25 maj. Vårt mål är två mandat.

Så har var artikeln: 

EU och världsekonomin har i och med den finansiella och ekonomiska krisen upplevt den kraftigaste ekonomiska nedgången sedan andra världskriget. Återverkningarna märks på flera sätt inte minst genom hög arbetslöshet, euroländernas statsskulder och Europas försvagade konkurrenskraft.

Europas ekonomiska kris och demokratiska underskott är egentligen resultatet av en djupgående värderingskris. Ansvarslöshet och detaljstyrning har allt för länge präglat politiken och gemensamma överenskommelser har inte hållits. Många europeiska politiker tycks tro att lösningen är att ytterligare centralisera makt till EU, men för att få tillbaka jobb och välfärd i krisländerna måste problem hanteras på hemmaplan. För att få Europas medborgare i arbete och krisländernas ekonomier i balans behöver den inre marknaden effektiviseras för att underlätta handel och företagande.

Sverige är ett litet land som bygger mycket av vårt välstånd på att kunna sälja till andra länder. Vårt stora exportberoende ställer höga krav på vår internationella konkurrenskraft. Jobben och välfärden i Sverige är beroende av att den inre marknaden och den fria rörligheten fungerar.

Många av EU:s framgångar bygger på att vi har en gemensam marknad. Men det finns områden där värderingsförändring och åtgärder behövs. Ett problem som berör företagare i vår region är fusket inom åkerinäringen.

Transportstyrelsens tillståndsmätningar visar att många kör för fort, kör- och vilotidsreglerna bryts och det förekommer tekniska brister. Svenska och utländska transportörer bryter mot reglerna i samma utsträckning. Det får allvarliga konsekvenser för trafiksäkerheten och konkurrensen. Det är tufft för den som vill driva en sjysst verksamhet.

EU införde nya cabotagebestämmelser 2010. Med cabotage avses godstransporter i ett annat EU-land än där företaget är etablerat. En utländsk transportör som utfört en internationell transport får utföra högst tre inrikestransporter i ett annat EU-land under en period av sju dagar.

Det är positivt att det finns gemensamma EU-regler för cabotage eftersom att godstransporterna mellan EU-länder är viktiga för handeln på den inre marknaden. Men det är inte acceptabelt att seriösa åkare får lida för att andra inte följer gällande regelverk. Detta snedvrider konkurrensen. Det gäller oavsett nationalitet eller företagets ursprungsland.

Den svenska regelefterlevnaden behöver förbättras och tillsynen förenklas. Nyligen presenterades en utredning med förslag om att ge polisen bättre verktyg för att kontrollera att cabotagetransporter sker enligt det EU-gemensamma regelverket. Om ett transportföretag vid en vägkantskontroll inte kan visa de uppgifter som bestämmelserna anger kan polisen få möjlighet att besluta att transportföretaget betalar en sanktionsavgift och att fordonet klampas, dvs. hindras från fortsatt färd. Vi kristdemokrater är positiva till förslagen som skulle kunna motverka fusket, öka trafiksäkerheten och stärka konkurrensen.

Kristdemokraterna värnar den fria rörligheten även inom transportsektorn. Den inre marknaden har sänkt priser, skapat nya jobb och gjort det möjligt för nya företag att etablera sig där de finner det lönsamt. Men överenskommelser måste hållas, lag och ordning ska upprätthållas. Fusket och den illegala konkurrensen inom åkerinäringen lever inte upp till värderingar om ansvarstagande. Det behövs krafttag mot fusket i åkerinäringen, på nationell och EU-nivå. Gränsöverskridande problem löses bäst genom gränsöverskridande samarbete.

 

Ebba Busch Thor (KD), kandidat till Europaparlamentet

Conny Brännberg (KD), kandidat till Europaparlamentet

Annika Eclund (KD), riksdagsledamot för Skaraborg

****

#100blog, dag 10


Göran Hägglund sist ut i "Nyfiken på Partiledaren"

I går avslutades serien Nyfiken på Partiledaren. Poul Perris, läkare och terapeut har mött alla partiledarna och haft ett avspänt samtal och försökt att få fram en bild av människan bakom partiledaren. Göran Hägglund skötte sig alldeles utmärkt och lyckade beskriva de värden och värderingar som driver kristdemokraterna. Det blev balanserat och utan klyschor. Helt enkelt ett avspänt samtal som handlade om hur Göran växte upp i Degerfors, kanske en lite blyg grabb, men som fick en intresse för politiken genom de värderingar som fanns i det kristna hem där han växte upp. Att bry sig om andra verkar ha varit ett livstema i hans liv. Han beskrev själv att det händer bara inte att en arbetargrabb från Degerfors blir partiledare och minister. Men nu har det hänt och Göran är en av Sveriges viktigaste personer.
Det kommer säkert att skrivas mycket om programmet. Här är några länkar:
Expressen
Göteborgsposten
DN
 
 #100blogg, Dag 9
 
 

Vi satsar på två mandat i Europaparlamentet

 
I går hade vi stämma i Skaraborg och på plats fanns Ebba Busch Thor som talade engagerat om vikten av förändringar inom EU. Hon representerar de unga som vill vara med och forma framtiden. Hon uppehöll sig vid vikten av att arbeta vidare för fred och då hon kom in på trafficking var det ingen som lämnades oberörd. Hon är påläst, kunnig, en bra debattör, men har också med sig hjärtat i det hon gör och säger. Alla som lyssnade till henne i Mariestad blev berörda. Ebba är vårt andra namn på valsedeln.
  Bilden togs i Europaparlamentet för några veckor sedan.
 
På första plats har vi Lars Adaktusson, en av Sveriges mest kända journalister. Han har nu bestämt sig för att bli politiker och turnerar land och rike runt för att debattera och påverka. Han har blivit rejält uppmärksammad och är en av de få kända kandidaterna till parlamentet. Det är vår ambition att svenska folket ska lägga sin röst på den kristdemokratiska valsedeln 25 maj och att vi får två mandat i parlamentet.
 
 
 
I samband med att Ebba var i Skaraborg skrev vi en debattartikel. Det var ett samarbete mellan Ebba, mig och Annika Eclund.  

Många partier ställer upp i höstens val

Nu har alla partier registrerat sig som vill delta i höstens val. De är många. Valmyndigheten har lagt ut alla partier på www.val.se och där kan man konstatera att de är många.
 
Det är gott om partier totalt. Jag har inte räknat ut hur många de är, men det finns många lokala partier i de 290 kommunerna. Dessutom finns det regionala partier som ställer upp i landstings/regionvalen.
 
För Skaraborg (vi heter Västra Götaland östra som valkrets) så är det mest i den västra delen som det finns lokala partier:
Mitt i Sverige (Götene), Kommunpartiet vår framtid (Gullspång), Det hållbara alternativet (Lidköping), Mariestadspartiet (Mariestad)
 
För deltagande i valet till Regionfullmäktige deltar:
Sjukvårdspartiet - Västra Götaland, Seniorpartiet, Välfärdspartiet
Vi!, Missnöjespartiet
 
De här partierna deltar i samtliga val:
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, Skånepartiet, Miljöpartiet de gröna
Socialistiska Partiet, Europeiska Arbetarpartiet-EAP, Vänsterpartiet
Folkpartiet liberalerna, Sverigedemokraterna, Sjöbopartiet, Ny Framtid
Centerpartiet, Rikshushållarna, Kristdemokraterna, Skattereformisterna
Rättvisepartiet Socialisterna, Nationaldemokraterna, Junilistan
Högerpartiet de konservativa, Kommunistiska Partiet, Piratpartiet
Feministiskt initiativ, Partiet.se, Nordisk Union, Sociala Partiet
Libertas Sverige, Allianspartiet/Medborgarens röst, Svenskarnas parti
Mosebackedemokraterna, Frihetspartiet, Norrländska Samlingspartiet
Spritpartiet, Landsbygdspartiet Oberoende, SPI Välfärden, Moderaterna
Djurens parti, Vägvalet, Kristna Värdepartiet
Så man kan konstatera att det är många som kämpar om rösterna. Detta innebär att det blir oerhört mycket svårare för ett parti att samla majoritet. De dagarna är nog över i svensk politik. Nu handlar det om blocksamverkan, dvs att partierna går till val var och en, men deklarerar vilka deras samarbetspartners är innan valet. Hittills är det bara M, C, FP och KD som tydligt deklarerat att man fortsätter med Allians för Sverige.
 
http://www.lidkopingsnytt.nu/2014/03/07/de-nya-partierna-i-vastra-skaraborg/
http://www.skovdenyheter.se/artikel/68140/partierna-du-inte-visste-fanns
 
#100blogg Dag 7

Regeringen skapar riktiga jobb

Regeringen sänkte krogmomsen. Det ledde till tusentals nya jobb. Regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för ungdomar. Det ledde till tusentals nya jobb. Båda dessa åtgärder har lett till att många unga och utomeuropeisk födda personer har fått jobb.

Den socialdemokratiska regeringen skapade mängder av åtgärder. De kallades för arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller sysselsättningsåtgärder. Under årens lopp pumpade S in många miljarder i sådana åtgärder. Ibland ledde de till jobb men väldigt ofta ledde det bara till att statistiken för den öppna arbetslösheten hölls nere. Alla dessa personer befann sig ju i en åtgärd.

Den stora skillnaden i dag är att alliansregeringen har skapat riktiga jobb. De som anställts därför att skatter eller arbetsgivaravgifter har sänkts har fått en riktig anställning. Det är inte någon praktik eller åtgärd. De har kallats till en intervju, blivit anställda på vanliga villkor, och blivit en del av arbetslaget. De känner att detta är på riktigt och ingen åtgärd som politikerna skapat för att putsa till arbetslöshetssiffrorna. Enligt Visita så handlar det om 8000 nya jobb på restauranterna.

Både S-regeringarna och alliansregeringen använder sig av skatten som medel för att minska arbetslösheten. Nu har Stefan Löfven lovat att krossa arbetslösheten. Vi är vana vid detta. Man höjer skatten, skapar ett stort arbetsmarknadsdepartement och sätter människor i åtgärder. Kostar miljarder men man kan därmed bevisa att den öppna arbetslösheten sjunker.

Alliansregeringen använder sig av samma pengar, men låter dem istället finnas kvar hos konsumenterna som betalar för sig på restaurangen. Ju fler som går ut och äter desto fler anställs. Ju fler som äter desto mer intäkter blir det också för staten. Det som från början var en subvention kan, efter en tid, leda till en ökad konsumtion, och i verkligheten kan till och med skatteintäkterna öka. Det som först var subention, ledde till att en marknad stimulerades, och till slut så tjänade även staten på det.

Men den stora vinsten handlar inte om putsning av dystra siffror så att alliansen kan slå sig för bröstet och säga ”vi har fixat jobben”. Nej, den stora framgången är tusentals nya jobb. Många som tidigare stått utanför arbetsmarknaden går nu varje dag till jobbet, känner en gemenskap, utför en prestation och kan betala sin egna räkningar.

Alliansen håller på och ställer om Sverige. Under de första sju åren har man kommit en bit på väg men mycket återstår. Därför är det min starka förhoppning att svenska folket inser detta och ser till att de fyra samverkande icke-socialistiska partierna får fortsätta sitt viktiga arbete.

http://www.visita.se/Press/Pressmeddelanden/2014/Mars/Ungdomar-och-utlandsfodda-vinnare-pa-momssankning-/

http://www.gp.se/ekonomi/1.2301354-drygt-8-000-fler-restaurangjobb-2012

 

 #100blogg, dag 6


Det är kompetensen som avgör

Denna vecka så kommer det att skrivas mycket om jämställdhet. Inför Kvinnodagen på lördag så blir det fokus på kvinnor och deras ställning i samhället. Debatten om kvotering har pågått länge och hettat till emellanåt. För oss som inte är feminister, utan jämställdhetsivrare, är det viktigt med en nyanserad debatt.
Veckans nummer av Dagens Samhälle ägnar stort utrymme åt kvinnliga förebilder i välfärden. Tidningen listar de Välfärdens 100 viktigaste kvinnor. I topp är Västra Götalandsregionens regiondirektör Ann-Sofi Lodin. Det intressanta med sammanställningen är nog inte "who is where" utan snarare "why there"? I artikeln som introducerar temat skriver journalisterna "De 100 kvinnorna på vår lista har inte fått sina chefsposter på grund av sitt kön, utan för att de är skickliga på det de gör".
Jag möter så gott som varje vecka vår regiondirektör. Att vi lyssnar till henne och tar till oss förslagen har inget med kön att göra, utan det handlar om kompetens och förmåga att kommunicera. Dessa förmågor har inget med kön att göra.
Som kristdemokrat driver jag alla människors lika värde. Därför talar vi inte om feminism som en överordnad ideoligi (det kan finnas sådana även i mitt parti) utan vi betonar jämställdhet. Vi är väl medvetna om att det finns fördomar i samhället, men de kan enbart bemötas med kunskap, med hårda fakta.
Jag är ägnat mig åt feminism och är mycket intresserad av frågeställningar kring manligt och kvinnligt. I mina studier om feministisk filmteori (jag är fil mag i filmvetenskap) har jag tydligt påvisat det patriarkala samhällets förtyck av kvinnor. Det råder ingen tvekan om att det finns en över- och underordning utifrån kön. Men detta är inte rätt och måste bekämpas. Hur vi ska få ett jämställt samhälle råder det mycket olika meningar om.
Vi har kommit en bit i Västra Götaland. Vi är inte nöjda, men arbetar med frågan. Det är vanligt att vi har kvinnliga chefer, men vi har också manliga. I första hand är det inte en könsfråga, utan det handlar om kompetens. Rätt person på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det måste vara ledstjärnan då vi tillsätter tjänster.
I dagarna har en man utsetts att ta över ansvaret för Skaraborgs Sjukhus. I de flesta fall är det kvinnor som är sjukhusdirektörer hos oss. Men att regiondirektören utsett en man väcker inga frågor. Det hade det inte heller gjort om hon utsett en kvinna. Frågorna väcks inte på grund av könet. De kommer, som ett brev på posten, och handlar om kompetens och förmåga att leda utvecklingen av sjukhuset.
Jag umgås mycket med personer från andra kulturer och inser att jämställdhet är ingen självklarhet. Det är något som vi måste lära oss från barnsben. Den allra bästa träningsplatsen för jämställdhet är i familjen. Barn som får se sina föräldrar verka både för sina karriärer och delar på ansvar för hemmet, som öppet resonerar om fördelning av ansvar, som kämpar tillsammans och delar uppgifter, får bättre förutsättningar för att förstå att detta är jämställdhet. Barn som ensidigt ser den ena föräldern utföra vissa uppgifter får lätt uppfattningen att "sådant gör män" respektive "sådant gör kvinnor". Jag tror att skolan har en viktig uppgift, men det allra viktigaste är det som grundläggs i familjen. Om barn inte ser sina föräldrar agera på ett jämställt sätt, kommer de troligen själva ha betydligt svårare att leva ett jämställt liv. Därför är familjen så viktig.
#100blogg, dag 5
 
 

Noter, turism och flyktingar i Skaraborg

Som regionpolitiker uppmuntras vi att vara ute i verksamheterna och framför allt möta medborgare och organisationer i vårt område. I dag har jag ägnat en dag i Skaraborg tillsammans med min partikollega Eva-Lott Gram.
Vi började dagen med att besöka notarkivet i Mariestad.
Jag har träffat Karl-Erik Ericsson tidigare och han har talat så varmt om Mariestads Musikarkiv, men jag har aldrig varit där. Det blev en upplevelse. Aldrig hade jag kunnat föreställa mig vidden av arkivet. Närmare 900 hyllmetrar med noter, böcker, skivor och CD. Vi gick igenom utrymmena och Karl-Erik gav oss inblick i ett liv av samlande. Här kan man verkligen tala om kulturarv. Det är så fascinerande att möta eldsjälar, människor som brinner för sitt engagemang. Föreningen som driver musikarkivet är intresserade av både mer material, medel och medlemmar.
Du kan komma i kontakt med dem via deras hemsida.
 
 
 
 
 
 
 
Vi fortsatte sedan till Turistbyrån och mötta Lotta Samuelsson som är ansvarig för besöksnäringen i Mariestad men har också ett övergripande uppdrag kring utveckling av näringen i Skaraborg. Jag hade bett henne ge oss en fördjupning i arbetet utmed Göta Kanal. Det var mycket givande och kommer att föranleda fler besök utmed kanalen.
 
Sedan fortsatte vi till Älgarås och besökte Röda Korsets mötesplats för flyktingar. De har öppet varje onsdag och det blev ett möte med många nationaliteter och livsöden. Det var mycket inspirerande att möta både flyktingar och volontärer. De gav oss rejält med tid och berättade om engagemanget de har för att stötta flyktingar och visa på medmänsklighet. Det blev berättelser som både vittnade om svårigheter som möter flyktingar och den ovisshet som råder under en asylutredning, men också inblick i svenskar som ställer upp och stöttar flyktingarna. Så roligt att få möta vänskap, gemenskap och delaktighet. Vi åkte hem både imponerade och inspirerade av verksamheten som Röda Korset bedriver i Älgarås.
 

Antalet konkurser minskar

Enligt Creditsafe så minskar antalet konkurser för fjärde månaden i rad. Februari månad är dessutom den lästa "konkursmånaden" på tre år. Det är den fjärde månaden i rad som antalet konkurser i Sverige minskar.
 
Dessutom fortsätter den genomsnittliga omsättningen i de konkursade bolagen att minsk.
 
Detta är en positiv nyhet och kan vara ett tecken på en vändning. Men tyvärr har många företag haft det oerhört tufft de senaste åren och många har det fortfarande bekymmersamt. Vi som är för fri konkurrens menar att globaliseringen har flera positiva fördelar, men samtidigt så finns det många frågetecken kring den fria rörligheten avseende både tjänster och gods. Det närproducerade och särskilt det närodlade är oerhört angeläget att vi värnar. I Skaraborg är t ex svinproduktionen hotad. Inte för att fläsket är dåligt, snarare tvärtom, men billigt importerat kött säljer bra. Detta är en del av den fria rörligheten och positiv, men har också en baksida. Svensk grisproduktion är hotad.
Ska den räddas så finns det bara ett sätt (såvida man inte går in och subventionerar) och det är att fler svenska konsumenter köper svenska produkter.
 
Trenden kring minskande konkurser är naturligtvis positiv. Men man behöver också ställa frågan kring antal nystartade företag. Enligt bolagsverket så sjönk antalet nystartade företag (inom de fyra vanligaste företagsformerna) med 2 procent under 2013. Det är den senaste statistiken som jag funnit. Men samtidigt så var ökningen under årets sista månad 16,1%.
Så det är kanske något uppsving på gång i ekonomin?
 
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/farre-konkurser-i-februari_3326200.svd
 
#100blogg, dag 4

Koll på din pension?

Det är många som inte har koll på sin kommande pension. När de oranga kuverten dimper ned i brevlådan brukar det leda till ett förnyat intresse men då svaren ibland är svåra att finna är de lätt att skjuta pensionsfrågan ifrån sig. Alecta, har på ppdrag av DN, gjort en enkel förklaring om hur deltid påverkar pensionen. De har kartlagt ett antal kvinnotyper och visar på hur mycket som pensionen påverkas av at arbetadeltid.
 
http://www.dn.se/ekonomi/pensionsskolan/sa-paverkas-pensionen-av-deltidsarbete/
#100blogg, Dag 3

Hvita Hjorten - Läckö slott - i fokus för ännu ett pris

Grattis till Hvita Hjorten som fick en fin utmärkelse
I dag har White Guide haft stor gala och ännu en gång har Läckö Slott hamnat i fokus. Hvita Hjorten som drivs av krögarna Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm har fått Årets Nära. Förra året fick Läckö Slott Årets Turismpris och nu är det maten som uppmärksammas. Bilden ovan är från slottsträdgården där råvaror odlas och sedan hanteras på Hvita Hjorten garanterar det närodlade. Bilden var från ett besök som styrelsen från Västsvenska Turistrådet gjorde i trädgården och sedan åt vi en utsökt gös i restaurangen.
 
Så här skrev man om utmärkelsen:

Årets Nära Gastronomi – i samarbete med LRF och Svenskt Sigill
Med utmärkelsen Årets Nära Gastronomi premieras en restaurang där närproducerade och närhämtade råvaror från svenska gårdar, marker, skogar och sjöar har en huvudroll och därmed bidrar till att lyfta fram den rika mångfalden i vårt lands skafferi – och möta höga krav i nutid och framtid.
Hvita Hjorten, Lidköping.
För att med ett passionerat förhållande till närodlade grönsaker, närfångat från vatten och skog och hela djur från traktens bönder ha utvecklat en underhållande och säsongsanpassad gastronomi som bjuder på en lustfylld kavalkad av naturnära smaker.

Det är värt att redan nu börja planera för ett besök på Läckö till sommaren. Viktoriahuset, som är naturrum till Vänerskärgården, maten och slottet är några pärlor som rekommenderas.
 
 

Nytt förslag om stambanor - hur påverkas Skaraborg?

I dag har Trafikverket överlämnat sitt förslag till regeringen om nya stambanor i Sverige. Försalget innebär en stor satsning på höghastighetståg mellan Stockholm, via Jönköping till Göteborg, men också mellan Stockholm och Malmö.
Klart är att satsningar sker öster om Vättern. Samtidigt så finns det ljuspunkter för Västra Stambanan. Man skriver att gods- och regionaltrafiken kan komma att utvecklas, men detta innebär också att Skövdes utmärkta förbindelser med Stockholm är osäkra.
 
Det är en faktaspäckad utredning och den behöver vi läsa mycket noggrant. Det finns en särskild beskrivning som berör Skövde-Göteborg. Den finns nedan.
 
I dag har Skövde kommun en utmärkt placering utmed Västra stambanan. Två timmar till Stockholm och en timma till Göteborg skapar närhet till landets två största städer. Samtidigt så är det trångt på Västra Stambanan och det är mängder av både gods- och persontransporter som ska samsas. Förslaget kan innebära vissa förbättringar då det gäller förbindelserna med Göteborg.
 
Vi får fortsätta samtalen och analyserna.
 

Ur utredningen

Skövde-Göteborg

Idag är det framförallt sträckan Alingsås-Göteborg som har stora kapacitetsproblem och dessa problem beror till stor del på konflikten mellan pendeltåg och snabba persontåg som inte har resandeutbyte. Det finns stor efterfrågan på utökad regional trafik och ett sätt att klara en utökning är att låta vissa pendeltåg köra förbi vissa mindre stationer samtidigt som Regiontågen stannar vid några platser mellan Alingsås och Göteborg stannar. Detta är tänkt att kombineras med en utökad trafik på hela sträckan Skövde-Göteborg, så att de minsta orterna ändå får liknande utbud som idag. I planförslaget ingår förbigångsspår och ombyggnad av vissa vändspår. Den första etappen som planeras vara klar 2018 innebär fler ställen där godståg kan gå åt sidan för att passeras av snabba persontåg. Situationen förbättras också genom att viss godstrafik flyttas till väster om Vänern.

När även etapp 2 Skövde-Göteborg är klar ca 2022 förväntas Västtrafik kunna utöka trafiken ytterligare. Det planeras för Region Express Skövde-Göteborg som bara skulle stanna i Falköping och Alingsås med en frekvens på två tåg/h. Det kommer att medföra stora låsningar i tidtabellen, med risk för att dessa tåg måste köra förbi andra tåg, vilket medför förlängda restider. Före en ny stambana är utbyggd är det mycket angeläget att jobba med steg 2-åtgärder längs hela sträckan. Om en ny stambana dröjer till efter 2030-2035, kan det komma att krävas partiella fyrspårsutbyggnader för att klara den planerade trafikökningen.


EU ligger inte långt borta


Många uppfattar EU som något långt borta. Men faktum är att de flesta frågor som hanteras av kommunfullmäktige har en direkt koppling till beslut fattade i Bryssel. Sveriges Kommuner och Landsting har gått igenom dagordningar för kommunernas beslut och visar att 60% har en direkt koppling till det som sker inom EU. Den 25 maj är det val. Det är inte ett EU-val, dvs att vi ska ta ställning för eller emot EU. Det är ett EP-val, alltså ett val till Europaparlamentet. Sverige är medlem och ska välja sina 20 parlamentariker. Vilka som representerar oss väljare i Sverige har stor betydelse. Till skillnad mot Sveriges riksdag så väljer inte parlamentet en regering. Det innebär att de olika partierna formar grupperingar inom parlamentet som utövar den egentliga makten. Sveriges kristdemokrater är anslutna till EPP (European People´s Party) som idag är den största gruppen. Många svenskar känner inte till att på kontinenten är kristdemokratin stor och i många länder ledande. Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, är kristdemokrat och en ledande europeisk politiker. Det är i den gemenskapen som vi vill verka efter valet i maj. Vår ambition är att Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor ska bli våra representanter. Kristdemokraterna är för en europeisk gemenskap men samtidigt starkt kritiska till den byråkrati som växer fram. Vi vill vara med i parlamentet för att påverka och särskilt då verka för de mänskliga fri- och rättigheterna. EU har byggts som en öppen gemenskap, fria gränser och med en stark betoning av fred och solidaritet. Det är i den andan vi vill delta och är oroade över de främlingsfientliga och nationalistiska strömningar som tar större plats. Vår förhoppning är att svenska folket noga väljer sina representanter för den kommande femårsperioden.

Conny Brännberg (KD)
 
Denna debattartikel publicerades i Skaraborgs Allehanda 2014-03-03
#100blogg, dag2

Vikten av gemenskap

Vi behöver varandra. Uttrycket "no man is an Island" uttrycker nog att vi alla har behov av någon annan. Gemenskap och vänskap är egenskaper och upplevelser som vissa tar för givet, men andra upplever ensamheten och därmed också längtan efter närhet till andra. Jag har lyssnat till "de ensammas berättelser" och tyvärr blir de allt fler. Unga människor talar i dag om att "hänga". Det är ofta ett uttryck för att vara tillsammans utan att egentligen göra något särskilt. Att bara vara. Men tillsammans.
Jag har lyssnat till Kjell A Nordström som talar om den revolution som IT innebär och använder uttrycket "ensam tillsammans". Även om man fysiskt inte upplever närhet så kan man via cyberspace ändå uppleva en slags gemenskap och närhet. Facebooks idé bygger på vänner och att man gillar varandra och varandras uttryck.
För mig som kristen är församlingen en sådan gemenskap där man ska kunna få vara utan egentliga krav på prestation. Det är få sådana platser i dag. Samtidigt så uppmanar den kristna gemenskapen inte till att bara få utan också vara med och ge. Ge människor sammanhållning tror jag är en beskrivning på gemenskap. Att ge och ta, att ge och få. Samtidigt som livet ibland innebär att man mest måste få tillfälle att få, medan i andra stunder kan man orka ge.
Som politiker är jag övertygad om att gemenskapen i samhället byggs genom de små och nära gemenskaperna. Därför vill jag alltid lyfta fram familjen. Ett samhälle som inte bygger på familjens starka band, tror jag inte är ett hållbart samhälle.
 
#100blogg 

Nästan en femtedel har inte tagit ställning

Det pågår ständigt undersökningar om valsympatier. I dag är det DN/Ipsos som publicerar och spekulerar "who is" och "who is not". Dvs inne i riksdagen i höst. Man gör stora nummer på om man är över eller under spärren. Vad som är bra med dagens undersökning är att de tydligt visar att 17,5% av de tillfrågade har inte tagit ställning, de kallas allmänt för osäkra väljare. De kommer troligtvis att avgöra i höst.
Som kristdemokrat är jag givetvis inte glad över att ständigt bli påmind om att ligga under spärren. Samtidigt är det förvånande eftersom vårt medlemsantal har ökat och många nya finns med på listorna som är nyligen antagna. Förra helgen samlade vi över 500 valsugna medarbetare och rent allmänt är det god stämning i partiet. Däremot är det alldeles uppenbart att vi inte lyckats med vår kommunikation. Det finns många som egentligen är kristdemokratiska sympatisörer men de har aldrig tänkt så. Nu gäller det att få dem intresserade av en dialog och sedan att få deras förtroende att lägga valsedeln i urnan, både 25 maj och 14 september.

RSS 2.0