Ett Gott Nytt År

Med dessa rader vill jag säga ett stort tack för 2012, samtidigt som jag ser fram emot 2013. Att få vara förtroendevald är stort och på många sätt ett hedrande uppdrag. Förtroende tar ofta lång tid att bygga upp men kan förloras omgående. I Skövde har vi ett gott samarbete mellan de politiska partierna och när vi blickar framåt så är det många satsningar som finns på önskelistan. Vi har nu passerat 52 000 invånare och vi satsar mot 60 000. Men då måste fler bostäder bygggas. Det är alltid diskussion kring var nya områden ska etableras och särskilt har detta skett kring etableringen av bostäder i Aspö-Karstorp. Nu har kommunfullmäktige bestämt sig och planerna på en ny och annorlunda stadsdel förbereds. Träteknik och lågenergihus och stort fokus på ekologi ska prägla vår nya stadsdel. Säkert kommer detta att väcka stor uppmärksamhet.
På årets sista dag utropades också årets skövdebo. 2012 är det vår egen låtkung Thomas G:son som får ståta med en ny titel. Genom att vinna Eurovision Song Contest och därmed placera Skövde på kartan så har vi en stark ambassadör för vårt varumärke.
Ska bli spännaden att se vad 2013 kommer att medföra! 

David Lega -populärast politiker i Göteborg

David Lega är van vid utmärkelser. Att vara världsmästare är en enorm prestation. Men frågan är om inte SOM-undersökningen om populära politiker innebär en framgång som matchar VM-titeln. David Lega blev kommunalråd i Göteborg och därefter andre vice ordförande för Kristdemokraterna i Sverige. Han har fått en öppen famn inom Kristdemokratin och är en av våra ledargestalter.
Men nu har även göteborgarna anammat honom på ett sätt som saknar motprestation hos någon annan politiker i västsverige. När Göteborgs Universitet gör en vetenskaplig undersökning så kontaterar de att David Lega är den mest populäre lokalpolitikern i Göteborg.
Göteborg är av tradition ett starkt socialdemokratiskt fäste. Under många år har Göran Johansson dominerat lokalpolitiken, men nu verkar det som att alliansens företrädare går hem bland väljare. Det är ett välkommet besked nu i halvlek av mandatperioden.
 
Så här ser listan ut bland de mest populära gruppledarna
 
popularitet, gruppledare
1. David Lega (kd)
2. Anneli Hulthén (s)
3. Jonas Ransgård (m)
4. Helene Odenljung (fp)
5. Mats Pilhem (v) och Theo Papaioannou (vägvalet)
6. Kia Andreasson (mp)
7. Mikael Jansson (sd)
 
Läs mer på http://www.dagensopinion.se/david-lega-kd-mest-popul%C3%A4ra-politikern-g%C3%B6teborg
eller
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1169375-lagt-fortroende-for-politikerna

81 130 namnunderskrifter lämnade till regeringen

Det blev en rejäl mängd med namnunderskrifter i det s k Adventsuppropet som överlämnades till skolminister Jan Björklund. Intiativet som tidningen Dagen tog för några veckor har fått ett starkt stöd. Kraven på att skollagen ska ändras och att det ska vara möjligt att ta del av det kristna kulturarvet i samband med advent eller skolavslutningar har starkt stöd.
Nu har regeringen denna utmaning att förändra skollagen så att det ska bli möjligt och inte kunna tolkas som, vissa gör idag, att det finns ett förbud mot kristna inslag.

Vi vill ha parkeringsskivor - gratis parkering i city

I går fick KD nobben i fullmäktige avseende införande av parkeringsskivor. Men vi ger inte upp utan driver frågan vidare. Vi har fått stort genomslag för id'en och bevakar den framöver.
http://www.skovdenyheter.se/nyhet/28928/ingen-gratisparkering-i-centrum


Skövde har ett Vinterland

Nu drar Next Skövde igång en annonskampanj för att locka besökare till vårt Vinterland.Mängder av aktiviteter erbjuds, både utomhus och på våra intressanta anläggningar. Så här ser pressmeddelandet ut:
 

Skövde satsar som vinterort med bad, boende och skidåkning mitt i stan

NEXT SKÖVDE PRESENTERAR - 2012-12-17 08:14

 

 

Destinationsbolaget Next Skövde tillsammans med besöksnäringen gick i helgen ut i en gemensam kampanj om Skövde som vinterdestination. Kampanjen kommer att löpa fram till sportlovet.

I kampanjen, som går i Metro Göteborg och på Facebook, lyfts Skövde fram som ett sydsvenskt alternativ till fjällen. Här finns berget Billingen, mitt i staden och med ett klimat som södra Dalarna, med riktigt fina längdspår och skidbacke med snowboardpark samt bandy- och skridskobana. När man tröttnat på skid- eller skridskoåkning finns Arena Skövde med upplevelsebad och spa att ta sig vidare till. Eller varför inte Balthazar Science Center, någon av Skövdes över 300 butiker eller Skövdes fina stadsmuseum, som just nu visar en uppskattad Muminutställning.

"För den som inte är så intresserad av skidåkning har Skövde ett stort utbud av shopping, restauranger och nöjen. Vi tror därför att alla ska kunna hitta något att sysselsätta sig med under en resa till Skövde", säger Jenny Almén Linn som är ansvarig för affärsområdet turism på Next Skövde.

Flera av boendeanläggningarna i staden har paket med bad på Arena Skövde redan idag. Något som har blivit mycket populärt de senaste året. Helt nytt är Billingehus paket med skidåkning, bad och boende i ett. " Ett paket som vi tror mycket på och som kommer att marknadsföras nationellet, men även i Danmark", säger Ellinore Andersson, på Billingehus marknadsavdelning.

Eftersom Skövde har så goda tågkommunikationer till både Stockholm och Göteborg, är det lätt att ta sig hit kollektivt från många håll. Buss 8 går från Skövde resecentrum upp till anläggningen varje timme och sportutrustning finns att hyra på plats.

Med bil tar det cirka 1,5 timme att köra från Göteborg.

" Vi tror att det här kan vara attraktivt för barnfamiljer i Göteborgsområdet, som en helgutflykt. På sommaren åker många till Skara Sommarland. Skövde ligger bara 15 minuter längre bort, med bil. Närmare med tåget", fortsätter Jenny.


Nya gränser för myndigheterna

2007 presenterade Ansvarskommitte'n sina tankar om nya regioner i Sverige. De politiska partierna har inte kunnat komma överens och det lär dröja innan nya regioner, genom sammanslagningar/fusioner, bildas. I avvaktan på detta behöver svensk myndigheter omorganiseras. I dag presenterar Mats Sjöstrand sin utredning om vad han anser är bäst. Den utredningen kommer att bli rejält diskuterad.
På Svd skriver idag Sjöstrand en del om sina förslag: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dagens-21-lansstyrelser-bor-bli-11_7760498.svd


Partisympatierna igen!

Svenska medier har skrivit oerhört mycket om SD under en tid. Drevet har gått. Det mesta har varit väldigt negativt och visat sådant som nog de flesta tar avstånd ifrån: ledare som varit berusade, språk och ord som förskräcker, lögner, och uttalande som visar på både förakt och hat mot invandrare. Vanligtvis brukar sådant här påverka opinonsyttringarna efter en tid. Jag trodde för några veckor sedan att det nu var kört för partiet. Idag presenterar GP en ny undersökning. Den visar istället det motsatta förhållandet. SD är större än någonsin. Fler sympatiserar med partiet och det råder nog ingen tvekan om vilken politik partiet för. Man måste nog räkna med att de som nu säger till undersökarna att de är beredda att lägga sin röst på SD verkligen tror på partiets politik. Vi har demokrati och det innebär att vi också har stor respekt för det valresultat som röstas fram. På valdagen 2014 kommer nya politiker att väljas in i riksdagen, regioner och kommuner. Under lång tid har det funnits två block i svensk politik och oftast har det ena kunnat bilda en majoritetsledning. Den här mandatperioden har inte det varit möjligt varken i riksdagen eller i Västra Götalandsregionen. Där finns en vågmästarsituation. Den blir allt svårare att förhålla sig till och som det ser ut nu kommer valet 2014 att bli allt viktigare. Dagens undersökning visar också att mitt eget parti, Kristdemokraterna, inte har det förtroende som är nödvändigt för att behålla riksdagsplatserna. det är beklagligt men innebär att vi måste jobba ändå hårdare för att visa svenska folket att vår politik gör skillnad - till det bättre!
 
Vill du veta mer om kristdemokratisk politik? Läser mer på www.kristdemokraterna.se

En president i tårar

Empati är en god egenskap. När man ständigt fattar svåra beslut är det risk att man uppfattas som känslokall och ger intrycket av att man inte bryr sig. Många företagsledare verkar obarmhärtiga när de meddelar att de sparkar sina anställda.
Därför är det ovanligt att ledare visar känslor. President Barack Obama gjorde det igår då han beklagade den fruktansvärda massakern i Newtown, Connecticut.

"We've endured too many of these tragedies in the past few years, and each time I learn the news, I react the not as a president but as anybody would, as a parent. And that was especially true today. I know there's not a parent in America who doesn't feel the same overwhelming grief that I do." (Obamas TV-tal 14 dec)

Ledare är människor och har också rätt att visa det. Trots tragedin och det fruktansvärda som den för med sig så är det en styrka att en nation sörjer tillsammans. De föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, vänner och skolkamrater kommer att bära med sig dessa minnen och saknad resten av sina liv. Det är i nöd som man behöver sina vänner som mest och ett land i kris behöver ett starkt ledarskap. Men styrka kan också vara att man visar att man är mänsklig.

 


Vikten av förvaltarskap

Kristdemokraternas politik vilar på flera principer. Det är därför som vi har ett principprogram och inget partiprogram. Tanken är att en princip ska hålla över en längre tid, medan det politiska hantverket är mer dagsfärskt. En av principerna handlar om förvaltarskap. Idén är att vi ska bruka jordens resurser, inte förbruka. Förvalta handlar om ett långsiktigt perspektiv. Begreppet Hållbar Utveckling är ett annat sätt att beskriva detta. Den jord vi har idag ska lämnas vidare till kommande generationer. Det vi lämnar i arv ska vara väl förvaltat. Tyvärr har vi levt en lång tid och inte tagit konsekvenserna av vår konsumtion och välfärd. Alltför länge har vi trott att "skräpet försvinner" om vi gräver ned det eller spolar ut det i havet. Nu inser vi att vi inte levt hållbart och en omställning är nödvändig. Kristdemokraterna har en väl genomtänkt miljöteknik och denna bygger på principen om förvaltarskap. Enkelt uttryck vill vi överlämna ren luft och rent vatten till våra barn. Det är detta vi kristdemokrater kämpar för.

Sverige behöver ett läslyft

I dag har jag varit i Stockholm på möte med Beredningen för Kultur och Fritid på SKL (Sveriges Kommuner och Landdsting) och åter mött Tomas Lidman. Han var ordförande för Litteraturutredningen och har nu lagt ett stort antal förslag för att förbättra läsandet i Sverige. Det är uppenbart att läsförståelsen minskar. Detta kopplas till läsandet av böcker. Utan språk blir det svårt att klara en konkurrens eftersom alla jobb kräver läsförståelse. Dagens överläggning inspirerade mig att skriva ett inlägg om läsandet till media i Skaraborg. Ska bli intressant om tidningarna kommer att publicera det.
Utredningen har många goda förslag och sammanfattar detta i begreppet om ett "läslyft" för hela landet.

Ny järnväg i västsverige

Det är inte varje dag som en ny järnväg invigs. Men den 9 december skedde det i västsverige. Den s k Ale-pendeln är nu ett faktum och sträckan Trollhättan-Göteborg har fått ny förbindelse. Detta innebär en stor förändring av trafiken i hela västsverige. Fler tåg strömmar till Göteborg Central som redan har problem. För att åstadkomma en förbättring, i väntan på det västsvenska paketet, så har nya tidtabeller tagits fram. Så nu gäller det att kolla upp tider som nu träder i kraft.
Västtrafik, vårt regionala trafikbolag, gör nu storsatsningar och ambitionen är att antalet kollektivtrafikresenärer ska fördubblas fram till 2020. Det innebär många nya tåg och fler bussar och spårvagnar.
Samtidigt som bolaget satsar så är det problem i trafiken, inte minst för tågresenärerna. Många tåg trängs på stambanan och det påverkar framkomligheten. Snön ställer också till problem och många av oss om åker kollektivt försöker ta tidigare tåg utifall att.
Samma dag som Västtrafik gör en storsatsning på nya pendeln så finns det en riktigt elak satir i GP. Det är tecknaren P.S. som ännu en gång lyckats med en riktig "elaking". Denna gång om just Västtrafik. Där finns en ny slogan; "Om ni inte har en tid att passa, åk med Västtrafik". Visst är den elak? Som politiker säger vi ibland lite kryptiskt: Här finns en förbättringspotential.

Varför har vi få kvinnliga chefer?

Det är bara att konstatera att vi inte leder varken Sverige eller våra företag jämställt. Män dominerar i ledande positioner och krav på kvotering dyker upp titt som tätt. Men varför vill inte kvinnor ta på sig ledaruppdrag? Säkert är svaren många på den frågan.
DN skriver att många unga tjejer har möjligheten att bli chefer men avstår. Vi behöver arbeta vidare med denna fråga. Det krävs ständiga insatser för att vi ska nå ett samhälle där kvinnor och män behandlas jämstält. Däremot är jag väldigt tveksam till om kvotering är rätt metod.
 

Fler vill ändra skollagen

Adventsuppropet sprider sig. Tidningen Dagen har tagit ett initiativ och många har redan skrivit på sina namn på listor som distribueras över hela landet. Min insändare förra veckan har gett stor respons och vi är många som anser att skolelever ska kunna fira advent i kyrkan.
 
Läs mer på http://www.dagen.se/adventsuppropet/

Kampen om evenemangen hårdnar

Bruce Springsteen kommer tillbaka till Sverige. Förra gången det begav sig var det succé på Ullevi i Göteborg. Men beskedet om nästa konsert blev något av en chock för göteborgarna. Bossen valde Stockholm, eller snarare Solna och Friends Arena. Göteborg är en evenemangsstad men kan konstatera att konkurrensen om de stora arrangemangen har hårdnat. Det har byggts mängder av multiarenor i Sverige och dragkampen om de stora artisterna är i full gång. Att vi har överkapacitet och kommer att dras med miljonförluster är helt klart, men varje satsande kommun hoppas att grannkommunen är förloraren. Tyvärr har Sverige få invånare och det kommer att bli oerhört tufft att fylla de nya stora arenorna med konserter. Det finns några världsnamn som kan lyckas, däribland Springstee. Detta visar också att västsverige måste enas kring satsningarna. Den enda platsen som är möjlig för större evenemang är Göteborg. Förra året var det en dragkamp om arrangemanget av Eurovision sedan det stod klart att Thomas G:sons låt vunnit en brakseger. Även denna gång förlorade Göteborg kampen. Inom besöksnäringens evenemangsnisch kan man inte ta något för givet. Konkurrensen har hårdnat och det gäller att hela tiden utveckla den produkt man erbjuder.Nu pågår tankar i Göteborg om en ny multiarena och dettta är en angelägenhet för hela västsverige. Göteborg är en del av "8-miljonersbyn" och genom att vi utvecklar järnvägen och får god kapacitet kan de större evenemangen i vår västsvenska huvudstad locka besökare både från Oslo och Öresundsregionen. Med satsningar på infrastrukturen, så att det går snabbt och bekvämt att åka till Göteborg, kan de framtida större evenemangen åter hamna i Göteborg. Det är bara att inse att det råder knivskarp konkurrens och att alla produkter är ren färskvara. Publiken inser snabbt att det finns ett "bäst-före-datum" och det omfattar såväl artisten som arenan.

RSS 2.0