Regionens politiska ledning ändrade sig inte om E20

Det blev ett väntat beslut vid dagens Beredning för Hållbar Utveckling. Den politiska ledningen stod fast vid sitt beslut om att endast tala om en mötesfri E20. Sorgligt, men sant. Socialdemokraterna sitter hellre kvar vid makten och låter sig styras av Miljöpartiet än att söka breda politiska lösningar där vi kunde få en bred politisk majoritet. Frågan är ännu inte avgjort, men i dag hade varit ett bra tillfälle för S att ändra sig. Nu blir det regionstyrelsen som härnäst tar upp frågan.

Debatt även om Västra Stambanan

Det är mängder av skrivelser om E20 just nu. Det är bra. Vägen måste byggas om och göras trafiksäker. Idag möts Beredningen för Hållbar Utveckling och diskuterar frågan. Ska bli spännande att se vad MP säger. Samtidigt så är frågan om Västra Stambanan viktig att hålla vid liv.
Häromdagen skrev Leif Walterum, kommunalråd för C och ordförande för stambanegruppen ett bra inlägg i GP.

E20 ännu en gång

I morgon (fredag 30 mars) kommer Beredningen för Regional Utveckling att yttra sig om E20 med anledning av Kapacitetsutredningen. Det ska bli intressant att ta del av beslutet. Socialdemokraternas ledare, Gert-Inge Andersson, har uttalat sig flera gånger och sagt att uppgörelsen med MP och V står fast. MP kommer nog aldrig att gå med på en ordentlig lösning eftersom bil och vägar inte tillhör deras satsningar. Hade inte S låst sig för denna lösning så hade nog 85% av politikerna kunnat enats och kräva en trafiksäker väg, förhoppningsvis av motorvägsstandard. Nu ryktas det om att det inte blir något mer än önskemål och att ord som "mötesfri" väg är så långt man kan sträcka sig. Räkna med att det blir nya rubriker imorron.

Ska man få dricka sprit på jobbet?

Sveriges Radio, P4, har i olika sammanhang granskat alkoholkonsumtionen bland offentliga företrädare. Det blev rejält uppmärksammat när det visade sig att det förekom alkohol i samband med West Swedens styrelsemöten. Nu handlar det om sprit vid Högskolans tillställningar. Radio Skaraborg uppmärksammar detta idag. Frågan om alkoholens plats vid festliga tillställningar är en av våra svåraste frågor att samtala kring. För en del är det helt otänkbart att äta en festmåltid utan alkohol, för andra av oss är det en självklarhet att aldrig dricka alkohol.
Frågan om alkohol delar oss i olika läger. Vi som är nykterister har konsekvent sagt nej till alkohol, men samtidigt blir det "ett väldigt tjat" kring om man ska dricka eller inte. Om jag säger nej tack på grund av att jag kör bil så uppstår inga diskussioner, men om det framkommer att jag avstår på grund av en nykterhetssyn så uppstår väldigt ofta diskussioner.
Jag har varit med under rätt många år i politiken och är i stort sett nöjd med hanteringen av alkohol. Det är brukligt att man blir bjuden på ett glas vin i samband med en middag, men sprit förekommer aldrig. Om man därutöver vill dricka fler glas betalar man själv för det. I regionen är det kutym att man alltid betalar sin egen alkohol vid alla interna representationstillfällen. Det är en bra regel och fungerar väl. Vid extern representation ingår ett glas vin vid en middag eller annan bjudning.
Samtidigt så är det min önskan att vi politiker skulle avstå från all förtäring av alkohol eftersom det ju faktiskt är en del av vårt uppdrag. Vi accepterar inte att man dricker sprit på jobbet och därför blir det problematiskt när förtroendevalda eller offentliga tjänstemän konsumerar alkohol i samband med förrättningar.
Vi behöver fortsätta denna viktiga diskussion, men tyvärr så är det få som vill samtala om det. Det finns ofta en tyst överenskommelse om att det är OK. Som nykterist måste jag säga att det inte är OK. Vi vet att alkohol påverkar vår bedömningsförmåga och vi behöver alla vara skärpta på jobbet.

Rätten att få framföra sin åsikt

Yttrande- och åsiktsfrihet är rättigheter som vi värnar. Det innebär inte att man gillar allt som sägs, men att respektera varandras uttryck tillhör fundamenten. Tyvärr läser vi varje dag om förtryck och kränkningar. Att ha högt i tak, lyssna på varandra, dela tankar och ide'er och sedan själv fatta beslut över sin vardag kan nästan betraktas som självklarhet i vårt land. Samtidigt så sker det övertramp och människor kränks även här. Men vl får aldrig ge efter för "mörka" krafter utan se till att olika åsikter får fritt förekomma. Samtidigt får vi ibland sätta gränser då någon överskrider. Gör vad du kan för att värna dessa friheter, men sätt också gränser och markera när någon överskrider dem.

Vi vill ha menyval för sjukhusmaten

Kristdemokraterna i Västra Götaland driver frågan om sjukhusmaten. Vår idé är att vi ska införa en a´ la carte-meny, dvs patienten ska kunna välja från en meny. Det ska vara en god och näringsriktig kost som serveras och maten ska helst lagas på sjukhuset. Idén om att värma mat är främmande för oss. Det ska vara så likt det hemlagade som möjligt, men serveras som att det är en riktig restaurant. Det ska alltså vara god mat och god service även för den som är sjuk. Dessutom är vi måna om matens kvalitet i våra personalrestauranger. I vår organisation finns över 50 000 anställda. Vi är också måna om deras luncher. Nu ser det ut att hända spännande saker. Vår motion har satt igång en rörelse. Läs mer om detta i SN

Näringslivet ryter till om E20

Missnöjet med E20 växer. Sedan de tragiska dödsolyckorna E20 har debatten dragits igång rejält. Stora förhoppningar fanns inför Kapacitetsutredningen. Tyvärr menar man att E20 inte ska byggas ut. Näringslivet ryter nu till. Läs mer i SN. (http://www.skovdenyheter.se/nyhet/3712/naringslivet-kraver-utbyggd-e20) Missa inte vår debattartikel i GT igår (http://www.expressen.se/gt/ledare/debatt-tystnad-forsenar-utbyggd-e20/)

Vi kan inte vara tysta om E20

Jag vill helst tala väl om regeringen och dess många goda satsningar för att utveckla Sverige. men i ett fall kan jag inte vara tyst. Det handlar om E20. Tillsammans med riksdagsledamoten Anneli Enochsson sker nu en "kampanj" i våra tidningar om vikten av en utbyggd väg mellan Sveriges två största städer.
Läs mer i GT http://www.expressen.se/gt/ledare/debatt-tystnad-forsenar-utbyggd-e20/

Vi behöver ett företagsammare Sverige

Sverige behöver fler företag. Fler lönsamma företag. När alliansregeringen tog över så var regelkrånglet en av sakerna som skulle förändras. Det har gått lite si och så med det. Samtidigt som en del regler och lagar förenklats har nya tillkommit. Här behövs ytterligare insatser. Det ska vara enklare, kanske aldrig enkelt, att vara företagare.
Företagarna bör lyftas fram och lyftas upp. De skapar de förutsättningar som behövs för att vi ska få skatteintäkter till finansieringen av välfärden. Satsa på företagarna!


Inspirerande distriktsstämma

Kristdemokraterna i Västra Götaland har haft sin vårstämma. Annika Eclund blev omvald som ordförande för kristdemokraterna i Skaraborg. På stämman var Ragnwi Marcelind inbjuden som talare. Hon gav flera inblickar i de satsningar som kristdemokraterna gör för att skapa ett mänskligare samhälle och lyfte särskilt fram arbetet med vad som görs för barns uppväxtvillkor. Det blev ett mycket inspirerande anförande och efteråt haglade frågorna över statssekreteraren. Inledningen av stämman gjorde Olle Jonsson, en av ägarna till Kvänum Kök. Han gav en historisk tillbakablick över tillkomsten av företaget som nu är ett av Nordens ledande kökstillverkare. Det var härligt att möta en entreprenör som såg alla möjligheter och inga hinder. Jo, ett hinder såg han och det var E20 där han uppmande till kraftåtgärder för näringslivets skull. Det blev en bra stämma och ett stort antal ombud reste hem med förnyad inspiration.

Inspirerande utställning med blommor

Hanna, min yngsta dotter går en florístutbildning i Västerås. I helgen har de haft en elevutställning och det var väldigt spännande att få ta del av alla kreationer.
På bilden ett av hennes bidrag till utställningen.

Barnbarn är livets dessert sa drottningen

Det är en skön känsla att få hålla sitt första barnbarn i famnen. Charlie är nu två månader och det gäller att hitta tillfällen för att kunna mötas. Nu är inte avstånden så långa mellan Skövde och Salem, men det går ända tid mellan möjligheterna att få träffas. Därför får man ta vara på varje tillfälle man får. Mina barn hade sina morföräldrar på andra sidan världen och deras tillfälle var mycket mer sällan

TUR-mässan har dragit igång

Hela världen är i Göteborg. Åtminstone känns det så vid TUR-mässan i Göteborg. Mängder av montrar med reseerbjudande från jordens alla hörn. Spännande utbud, men samtidigt svårt att tränga igenom bruset. För Sveriges del så satsade vårt län rejält och visade på den fantastiska natur- och kultur som finns. Det lokalt producerade står i fokus och känns äkta. För Skaraborgs del så anordnades både seminarier och mängder av möten i montern där spelet om Skaraborg stod i centrum. Spelet har tagits fram av studenter vid Högskolan i Skövde. De senaste åren har kommunerna i Skaraborg samverkat kring turismen och tagit fram en gemensam strategi. Arbetet sker inom ramen för Skaraborgs Kommunalförbund. Charlotte Nordström, kommunalråd i Skara, leder arbetet och har verkligen lyckats att få igång samverkansarbetet. Den turistiska omsättningen ökar och besöksnäringen har framtiden för sig. En dag på mässan blev inspirerande och många nya kontakter knöts.

Nätverk för kidnappade barn bildat

I riksdagen har ett särskilt nätverk för kidnappade barn bildats. Initiativet kommer från Annelie Enochsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Göteborg. Tyvärr finns det behov av ett sådant nätverk. Föräldrar som inte kan komma överens om vårdnaden om sina barn är ett växande problem. Bra att initiativet tagits.
Dagen

Enkelt avhjälpta hinder är tyvärr kvar

Vi har haft ambitionen att tillgänglighetsanpassa våra lokaler, både privata och offentliga. Tanken att alla ska kunna komma in i butiker, restauranger eller kommunala, regionala och statliga verksamheter är självklar. Under några år var det fokus på detta och ansträngningar gjordes för att anpassa tillgängligheten. Nu verkar intresset har dalnat och tyvärr får vi konstatera att mycket arbete återstår. Som beslutsfattare måste vi ta ett särskilt ansvar och tillsammans med fastighetsägarna göra anpassningar. Som kulturpolitiker är jag väl medveten om svårigheterna då det gäller våra kulturarv men tyvärr kan jag konstatera att även brister det ibland bland nybyggen. Det är nog så att man inte har tillgänglighet för ögonen vid planeringen. Det är pinsamt att den som är beroende av en rullstol måste ta sig in bakvägen eller andra kringelikrokar för att komma till samma plats som vi som lätt rör oss mellan våningsplan. Vi behöver hjälpas åt för att få fokus på dessa frågor. 

Intressant besök i Stockholm

Vi som är regionfullmäktiges presidium i Västra Götalandsregionen har varit på besök i Stockholm. Vi träffade våra kollegor i Stockholms läns landstings fullmäktiges presidium och därefter riksdagens 1:e vice talman. Våra samtal handlade om rutiner i samband med möten, men framför allt om säkerhet och skydd. Tyvärr så har hot och kränkningar mot politiker blivit vanligare. Stockholm har kommït långt med sitt säkerhetstänkande inom landstinget och vi fick med oss många upplevelser och insikter. På bilden tittar vi på narvaregistrierinngen som sker i samband med att man ska fastställa vilka landstingsledamöter som tjänstgör vid mötet.

Klarar Moderaterna sig utan Kristdemokraterna?

En enkät, som Aftonbladet gjort under Moderaternas Sverigemöte, visar att hälften av moderaterna anser att alliansen klarar sig utan Kristdemokraterna. Under samarbetet i alliansregeringen har KD förlorat starkt i opinionen. Sedan valet 2010 har partiet legat under eller nära spärren till riksdagen. Det är illavarslande att moderaterna nu så tydligt visar att man anser att man klarar sig utan KD i samverkan. Det har tidigare varit en stor generositet och stöd som visats men nu verkar tonen vara annorlunda. Nu är det väljarna som avgör och Kristdemokraterna satsar stort inför valet 2014. Familjepolitiken förnyas, men kvarstår som partiets profilfråga där barn och ungas uppväxtvillkor sätts i främsta rummet. Våra barn och ungdomar behöver vuxenvärldens stöd och KD kommer tydligt att ställa sig på barnens sida. Detta har under den senaste tiden visat sig i en rad olika sakfrågor där "rätten till barn" diskuterats. Den omsvängning som moderaterna gör, i en fortsatt styrning mot det politiska mittfältet, gör att KD har en rejäl chans att få en rad nya röster inför nästa val. Många av de värden som KD står för lockar många moderata väljare. Hittills har det inte visat sig i opnionsundersökningarna, men om fler aktiva moderater, tar avstånd från samverkan från KD, kommer nog stödet att öka. Verkar vara en paradox, men vi får se framöver vad som händer.


Satsningar på skolan är framtidsinvesteringar

Den svenska skolan är inte i världsklass. Men den borde vara det. I dagens DN skriver Per Kornhall, undervisningsråd på Skolverket, en intressant artikel där han menar att skolfrågan måste kunna diskuteras utan ideologiska skygglappar. Alliansregeringen har lyft fram skolan på ett positivt sätt, men det tar lång tid att vända skutan. Därför är samtalen om skolan bland de viktigaste frågorna och borde föranleda stort intresse från alla politiker, men också föräldrar och andra intresserade. Satsningar på skolan är en framtidsinvestering. Alla barn finns i grundskolan och de allra flesta ungdomar i den frivlliga gymnasieskolan. Flera internationella jämförelser visar att Sverige tappar mark. För oss Kristdemokrater är detta en av våra priotierade frågor. Vi har en särskild arbetsgrupp som jobbar med att ta fram en ny skolpolitik. Arbetet leds av Skaraborgs riksdagsledamot Annika Eclund. Gruppen tar gärna emot synpunkter.

Stockholm klättrar i turismrankingen

Stockholm är en vacker stad. Inte ens en västsvensk kan ha någon annan uppfattning. Under de senaste åren har stora satsningar på hotell och konferenslokaler ägt rum och detta har visat sig lönsamt på många sätt. Intresset för Stockholm bara ökar. En undersökning presenterade i dagens SvD visar att Stockholm är en av de populäraste städerna i Europa.

Så här ser listan ut.
1. Paris
2 Amsterdam
3. Stockholm
4. Wien
5. Berlin
6. Rom
7. London
8. Madrid
9. Prag
10. Istanbul

Syrien angår oss

Sverige har många relationer med Syrien, inte minst med tanke på alla de flyktingar som under årtionden tvingats att lämna landet och nu blivit en del av vårt land. Därför finns det många som har relationer med det drabbade landet och följer händelseutvecklingen noga. Sverige kan inte acceptera att våldet används för att utrota opposition och meningsskillnader. En demokrati måste tillåta olika röster, men våld är aldrig försvarsbart I detta läge då både oppositionen och regimen använder våld blir det mänskliga lidandet oerhört. Därför är det skönt att många engagerar sig och tar avstånd från de ruskiga övergrepp som sker.

Expressen

Barnfattigdom - ekonomisk eller social fattigdom?

Rädda Barnen har verkligen fått igång en rejäl debatt med sin rapport om Barnfattigdom som mäter läget i Sverige 2009. Tyvärr släpar statistiken, men oavsett siffrorna så är detta ett rejält problem. Grunden handlar om att föräldrar saknar arbete. Detta drabbat barnen. De som har arbete har fått det betydligt bättre i Sverige sedan alliansregeringen trädde till. Jobbskatteavdragen har gett betydligt mer pengar i plånboken. Men samtidigt har klyftorna ökat mot de som inte har arbete. Detta är en av våra viktigaste frågor och kampen om utanförskap pågår fortfarande.
Samtidigt så har många bidrag höjts till de som inte kan försörja sig genom ett lönebaserat arbete. Arbetslinjen är viktig, men bidrag har också en funktion för att hjälpa till i en svår situation. Samtidigt så uppstår flera frågor kring den s k barnfattigdomen. Kan det vara så att det handlar om social fattigdom, det vill säga att man som vuxen inte tar föräldrastöd. När man är förälder är man förpliktigad mot sina barn. Det är föräldrarna som har ansvaret för barn. En rökande förälder som säger att man inte har råd att köpa stövlar till sina barn klingar falskt. Vuxna som säger att de inte har råd att skicka med en matsäck på en friluftsdag men som har både bil och åker på utlandsresor blir inte trovärdiga i debatten. En familj ser vi kristdemokrater som samhällets främsta byggsten. Där visar man solidaritet och stöd och gör allt för att hjälpa varandra och barnen sätts alltid i främsta rummet. Det finns många föräldrar som kämpar för sina barn och har en haltande ekonomi. Här krävs insatser från politiken. Vi kristdemokrater driver hårt frågan om mer tid för och tillsammans med barnen. Vår idé om vårdnadsbidrag har fått gehör, men beloppen behöver höjas rejält.
Det är bra att vi diskuterar fattigdomsbegreppet men samtidigt så blir begreppet missvisande då vi talar om global fattigdom. Svenska barn har det i allmänhet betydligt bättre, rent materiellt, än många andra barn i jordens länder. Men svenska barn saknar ofta gemenskap med sina föräldrar eller tidigare generationer. Att möta olika generationer, dela erfarenheter, utbyta kunskap, umgås och göra saker tillsammans, det är en rikedom. Men den kan ske under enkla förhållanden och behöver inte kosta kronor, men det kostar engagemang.
Debatten om barnfattigdomen lär fortsätta och jag hoppas på en fortsatt nyanserad debatt.

Det är bra att Rädda Barnen tar fram denna typ av rapporter, samtidigt som jag önskar att man hellre pratat om "utsatthet" än "fattigdom". Men statistik är också svår att tolka. Rapporten säger också att barn har det bättre idag då alliansregeringen finns än under den tidigare socialdemokratriska regimen. Det framgår inte lika tydligt av debatten.

Aftonbladet, DN, SvDDagen

Stadsdelsmöte i Södra Ryd

I kväll anordnade Krist-demokraterna i Skövde ett stadsdelsmöte i Södra Ryd. Mötet var i Parkstugan som var välfylld. Vi är tre kommunfullmäktigeledamöter som berättade om kommunens verksamhet och så lyssnade vi in önskemål inför framtiden. Ann-Katrin Jönsson som är omvårdnadsnämndens ordförande berättade om satsningar på hemtjänst och äldreomsrog och satsningar på personer med funktionsnedsättningar. Emad Hanna berättade om skolan men också om integration och hur annorlunda mycket är i Sverige jämfört med hans hemland Syrien. Jag berättade om kommunens översiktsplan och de satsningar som planeras för stadsdelen inför 2025. Det blev massor med frågor och vi fick med oss många framtidstankar från diskussionerna. Det blev en lyckad kväll och vi räknar med att återkomma med ytterligare möte i Södra Ryd under våren.

Videokonferens - sparar många resor

Vår resepolicy i Västra Götaland uppmuntrar oss att använda videokonferens när det är möjligt. I dag är jag kallad till ett möte i Vänersborg som tar ca 45 minuter. Jag känner alla som ska medverka och då är det ett bra alternativ med video. Vi träffas på tre platser, Vänersborg, Skövde och Göteborg. Jag sparar mellan 3-4 timmar på att delta via video istället för att resa till "regionhuvudstaden". Nu börjar fler ha datorer eller läsplattor och därmed blir det också betydligt lättare att mötas. Detta är en teknikutveckling som sparar många resor och därmed gynnar miljön

Vem kan man lita på då det handlar om vapenaffärer?

Vem kan man lita på? Den frågan är berättigad efter de senaste turerna kring Sveriges affärer med Saudiarabien. I dagens DN spekuleras i att denna fråga kan få allvarliga konsekvenser för en eller flera ministrar. Vapenindustrin är en av världens mäktigaste industrier och något som ingen egentligen vill tala om. Det mest besvärande är att Sverige och svenskarna är fredsälskare och talar gärna om fred, men samtidigt så har vi en framgångsrik industri inom det militära området. Direkt eller indirekt medverkar Sverige med att förse länder med vapen och annan krigsutrustning.

Samtidigt så är det sekretess över de avtal som Sverige tecknat med Saudiarabien. Informationen är säkert känslig och den ska då endast finnas tillgänglig för en mindre krets. Men i detta aktuella fall, då det handlar om att stödja en regim som vi i andra sammanhang kritiserar, så blir intrycket att man försöker mörka frågan. Det är inte lätt att vara minister, men om svenska folket upplever att en minister inte talar sanning då är det besvärande för hela regeringen. Därför är det nödvändigt att korten läggs på bordet. Skönt att Konstitutionsutskottet finns och kan hantera frågan. Eller rättare sagt frågorna; de är många och svar krävs.

Män och kvinnors lika värde

I dag uppmärksammar vi Internationella Kvinnodagen och media kommer att lyfta fram både goda och dåliga exempel på jämställdhet. Jag möter många invandrare som är förvånade över vår jämställdhet i Sverige. Vi själva tycker nog att vi har mycket kvar för att åstadkomma ett jämställt samhälle, men med utländska ögon har vi kommit långt. Det är bra att vi driver frågorna om män och kvinnors lika värde. De orättvisor som återstår kan endast förändras om vi är aktiva och driver utveckling. Samtidigt så måste vi bejaka att män och kvinnor är annorlunda och att båda behövs. Säkert kommer många goda exempel att lyftas fram idag. Sådana som kan inspirera och berika. Vi behöver många goda exempel och förebilder.

Mötesindustriveckan i Göteborg en framgång

Denna vecka har den svenska mötesindustrin haft konferens i Göteborg. Flera hundra beslutsfattare, arrangörer, och branschfolk har samlats för att samtala om det strategiska uppdraget att få fler möten till Sverige. Runt om i landet ordnas det convention bureas som ska ta ha hand om denna viktiga process. Sverige har en stor potential för att locka hit fler möten. Stora internationella kongresser genomförs regelbundet i Sverige men de kan bli fler.
Under tisdagen anordnades för tredje gången "politiskt forum". Det är en idé som vuxit fram ur IMEX-mässan i Frankfurt där "the business and government" har möten. Med "government" förstås här olika politiska nivåer och Sverige handlar det om både kommunal, regional och statlig nivå.
En av eldsjälarna Roger Kellerman fick ett nyinstiftat pris för sina insatser. En annan av de "pionjärerna" inom mötesindustrin, Björn Masuhr, talade sig varm för vikten av att den svenska regeringen engagerar sig i denna fråga. Björn och jag har uppvaktat Stefan Attefall som är vår förvaltningsminister och kan påverka att länsstyrelser och statliga myndigheter drar möten till Sverige. Jag önskar att Stefan Attefall ska inleda nästa års mötesindsutrivecka (troligen mars 2013) och då tala om regeringens satsning på möten i Sverige. En sådan signal från regeringen skulle ha stor betydelse. Västsvenska Turistrådet (där jag har förmånen att vara vice ordförande) stod som värd för mötet som var förlagt till det nya Clarion Post Hotel i centrala Göteborg. Förhoppningsvis blir arrangemanget i Västsverige även nästa år.

Debatten om pappan fortsätter

Förra veckan skrev ledaren i SLA om Kristdemokraternas syn på familjen och menade att vi "hör hemma i fel århundrade". Jag skrev då ett inlägg om detta och förklarade att vi har en modern syn på familjen och i en sådan ingår även pappan. Pappor ska inte exkluderas.

Socialdemokraten Anita Löfgren reagerade på min familjesyn och skrev ett benötande inlägg där hon vill tala om stjärnfamiljer. Eftersom jag inte definierar familj enbart som "kärnfamilj" fanns det anledning att fortsätta debatten. Idag finns ett nytt inlägg från mig i SLA:


Pappan ingår i familjen Familjer ser olika ut. Där är Anita Löfgren och jag helt överens. Klåfingriga politiker ska inte gå in och definiera familjebegreppet. Men grunden för en familj är föräldraskap. Kristdemokraterna värnar barnets rätt till sina föräldrar. De allra flesta barn (ca 3/4) växer upp med sina båda föräldrar. 18% lever med den ene av föräldrarna och därutöver finns det många andra familjebildningar. Hur man än bestämmer sig för att definiera vad en familj är så är det tydligt att de flesta vill forma en nära gemenskap och förutsättningen för att ett barn ska födas är att det finns en man och en kvinna. De är barnets pappa och mamma. Hur de väljer att leva är inte i första hand upp till politiken att göra, men för både de vuxna och barnet krävs lagstiftning. Där kommer politiken in. Vi kommer att bejaka olika typer av familjer och ha en familjepolitik som stödjer alla former av familjer. Men oavsett hur vi väljer att leva så kommer KD att tala om barnets rätt till sin mamma och sin pappa. Löfgrens förra samarbetspartner Gudrun Schyman utropade: ”död åt familjen”, men vi kommer även fortsättningsvis att säga ”leve familjen”. Conny Brännberg (KD)

Viktigt att kulturbistånd fortsätter

Sverige har under många år satsat på kulturbistånd. Nu verkar det tyvärr som att detta urholkas och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) i Stockholm, skriver klokt och insiktsfullt om detta i DN. Hon menar att det finns en risk för urholkning av biståndet avseende kulturstöd till länder där jsut kulturen kan visa sig vara en oerhörd kraft.
All förändring börjar med en tanke. Kultur handlar om andlig odling och då tankekraften sätts igång upplever många detta som oroande, särskilt om man börjat tänka på nya och annorlunda sätt. Därför är kultur och kulturarbetare ofta kringsnärjda med regler då många länder anser det är farligt att ge dem fritt spelrum. Samtidigt har vi också ett hur regimen stöttat kultur och då använt den i propagandasyfte. Den kraft som kulturen kan släppa fram kan göra skillnad.

Madeleine Sjöstedt skriver "Men kulturen är inte bara ett medel för oliktänkande att använda sig av, utan också ett verktyg för människor att både förstå och påverka sina egna liv. Att låta människor ta del av litteratur, musik, konst, teater och kulturarv är att rusta dem till aktiva medborgare med kunskap om världen och historien. Och det är därför det krävs ett starkt svenskt kulturbistånd."

Det finns kraft i kulturen. Därför behövs den i alla länder oavsett vem som leder det.

Ett säkert vårtecken

De första tranorna har anlänt till Hornborgasjön. Snart kommer tusentals. Under våren är detta ett stort besökamål och tusentals människor vallfärdar till de vackra bygderna för att se den fantastiska trandansen. Det är verkligen kmponerande att ta del av detta. Samtidigt öppnar mängder av konstnärer sina ateljeer. Det är därför som detta är "tran- och konstrike"


Vikten av att komma ut

Under de senaste åren har begreppet "komma ut" blivit ett sätt att uttrycka att man tar ett viktigt steg och markerar det offentligt. Jag önskar att fler skulle våga komma ut som kristdemokrater. Många gillar politiken men något skämmigt eller motströms gör att de inte tar offentlig ställning. Det som Hägglund kallar kultureliten gör allt för att placera KD i ett annat århundrade. Men vi är stolta över att vara ett modernt parti.


Respekt för andras åsikter

Jag har valt att engagera mig inom Kristdemokraterna. Där finns en värdegemenskap som jag delar. Allt som partiet står för stämmer inte för mig, men tillräckligt mycket för att mitt engagemang är helt kopplat till de kristdemokratiska idéerna. När jag kom in i politiken förstod jag snabbt att man skilde på person och sak och att debatten fördes också på ett sådant sätt. Det uppskattar jag. Det innebär att vi kan ha en tuff debatt i talarstolen, delge varandras åsikter, vrida och vända på argumenten, men efteråt mötas och fika tillsammans. Det är inte alls så att vi är osams. Men vi har olika åsikter.
Demokrati bygger på att vi lyssnar på varandra. Det är många gånger som jag kommit till en grupp med en bra idé, men efter att ha diskuterat den har den förändrats och ofta blivit bättre. Andras synpunkter och erfarenheter är viktigt.

Därför är jag rädd för några tendenser.

- Finns inte tid att lyssna. Svåra frågor kräver tid. De kräver olika perspektiv. Men tid saknas och politiken tenderar att svara snabbt. Det gäller att lyssna till varandras argument. Tyvärr rmåste jag konstatera att ofta får inte frågorna den tid som de behöver. Då blir inte heller svaren så bra.

-Svepande formuleringar. Jag är väl medveten om att politik handlar om att sätta bilder på varandra. Men formuleringar som "ni hör hemma i fel århundrade" är så allmänt och generellt att det är svårt att överhuvudtaget besvara. Ibland beskrivs politiker som "idioter" eller "knäppgökar". Sådant går inte att bemöta.

-Unga lämnar politiken. Inför ett val så gör alla partier stora insatser för att rekrytera unga människor. Men nu i halvlek av en mandatperiod kan vi konstatera att många unga har hoppat av. Självklart har det ofta koppling till studier eller förändra livsförhållanden, men det kan också finnas kulturella orsaker. Helt enkelt att ungdomar erbjuds plats i fullmäktige eller en nämnd, men släpps inte in i de interna politiska diskussionerna. Där faktiskt frågorna till stora delar avgörs. De upplever sig som röstboskap och "hur kul är det?".

-Politik som yrke. Jag har haft förmånen att under denna mandatperiod få vara politiker på heltid. Det är en fantastisk förmån. Under mer än 20 år har jag kombinerat politiken med ett arbete. Det har ofta varit komplicerat och konfliktfyllt. Men samtidigt ser jag att många inom politiken upplever sig som "yrkespolitiker". Det tror jag är farligt. Det tar lång tid att få politisk kompetens, men samtidigt så bygger politiken på att vi är "vanliga" medborgare som får andra medborgares förtroende att representera dem i fyra år. Sedan är uppdraget slutfört och då kan andra, med andra erfarenheter och amibitioner, ta vid och gå vidare med politiken. Därför tror jag att det är väldigt nyttigt att politiker emellanåt kan gå tillbaka till sina vanliga jobb men senare kunna återvända om de fortfarande har väljarnas förtroende.

- Att kvinnor inte är jämställda. Det har skett mycket med jämställdheten i Sverige i en positiv utveckling. Många kvinnor har ledande positioner. Jag lever i en miljö där många kvinnor har ledande ställning. För att nämna några av dem som jag arbetar nära med så har de uppgifter som partisekreterare, gruppledare i regionen, ordförande för distriktsledningarna i Västra Götaland, ordförande för skaraborgsdistriktet och gruppledare i kommunen. Jag är stolt över att mitt eget parti släppt fram kvinnorna. Samtidigt ser jag inom politiken (oftare i andra partier) att kvinnorna har det tufft. De får ofta visa bättre resultat än en man för att få erkännande. Det är tuffare att vara kvinna i politiken än att vara man. Det är ingen bra situation. Respekt för varandra måste vara ledordet, oavsett om man är man eller kvinna.


En modern familj inkluderar även en pappa

Vi hävdar att alla barn har rätt till en pappa och en mamma. Vi är inte ensamma om denna tanke. Den uttrycks i FN:s barnkonventions sjunde artikel som lyder "Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka föräldrarna är och bli omvårdat av dem." 

Det finns många som anser att staten inte ska lägga sig i vem man skaffar barn med och hur det går till. Detta uttrycks till exempel i SLA (Ledaren 29 feb) där man ställer frågan om statens ansvar. Eftersom det handlar om lagstiftningsfrågor så är det rätt givet att våra folkvalda i riksdagen beslutar om detta. 

Att staten har ett ansvar uttrycks också i Barnkonventionen. Det är ett övergripande samhällsansvar att värna barnens rätt. Men primärt är det en fråga för familjen och inte för kommun, region eller stat. 

Kristdemokraterna har bestämt sig för att stå på barnets sida och värna dess rätt. Det är inte helt oproblematiskt i ett samhälle där de flesta hävdar att den vuxnes rätt är överlägset barnets. Vårt barnperspektiv får konsekvenser och vår idé om familjen som samhällets främsta byggsten delas inte av övriga partier. Vi är ensamma i många frågor, men anser att vi representerar en stor del av svenska folket och att vår röst behövs i riksdagen. Tyvärr är det alltför få som lägger sin röst på vårt parti, men många av våra idéer gillas i de breda folklagren. Vi utpekas av våra meningsmotståndare som att vi hör hemma i fel århundrade men vi är stolta över vår politik och ställningstagande som i den nu aktuella debatten handlar om att ta barnets perspektiv. 

Ofta talar vi om att "föräldrar skaffar barn". Men vi anser att barn ska betraktas som en gåva till mänskligheten och att varje barn är en unik varelse. Vi kommer att fortsätta att hävda barnets rätt i livets alla områden. Vi har också sagt att i den aktuella debatten om artificiell insemination för kvinnor som inte lever i en parrelation så anser vi att barnets rätt till en pappa gör före kvinnans rätt att föda fram ett barn. 

Samtidigt så menar vi att utgångspunkten är att en man och en kvinna är förutsättningen för att få barn. Vi är väl medvetna om att det är många föräldrar som ofrivilligt är barnlösa och här är vi angelägna att samhället gör allt för att stötta dem och det är en självklarhet att sjukvården ska bidra till olika insatser för att underlätta eller åstadkomma graviditet. 

Barnkonventionen bygger på idén om en mamma och en pappa och att de har ett gemensamt ansvar för barnet. Artikel 18 uttrycker detta som "Båda föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling." 

Det finns gott om frånvarande pappor även i parrelationer. Vi önskar att fler pappor ska vara nära och tillgängliga. Vi drivs av idén om att föräldrar ska få mer tid för sina barn. Det menar vi är berikande för både föräldrarna, barnet och samhället. Papporna behövs och det kommer vi att fortsätta att hävda. Att lagstifta bort ett barns rätt till sin pappa är inget vi vill medverka till. Därmed står Kristdemokraterna ensamma i frågan, men vi tror att vi har många väljare som kommer att ge oss stöd för vår moderna familjesyn.

Conny Brännberg (KD)

Detta är en debattartikel publicerad i SLA (Skaraborgs Allehanda 1 mars 2012) 


RSS 2.0