Att leda människor och möten

 
Jag har under många år varit ordförande. Dessutom i många olika sammanhang. Nu har jag samlat på mig en del erfarenheter och gillar att kunna dela dem med andra. Mitt huvudbudskap när jag undervisar om sammanträdesteknik är att skapa trygghet. En ordförande som är trygg i sin roll skapar en god stämning i en styrelse. Och motsatsen är också sann. En vimsig ordförande som inte har koll på läget skapar aldrig något bra möte. Samtidigt så försöker jag betona att man snarare leder människor än möten. Jag har fått många uppskattade ord om handboken "Att vara ordförande och ledare". Där har jag försökt att på ett enkelt sätt skriva ner ett antal goda råd. Men att möta intresserade personer som vill vara på "möteskurs" är allra roligast. I dag var en sådan kursdag. Förlagd till en fantastisk miljö i Vadstena där man känner vingslag från forna dagar. Bilden ovan är en selfie på gänget som utbildades idag.

När nyckeltalen pekar rätt

 
 
Ofta när vi läser i tidningen så handlar det om sådant som gått fel eller inte fungerar. En nyhet definieras ofta som något som avviker från det vanliga. Att flera tusen personer går till sitt arbete i Skövde kommun en vanlig dag är inget som väcker någon rubrik. När de sköter sitt jobb väl och inga skandaler inträffar så kanske det inte ens blir en rad i tidningen. Men om något går galet så blir det rubriker.
Skövde kommun är mycket välfungerande och det finns mängder av positiva nyckeltal. Under många år har Allians för Skövde lett utvecklingen. Det är fyra partier som bestämt sig för att arbeta tillsammans. Nu går vi till val på några gemensamma frågor, samtidigt som respektive parti söker stöd bland väljarna. Ju större stöd man har från väljarkåren desto mer har man att säga till om i kommunen.
Kristdemokraterna talar inför valet om "välfärdslöftet". Även om mycket är bra i Skövde så finns det många utmaningar. Vi kommer särskilt att lyfta fram frågor kring våra äldre. Vi menar att det ska vara en rättighet att själv kunna välja äldreboende när man blir äldre. Det ska inte behöva vara en krånglig process med biståndsbedömning, utan den äldre ska själv kunna avgöra när man har behov av särskilt boende. När man fyllt 80 år ska man själv kunna fatta sådana beslut.
Vi ser också att satsningar på gemenskap är oerhört angeläget. Ensamheten är en av våra stora utmaningar. Lätt att resa kollektivt, möjlighet att själv bestämma över vad hemtjänsten ska göra, fler träffpunkter, och möjligheter till måltidsgemenskap är några av de saker som finns med i vårt kommande äldrepolitiska program.
Vi arbetar med devisen - Bästa kommunen att åldras i - och då menar vi att det finns ett framtidsperspektiv för alla åldrar i Skövde.

Lagom vila - lagom arbete

För oss förtroendevalda är det hektiska tider just nu. Vi håller på med förberedelserna av valrörelsen. Det är inte så mycket som väljarna märker, men det handlar om produktion av olika former av material som sysselsätter oss. Texter ska skrivas, trycksaker tas fram, foton och filmer ska förberedas och dessutom börjar allt fler höra av sig inför valet. Att väljarna och media är intresserade gillar vi självfallet.
Men då det är intensiva dagar så är det också viktigt att kunna släppa stressen och göra annat. Nu blev det en familjehelg som lite avbrott.
 
Det är många som använder ordet "livspussel". Det är väldigt många bitar i det vardagliga pusslet som hänger ihop. Om något går fel så blir det liksom problem hela vägen i den dagliga kedjan. Jag tillhör de som är tidsoptimister och är kollektivtrafikresenär. Ska jag till ett möte så tar jag det tåg som kommer så nära mötet som möjligt. I regel brukar tågen gå i rätt tid, men det händer att det blir förseningar och då skjuts hela dagen framåt eller man t om missar något.
Det finns en regel i livet som handlar om sådd och skörd. Det man sår det får man skörda. Den som stressar och får mycket uträttad kan också inse att det fanns annan sådd som också var viktig. Alla kan nog arbeta för mycket och då är det viktigt att man också unnar sig en liten paus i arbetet. Att umgås med barnbarn är inte dumt. Man får då ett annat perspektiv på livet och vad som är viktigt.

Våren nalkas

Min far var biodlare. Han brukade kolla med bina när våren var i antågande. Deras aktiviteter började ju några veckor innan säsongen drog igång. Fascinerande hur de kan känna till när nektarproduktionen blir som högst. För egen del så försöker jag lyssna till dagens sakkunnig meteorologer, men även de verkar ibland tas av förvåning.
 
 
I morse när jag hämtade tidningen vid femtiden sjöng mängder av fåglar. För att vara tidigt på morgonen så kändes det som att det blir värme idag. De sista snöhögarna håller på att smälta undan. På skrivbordet står plantorna som håller på att drivas upp. De ger varje dag en känsla av att våren närmar sig. De söker sig mot ljuset och om någon vecka kan de första planteras ut.
Våren har mycket positivt med sig och när den första värmen kommer är det en härlig känsla. Naturen har sin rytm, men den ger oss också en påminnelse om våra egna liv. Precis som solens strålar ger välbehag så kan den mänskliga värmen göra stor skillnad. Att bry sig om en medmänniska, att sträcka ut en hand, eller ge en tröstande kram kan avgöra dagen för någon annan. Att sprida värme är gratis men kan vara enormt värdefullt.