Lagom vila - lagom arbete

För oss förtroendevalda är det hektiska tider just nu. Vi håller på med förberedelserna av valrörelsen. Det är inte så mycket som väljarna märker, men det handlar om produktion av olika former av material som sysselsätter oss. Texter ska skrivas, trycksaker tas fram, foton och filmer ska förberedas och dessutom börjar allt fler höra av sig inför valet. Att väljarna och media är intresserade gillar vi självfallet.
Men då det är intensiva dagar så är det också viktigt att kunna släppa stressen och göra annat. Nu blev det en familjehelg som lite avbrott.
 
Det är många som använder ordet "livspussel". Det är väldigt många bitar i det vardagliga pusslet som hänger ihop. Om något går fel så blir det liksom problem hela vägen i den dagliga kedjan. Jag tillhör de som är tidsoptimister och är kollektivtrafikresenär. Ska jag till ett möte så tar jag det tåg som kommer så nära mötet som möjligt. I regel brukar tågen gå i rätt tid, men det händer att det blir förseningar och då skjuts hela dagen framåt eller man t om missar något.
Det finns en regel i livet som handlar om sådd och skörd. Det man sår det får man skörda. Den som stressar och får mycket uträttad kan också inse att det fanns annan sådd som också var viktig. Alla kan nog arbeta för mycket och då är det viktigt att man också unnar sig en liten paus i arbetet. Att umgås med barnbarn är inte dumt. Man får då ett annat perspektiv på livet och vad som är viktigt.

Våren nalkas

Min far var biodlare. Han brukade kolla med bina när våren var i antågande. Deras aktiviteter började ju några veckor innan säsongen drog igång. Fascinerande hur de kan känna till när nektarproduktionen blir som högst. För egen del så försöker jag lyssna till dagens sakkunnig meteorologer, men även de verkar ibland tas av förvåning.
 
 
I morse när jag hämtade tidningen vid femtiden sjöng mängder av fåglar. För att vara tidigt på morgonen så kändes det som att det blir värme idag. De sista snöhögarna håller på att smälta undan. På skrivbordet står plantorna som håller på att drivas upp. De ger varje dag en känsla av att våren närmar sig. De söker sig mot ljuset och om någon vecka kan de första planteras ut.
Våren har mycket positivt med sig och när den första värmen kommer är det en härlig känsla. Naturen har sin rytm, men den ger oss också en påminnelse om våra egna liv. Precis som solens strålar ger välbehag så kan den mänskliga värmen göra stor skillnad. Att bry sig om en medmänniska, att sträcka ut en hand, eller ge en tröstande kram kan avgöra dagen för någon annan. Att sprida värme är gratis men kan vara enormt värdefullt.
 
 

Mycket inför valrörelsen

Snart drar valrörelsen igång. Då ska alla programblad, affischer, texter och filmer vara på plats. Den här helgen har vi stått mycket framför kameran. i Skövde så toppas valsedeln av Marianne Gustafson, jag och Isabelle Waldenvik.
På Youtube finns de filmer som vi gjort. Isabelle och jag arbetar med en idé som vi kallar DIALOG. Den kommer snart med några nya filmer. Inför valet så kommer vi att ha personliga valfilmer och dessa producerade vi under helgen. Så det blev många timmar framför kamera och mikrofoner.
 
 
Vi tycker att video är ett bra sätt att presentera våra tankar. Det är lätt att ta till sig och dessutom skapar man en annan relation genom att väljarna kan se och lyssna till oss. Vi tror att den kommande valrörelsen kommer att ske till stora delar i digitala kanaler även om de analoga eller "gammelmedia" fortfarande är viktiga. Under det senaste året har vi varit aktiva på sociala medier och får en hel del kontakter och kommentarer den vägen. Om några veckor drar valrörelsen igång och det är något vi ser fram emot. Då brukar intresset för politik vara stort och vi kan få berätta om de förslag som skapar ett bättre samhälle.

Kata Gård öppnat för säsongen

Det blev succé 2017 för Kata Gård vid Varnhems klosterkyrka. Över 70 000 personer besökte utgrävningarna och tog del av de smått sensationella forskningsresultaten. Nu har det öppnat för säsongen och redan har stora skaror sökt sig till området.
 
Överbyggnaden, ritad av Magnus Silfverhielm, skyddar stenkyrkan. Den är en av de äldsta kyrkorna i Sverige och har legat begravd på kullen vid klosterkyrkan under flera århundraden.
 
 
När man vandrar runt om kyrkan sker det delvis på glasgolv. Mina barnbarn som var med i helgen tyckte att det var spännande. Under ett av golven ser man Katas, vikingakvinnans, grav. Då uttryckte sexåringen att det var "läskigt".

Om man har gott om tid så kan ett besök på Västergötlands Museum i Skara rekommenderas. De kristna vikingarna som bodde i denna trakt är troligtvis med och förändrar svensk historia. Forskarna visar att Sverige kristnades betydligt tidigare än vad som varit känt. I Skara finns en vaxdocka som visar på hur Kata troligen såg ut.
En utflykt till Skara och Varnhem kan rekommenderas.