Vi behöver integritetsvurmande partier

En del debatter flammar upp och tänder en rejäl diskussionsbrasa, men falnar snabbt. En sådan är frågorna kring integritet. Under FRA- IPRED-debatterna så var frågor om integritet ett diskussionsämne runt de flesta köksbord.

Kent Persson påminner om att integritetsfrågorna inte får hamna i skymundan. Detta är en av de viktiga frågor som ständigt måste leva i debatten.

Allt som har med yttrandefrihet, upphovsrätt och personliga friheter tillhör fundamenten för demokratin och måste dagligen värnas.

Individens integritet måste skyddas. Hanna anser att vi aldrig kan få för många "integritetsvurmande partier". Tanken är rätt och denna typ av frågor borde vara blocköverskridande.

Samtidigt så finns det en del "friheter" som jag gärna avstår ifrån. T ex är övervakningskameror bra. Det finns de som menar att det är integritetskränkande att bli "övervakad" på detta sätt då man besöker en bensinstation eller affär. När kamerorna skulle införas i taxibilar så var det ett ståhej kring detta, men snart insåg man att det minskade överfallen och nu är det accepterat.

När det gäller yttrandefrihet så gäller det att värna rätten att fritt få framföra sin åsikt. Självklart finns det gränser som också måste värnas, som t ex att ingen blir personligt kränkt, men de gränspoliser som ska vaka denna gräns måste se till att den är väldigt öppen.

Etiketter: personlig integritet, yttrandefrihet


Bekräftelse till bloggitik @bloggitik-75a1ea0d

 

Valfrihet inom hemtjänsten

Kristdemokraterna i Skövde har fått igenom sitt förslag om valfrihet inom hemtjänsten. Tyvärr har utredningen kring reglerna tagit väldigt lång tid, men förhoppningen är att allt ska vara klart under hösten.

Idén om valfrihet bygger på att den som har behov av hemtjänst ska själv få välja vem som utför den. Under livet får man göra egna val. Ingen myndighet bestämmer valet av affär eller fordon. Det är konsumenten själv som gör dessa val. Men då man får behov av hemtjänst så finns det inga alternativ. Här har kommunen monopol på utbudet.

Vi anser det angeläget att man själv får välja val av utförare. Detta stimulerar också marknaden och vi tror att det är många som kommer att starta företag som utför hemtjänster.

Eftersom alliansregeringen satsar på RUT-avdrag, dvs avdrag för hushållsnära tjänster, har marknaden för företag inom dessa områden förbättrats och man räknar med att ca 11 000 tjänster har skapats inom sektorn.

I Skövde ser vi fram emot att kunna erbjuda valfrihet inom hemtjänsten.

Dags för Torsödagar

Nu är det dags för årets Torsödagar. På Torsö (ö i Vänern) finns bland annat ett byalag som driver gemensamma frågor för öns utveckling. Torsödagarna brukar samla en hel del människor och bidrar till att både stärka gemenskapen och skapa intresse för verksamheter på ön.

Torsödagarna genomförs 31/7-1/8 och hela programmet finns på www.torso.se

Skaraborgsk toppkandidat inom SD hoppar av

Staffan Gising, toppkandidat för Sverigedemokraterna i Mariestad hoppar av. Anledningen är att han anser att SD är ett rasistiskt parti. Han ställer inte upp på den människosyn och budskap som partiet står för.

Det är bra att en ledande person talar om vad SD står för. När vi från de etablerade partierna beskriver vår syn av SD så tar inte de argumenten på samma sätt som när de kommer från de egna ledarna.

Läs mer i Expressen, Aftonbladet, DN,

Polisen i Skaraborg gör ett bra jobb

Så här i semestertider så kommer flera av nyheterna från polisen. I Skaraborg har brotten minskat och antalet frihetsberövade är högre under sommarmånaderna än vanligtvis.

Under de senaste åren har polisen i Skaraborg ökat sin synlighet, satsat på att vara snabbare på plats vid larm och regelbundet stått för en god information till media. Om allmänheten vet vad som år på gång är de uppmärksamma och bidrar till polisens arbete. Därför är information via medierna mycket viktig.

Polisen har ett högt förtroende hos allmänheten och genom regeringens nya satsningar på fler poliser kommer också medborgarna att uppleva en högre trygghet.

Det är särskilt viktigt att "vardagsbrotten" och de som begås av unga människor klaras upp så tidigt som möjligt.

I Skaraborg visar statistiken att det är 2 procent färre brott under det första halvåret som anmälts om man jämför med föregående år. Däremot visar statistiken att vissa former av brott, t ex misshandel och fickstölder har ökat något.

När det gäller frihetsberövanden så har sommaren varit svettig för polisen. Under juni var det 39 misstänkta brottslingar som anhölls och 22 av dessa häktades. Under juli ser det ut att bli nästan lika många.

Regeringens mål är att det i år ska finnas 20 000 poliser i Sverige. Den satsning som nu görs på rättsväsendet är den mest omfattande satsning som gjorts. Och den verkar ge resultat. Samtidigt som den viktigaste uppgiften är att förebygga brott.

Sveriges Radio Skaraborg, Regeringens hemsida

Satsa en miljard på de äldres hälsa

Omsorgen om våra äldre är en viktig fråga inför framtiden. Kanske också en av de frågor som kommer att avgöra höstens val. Kristdemokraterna har en rad förslag för att förbättra vår äldrepolitik.

En av dem handlar om en hälsomiljard. Vi vill ge kommuner och landsting en extra miljard för att vidtaga förebyggande åtgärder för de äldres hälsa.

Det är fyra områden som ska stå i fokus för detta arbete

- Social gemenskap och meningsfullhet

– Kost och måltidskultur

– Fysisk aktivitet och rehablitering

– Förebyggande hembesök

Äldrepolitiken är en viktig del av vår familjepolitik. Det är angeläget att barn och barnbarn känner trygghet då behoven ökar för mormor eller farfar. Många ungdomar är oerhört engagerade och måna om att de äldre ska ha det bra. En del tror att det bara är de äldre som bryr sig om dessa frågor, men någon har sagt att graden av civilisation i ett samhälle avgörs hur man tar hand om de äldre.

Två ledord kännetecknar Kristdemokraternas äldrepolitik: Trygg och Respekterad.


Ett leende kan göra skillnad

Tänk vad ett leende kan betyda mycket. När vi debatterar vad som är viktigt i livet så nämner vi ofta de "hårda" sakerna som pengar och välfärd.
Men i de mänskliga kontakterna så är värme något som binder människor samman. Ett leende står för en vänlighet och en inbjudan till gemenskap. Ett leende för människor samman.

Det sägs (om man får tro Wikipedia) att ett leende kräver färre muskler än om man ser arg, sur eller irriterad ut. Ett leende signaler "glädje, lycka eller nöje".

Det lär också vara bevisat att "leenden smittar av sig".

Så dagens uppmaning är att vi behöver fler leenden.

500 000 000 har konto på Facebook

Det sägs att en halv miljard människor har konto på Facebook. DN skriver att detta innebär att var fjortonde person använder sig av Facebook. Ingen dålig utveckling för en sajt som funnits i sex år.

Mark Zuckerberg skriver på sin blogg att uppgiften är : "Our mission at Facebook is to help make the world more open and connected."

Bodmässan på Nääs kan rekommenderas

Är du intresserad av byggnadsvård? Gammal teknik? Material som finns i din närhet? Använda sådant som är lokalt och hållbart? Och är intresserad av en friggebod?

Då kan ett besök på bodmässan på Nääs rekommenderas.


Alla bodarna är unika och designade på väldigt olika sätt. Idén är att använda max 15 kvadratmeter.
Projektet som pågår under sommaren kan följas på www.bod2010.se

Det finns också en blogg som beskriver satsningen: http://bod2010.blogspot.com

Runt, högt eller varför inte 1 meter brett och 15 meter långt?


Succé för operan på Läckö Slott

Västnytt menar att det är succé för Slottsoperan på Läckö Slott i sommar. Den "Tjuvaktiga Skatan" lockar storpublik. Över 5.000 personer kommer att se föreställningarna på Borggården.

Inslaget från Västnytt kan du se här >>>

Sjukvården i Västra Götaland ska vara lättillgänglig och köfri

Det mesta av Västra Götalandsregionens arbete handlar om hälso- och sjukvård. Det finns mycket som är bra, men samtidigt så sker ett stort antal anmälningar till patientnämnderna då det brister.

Vi kristdemokrater anser att det finns några stora problem med vårt utbud av hälso- och sjukvård som måste åtgärdas. Vi anser att ledning och styrning av hälso- och sjukvården är ett sådant område. Att ha stora sjukhuskoncerner med en ledning i toppen skapar stora avstånd mellan personal och ledning och vi menar att flera av våra sjukhus behöver få en ökad självständighet. Ofta bryr sig inte patienten om ledningsfrågor, men i det långa loppet kommer just patienterna att vara vinnare om våra idéer får stöd.

Vi har en vision om en köfri sjukvård, När man behöver vård så ska man få den. Som ett första steg vill vi skärpa vårdgrantin och garantera tid hos specialist inom en månad. Vi menar också att vårdgarantin även ska inkludera tid för utredning.

Idag har vi alldeles för långa köer. Tack vare alliansregeringens pengar lett till ökade insatser och i några fall har det blivit betydligt bättre. Men mycket återstår.

Sjukvården måste vara tillgänglig. Det innebär att den första kontakten - ofta via telefon - ska också förbättras genom att vi stärker sjukvårdsupplysningen.

Under valrörelsen hoppas jag att vi får många tillfällen att debattera hälso- och sjukvården i Västa Götaland,

Ide´n med tre terminer är bra

Det verkar som att DN missat en del av vad Tobias Krantz (FP) egentligen sa om tre terminer per läsår för högskolan, men oavsett detta så tycker jag idén om tre terminer är tilltalande. Om de tre terminerna tillsammans var något längre än dagens två så skulle utbildningstiden kunna kortas.

Jag har min grundutbildning i USA och där gäller tre terminer per läsår. Dessutom finns ett väl utvecklat system med sommarkurser. I praktiken innebär detta att man kan läsa in en utbildning snabbare om man så önskar. Ett system med tre terminer och dessutom sommarkurser i Sverige skulle vara önskvärt.

KD vill satsa på biblioteken

Kristdemokraternas kulturpolitiska program som presenterades häromdagen uppmärksammas i SvD. Det är Dan Kihlström som intervjuas och som beskriver kristdemokraternas syn på kulturen.

Han lyfter särskilt fram vikten av att satsa på biblioteken. De är en grundbult menar han.

Läs gärna hela intervjun som väl beskriver vikten av en kulturpolitisk som bygger på ett underifrånperspektiv.

Göran Hägglund om relationslinjen i GP

GP presenterar ett mycket personligt porträtt av kristdemokraternas ledare Göran Hägglund. Artikeln handlar bland annat om Hägglunds uppväxt men också vad som driver honom som politiker.

Den senaste tiden har Hägglund talat om relationslinjen. Han är en varm förespråkare för arbetslinjen, men menar med begreppet relationslinjen att vi måste få mer tid för varandra.

Livet handlar mycket om relationer och dessa kan inte politiker fixa, men Hägglund menar att: "Politik kan formuleras så att den också styr åt andra håll. Vi politiker kan inte upprätta en relationslinje för väljarna, men vi kan bidra till att utrymmet finns för var och en. Det är det jag vill bidra till och det är inte minst därför Kristdemokraterna behövs."

Han säger också att livet är mer än att konsumera, dvs allt handlar inte om att ha en god ekonomi för att kunna skaffa sig saker. Det finns en annan mening med livet och den handlar om vikten av ett tryggare och mänskligare samhälle.

Hägglund säger många saker som folk i allmänhet håller med om. Han formulerar en rad kloka saker som skapar trovärdighet och gör att han är en ledare som är väl skickade att representera oss i regeringen.

Hägglund har idag två partikamrater i regeringen. Fler röster gör att fler av hans kompisar kan få ett inflytande i den nya regering som ska leda landet under nästa mandatperiod.

Bestäm dig idag att lägga din röst på Kristdemokraterna.


Kultur hela livet - kristdemokraterna presenterar sin kulturpolitik

Kulturen har stor betydelse under hela livet. Detta slås fram i den rapport som beskriver Kristdemokraternas kulturpolitiska program.

Jag har haft förmånen att vara med i den arbetsgrupp som arbetat med programmet under ledning av Mia Frisk. Tillsammans med partiets talesman i kulturfrågor, riksdagsledamoten Dan Kihlström, presenterade hon programmet som beskriver en rad frågor som KD drivit de senaste åren, men också flera nya frågor.

Särskilt glad är jag över det positiva bemötandet som "kultur på recept" fått. Jag har drivit den frågan under några år och det blir fler och fler som ansluter sig till denna ide´.

Programmet beskriver några viktiga satsningar:

- Ett kulturlyft för barn och unga,
- Ett nationellt lånekortsystem på biblioteken,
- Dansband ska omfattas av kulturmoms 6 procent,
- Kultur på recept, samt
- Kultursponsring

Hela rapporten finns att ta del av på www.kristdemokraterna.se/Rapporter/kulturpolhandplprogram10


Maria Larsson skriver om socialbidragen

Det finns de som påstår att rekordmånga söker försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag. Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister har kollat upp läget och skriver idag i Aftonbladet att trots lågkonjunkturen är antalet som söker inte högre än då socialdemokraterna regerade 2006.

Maria Larsson har tittat på följande siffror:

* Andelen hushåll som fick ekonomiskt bistånd, alltså socialbidrag, någon gång under 2009 var 5,8 procent. Det är samma andel av befolkningen som 2006. Alltså samma andel som under den socialdemokratiska regeringstiden med en rådande högkonjunktur. När Alliansen sedan tog över minskade socialbidragen.

* Andelen ensamstående kvinnor med barn med ekonomiskt bistånd var förra året 22 procent, vilket är lika med nivån 2004. Under socialdemokraternas regeringsperiod! Lägst andel var det 2007, drygt 19 procent. Lägst andel var det alltså under alliansens tid.


* Åren 2006-2008 minskade antalet barn som lever i fattigdom med 2 500 barn. Antalet personer med ekonomiskt bistånd minskade med 7 800 personer. Det blev totalt 17 500 färre arbetslösa hushåll utan ersättning.

Hon anser alltså att det är myter som sprids och sanningen är en annan.


Var femte tjej i nian har skurit sig

Många ungdomar mår inte bra och självskadebeteende är vanligt. GP skriver om en avhandling som Anna Johansson gjort (Självskada. En etnologisk studie av mening och identitet i berättelser om skärande) där hon påvisar att var femte tjej i nian har skurit sig. För killarna är det tio procent.

Hon menar att skärandet är ett rop på hjälp.

Kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen har under många år drivit frågor om psykiatrins behov. Samtidigt är vi måna om att påpeka att familjepolitiken är det som sviktat mest under en rad av år. Föräldrar som har tid att ge sina barn och själva orka vara goda förebilder är bästa preventionen.

Att unga människor mår dåligt är ett av våra största samhällsproblem och inget vi kan sopa under mattan.

I regeringen har Göran Hägglund och Maria Larsson lanserat en rad åtgärder för att åstadkomma en bättre hälsa. Det är min förhoppning att de får fortsätta detta viktiga arbete efter valet 2010.

Varför 3218 dagar i fängelse för Dawit Isaak?

Dawit Isaak har suttit fängslad 3218 dagar. Varför undrar många? Svaren har de eritreanska myndigheterna men de har valt att låta den svenska medborgaren sitta fängslad utan rättegång istället för att svara på frågan.

Svenska medier har bestämt sig för att inte Dawit ska bli bortglömd. Senaste kampanjen står Expressen för som bestämt sig för att ringa runt till alla eritreanska ambassader i världen och ställa frågor om den fängslade journalisten.

Varje gång som hans namn blir nämnt, t ex på sociala medier, så är det alltid någon spindel som fångar upp detta och förhoppningsvis så tar myndigheterna i Eritrea del av statistisken och inser att det finns människor runt om i världen som bryr sig.

Följ gärna Expressens strävan att få svar.

Reinfeldt - Sahlin 77-23

DN publicerar en SKOP-undersökning som handlar om förtroendet för Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.
77 procent av de tillfrågade anser att nuvarande statsminister är lämpligast att leda landets regering. 22.9% uppger att de anser Mona Sahlin som den lämpligaste.

Alltså är det en betydande fördel för Reinfeldt. Undersökningen är gjord under de två första veckorna i juli och är den första förtroendemätningen efter arbetsmarknadsministerns avgång.

DN

Behåll RUT och ROT

Det finns flera tydliga skillnader mellan de rödgröna och alliansen. RUT är en sådan fråga.

RUT- möjligheten att göra skatteavdrag för hushållsnära tjänster ska behållas, anser alliansen. Det ska bort anser de rödgröna.

Det som hittills skett, även om det alltid dröjer innan en reform får effekt:

* Tusentals nya jobb har kommit till
* Svarta tjänster, dvs olagliga jobb, har blivit vita, dvs lagliga jobb
* Det är många som varit arbetslösa länge som fått dessa jobb
* Bland tjänsteutövarna finns många ungdomar och invandrare

Det har blivit möjligt för många att anlita denna typ av tjänst. Det har också visat sig att det är många "vanliga" familjer som utnyttjat möjligheterna och inte bara en "rik överklass". Troligtvis spelar det ingen större roll för de allra rikaste om de får göra denna typ av skatteavdrag eller inte.

När det gäller ROT så är det också en succé. Dels har hantverkarna fått en boom, byggfirrmorna jublar och standarden på många fastigheter har ökat.

Det finns dock en stor skillnad mellan ROT och RUT när det handlar om män och kvinnor. ROT utförs till stora delar av män, men det avdraget verkar inte hotat. RUT däremot som gett många kvinnor en ny chans anses vara en "pigfälla", eller "klassfråga".

Ibland förstår jag mig inte alls på de rödgrönas sätt att argumentera.

För mig som kristdemokrat är det angeläget att kämpa för att både RUT och ROT ska behållas.

ROT, RUT, Politik, Hushållsnära tjänster, Kristdemokraterna


Regeringen satsar på barnfamiljerna

Idag presenterade regeringen nya satsningar på barnfamiljerna. Med Kristdemokraterna i regeringen finns det ett starkt fokus på familjepolitiken.

Det blir i framtiden möjligt får både föräldrarna att samtidigt ta ut föräldraledigheten. Det blir också förbättringar när det gäller utbetalningarna av föräldrabonus.

Däremot har inte Kristdemokraterna ännu fått med de andra allianspartierna på att öka vårdnadsbidraget till 6.000 kronor per månad. Det är ett krav som KD ställer och som gäller inför den 19 september. Ett ännu starkare KD påverkar ändå mer och genom att rösta på KD ökar möjligheterna till en fördubbling av vårdnadsbidraget. Det kommer att bli en förhandlingsfråga efter valet.

Det är tydligt att det lönar sig att rösta på Kristdemokraterna.

Alliansens familjepolitik omfattar tio punkter och presenterades idag. Satsningar syftar till att medverka till att vi ska få tryggare barn.

SvT, Alliansen, DN, SvD, Kristdemokraterna

DN Debatt - intressant "årsberättelse" där Mona toppar

DN debatt har utvecklats till att bli en av de viktigaste opinionskanalerna i Sverige. Bo G Andersson, dess redaktör, publicerar nu en sammanställning av årets som gått som visar vilka som skrivit och vad de skrivit om.

Inte mindre än 411 artiklar publicerades. Totalt var det med 984 författare som undertecknare. Det innebär alltså att det går 2,7 skribenter per artikel.

Den person som toppar publiceringslistan är Mona Sahlin. Även om man ser till partibeteckning så är det socialdemokraterna som är de flitigaste debattörerna.

Det är också betydligt fler män än kvinnor som ger sig in i debatten.

Rapporten beskriver också vilka yrkesområden som publicerar: De fyra mest förekommande titlarna är professor, VD, partiledare och förbundsordförande. Endast tre privatpersoner har skrivit ett inlägg.

Det är en intressant sammanställning och väl värd att läsa för den som är intresserad av poilitisk debatt. Rapporten finns möjlighet att ladda ned hos DN.


Polisens krav på betalning - ett hot mot evenemang

Polisen har börjat att skicka saftiga räkningar för den bevakning som de gör i samband med olika typer av evenemang. För oss som arbetar med turism är detta ytterligare en pålaga och leder troligtvis till att flera evenemang inte kan genomföras.
DN skriver att polisen skickade räkningar på över 2,2 miljoner förra året och eftersom fler polismyndigheter hakat på denna trend så ökar notan troligtvis rejält i år.

Samtidigt så sker olika bedömningar hos de olika polismyndigheterna. I Västra Götaland har man nu bestämt sig för att börja ta betalt och t ex den traditionella matfestivalen i Skövde är hotad. Att plötsligt få fram några hundra tusen för att betala för de polisiära insatserna kom som en chock för arrangörerna.

Detta riskerar att arrangörer kan välja att förlägga ett evenemang till en plats där polisen inte tar betalt för sina tjänster.

Det sägs också att idrotten inte ska debiteras från polisen, vilket gör frågan ändå märkligare. Varför ska en musikfestival kosta för bevakningen om inte fotbollsmatchen gör det.

För några veckor sedan diskuterade vi denna fråga i Nätverket för Regional Turism och i västsverige har vi bett om ett möte med polisledningen.

Detta måste tas via anslaget till polismyndigheten och inte genom särskilda avgifter av evenemangens arrangörer.

Vi har råd att dela med oss

Sverige har en lång tradition av bistånd till länder runt om i världen. Kristdemokraterna vill att dessa insatser ska öka. Det kommer emellanåt röster som menar att Sverige kan dra ned på sitt stöd till andra länder. Jag anser att det är vår skyldighet att aktivt medverka för att skapa en bättre värld. Satsningar på bistånd som leder till utveckling i andra länder är angeläget.

I de 13 steg för ett mänskligare Sverige som Kristdemokraterna tagit fram inför valet finns även biståndsaspekten med:

"Sveriges bistånd ska vara generöst. Vi kämpar för rättvis och hållbar global utveckling, jämställdhet och demokrati. Men att bekämpa fattigdom handlar om mer än bistånd. Vi ska ha jordens fattiga, förföljda och förtryckta för ögonen när vi formar vår politik på alla områden. Vi vill riva ner EU:s handelshinder. Vi ska arbeta för att EU blir en fredsskapande kraft, inte enbart i Europa utan globalt. Utvecklingspolitik och miljöpolitik ska gå hand i hand." Läs mer på www.kristdemokraterna.se


Två mil för bilen på en laddning

Det är intressant att följa utvecklingen av elbilar. DN Motor skriver om Toyotas satsningar på nya elhybrider som räknar med att kunna erbjuda en körning på 20 km på en laddning. Jämfört med dagens 2 km så är det en stor framgång.

Samtidigt så kan de flesta av oss konstatera att el-alternativet ännu inte nått den utveckling som krävs för att vara ett verkligt alternativ.

För oss som bor i landsbygdsområdet är bilen oerhört viktig och med dagens rådande drivmedelskostnader måste billigare alternativ tas fram. Samtidigt så är bilen en stor investering och när vi ändå ska göra en satsning så verkar det som att de flesta av oss ställer stora krav på komfort och goda köregenskaper.

Sverige är ett "ingenjörs"-land med många duktiga tekniker. Om medel tillförs så har vi goda möjligheter att vara med i utvecklingen av nya tekniker. Här finns en entreprenörsanda och "klokskap". Vi är nog alla överens om att bensinmotorn ska fasas ut och att nya drivmedel måste fram. Sverige har goda möjligheter att vara med i denna utveckling och detta blir en av regeringens utmaningar under den kommande mandatperioden. Inte så att politiken ska lösa det, men att se till att det satsas utvecklingsmedel är en politisk möjlighet.

"Etikfrågor är för viktiga för att hanteras med skott från höften"

Rubriken till detta inlägg kommer från Agneta Lindblom Hulthéns kommentar på journalistförbundets hemsida. Som ordförande för journalisternas eget fack skrev hon några kommentarer kring reaktionerna om Littorins beskyllningar av pressens hantering av hans personliga tragiska situation.

Vilket ansvar har medierna för händelsernas utveckling? Och i synnerhet Aftonbladet. Idag kunde läsarna chatta med t f ansvarige utgivare Lena Mellin. För helt plötsligt blev dagens snackis vem som egentligen är boven? Kan det vara så att Littorin är trovärdig och att Aftonbladet har publicerat en story som de inte kan belägga?

Frågan om pressetiken står därför i fokus.

I den frivilliga uppgörelse som medierna ställer upp på, spelregler för press, radio och tv, så framgår det tydligt vilka krav som ställs.

- Korrekt och allsidig nyhetsförmedling
- Var kritisk mot nyhetskällorna
- Kontrollera sakuppgifter
- Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd

Om det nu är sant, som Littorins pressekretare säger, att Aftonbladet hade erbjudits en kommentar, men av någon märklig anledning, avstått från detta erbjudande, och i stället valde att publiceras "Annas" påståenden, så är det nog Aftonbladets agerande som behöver granskas ordentligt. Inte kan väl en av Sveriges största dagstidningar vara så blåögd att man är beredd att publicera så oerhört kränkande material utan att man är säker på sin källa. Tyvärr verkar inte Mellins chattsvar tyda på någon direkt seriös behandling av Aftonbladet. I stället får man bilden av att Littorin avgick av två skäl: Först skydda sin egen familj, men också att skydda sin regering. Om han avgick skulle troligtvis Aftonbladet avstå från att publicera Annas story, därför att den dels var tunn och dels var Littorin en person vars privatlivs helgd skulle kränkas.

Jag har alltid tyckt att Agneta Lindblom Hulthén var en bra företrädare för journalisterna. Hon ska träda upp för sina medlemmar och försvara dem då det behövs. Hon skriver själv att journalister begår fel och är inga lamm. Men samtidigt måste journalistförbundet agera då någon agerat utanför de ramar, spelregler, som ställts upp.

Jag hoppas att debatten bland journalisterna fortsätter. Dels utifrån det som Sven Otto Littorin framförde om drevet som gått på honom och hans barn, men särskilt på de grunder som Aftonbladet haft för att publicera artiklar som svärtat en man för resten av hans liv.

Just nu undrar man om det inte är Aftonbladet som gjort en rejäl blunder...


Littorin, Politik, SvD, Expressen, DN,

Litteraturkanon - inget för politiska beslut

Vad ska politiker lägga sig i? I våras menade min ordförandekollega Monica Green (S) att politiker ska i princip lägga sig i allting. Denna uppfattning delar inte jag.

Under kristdemokraternas riksting diskuteras frågan om "politikens gränser". När ska medborgarna själva fatta beslut och när det krävs det att politikerna, de förtroendevalda, tar ansvar.

En fråga som poppar upp med jämna mellanrum är en litteraturkanon. Folkpartisten Cecilia Wikström, fick stor uppmärksamhet när hon för några år sedan krävde en lista över "lämpliga böcker". (Läs hennes debattinlägg i Sydsvenskan under förra mandatperioden). Vi var många som då var förvånade att ett sådant förslag framfördes och i synnerhet att det kom från en liberal politiker.

Frågan om en litteraturkanon har aktualiserats i en intressant ledarartikel signerad Mia Frisk i senaste numret av Kristdemokraten. Mia som lett en arbetsgrupp inom partiet kring ett kommande kulturpolitiskt program tar avstånd från idén om en litteraturkanon och tvivlar på att det överhuvudtaget skulle sporra några elever att ägna sig åt läsning.

"Tillåt mig tvivla. Visst är vårt litterära kulturarv viktigt, men frågan är om elever sporras till mer läsning om de tvingas traggla sig igenom böcker som en expertgrupp valt ut? Är det viktigaste att värna det svenska litteraturarvet eller att stimulera till läsning? Om det är det senare har Tolkien, Rowling och Meyer nog betytt mycket för många barn- och ungdomars introduktion i böckernas värld."

Vem ska vara smakdomare? För mig handlar det om politisk klåfingrighet om de förtroendevalda ska välja pjäserna på teatern, vilka tavlor som ska hängas eller vilken bok som anses lämplig?

Det finns en arena för politiken en annan för profession. Vi gör bäst i att vara kvar på respektive planhalva. Litteraturfrågorna hanteras bäst av litteraturvetarna, men var och en av oss ska självfallet få välja den bok som vi själva föredrar.

Ide´n om en litteraturkanon är inget som jag ställer upp på. Däremot kan det vara kul om man skulle lista olika personers "topp-lista" över litteratur som haft betydelse för deras liv och tankar. En sådan lista kunde säkert inspirera andra till läsning. Men att fatta politiska beslut om detta är att ha ett "von oven"-perspektiv och gör så att de beslut som vanliga människör gör skulle vara felaktiga. Alltså skrota idén om ett litteraturkanon!


Ärlighet varar längst

Det gamla ordspråket: "Ärlighet varar längst" har bärkraft även idag. Att undanhålla eller bara säga del av sanningen har aldrig varit ett framgångskoncept.

Man ska aldrig rycka ut ett citat ur sitt sammanhang, men orden i Joh 8 har nog ändå en allmän bärighet: "sanningen skall göra er fria".

Den som försöker att täcka över ett fel, eller ljuger för att komma undan, bär alltid en inre skuld och på det sättet blir man aldrig fri.

Ärlighet kan såra. Det finns saker som man inte vill höra och de smärtat när de framförs. Men såren kan också läkas. Det är värre när man undrar om allting kommit fram, om det finns mer att berätta, om det rent av varit en lögn. Då finns det en kvarvarande gnagande känsla av att allting inte står rätt till. Den som däremot erkänner och tar sitt ansvar kan bli förlåten och upprättad.

En del minns Almedalen 2010 som skandalveckan. Gudryn Schymans iver att få mediernas uppmärksamhet resulterade enbart i att hon fick allmänheten emot sig. Littorin-affären kunde fått en helt annan utgång. Vad som är sant eller inte i den affären får vi antagligen aldrig reda på. Aftonbladets agerande har dömt den f d ministern oberoende av hans skuld.

Reinfeldt dras också med i det hela oavsett om han har något ansvar för det som inträffat eller inte.

Vi kristdemokrater har med en dåres envishet hävdat att vi ständigt behöver en etisk diskussion. Det har både Schyman, Aftonbladet och Littorin bevisat i sommar.

Aftonbladet, GP, Dagen


Måste vara enkelt att vara miljövän

De gröna frågorna - de som handlar om miljö, klimat och energi- har hamnat lite i bakvattnet av den inledande valrörelsen.

Ekonomi, Människa och Miljö måste gå hand i hand vid tillväxt. Välfärd som bara innebär att vi får det bättre materiellt har uteslutit människans behov och situation och den typen av samhällsuppbyggnad har vi, förhoppningsvis, lagt bakom oss.

Kristdemokraterna lyfter fram tretton viktiga steg inför valrörelsen. Ett av dem handlar om miljön:

"Vi måste minska påverkan på klimatet och satsa på miljön – för framtidens skull. Ekonomisk utveckling och miljöarbete måste gå hand i hand. Det ska vara dyrt att förorena miljön samtidigt som det ska finnas goda möjligheter att leva, resa, tillverka och transportera på ett klimatsmart sätt. Så att det blir jobbigt att vara miljöovänlig, men enkelt att vara miljövän"

Dags att krossa fördomar

Undersökningar visar att många svenskar är beredda att rösta på Kristdemokraterna, MEN... Charlie Weimers, ordförande för KDU, skriver ett intressant inlägg på SVT om att det nu är dags att krossa fördomarna.

Han menar att alla fördomar om partiet kan vara en dold tillgång. Valrörelsen handlar om att möta väljarna och att berätta den "rätta" versionen av vad Kristdemokraterna egentligen står för.

Charlies artikel är väl värd att läsa.

Dags för en företagarlinje

Regeringen har satsat på jobb-linjen. Reinfeldt hävdar att mot denna står de rödgrönas bidragslinje. Regeringen försöker att få fler i sysselsättning och detta beskrivs då som jobblinjen.
Under kristdemokraternas riksting i Örebro hölls ett seminiarum initierat av Mats Odell och där bland andra VDn för ICA, Kenneth Bengtson, medverkade.
Han berättade om ICAs satsning på SCR (Social Corporate Responsibility) och att koncernen anställt ett stort antal personer med funktionsnedsättningar. Hans inlägg var mycket inspirerande och visade på behovet av att stötta företagarna och företagen, samtidigt som de också kan göra stora insatser för samhället.
Under seminariet samtalades om vikten av fungerande företag. Odell presenterade då idén om en företagarlinje och detta återkom han till i sitt tacktal då han omvaldes som partiets 2:e vice ordförande.

Jobb är viktiga, men jobben skapas i företagen. Därför är en satsning på företagaren och företag angelägna. Att lyfta fram företagarna är bra. De är ofta personer som drivs av en vision, har en entreprenöriell inställning och driver på. De ska få ett starkt stöd av det offentliga, men också en frihet. Det är inte politikerna som skapar jobben - det är företagarna och därför ska det finnas ett gott samspel mellan dessa.

Kristdemokraterna presenterar 13 steg inför valet. Steg 5 handlar om företagsklimat och sammanfattar företagarlinjen:

"Nya och växande företag skapar arbetstillfällen, bättre ekonomi och mer välfärd. Därför vill vi att fler ska våga satsa på sina idéer och starta eget. Arbetslösheten kan bara bekämpas med hjälp av fler och växande företag. Vi har infört RUT - och ROT -avdrag, sänkt skatter och avgifter och förenklat regler. Vi vill fortsätta att förbättra företagsklimatet så att Sverige ska kunna fortsätta utveckla välfärden."


Vad kommer vi att minnas från Almedalen 2010?

Årets Almedalen blev större och viktigare än någonsin tidigare. Det verkar som att "alla" är där och försöker att få uppmärksamhet kring sin sak. Själv har jag följt händelserna från en ö i Vänern, men eftersom medierna haft en sådan enorm bevakning så känns det som att man kunnat få en hygglig bild av vad som hänt under veckan.

Några kommentarer:

Fy för FI. Gudrun Schyman försökte att blåsa liv i en fråga och visst fick hon medieutrymme, men hela idén om att bränna 100.000 kr var helt befängd. Bra att Stadsmissionen och Frälsningsarmén reagerat.

Desperata folkpartister? Man måste undra varför folkpartiets ledare Jan Björklund använde Almedalen till att slå in öppna dörrar. Många av de frågor som han lyfte om äldre är kristdemokratiska hjärtefrågor och till stora delar en del av regeringens politik. Jag begriper inte varför nu FP försöker att "ta över" dessa frågor. Samtidigt så är det skönt att veta att FP ställer sig bakom KD-politiken om de äldre. Så något gott var det nog över detta också.

Talen. Alla tal finns att lyssna på Svt-play. Reinfeldt uppträder statsmannalikt och är en bra statsminister. Mona Sahlin är också en god talare, men eftersom hon har en politik som jag inte delar så blir inte talet så imponerande. Känns som att socialdemokrater accepterar att Alliansen har makten. Och det gillar jag i och för sig.

Göran Hägglund. Helt rätt av Göran att så tydligt tala om de äldre. Det är också många unga som bryr sig om äldrepolitiken. De tänker på sina mormor eller farfar. Man ska inte tro att det bara är äldre som bryr sig om dessa frågor. De är en del av familjen och är angelägna välfärdsfrågor.

Littorin. Man kan inte undika att kommentera avhoppet. När jag skriver detta så publicerar Aftonbladet den "verkliga" anledningen till att han hoppade av. Det hela känns mycket märkligt. Ingen ska dömas i förväg, men AB har redan satt en bild på Littorin, som oavsett hans skuld eller inte, kommer att bli det som vi minns av honom. Samtidigt så pågår en annan skandal som handlar om en hög polischef som misstänks för koppleri och brottsliga sexuella handlingar. Känns som att vi behöver en etikens renässans. Frågor kring etik och moral behöver ständigt föras.

Det ska blir intressant att se om en vecka vad Almedalen betytt. Förra året drog Göran Hägglund igång en flera månader lång debatt då han talade om verklighetens folk.


Satsa på kollektivtrafiken

Idag har jag ett debattinlägg i SLA om kollektivtrafik:

Västra Götalandsregionen har 1,5 miljoner invånare boende i 49 kommuner. Samtidigt som regionens storlek är en styrka ställer den höga krav på tillgänglighet. Och för miljöns skull - höga krav på en väl fungerande kollektivtrafik. Det ska vara både möjligt och lockande att bo i Skara och studera i Göteborg eller att bo i Borås och jobba i Skövde.

Västtrafik har efter en tid med ett mycket hårt kritiserat betalsystem en tung uppförsbacke på förtroendefronten framför sig. Vi politiker måste ta åt oss av kritiken och inte slå oss till ro i tron att folk vänjer sig. Systemet måste justeras och anpassas till verkligheten. Annars riskerar vi att vakna upp i en situation där ett krångligt betalsystem i kollektivtrafiken gör att många helt enkelt undviker att ta bussen eller tåget. En sådan situation vore förödande för tillväxten i vår region. En förutsättning för en omfattande turism, ett rikt och blomstrande näringsliv och ett brett utbud av attraktiva utbildningar i Västra Götaland är att människor enkelt och tryggt kan resa inom och mellan regionens städer och kommuner. För detta krävs inte bara ett enhetligt biljettsystem. Det krävs också att biljettsystemet är begripligt.

Eftersom vanor ofta grundläggs tidigt i livet vill Kristdemokraterna utveckla fritidskortet för att regionens unga invånare ska göra till vana att åka kollektivt. Genom att höja åldern för hur länge man ska ges möjlighet att köpa fritidskortet görs kollektivtrafiken förmånlig och attraktiv för fler.

Månadskort lönar sig inte för alla samtidigt som det kan upplevas dyrt att betala för varje resa alltför ofta. Vi har motsatt oss borttagandet av det omtyckta 20-dagarskortet och vill därför införa ett flexibelt månadskort i hela regionen som laddas med ett antal dagsladdningar för dem som inte kan eller vill resa kollektivt varje dag. Vi vill också se över de ologiska taxegränserna som gör det orimligt dyrt att åka ett par hållplatser på vissa håll medan man för en mycket billig peng kan ta sig genom hela Göteborgs kommun.

När nu Västra Götalandsregionen blir ensam ägare till Västtrafik och hela regionen omfattas av ett biljettsystem finns goda förutsättningar att utveckla en kollektivtrafik som på samma gång kan bidra till att knyta ihop landsbygden med städerna i Skaraborg och samtidigt korta avstånden mellan städerna i hela regionen. Kristdemokraterna vill ta itu med den långa förtroendebacken och göra det attraktivt och möjligt för flertalet att lösa biljett och resa kollektivt i Västra Götaland.

Conny Brännberg (KD)

Ledamot i Regionfullmäktige

 


Kristdemokraterna - Sveriges nya frihetsparti

Igår höll Göran Hägglund ett spännande inledningstal vid Kristdemokraternas riksting, i år förlagt till Örebro. I talet framhöll han vikten av att medborgarna ska få ta ett större ansvar och därmed ska politiken och politikerna hålla sig borta i många frågor. Det man själv kan bestämma om det ska man också få bestämma över.

Samtidigt lyfte han också fram något av en makeover för partiet. I sin iver att verka för ett bättre Sverige har man ofta medverkat till lagstiftning. Nu ska istället frihet få råda, åtminstone i de fall där man själv, hemma vid köksbordet, kan fatta beslut för sin egen situation. Ingen ska uppfatta KD som ett förbudsparti, mer som ett frihetsparti.

Samhällsengagemang ska i första hand bygga på de naturliga gemenskaper som finns, familjen, föreningar och andra sociala sammanslutningar, inte på riksdagens lagstiftningsmöjlighet.

I talet återkom han också till begreppet verklighetens folk och lyfte fram betydelsen av familjen, korta köer i vården, fortsatt sänkt skatt för pensionärerna och menade att det som verklighetens folk talar om är sådant som berör vardagslivet. Ambitionen var också tydlig att bli pensionärernas parti.

Under rikstinget kommer också partiets "affisch-frågor" att presenteras.

Sändingar från rikstinget sker via SVT24.

SvD, DN,  SR, Dagen

Dags för rikstinget i Örebro

Det är både högtid och inspirationsdags då Kristdemokraterna samlas till riksting. Det är vårt årliga möte som andra partier kallar kongress eller riksmöte. Ombud från hela landet möter upp och det samtalas om politik i dagarna tre.
Under rätt så många år har jag haft förmånen att få vara med i ledningen för genomförandet av rikstinget. Att vara ordförande i större sammanhang är alltid en utmaning. Det är oerhört mycket att ha kolla på.

Bilden är tagen 2009 då jag, Patik Vigren och Monica Selin var ordförandeteam. Vi är också föreslagna att vara presidium i år.

2010 möter vi upp till riksting i Örebro. Vi vet att örebroarna och Conventum är duktiga att arrangera stora evenemang.

I år kommer vi inte att behandla förslag från medlemmarna i partiet utan nu handlar det om tre stycken s k propositioner från partistyrelsen. Det är tänkt att genom samtal och debatt kunna mejsla ut de stora frågorna inför den kommande mandatperioden.

Inom partiet är inspirationen stor och vi är övertygade om att vår politik kan lyfta Sverige. Vi kommer att lyfta fram familjens stora betydelse i valrörelsen. Under rikstinget kommer vi bl a att debattera vårdnadsbidraget. Förslaget är att det ska fördubblas och införas i alla kommuner. Vi kommer också att ha intressanta samtal om "politikens gränser". Vi anser generellt att politikerna lägger sig i alltför mycket och att de beslut som medborgarna själva kan ta hemma vid köksbordet ska de också få göra.

Kristdemokraterna kommer att säga i årets valrörelse att politikerna ska ha mindre att säga till om. Medborgarnas makt ska öka.

För den som har tillgång till twitter så finns det en särskild kanal under rikstingen: #riks10

RSS 2.0