Vi behöver integritetsvurmande partier

En del debatter flammar upp och tänder en rejäl diskussionsbrasa, men falnar snabbt. En sådan är frågorna kring integritet. Under FRA- IPRED-debatterna så var frågor om integritet ett diskussionsämne runt de flesta köksbord.

Kent Persson påminner om att integritetsfrågorna inte får hamna i skymundan. Detta är en av de viktiga frågor som ständigt måste leva i debatten.

Allt som har med yttrandefrihet, upphovsrätt och personliga friheter tillhör fundamenten för demokratin och måste dagligen värnas.

Individens integritet måste skyddas. Hanna anser att vi aldrig kan få för många "integritetsvurmande partier". Tanken är rätt och denna typ av frågor borde vara blocköverskridande.

Samtidigt så finns det en del "friheter" som jag gärna avstår ifrån. T ex är övervakningskameror bra. Det finns de som menar att det är integritetskränkande att bli "övervakad" på detta sätt då man besöker en bensinstation eller affär. När kamerorna skulle införas i taxibilar så var det ett ståhej kring detta, men snart insåg man att det minskade överfallen och nu är det accepterat.

När det gäller yttrandefrihet så gäller det att värna rätten att fritt få framföra sin åsikt. Självklart finns det gränser som också måste värnas, som t ex att ingen blir personligt kränkt, men de gränspoliser som ska vaka denna gräns måste se till att den är väldigt öppen.

Etiketter: personlig integritet, yttrandefrihet


Bekräftelse till bloggitik @bloggitik-75a1ea0d

 

Valfrihet inom hemtjänsten

Kristdemokraterna i Skövde har fått igenom sitt förslag om valfrihet inom hemtjänsten. Tyvärr har utredningen kring reglerna tagit väldigt lång tid, men förhoppningen är att allt ska vara klart under hösten.

Idén om valfrihet bygger på att den som har behov av hemtjänst ska själv få välja vem som utför den. Under livet får man göra egna val. Ingen myndighet bestämmer valet av affär eller fordon. Det är konsumenten själv som gör dessa val. Men då man får behov av hemtjänst så finns det inga alternativ. Här har kommunen monopol på utbudet.

Vi anser det angeläget att man själv får välja val av utförare. Detta stimulerar också marknaden och vi tror att det är många som kommer att starta företag som utför hemtjänster.

Eftersom alliansregeringen satsar på RUT-avdrag, dvs avdrag för hushållsnära tjänster, har marknaden för företag inom dessa områden förbättrats och man räknar med att ca 11 000 tjänster har skapats inom sektorn.

I Skövde ser vi fram emot att kunna erbjuda valfrihet inom hemtjänsten.

Dags för Torsödagar

Nu är det dags för årets Torsödagar. På Torsö (ö i Vänern) finns bland annat ett byalag som driver gemensamma frågor för öns utveckling. Torsödagarna brukar samla en hel del människor och bidrar till att både stärka gemenskapen och skapa intresse för verksamheter på ön.

Torsödagarna genomförs 31/7-1/8 och hela programmet finns på www.torso.se

Skaraborgsk toppkandidat inom SD hoppar av

Staffan Gising, toppkandidat för Sverigedemokraterna i Mariestad hoppar av. Anledningen är att han anser att SD är ett rasistiskt parti. Han ställer inte upp på den människosyn och budskap som partiet står för.

Det är bra att en ledande person talar om vad SD står för. När vi från de etablerade partierna beskriver vår syn av SD så tar inte de argumenten på samma sätt som när de kommer från de egna ledarna.

Läs mer i Expressen, Aftonbladet, DN,