Ett gott nytt 2009!

Jag vill tillönska alla läsare ett Riktigt Gott Nytt 2009.
Tre nyårsönskningar vill jag dela:
* Att alla barn ska få äta sig mätta
* Att krig ersätts med fred
* Att gemenskap och glädje ska få råda 2009

Det bästa man kan tillönska varandra är Guds rika välsignelse!

Bildning eller utbildning?

En intressant debatt har uppstått efter att DN publicerat en artikel kring den kommande amerikanska regeringen. Barack Obama har valt att omge sig med ett gäng skarpa hjärnor. Det är i alla fall en slutsats som man dra av artikeln. Samtliga medlemmar av Obamas kabinett har minst en akademisk grundexamen. Dessutom finns det både doktorer och en Nobelprisvinnare i gänget. Jämförelsen med den svenska regeringen blir då uppenbar och där konstateras att fyra av tio saknar akademisk examen. Vilken slutsats kan man dra av detta? Är det viktigt att politiker har en formell utbildning eller att de har lärt sig det politiska hantverket genom "in house practice"? Självklart är det bra med utbildning och i jämförelse med tidigare regeringar så är nog vår nuvarande regering minst lika utbildad. Samtidigt så är det skillnad på utbildning och bildning. Någon har definierat bildning som "det man har kvar då man glömt allt det man har lärt sig". Jag har under årens lopp mött många "outbildade" politiker, men de har verkligen varit bildade och kompetenta att hantera sina uppdrag. Det gör att man måste närma sig frågan om kraven på politikers utbildningsnivå med stor ödmjukhet. Många av dagens ledande politiker, i såväl regering, som landsting/regioner och kommuner, har "gått den långa vägen" och besitter en mycket stor kunskap även om de saknar formella akademiska kunskaper. Utbildning lönar sig alltid i längden och att tillbringa några år på ett lärosäte ger alltid värdefulla erfarenheter även om man inte direkt tillämpar de vunna rönen i sitt arbete. Regeringen kommer, enligt en arbetsgrupp, att lägga fram förslag till nytt studiestöd. Det är välkommet. Helst skulle jag vilja se en studielön. Visserligen utbildar man sig för sin egen del, men samtidigt så behöver vi utbildade människor och att få betalt för utbildningen skulle säkert bli en hög kostnad kortsiktigt, men på sikt säkra Sveriges intäkter och på så sätt blir det en lönsam affär. Win - Win ska man säga nuförtiden. Några intressanta bloggar kring Obamas kabinett är KSF-bloggen och Kalles Blogg.

Rätten att själv bestämma sin pensionsålder

När är rätt tid att gå i pension? Vem är bäst på att avgöra det? Kristdemokraterna menar att den äldre själv ska få ett större inflytande över tidpunkten för sin pension. Äldreminister Maria Larsson skriver på DN Debatt och menar att alla äldre bör ha rätt till deltid från 61 år och få arbeta kvar tills 72-årsdagen, men att det är individen själv som avgör tidpunkten. Detta är en god tanke. Dessutom föreslås åtgärder som också gör att det lönar sig att stanna kvar och arbeta några år till. Demografin pekar på arbetskraftsbrist i framtiden och då är det välkommet att fler arbetar kvar så länge de själva önskar. Att tvinga en person att lämna sin arbetsplats vid 67 års ålder kan t o m verka diskriminerande. Den som säger; "jag vill och kan arbeta efter 67 år" bör också få det.


Lite sifferfakta inför Europaparlamentsvalet

Vi kristdemokrater laddar nu för Europaparlamentsvalet. Den 7 juni 2009 ska vi samlas kring valurnorna igen. Om du är intresserad av siffror kring förra Europaparlamentsvalet (2004) så finns det en hel del att hämta på www.val.se.
Förra gången röstade totalt  totalt 37,9% av svenskarna. Det tycker jag är alldeles för lågt. Kristdemokraterna fick totalt 5,68%, vilket var 142704 röster. I min hemstad Skövde röstade totalt 1032 personer på vårt parti. Inför 2009 års val gäller det att mobilisera röster. Varje röst har stor betydelse. För att bli personvald måste man ha 5% av partiets röster. Inför 2009 bör kristdemokraterna få minst två parlamentariker. Den 16 januari ska partiet fastställa sin lista och på förslag som toppnamn är Ella Bohlin.

Kristdemokraterna, Ella Bohlin, Europaparlamentsvalet

Storbrand i Skövde

Fastigheten på hörnet av St Sigfridsgatan-Hertig Johans gata har ödelagts av en förtärande brand. En av Skövdes äldre fastigheter (byggd 1849) har slukats av eldslågorna. Våra tankar går till de som drabbats av branden och förlorat sina ägodelar och möjligheter till affärsverksamhet. Trist avslutning på julfirandet. (Bilder finns på bl a www.sr.se/skaraborg)


Rekord i julhälsningar - igen

Det beräknas att vi skickar närmare 40 miljoner julkort. Detta är vad Posten hanterar. Därutöver kommer mängder av hälsningar via SMS och e-post. Ett kort betyder mycket. Det värmer gott att någon hör av sig, men det är ändå roligare att skicka julhälsningar. För att citera Apg 20:35: "Det är saligare att ge än att få"

Kvinnorna - kristdemokraternas starka kort

Det är ett mycket gott val att lyfta fram Ella Bohlin som kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentetsvalet i juni. Vi kan också konstatera att det är kvinnorna som är de starka korten just nu i partiet. I samband med provvalet hamnar tre kvinnor överst. Att Maria Larsson i sin roll som äldre- och folkhälsominister lyft partiet och att Acko Ankarberg Johansson framställs som en av Sveriges mäktigaste politiker visar på att partiet kan vara stolt över de goda krafter som verkar för att skapa ett bättre samhälle. I Skaraborg har kristdemokraterna Annika Eclund som distriktsordförande och i regionen är Monica Selin vår gruppledare. Kristdemokraterna talar inte om feminism som andra partier där man verkar slåss om att vara det mest feministiska partiet. Så talar oftast inte kristdemokraterna, men vi har kvinnor som ledare och är stolta över dem och deras gedigna arbete.
Jag är personligen glad över att hamnat på 11:e plats i kristdemokraternas provval. Det känns som att även jag, som medelålders man, också har ett stort förtroende i partiet. Men nu är det dags för det unga gardet att få stå i frontlinjen. Namn som Ella Bohlin, Ebba Busch, Adina Trunk och Liza-Maria Norlin kommer att göra skillnad i "gubbvärlden".

Vill du läsa mer om Kristdemokraterna och deras "unga" lista. Den finns här

Dagen

Sju enkla miljötips för privatlivet

Det finns många enkla sätt, men ändå effektiva, för att vi alla ska bidra till en hållbar utveckling. Det finns massor av sidor på nätet med miljötips.

Sju enkla tips kan vara:
1. Byt ut glödlamporna till lågenergilampor
2. Slå av stand-by-funktionerna på elektroniken
3. Handla närodlat och reducera miljöutsläpp i samband med transporter
4. Källsortera så att kretsloppet lever
5. Hushålla med vatten. Det är lätt att låta kranar rinna onödigt länge
6. Satsa på eco-driving (Klart bättre är att köra miljöbil men alla har inte bytt än)
7. Kompostera (Om du har möjlighet att kompostera så är det en stor glädje i trädgårdsarbetet)

Dessa sju tips behöver inte betyda stora omställningar i ditt liv, men bidrar till omställningar som är positiva för miljön

klimat, politik

Alf Svensson ryter till om dumhetens apostlar

Jag gillar Alf Svensson. Han både ryter och morrar rejält i en debattartikel i SvD om Dumhetens apostlar. Det är skarpt, coolt och fräckt och helt mitt i prick. Inlägget handlar om de som förbjuder ungdomar att fira skolavslutningar i kyrkor. Några meningar ur inlägget: "Det skulle inte förvåna mig ett uns om det är några räddhågade kyrkliga eller frikyrkliga beslutsfattare som ängsligt söker gardera sig för att slippa någon enstaka sekulariserad persons fjantiga gnäll och kritik.

Vad håller vi på med i vårt land? Har dumhetens fundamentalister, om de nu sitter i skolstyrelser eller i andra kulturvårdande sammanhang, för avsikt att göra barn och ungdomar urarva vår tradition och vår kultur?"

Svd, Alf Svensson, Kristdemokraterna, Tradition,

Ha en bra tisdag!

Två tjejer har åkt med det tidiga morgontåget och ska gå skilda vägar vid stationen. Då utropar den ena: Ha en bra tisdag" Den andra tackar och önskar en bra dag tillbaka. Tänk vad några värmande ord kan göra gott! Att uppmuntra varandra, att säga något positivt, att bry sig om varandra och att visa medmänsklighet är sådant som lyser upp i decembermörkret. Alla kan vi förmedla en positiv hälsning till en medmänniska idag! Ha en bra tisdag!

Varför fascineras vi av ondskan?

Göran Greider skriver i dagens krönika i Metro om ett möte med Thomas Quick. Nu debatteras det flitigt huruvida Quick är mördare eller mytoman. Greider lyfter ett varnande finger för vår fascination av ondskan och menar att "den (ondskan) håller igång hela litterära genrer, den driver tidningar, den får oss att sluta tänka och den ger nästan alltid en felaktig bild av det som verkligen sker". Vad är det som gör att vi dras till Beck och Wallander och hyllar deckardrottningarna Marklund, Läckberg och Larsson? Om vi ägnade lika mycket tid åt det goda så skulle säkert världen bli mer medmänsklig.. Det är med det goda som vi kan fördriva ondskan. Sprid värme och ljus i mörkret och du bidrar till en bättre värld.

Bara ett test - inget att läsa

Jag använder detta inlägg för diverse tester. T ex försöker jag länka min blogg till bloggkartan.se. Desutom försöker jag att pinga den till ett antal sökmotorer. Tyvärr verkar jag ha något strul. Alltså får det bli ett nytt försök...

Jag har också en idé om att publicera lite bilder från sånt som jag är med om. Idag t ex har vi bakat pepparkakor
Hanna och jag lyckades få till några pepparkakor

Sverige behöver fler entreprenörer

Mörker, kyla, is och snö som attraktionskraft? Jag har varit på ishotellet i Jukkasjärvi och sett ett exempel på entreprenörskap som är föredömligt. Vi behöver fler människor som istället för att se problem ser möjligheter. Ishotellets idé handlar om att göra något positivit av kylan, mörkret och isen. Förra året hade de 33 000 övernattande gäster och skapar ständigt nya produkter. Det senaste är att vara Co2-negativa, dvs alla gäster medverkar till att minska koldioxidutsläppen genom att bo på anläggningen. Detta sker genom att man producerar mer förnyelsebar energi än vad man själv använder. Ishotellet är ett exempel på entreprenöriellt tänkande och Sverige behöver fler sådana nytänkare. Dagens lärdom är att inte se problemen utan möjligheterna. Carpe Diem!

Besök från Indien

Vi har precis haft en mottagning för några kulturarbetare från Indien. För ett år sedan var vi i Bangalore och besökte olika kulturinstitutioner i Karnataka. Några av dem är nu hos oss på en veckas besök. Det känns verkligen spännande att möta människor från en helt annan kultur, men med samma frågeställningar. Det finns en stark gemensam längtan bland kulturens företrädare över hela världen att vara med och bidra till en bättre värld. Kulturen har mycket att ge för att vi ska få uppleva det goda livet. Västra Götalandsregionen tänjer ständigt sina gränser och vi får se vad våra utbyten med Indien kan åstadkomma. På plats är Prakash Belawadi (Center for film and drama), Arvind Lodoya (Shristi school of Art, Design and Technology), Geeta Rammanujam (Kathalaya Story Telling) och Jay Palazhy (Attakkalari Center for Movement Arts).


Jag är yngst i vår grupp (HJÄLP!!!)

Tidningen Dagens Samhälle har gjort en koll på hur unga (eller gamla) som ledamöterna i landstingsfullmäktige är. I Västra Götaland är 10,1% av de 149 ledamöterna mellan 20-38 år. Väljarkåren däremot har 31,2% i de aktuella åldrarna. Detta fick mig att fundera över hur läget är i vår egen grupp hemma i Kommunfullmäktige. Jag är yngst... Jag är född 1956...  Hur ska vi göra för att få med flera unga i politiken?

Ilskna och besvikna studenter

Högskoleverket kom med ett rejält dråpslag mot Högskolan i Skövde då de drog in examinationsrätten för sjuksköterskeprogrammet och specialistsjuksköterskeutbildningen. Nu stoppas intagningen till nästa termin och några hundra tvingas att söka sig till andra skolor. För de som går programmet är ilskan och vreden stor. Studenterna har litat på att Högskolan håller måttet, men har nu fått klart för sig att skolan inte uppfyller de krav som ställs på en akademisk utbildning. Reaktionen är att många känner sig lurade och även om de nuvarande studenterna kommer att få ut sin examen så är de rädda för att den betraktas som en "light" variant. Nu gäller det för Högskolans ledning att ta tag i frågan och se till att den återfår möjligheten att verka inom omvårdnadsvetenskap. Det "ironiska" är att Skövde har utsetts till Årets Studentstad, detta med tanke på att vi tar väl hand om våra studenter. Just nu känner vi mestadels medlidande med ett stort antal studenter. Trots allt finns det en viss glädje i att de andra utbildningarna håller hög klass och i några fall till och med finns med i ledande världsforskning. Styrelsen och ledningen för skolan har nu ett stort ansvar att verka för att förtroendet återskapas. Vi vill fortsätta att utbilda sjuksköterskor i Skövde.

AIDS behöver ansikten

På World Aids Day genomfördes över hela världen en mängd aktiviteter för att uppmärksamma en av våra största gemensamma utmaningar. Alltför många drabbas av HIV/AIDS. I S:ta Helena Kyrka genomfördes i måndags en gudstjänst anordnad av församlingen och RFSL i Skaraborg under ledning av Karin Långström Vinge som har mer info på sin blogg. Monica Green, socialdemokratisk riksdagsledamot, berättade om en nära väns sjukdom och bortgång och visade på statistik att det sker en ökning av HIV i Sverige.

När Johanna Fredriksson berättade om sin upplevelse av HIV överfördes en känsla av gudstjänstens tema "det kunde varit du" som en personlig utmaning till oss alla. Det är betydelsefullt att personer som själva har erfarenhet av detta ohyggliga virus berättar om det. Johanna gjorde det på ett mycket bra och engagerande sätt. Det kändes positivt att många i Skövde slöt upp och på detta sätt markerade sympati och empati på världsaidsdagen.


RSS 2.0