Skövdebor har nära till det gröna

Det är en stor tillgång att kunna erbjuda invånare i en kommun tillgång till gröna ytor. Skövde är i detta fall en grön stad. De allra flesta har gångavstånd till ett grönområde i form av skog eller park. Mängder av lummiga ytor finns runt om i staden och den stadsdel som ny byggs heter Trädgårdsstaden. Namnet visar tydligt på ambitionen att ge det gröna  en stor plats. I Södra Ryd har vi närhet till Karstorp, Aspö och stora skogsområden. Tvärs över gatan där jag bor finns blåbär och svamp. I dag stannade jag till och plockade liljekonvaljer alldeles i närheten av vår bostad. Känns som livskvalite'.
 

Debatten om fattigdom i Sverige fortsätter

Vem är fattig? Vem är rik? Vad händer med skillnaden mellan de fattiga och rika? Denna typ av frågor har debatterats sedan rapporterna om barnfattigdom publicerades. En rejäl debatt har Ebba Busch dragit igång och mängder av kommentarer och blogginlägg har följt på hennes beskrivning av växande klyftor i Sverige. Det är uppenbart då man läser reaktionerna på hennes artikel att detta är en oerhört svår fråga att diskutera. Det blir så lätt att man fastnar i definitionerna av absolut respektive relativ fattigdom. Ebba gör ett gott försök att förklara vad som är det verkliga problemet, nämligen att fokus på materialism är bara ett av många sätt att diskutera det goda livet. Men det är uppenbart att hon blir missuppfattad då hon sätter fingret på flera ömma punkter. Den viktiga frågan som genomlyser artikeln blir nog; hur kan svenska barn som har det så gott materiellt må psyskiskt dåligt? Hur man än vrider på begreppet fattigdom så måste man koppla det till materiell välfärd. Då kan vi konstatera att Sverige är ett av världens rikaste länder och invånarna har det generellt sett väldigt bra. Samtidigt har vi problem, särskilt sociala problem, som måste åtgärdas. Då handlar det inte i första hand om bostäder, mat och kläder som tillhör vardagens överlevnad för många av världens fattiga människor. Sådan fattigdom har vi i princip inte i Sverige. Vi har ett solidariskt välfärdssystem där vi tar hand om varandra. Men ändå kan vi konstatera att många barn växer upp under tuffa och svåra förhållanden. Det finns värden i livet som inte handlar om det materiellt goda. Kärlek, omsorg, empati, hänsyn, ansvarstagande, godhet, snällhet och andra positiva egenskaper är sådant som bidrar till det goda livet. Utan dessa positiva egenskaper har vi ett fattigt samhälle. Kristdemokraterna talar om värden och att ett samhälle måste byggas på sådant som är till gagn för samhällets välbefinnande. Tid för och med barn är ett sådant värde som samhället behöver. Därför har Kristdemokraterna med emfas betonat familjens värde och att föräldrar ska få tid tillsammans med sina barn. Det kommer vi att fortsätta att kämpa för.

Vem ska välja skola?

Valfrihet är bra. Rätten att kunna göra egna val är viktigt. Det stärker individen. Men samtidigt så är det ofta svårt. När jag var liten så var individens val färre. Staten hade hand om tågen och telefonerna. El och vatten skötte kommunen. När jag fyllde sju år damp ett meddelande ned i brevlådan. Det handlade om att jag tilldelats en plats i skolan. Jag minns inte att någon då funderade på att man kunde välja skola. Det valet var självklart att politikerna i stadshuset bestämde över. De ritade kartor och såg till att man hamnade i den skola som de ansåg vara bästa skolan för mig. Åtminstone hoppas jag att någon tänkte att det var en bra skola för mig.
Men numera så har valfrihet införts. Jag får själv välja vilken vårdcentral jag ska gå till, utbuden bland elbolag är stort, olika tågoperatörer kör under konkurrens, och jag får även välja förvaltare för min pension. För dagens sjuårongar är det självklart att de tillsammans med sina föräldrar väljer skola. Valfriheten har kommit för att stanna. Detta innebär att individen får själv bestämma mer och mer och politiken lägger sig inte i de beslut som kan fattas runt köksbordet. Samtidigt finns det politiska partier som helst skulle vilja att invånarnas valfrihet begränsas, dvs antagligen tycker de att politikerna ska fatta mer och fler beslut för invånarna. För valet av skola måste alltid göras av någon. Jag föredrar att invånarna får göra val då de är bäst lämpade att göra dessa. Ibland kan det faktiskt vara så att det är bäst att politiken fattar besluten. Men då det gäller valet av skola är jag övertygad om att det bästa är att klåfingrika politiker håller sig borta från dessa val och lämnar det till familjerna att själva besluta om.

Våren en vacker årstid

Det är oerhört vackert i naturen. I Skaraborg är det riktig vår och blomningen är i full gång. Någon har sagt att körsbärsblomningen på Billingen i Skövde är något av det vackraste som finns. Det är värt en tur att åka till Skövde och ta del av blomningen. I min trädgård finns bara ett träd, ett äppleträd. Just nu blommar det också så härligt. Det är en fantastisk känsla att ta del av naturens växlingar varje dag. Jag har en ide´ om ett fotoprojekt kring mitt äppleträd. Får se om det blir av lite senare i vår. Testade att fota en av de vackra blommorna med min mobil. Inte så dumt för att inte vara en riktig kamera, eller också är det precis vad en telefon numera är.