Skövdebor har nära till det gröna

Det är en stor tillgång att kunna erbjuda invånare i en kommun tillgång till gröna ytor. Skövde är i detta fall en grön stad. De allra flesta har gångavstånd till ett grönområde i form av skog eller park. Mängder av lummiga ytor finns runt om i staden och den stadsdel som ny byggs heter Trädgårdsstaden. Namnet visar tydligt på ambitionen att ge det gröna  en stor plats. I Södra Ryd har vi närhet till Karstorp, Aspö och stora skogsområden. Tvärs över gatan där jag bor finns blåbär och svamp. I dag stannade jag till och plockade liljekonvaljer alldeles i närheten av vår bostad. Känns som livskvalite'.
 

Debatten om fattigdom i Sverige fortsätter

Vem är fattig? Vem är rik? Vad händer med skillnaden mellan de fattiga och rika? Denna typ av frågor har debatterats sedan rapporterna om barnfattigdom publicerades. En rejäl debatt har Ebba Busch dragit igång och mängder av kommentarer och blogginlägg har följt på hennes beskrivning av växande klyftor i Sverige. Det är uppenbart då man läser reaktionerna på hennes artikel att detta är en oerhört svår fråga att diskutera. Det blir så lätt att man fastnar i definitionerna av absolut respektive relativ fattigdom. Ebba gör ett gott försök att förklara vad som är det verkliga problemet, nämligen att fokus på materialism är bara ett av många sätt att diskutera det goda livet. Men det är uppenbart att hon blir missuppfattad då hon sätter fingret på flera ömma punkter. Den viktiga frågan som genomlyser artikeln blir nog; hur kan svenska barn som har det så gott materiellt må psyskiskt dåligt? Hur man än vrider på begreppet fattigdom så måste man koppla det till materiell välfärd. Då kan vi konstatera att Sverige är ett av världens rikaste länder och invånarna har det generellt sett väldigt bra. Samtidigt har vi problem, särskilt sociala problem, som måste åtgärdas. Då handlar det inte i första hand om bostäder, mat och kläder som tillhör vardagens överlevnad för många av världens fattiga människor. Sådan fattigdom har vi i princip inte i Sverige. Vi har ett solidariskt välfärdssystem där vi tar hand om varandra. Men ändå kan vi konstatera att många barn växer upp under tuffa och svåra förhållanden. Det finns värden i livet som inte handlar om det materiellt goda. Kärlek, omsorg, empati, hänsyn, ansvarstagande, godhet, snällhet och andra positiva egenskaper är sådant som bidrar till det goda livet. Utan dessa positiva egenskaper har vi ett fattigt samhälle. Kristdemokraterna talar om värden och att ett samhälle måste byggas på sådant som är till gagn för samhällets välbefinnande. Tid för och med barn är ett sådant värde som samhället behöver. Därför har Kristdemokraterna med emfas betonat familjens värde och att föräldrar ska få tid tillsammans med sina barn. Det kommer vi att fortsätta att kämpa för.

Vem ska välja skola?

Valfrihet är bra. Rätten att kunna göra egna val är viktigt. Det stärker individen. Men samtidigt så är det ofta svårt. När jag var liten så var individens val färre. Staten hade hand om tågen och telefonerna. El och vatten skötte kommunen. När jag fyllde sju år damp ett meddelande ned i brevlådan. Det handlade om att jag tilldelats en plats i skolan. Jag minns inte att någon då funderade på att man kunde välja skola. Det valet var självklart att politikerna i stadshuset bestämde över. De ritade kartor och såg till att man hamnade i den skola som de ansåg vara bästa skolan för mig. Åtminstone hoppas jag att någon tänkte att det var en bra skola för mig.
Men numera så har valfrihet införts. Jag får själv välja vilken vårdcentral jag ska gå till, utbuden bland elbolag är stort, olika tågoperatörer kör under konkurrens, och jag får även välja förvaltare för min pension. För dagens sjuårongar är det självklart att de tillsammans med sina föräldrar väljer skola. Valfriheten har kommit för att stanna. Detta innebär att individen får själv bestämma mer och mer och politiken lägger sig inte i de beslut som kan fattas runt köksbordet. Samtidigt finns det politiska partier som helst skulle vilja att invånarnas valfrihet begränsas, dvs antagligen tycker de att politikerna ska fatta mer och fler beslut för invånarna. För valet av skola måste alltid göras av någon. Jag föredrar att invånarna får göra val då de är bäst lämpade att göra dessa. Ibland kan det faktiskt vara så att det är bäst att politiken fattar besluten. Men då det gäller valet av skola är jag övertygad om att det bästa är att klåfingrika politiker håller sig borta från dessa val och lämnar det till familjerna att själva besluta om.

Våren en vacker årstid

Det är oerhört vackert i naturen. I Skaraborg är det riktig vår och blomningen är i full gång. Någon har sagt att körsbärsblomningen på Billingen i Skövde är något av det vackraste som finns. Det är värt en tur att åka till Skövde och ta del av blomningen. I min trädgård finns bara ett träd, ett äppleträd. Just nu blommar det också så härligt. Det är en fantastisk känsla att ta del av naturens växlingar varje dag. Jag har en ide´ om ett fotoprojekt kring mitt äppleträd. Får se om det blir av lite senare i vår. Testade att fota en av de vackra blommorna med min mobil. Inte så dumt för att inte vara en riktig kamera, eller också är det precis vad en telefon numera är.
 

Skövde satsar 81 miljoner på en väg som inte går genom kommunen

Sedan regionfullmäktige beslöt att verka för en utbyggnad av E20 så börjar det hända saker. De 15 kommunerna i Skaraborg har uppmanats att gå in med medfinansiering för att på så sätt väcka statens intresse för huvudvägen mellan Göteborg och Stockholm. Det har tyvärr inte hänt mycket med vägen de senaste åren även om några sträckor har rättats till och andra planeras. Nu gäller ett helhetsgrepp. För Skövdes del så beslöt vi i veckan att gå in med 81 miljoner kronor. E20 går inte ens igenom kommunen, men vi anser ändå att vägen är så viktig för utvecklingen i Skaraborg att vi är beredda att ta vår del av ansvaret. Tyvärr sätter sig Miljöpartiet på tvären och röstar nej, skriver insändare mot satsningen och verkar inte alls förstå vikten av en god väg för bygdens utveckling. Deras satsningar på cykelvägar är lovvärda, men i jämförelse med motorvägens betydelse så väger de lätt. Nu fortsätter kommunfullmäktigeförsamlingarna i Skaraborg att ta beslut. Regionen ska självklart också satsa och den frågan får vi återkomma till. Vår förhoppning är att detta kommer upp till ett kommande regionfullmäktigemöte snarast.
Skövde visar på vikten av regional utveckling när man gör denna satsning!
 

Vitsippornas kraft

Vitsippan är Kristdemokraternas blomsymbol och ingår som en grafisk del i vårt utbud. Den symboliserar mycket av det som förknippas med kristdemokraterna. Nu blommar den på ett dominerande sätt i vår natur. Det är vår vision att även vår politik ska synas och ta plats. På latin heter den Anemone nemorosa och är en ständigt återkommande gäst under våren. Den breder ständigt ut sig om förhållandena är gynnsamma och alla verkar gilla den. Den vita färgen står för något oskuldsfullt och rent och omgiven av den gröna färgen så blir bilden lätt att koppla till vår politik som handlar om både ärlighet mellan människor och ett starkt fokus på miljön. Vitsippan är också sådan att den sprider sig via en jordstam, dvs rötterna är väl utvecklade och plantorna kommunicerar sinsemellan. Kristdemokratin är en folkrörelse och den finns alltid i jordmyllan. Det vi önskar med vår politik är inte att den endast ska fnnas under en del av året utan vara en bestående del av svensk politik. Jag tror att alla kristdemokrater känner en stor inspiration då de ser de stora vita fälten med vitsippor och de manar oss att synas i det politiska livet.

Satsa på Västsvenska paketet

 
En av de största infrastruktursatsningar i Västsverige är på gång. Avtal mellan parterna är klart och arbetet är igång. Summan handlar strax under 40 miljarder kronor. I går beslöt Göteborgs kommunfullmäktige att genomföra en folkomröstning där trängselskatten står i fokus. Detta är en del av finansieringen och skulle göteborgarna säga
nej, finns några alternativ. Det enklaste alternativet (för oss andra) är att Göteborg chockhöjer kommunalskatten och bidrar själva med 14 miljarder kronor. Det andra alternativet är att någon annan tar notan. Troligtvis är inte företagen beredda att ta på sig denna extra kostnad och staten lär nog inte lägga mer pengar. Detta alternativ är inte särskilt troligt. Ett tredje alternativ är att det inte blir något av denna infrastruktur alls. Risken är att hela paketet havereras om det blir ett nej.
För oss en bit från Göteborg är en utbyggd infrastruktur mycket angelägen. Vår industri behöver goda förbindelser med Göteborgs hamn. Arbetskraft- och
 
studiependlingen i området är omfattande och den politiska visionen är att dubelt så många reser kollektivt 2020. Utan en förbättrad infrastruktur är det omöjligt att uppnå detta, men alternativet att vi åker bil istället för kollektivt är helt orealistiskt ur såväl kapacitetssynpunkt som av miljöhänsyn.
Nu är det vår förhoppning att det blir ett rungande ja från göteborgarna till trängselskatten.
 

Varningsklockorna ringer så det dånar

Det ringer varningsklockor. Orden är inte mina utan PJ Anders Linder som skriver om Kristdemokraterna i dagens SvD. Hans analys är troligen helt OK om man ser det från utsidan. Men vi som jobbar inom partiet vet att det pågår mängder av spännande arbete. Våra interna samlingar är mycket positiva och många dyker upp på våra möten. Det är god stämning och framtidstron spirar. Men det som ledarskribenten varnar för är rätt och ett politiskt parti som inte gör utspel riskerar att hamna i en slags icke-debatt. Dagens SIFO leder till några olika tankar. För några så fortsätter deppighet och kanske uppgivenhet. Men för det stora flertalet av oss som tror på partiet och dess värderingar väcker långa opinionssiffror engagemang och revansch och kommer att sporra till fler aktiviteter. Just nu delas hundratusentals tidningar, Vardagsliv, ut i svenska hushåll. Det är entusiastiska politiker som satsar på utdelning och dagligen sker mängder av samtal. Men vi kan konstatera att det vi gjort det senaste året har inte räckt för att få högre opinionssiffror. Nu satsar vi vidare. Samtidigt så vet vi att det enda som räknas är siffrorna på valdagen. Därför satsar vi på ett starkt val 2014, men inser att det är viktigt att även så här års presentera konkreta politiska idéer. Vi antar utmaningen!

bRYDig i Södra Ryd

Stadsdelen Södra Ryd i Skövde visade idag upp sin bästa sida. 65 föreningar fanna på plats och delade med sig av sina kunskaper och engagerade människor på många olika sätt. Mark Hudson, festivalgeneralen, hade tillsammans med många andra fått ihop ett intressant program och många mötte.
I Ryds Centrum fanns en scen där uppträdandena löste av varandra och många av föreningarna i Södra Ryd visade upp sina lokaler.
Vi kristdemokrater fanns på plats och delade ut material och en massa smaskiga äpplen. 
 
Så här skrev Skövde Nyheter om arrangemanget
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Konsten i det offentliga rummet

Vi har privata rum och vi har offentliga rum. Hemma så vill vi gärna ha textilier, färger, former, fotografier, möbler i viss stil och konst på väggarna. Vi kan lägga ner stor möda på att välja väggfärg eller hallmatta. Detta är tecken på att det är viktigt att vi får rätt stil i våra hem. Där ska vi ju känna oss hemma och varje familj sätter sin stil på sitt boende beroende på en rad olika omständigheter.
Samma regler gäller för det offentliga rummet. Även här vill vi omge oss med kulturens olika uttryck. En del i detta är att all stadsplanering utgår från att offentliga platser har stor betydelse för människorna. Ett område som jag vill värna är den offentliga konsten, dvs den konstnärliga gestaltningen i och av det offentliga rummet. Självklart har konst en viktig plats i våra hem, på våra institutioner, men också i vårt gemensamma rum. Gator, torg och andra mötesplatser behöver konstnärlig gestaltning. Förr kallade man oftast detta för offentlig utsmyckning, men det begreppet känns förlegat. Konsten inspirerar och utmanar. Den väcker tankar och ger oss anledning att reflektera. En del städer i världen har lyckats med att få konstverket att bli en slags symbol eller ikon för staden. Stora offentliga verk i form av byggnader ger ofta sådana bilder.
I Skövde har vi mycket offentlig konst. Det beror på bryggeridirektören Theodor Egnell som lämnade medel i sitt testamente för att kunna inhandla offentlig konst. I dag är fonden värd flera miljoner och ständigt köps det in konst för det offentliga rummet. I planeringen av Bolougnerskogen finns en skulpturpark aviserad.
Bilden nedan är ett bra exempel från det offentliga rummet i Skövde. I förgrunden av delarna i Cavallobrunnen av Sivert Lindblom och i bakgrunden Skövde Kulturhus skapat av Hans-Erland Heineman. En vandring i området, om man mellanlandar i Skövde, ger upplevelser både av offentliga verk och fantastiska byggnader, men också möjlighet att gå i en vacker stadspark. Sådant kallas livskvalitet.

Blå näringar - Västsverige har nya möjligheter

I vårt län har vi mycket vatten. Både kusten och de två stora sjöarna Vänern och Vättern. De senaste åren har det skett många satsningar på den maritima sektorn och de blå näringarna är på frammarsch. Då talar vi om allt från båtteknik, till nya satsningar på vågkraft, men självklart också på fiske och nu senast skaldjurssatsningar.
Svenska ostron är ett sådant exempel. Nu när fransmännen fått problem med sina ostron vänder de sig till odlingarna på Koster. Att just fransmännen gillar de svenska ostronen är ju en framgång i sig. 
Läs mer på DN

Demokratidagar i Skövde

Stadshuset i Skövde är öppet för Demokratidagar under torsdag och fredag. Det är en tradition som vi haft sedan mandatperioderna blev treåriga att bjuda in gymnasieelever till en mellanvalsrörelse. Numera, då vi har fyraåriga mandatperioder så missar vi alltid en årskurs på gymnasiet. Därför har vi i år särskilt vänt oss till årskurs tre på gymnasiet för att de ska möta de olika politiska partierna.
Vad hände då? Skövde Nyheter skrev att det var trångt i Stadshuset då skolklasserna vällde in och ställde frågor till representanterna för de åtta partier som finns representerade i kommunfullmäktige i Skövde. Efter en rundvandring bland partierna var det dags för en presentation av kommunen och hur den är organiserad. Jag har rollen som ordförande i kommunfullmäktige och tillsammans med Monica Green som är vice ordförande så berättade vi om demokrati, val, vikten av engagemang, men framför allt om kommunfullmäktiges roll. Därefter var det personer från kommunstyrelsen som berättade om arbetet (idag var det först Leif Walterum och senare Mikael Wendt). Rohland Pettersson som är ledamot av utbildningsnämnden berättade om hur de arbetar med ansvaret för bl a gymnasieskolan. Därefter så blev det en debatt mellan ungdomsförbundet där skoleleverna och fick möjlighet att ställa frågor. Jag var moderator för den debatten. Min uppfattning var att det hela fungerade väl och att intresset bland eleverna var högt. Ibland får man intrycket att många säger att unga människor inte är intresserade av politik. Något sådant framkom inte alls i dag.

Vikten av att göra sin röst hörd

Många har åsikter om det de läser i tidningen. Men få framför dem till de som kan åstadkomma förändringar. Det är relativt få personer som ringer eller på annat sätt kontaktar oss förtroendevalda. Trots all modern teknik så verkar det vara ett stort steg. I Skövde har vi uppmuntrat invånarna att komma till fullmäktige och ställa frågor. Få har utnyttjat denna möjlighet. Likaså är de få som kommenterar på bloggar eller sociala medier. Det är synd. Demokrati bygger på många goda värden där bl a yttrandefriheten verkar för att allas röster kan bll hörda. Vi vill vara med och skapa forum där alla kan komma till tals. 

KD i Västra Götaland presenterar sin budget

Mer pengar till barn och unga, särskilt de med psykisk ohälsa. Men också en rejäl satsning på fler vårdplatser. Detta är några av huvudpunkterna i Kristdemokraternas budget i Västra Götalandsregionen som vi presenterade idag. Kristdemokraterna har nationellt beslutat att lyfta fram barn och ungdomars uppväxtvillkor och vi väljer nu att fokusera på de som mår psykiskt dåligt. Tyvärr är den gruppen stor och då många slutenvårdsplatser lagts ner vill vi markera att vi inte är nöjda med denna situation.
Hela budgeten kan du läsa på www.kdvg.se
 

Tid med barnen

Våra barn är det viktigaste vi har! Det finns inget mer dyrbart eller finare än våra barn. Men tiden som barn går snabbt och vi vet också att många av de värden som grundas under livets första år blir bestående för hela livet. Ett barn som har en harmonisk uppväxt har betydligt större möjligheter att få ett gott liv än den som växer upp i misär, fattigdom eller utsätts för övergrepp.
Kristdemokraterna driver stenhårt att föräldrar ska få mer tid tillsammans med sina barn. Vi menar att de band som knyts mellan barn och föräldrar är ovärderliga och utgör den främsta byggstenen i vårt samhällsbyggande. Det är i den lilla och nära gemenskapen som begrepp som hänsyn, solidaritet, hjälpsamhet, empati och andra positiva egenskaper utvecklas. Familjen är ett träningsforum för samhället. Det vi klarar i familjen klarar vi också i samhället. Samhället är summan av alla familjer. När vi använder ordet familj så kan det definieras på många olika sätt och kanske är begreppet släkt (som andra länder använder) ett bättre begrepp. Vi vet att band mellan syskon och syskons barn har stor betydelse och vi menar alltså en vidgad familj.
Samtidigt kan vi konstatera att många småbarnsföräldrar känner att de måste ha två inkomster för att få vardagens ekonomi att gå ihop. Därmed är också många barn i förskolan. Vi anser att förskolan är något positivit och är en viktig del av vårt samhälle, men samtidigt menar vi att valfrihet ska råda. Den förälder som hellre är tillsammans med sina barn och under några år avstår från förvärvsarbete, gör en stor insats för, främst sina barn, men också för samhället i stort. Vi förstår att vi behöver arbetskraft, men vänder oss mot begreppet att människan är en produktionskapacitet och behövs för samhällets produktion. Det är självklart så att vi ska uppmuntra alla att förvärvsarbeta men vi ser uppdraget som förälder som en så viktig del av samhället att vi är beredda att stötta föräldrarna som är tillsammans med sina barn även ekonomiskt. Sann valfrihet uppstår först då man verkligen har alternativ att välja mellan. Vår idé om vårdnadsbidrag (jag kallar det helst något annat) handlar om att ge ekonomiska möjligheter till de föräldrar som vill vara hemma. Detta vill jag kämpa för.
Det är bra att förskolor finns, men jag tror att många av ettåringarnas föräldrar hellre skulle vara hemma en tid till om de hade ekonomisk möjlighet. Vi kristdemokrater vill medverka till detta.

Klart med ny ordförande för Next Skövde

I dag så avslöjades det vem som kommer att efterträda mig som ordförande i Next Skövde Destinationsutveckling AB. Bättre person kan man inte få. Claes Bjerkne kommer att väljas vid nästa kommunfullmäktigemöte. Claes är en av storheterna inom svensk besöksnäring och att han tog sig an uppdraget är mycket glädjande. Han var "arkitekten" bakom konstuktionen av bolaget och efter all turbulens som varit känns det mycket skönt att få en så välmeriterad person att axla ansvaret. Jag önskar honom allt gott i uppdraget och ska göra allt jag kan för att medverka till en spännande utveckling för turism och mötesindustri i Skövde med omnejd. Mitt fokus blir nu inom Västsvenska Turistrådet där jag är vice ordförande.
 
Läs mer på http://www.skovdenyheter.se/nyhet/53066/ny-ordforande-i-next

Vad är egentligen ett folkinitiativ?

Det spekuleras rejält kring folkomröstning i Göteborg eller inte. Trängselskatten är hatad av många, men anses också som en nödvändighet av andra för att kunna finansiera det västsvenska paketet. Tidningen GT har drivit en kampanj och fått in ett stort antal namnunderskrifter som kräver en folkomröstning. Nu är det politikerna som ska avgöra om folket ska säga sitt eller inte.
Detta gäller för ett folkinitiativ enligt kommunallagen:
- Minst tio procent av de röstberättigade (gäller både inom en kommun eller landsting/region) måste stå bakom förslaget.
- Namnen måste samlas in under en sexmånadersperiod
- Man kan bara rösta om sådant som ligger inom den kommunala kompetensen, dvs sådant som fullmäktige faktiskt kan besluta om. Är det en riksdagsfråga kan man inte folkomrösta om den i en kommun.
-Det är numera svårare att stoppa ett folkinitiativ. Två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter måste aktivt rösta nej för att folkomröstningen inte ska genomföras.

Här pågår en satsning på vindkraft

Vindkraft är bra. Tcker de allra flesta. Men "not in my back yard" brukar vara första responsen. Här i Västra Götaland finns många vindkraftverk. Faktiskt flest i landet. Allt enligt Energimyndigheten som rapporterar att i länet finns det 490 verk och därmed är vår region den vindkrafttätaste i landet. Även om verken är många och ökar så kan vi konstatera att de fortfarande bara marginellt bidrar till energiproduktionen. Men de är förnyelsebara, skapar grön energi och har framtiden för sig. Sverige behöver en rejäl omställning av sin energiproduktion, men som konsumenter kan vi aktivt bidra också. Dels använda mindre energi och dels beställa grön energi.
 

Lyssna på vårdpersonalen

Det som följer är en debattartikel som jag skrivit tillsammans med Monica Selin.

Det skrivs och debatteras mycket om sjukvården i Skaraborg. Företrädare för olika personalgupper vädjar om att få göra sin röst hörd. De slår larm och talar om brist på resurser, om ohållbar arbetsmiljö och om vikten av förändring. Många anställda inom vården beskriver den tuffa situation som de upplever. Trots detta talar man oerhört gott om patienten och valet av sitt vårdyrke. Det som de har svårt med är politiska beslut, omorganisationer och brist på resurser. Detta är en stor utmaning för ansvariga politiker.

Samtidigt uttalar sig patienterna å sin sida om vården och ger den ett mycket högt betyg. De flesta skaraborgare är nöjda med vårdens kvalitet och de insatser som görs. Det tyder på ett gott professionellt förhållningssätt hos personalen och ger dem ett mycket gott betyg.

Man måste då ställa sig frågan varför det blivit så här? Varför känner många att de valt rätt yrke men fel arbetsplats? Kan det vara så att politisk klåfingrighet, alltför många detaljstyrningar, stora sjukhusorganisationer och långa avstånd till cheferna bidrar till svårigheterna?

Kristdemokraterna vill förändra vårdens organisation. Denna förändring berör personalen mer än patienterna och därför blir sådana frågor sällan valfrågor. Vi menar att stora organisationer har svårare att ta vara på personalens idéer, utvecklingstankar och engagemang. Korta och nära beslutsvägar, lyhörda och närvarande chefer men också tillräckliga resurser är sådant som omedelbart behöver åstadkommas.

Vi är övertygade om att det är nödvändigt att se över sjukhusens organisation för att skapa en attraktiv arbetsmiljö och för att kunna behålla vår personal. Tyvärr verkar det vara så i dag att många lämnar den offentliga sjukhusvården på grund av tuffa dagliga arbetsvillkor. Kristdemokraterna är för privata vårdenheter och valfrihet, men vi vill att även Regionens sjukhus skall erbjuda en trivsam arbetsplats som konkurrenskraftigt alternativ.

Vi är övertygade om att det finns många goda idéer hos personalen som kan åstadkomma förändringar om de tillåts att bli med i samtalen. Kristdemokraterna vill ta ett stort ansvar för utvecklingsfrågorna, och samtidigt släppa på politikermakten och ge personalen möjlighet att påverka utvecklingen. Vi är som regionpolitiker ledare för en verksamhet med över 50 000 anställda, men då politiska beslut grundas i den engagerade personalens stöd tror vi att ett första steg mot en förändring kan tas.


Källkritisk granskning - absolut nödvändigt

Vem har egentligen sagt det? Det borde vara en onödig fråga. Ingen ska i den politiska debatten hänvisa till en annan om man inte har gjort en ordentlig källkontroll. Tyvärr sägs det ofta "forskning visar", "en rapport från", "empiri konstaterar" eller liknande uttryck. Då ska man kunna lita på att det verkligen finns en källa som står för detta. Tyvärr sker nog detta alltför sällan. Likaså i medierna så är det lätt att om en journalist hänvisat till en rapport så stämmer snabbt andra i och hänvisar till samma källa.
Ett sådant aktuellt exempel är sågningen av regeringens jobbsatsning för unga. SVT "avslöjar" att i en rapport från "Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering" så kostar jobben en miljon per ungdom för skattebetalarna. Visserligen skriver man preliminär rapport, men när det sedan sprids så skriver andra som att det är en publicerad vetenskaplig artikel. 
Kollar man på instituets hemsidan kan man läsa följande:

"IFAU om sänkta arbetsgivaravgifter

IFAU har inte givit ut någon rapport om sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar. Vi samarbetar med forskare vid Stockholms universitet i projektet. Vår princip är att kommentera först när kvalitetsprocessen är klar och rapporten är publicerad."
 
För en forskare är det oerhört angeläget att ens rapporter är noga granskade innan de publiceras. När media skapar en nyhet utifrån något som pågår är risken stor att en myt sprids. Hur det nu förhåller sig med regeringens jobbsatsning återstår att se, men det är klart att media redan skrivit och satt en bild på ett misslyckaden. Då finns det en stor risk att om rapporten ger en annan bild att den helt inte dyker upp i media.
 
Eftersom tid är en bristvara är det stor risk att man hoppar över momentet om källgranskning och att alla litar på alla. Det som spridits på sociala medier eller via traditionella medier tenderar att vara sanning. För vi tror väl att allt som står i tidningen är sant? Och sanningshalten är ändå högre om det kommuniceras via TVs nyhetsankare?

Götheborg kan bli en ikon för Sverige

Ostindiefararen Götheborg har under sina seglatser gjort succé runt om i världen. Vid besöket i Kina blev det en mycket stor uppmärksamhet i media. Fartyget slår an klassiska band till Kina och vår historia. Nu har Götheborg kastat loss och en turné i Europa är på gång. Säkert kommer den att väcka stor uppmärksamhet. Tyvärr verkar finansieringen av fartyget vara en svår fråga. Industrin i västsverige, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen har medverkat till att möjliggöra tidigare expeditioner, men just nu är framtiden mycket oviss. Sverige behöver några ikoner och Götheborg har möjlighet att bli en sådan. Men då krävs en insats av staten och att den får en nationell status. Västsverige kan inte själva bära kostnaderna. 
Bilden nedan får inte bli nästa fas för Götheborg.
Läs mer i GP

Drömmen om scenen

Det är många som drömmer om framgång på scenen. Intresset för Idol är rekordstort. I går var det 3000 personer som köade i Göteborg till årets audition. GT och flera andra tidningar fanns på plats och mötte västsvenskar med ambitioner. Liknande audition sker på många platser runt om i landet och i höst får vi se vilka TV4 valt ut.
Det är väldigt intressant att konstatera att vi har tusentals unga människor som sjunger bra och har god scenkänsla. Den kommunala musikskolan men också frikyrkans satsningar på sång och musik har betytt mycket. Det svenska musikundret kallas det ibland och då särskilt att svenska musiker och tekniker gör internationella karriärer. För många är musiken ett intresse som man gärna gör till sitt yrkesval, men konkurrensen är stenhård. Därför är ett genombrott i TV så viktigt.

E20 igen - Miljöpartiet vill bromsa utvecklingen

Ett antal ledande miljöpartister i Skaraborg går nu ut och uppmanar kommunerna att inte medverka i satsningarna på E20 med kommunal medfinansiering. Det är logiskt att Miljöpartiet säger då då de hellre vill se satsningar på cykel och tåg. Men vi övriga konstaterar att E20 behövs både för gods- och persontrafik. Bilen är en realitet och särskilt för många av oss i Skaraborg är den nödvändig. Satsningar på Västra Stambanan vill vi också ha, men de står inte i motsats till en ny motorväg mellan Göteborg och Stockholm. Dagens E20-standard är bedrövlig och nu när det ser ut som om kommunerna, kommunalförbunden och Västra Götalandsregionen kommer överens så hoppas jag inte att MP får något inflytande i frågan. Samtidigt pågår också diskussioner i Göteborg om folkomröstning om trängselskatten som också är en omröstning om det västsvenska paketet. Skulle både den satsningen och ny standard av E20 falera så är Skaraborg mycket utsatt. 

World Press Freedom Day

Idag, 3 maj, så firas Pressfrihetens Dag. Över hela världen (tyvärr dock inte i alla enskilda länder) uppmärksammas den fria och oberoende pressen. Initiativet togs 1991 och Unesco har en egen hemsida med massor av information om dagen. Tyvärr kan vi konstatera att det inte råder pressfrihet i världen. Många länder begränsar yttrandefriheten och rätten att få uttrycka sina åsikter är starkt begränsad. World Press Freedom Day är ett inititiativ till att väcka uppmärksamhet kring vikten av den fria pressen. När man talar om oboeronde press tänker man i första hand på att ingen statsmakt ska kontrollera medierna, men ekonomiska intressen gör också att det sker påverkan på många sätt. Medierna kräver intäkter och det vanligaste är att man tar betalt för sina annonser. En oberoende press ska då inte ta hänsyn till annonsörernas intressen. Vi ska helt enkelt kunna lita på det som står i tidningen. Det fria ordet ska få sitt forum i medierna men också i alla övriga samhällsdebatt.
World Press Freedom Day uppmärksammar också journalisternas utsatthet. Det är många mediarbetare som riskerar sina liv i tjänsten. Många frihetsberövas men många dödas också under sin tjänsteutövning. Enligt organisationen Internationel Federation of Journalists (IFJ) dödades 121 journalister under 2012. Det är en ökning med 13 procent, jämfört med året innan, och kriget i Syrien orsakade flera av dessa dödsfall.
I dag bör vi alla som läser en fri tidning glädjas över detta. Yttrandefrihet och pressfrihet är en del av demokratrin och den måste erövras varje dag.

Victoriahuset invigt

Vilken folkfest det blev då Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel kom till Läckö. Mängder av människor hade samlats och det blev något av en folkfest.
Programmet inleddes på borggården där det traditionsenligt hölls en invigning av säsongen. Magnus Lönrroth, ansvarig för verksamheten, hade som vanligt fått ihop ett mycket bra program. Mattias Klum berättade om sitt arbete som fotograf och filmare, Magnus Johansson spelade som vanligt, dvs oerhört bra på trumpet, Robert Wells underhöll och det gavs smakprov på årets opera En Midsommarnattsdröm. Men höjdpunkten var självklart närvaron av Hertiginnan och Hertigen av Västergötland. Deras invigning var i form av att slå i de två sista spikarna (handsmidda för tillfället av Kinnekulles egen mästersmed Therese Johansson). När kronprinessparet hade fått se Naturumet Vänerskärgården-Victoriahuset var det dags för lunch. Krögarna på Läckö, Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm hade komponerat måltiden som var ännu ett mästerverk och ett bevis att de platsar i White Guide.
 
Kolla på reportagen från Skövde Nyheter och NLT
 

Plats 13 i provvalet

Kristdemokraterna har genomfört ett rådgivande provval inför Europaparlamentet. Inte överraskande vann Lars Adaktusson med ett överlägset antal röster. Det är i och för sig ingen garanti att han kommer att vara partiets toppkandidat eftersom det är ett av många underlag för nomineringskommittén, men det blir nog så i slutändan, tror jag. Tvåa på listan är Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala. Själv hamnade jag på 13:e-plats vilket gläder mig stort. Jag var mycket aktiv förra Europavalrörelsen för fem år sedan och ska göra mitt bästa för att kampanja för att vårt parti blir representerat även framöver. Alf Svensson, vår nestor bland kristdemokraterna, har gjort ett mycket gott jobb men väljer nu att kliva av detta uppdrag. Listan till Europaparlamentet kommer att fastställas i oktober och sedan drar kandidaternas arbete igång.

Adaktusson gjorde succé-debut enligt Aftonbladet

Lars Adaktusson har gått med i Kristdemokraterna och är kandidat till Europavalsparlamentet. Idag var han 1 majtalare i Uppsala där kristdemokraterna återigen satsade på en familjedag. Enligt Aftonbladet var det succédebut för Adaktusson
 
 

RSS 2.0