Terror och extremism kan aldrig försvaras

Vi läser dagligen om våld och terrordåd i olika delar av världen. Men nu har det också drabbat oss. Minst 87 oskyldiga personer har fått sätta livet till i ett vansinnesdåd i Oslo. Terror och extremism kan aldrig försvaras utan måste måste ständigt bekämpas. Den som är fylld av hat är farlig och det enda som kan besegra hat är sann kärlek. Världen behöver inte mer våld, men däremot väldigt mycket kärlek och omsorg. Vi vet idag väldigt lite om gärningsmannens bakgrund men konstaterar att det är hemst och avskyvärt. Det som inte kunde hända har hänt.
Vi tar kraftfullt avstånd från aktionerna och våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga.

Arbetslinjen bra - men vi behöver också en relationslinje

Det här debattinlägget är publicerat i SLA idag.

Vi behöver en relationslinje

Regeringen driver kraftfullt och framgångsrikt den s k arbetslinjen. De fyra samverkande partierna är överens om att arbeta och kunna betala sina egna räkningar stärker inte bara individen och dennes familj utan är en nödvändighet för ett välfärdssamhälle.  Alliansregeringen har haft en tuff uppgift att komma tillrätta med de bidragsberoenden som utvecklats under lång tid.

Livet mer än arbete

Men vi kristdemokrater anser att livet består av så mycket mer än arbete. Livet ska levas tillsammans med andra människor. Därför talar vi om relationslinjen. Ett välfärdssamhälle är inte bara att få sina fysiska behov tillgodosedda genom de inkomster som arbetet ger. Vi har också sociala behov, behöver träffa andra människor och umgås. Helt enkelt att leva livet tillsammans. Vi menar att familjen har en särskild betydelse och är det som vi bygger samhällsgemenskapen utifrån.

Tid med och för varandra

Inom en familj ställer man upp för varandra, löser konflikter och kämpar tillsammans. Därför måste föräldrar få mer tid tillsammans med sina barn. Den grund som läggs under de första åren har avgörande betydelse för hela livet. Det barn som lär sig att ta hänsyn, ta ansvar, visa solidaritet, dela med sig och umgås med andra på ett vänligt sätt kommer med stor sannolikhet att fortsätta med det hela livet.

Dela livet

De nära relationer som utvecklas i en familj eller förening stärker livet. Vi ser också alla de som vårdar sina anhöriga hemma. Det görs stora och heroiska insatser varje dag. Man ställer upp för varandra och delar såväl livets glädjeämnen som svårigheter. Kristdemokraterna kommer att fortsätta sin kamp för familjen och verka för att barn och ungas uppväxtvillkor kommer i fokus. Vi behöver en fortsatt arbetslinje, men låt oss inte glömma relationslinjen.

Conny Brännberg (KD)

Kommun- och regionpolitiker


Lagom arbete - lagom vila

För många av oss är semestern något vi verkligen ser fram emot. Då har vi chans att varva ned och göra sådant som vi vanligtvis inte gör. Vila är något vi längtar efter och behöver. Samtidigt så gäller det att finna en livsbalans, hela året, som innebär lagom mängd arbete, lagom mängd vila. När Gud skapade världen så tog det sex dagar, den sjunde ägnade han åt vila. Det är nog en rätt bra lärdom även för oss idag. Se till att vi har minst en vilodag, varje vecka, året runt. Samtidigt är det väldigt skönt att ha en vila som varar i flera veckor.

Göran Hägglund tar barnens parti

I sitt årliga tal i Almedalen talade Göran Hägglund sig varm för barnen i Sverige. Kristdemokraterna har beslutat att satsa på barn och ungas uppväxtvillkor och det märktes tydligt i hans tal. Vi har det gott materiellt sett men många barn och unga mår dåligt. Här behövs många insatser och det räcker inte att arbetslinjen ska råda. Det behövs också en relationslinje.

Du kan lyssna till Görans tal i sin helhet på SR Ekot.

Olja stoppar cylisterna, rent sabotage

Dagens etapp av cykeltävlingen U6-dagars fick ställas in. Cykeletappen som skulle äga runt Tidaholm utsattes för ett sabotage och kunde inte genomföras. Någon hade hällt ut olja på vägen på flera ställen och det kunde inte saneras bort. Risken var helt enkelt för stor för att någon skulle råka illa ut och arrangörerna hade inget annat val än att ställa in etappen.
Trist och tråkigt. Dessutom så klassas det som sabotage och polisen lär nog hitta ett antal lämpliga åtalspunkter. Man undrar varför någon vill hindra ett sådant positivt arrangemang. Mängder av ungdomar samlas och har sett fram emot detta under lång tid. Trakten får positiv uppmärksamhet och något stort händer i området. Varför vill någon sabotera detta?
SR Skaraborg rapporterar vidare om detta. 

Turismen kan fördubblas

Det går bra för svensk turism. Turistnäringens konjunkturbarometer visar på att framtidstron inom branchen är stor. Den nationella strategin pekar på att näringen kan fördubblas de kommande åren. Den senáste statistiken visar att omsättningen är 255 miljarder kr och att 162 000 personer har sin inkomst därifrån. Detta innebär att turismen är en av de stora basnäringarna i Sverige. Fördbubblingen kan ske 2020.
svt 

Råd till alliansen: Morska upp er

De senaste dagarna har handlat mycket om alliansen och de tre mindre partiernas möjligheter att komma till tals. Igår spred sig nyheten att C är missnöjda och kan tänka sig att stå utanför alliansen nästa val. Snabbt var partisekreteraren Michael Artursson ute och förklarade att C är ett alliansparti, men ledande partister hade redan sagt sitt.
Idag skriver Gustaf Almkvist i sin ledare i SvD att alliansens behöver morska upp sig. Att den behöver den inte ska fokusera på vissa nederlag i riksdagen utan fortsätta och fokusera på regerandet. Det är mycket tänkvärt i artikeln men slutklämmen undrar jag om den stämmer. Han skriver att svenska folket vill rösta på alliansen, inte på de fyra partierna. Detta har surrat tidigare och ska bli intressant att se om det blir dags för en samlingslista inför riksdagsvalet 2014. I den sista riksdagsdebatten inför sommaren var det flera som tog ordet nyval i sina munnar, och då kanske en allianslista är ett alternativ. Vi som varit med om omvalet i Västra Götaland vill däremot inte ha ännu ett val innan 2014. Situationen in riksdagen är lite märklig. Om S skulle, tillsammans med de andra partierna, fälla regeringens kommande budget, så är alternativet till regering väldigt otydligt. Det skulle definitivt inte bli lättare att regera med de samverkanspartners som står till buds. Det bästa för Sverige är att alliansen får fortsätta sitt viktiga omställningsarbete och att de får ett förnyat förtroende 2014 och då men en tydligt majoritet.

Fler unga säger nej till sprit

Att inte dricka alkohol verkar vara en ökad trend bland unga svenskar. Ju fler som säger nej desto lättare blir det också att själv avstå. Konsumtionen bland unga är rekordlåg medan däremot medlemskapet i nykterhetsförbunden ökar.

Läs mer om detta i GP


Regeringen tillsätter en framtidskommission

Regeringen kommer att tillsätta en framtidskommission. De fyra partiledare ska tillsammans med en rad experter gå igenom de utmaningar som vi möter och komma med en politik som för Sverige in i en ansvarsfull och hållbar utveckling.

Det är ett bra initiativ och Kristdemokraterna kommer kraftfullt att arbeta för att Sverige blir världens bästa land för barn och ungdomar.

Mer om detta finns att läsa på DN Debatt

AB,

Kristdemokraterna är alliansens sociala röst

Jag gillar uttrycket "alliansens sociala röst". Det visar på det berättigande som Kristdemokraterna. Partiets kärna handlar om alla människors lika och unika värde. Många klarar att ta hand om sig själva. De värnar om sin familj och tar itu med de problem som de löser. De får livspusslet att gå ihop. Det finns många sådana individer och familjer. Men det finns också de som inte hanterar sin situation, som inte reder ut problem och som behöver få stöd och råd på olika sätt. Det finns de som inte kan eller förmår att göra sin röst hörd. Kristdemokraterna strävar efter att vara det parti som värnar om den enskilda människan och hennes situation. Det är innebörden i att vara alliansens sociala röst.

Fokus på barn och ungas uppväxtvillkor

Barnen är det bästa vi har. De är vår framtid. Barn ska därmed inte ses som en kostnad. Det vi gör för barnen är en investering i framtiden. Vid kristdemokraternas riksting i Umeå beslöt vi att nu utforma vår politik så att den fokuserar på barn och ungas uppväxtvillkor. Visionen är att Sverige ska bli det bästa land i världen för barn och ungdomar. Vi bygger samhället genom de små och nära gemenskaperna där familjen är den främsta. Vår politiks ska framöver genomsyras av ett sådant perspektiv.

Tack till Christer Tornberg

Idag har vi haft en stor fest i Pingstkyrkan i Skövde. Ja, fest är kanske inte det bästa ordet. Vi tog avsked av vår pastor Christer Tornberg som efter 15 år avslutar sin tjänst. Han ska tillsammans med sin fru Gunbritt flytta till Jönköping för att börja en ny tjänst som omsorgspastor.
Jag hade förmånen att få leda gudstjänsten där Christer avskedspredikade och sedan samkvämet i församlingsvåningen. Christer har varit mycket uppskattad och samtidigt som vi är ledsna över att han slutar hos oss så är vi glada för att han är så populär att han efterfrågas några år innan han ska gå i pension.

Vi lämnade en gåva till honom som vi hoppas ska komma till användning framöver. Vi köpte en stor stjärnkikare. Den ska hjälpa honom att hålla koll på den himmelska världen, spana ut över Vättern och kanske kan den riktas mot Skövde också.

Det var många som passade på att säga tack till honom och Gunbritt idag. De har varit mycket uppskattade som pastorspar.

Församlingen har en internationell prägel och det uttrycktes av den Internationella gruppen på ett tydltgi sätt med en stor flaggparad. Det är nu personer från fler än 30 länder som är med i vår gemenskap. Det är en väldigt trevlig och spännande utveckling. Flaggorna från mängder av länder inramade borden och gav en särskild känsla av mångfald.Kristdemokraternas riksting i Umeå blev lyckat

Kristdemokraterna genomförde i år sitt riksting i Umeå. Det blev tre intensiva dagar med massor av beslut. Det är framför allt två beslut som jag tror är av särskild vikt. Det första är att partiet tog ställning till ett nytt fokusområde: barn och ungas uppväxtvillkor. Partiledningen fick ett uppdrag att utforma ett nytt politiskt program som sätter barn och unga i första rummet. Vår familjepolitik ska vässas och ska bli det som lyfter partiet framöver. Det andra viktiga beslutet (egentligen var det massor av viktiga beslut) var att Göran Hägglund blev enhälligt vald.
När jag ledde valsessionen under rikstinget var jag särskild noga med att fråga om någon var emot beslutet att välja Göran Hägglund som ordförande. Ingen sa det och därmed fastställde jag att Göran Hägglund blev enhälligt vald. När man sedan får läsa i medierna att en del ombud hade pratat med journalister om att de inte var nöjda med beslutet så blir jag lite bestört. I vårt parti är det högt i tak och alla får framföra sina åsikter. Om man då inte tar tillfället i akt och deklararer sin ståndpunkt, till och med sitter tyst när man får en fråga som man direkt kan besvara, och sedan anser sig vara kritisk till valet så tycker jag att det är dålig stil. Man måste inte ställa sig bakom valet av ordförande. Det är upp till var och en att ha en åsikt och vi har ett tillåtande klimat. Men om man inte säger ifrån när man har tillfället, och stunden för att framföra sin åsikt finns, så ska man inte prata med utomstående om att man inte är nöjd. Jag gillar inte att man pratar om en person med andra personer om man först inte pratat med personen själv. Jag var både glad och stolt över att Göran blev enhälligt vald. Han är den absolut bäste att leda vårt parti nu.
Under flera år har jag haft förmånen att få vara med och leda rikstinget. Det är ett rätt svettigt uppdrag, kanske det svåraste ordförandeuppdrag man kan ha. Inte mindre än 371 motioner, två propositioner och ett stort antal val skulle genomföras under tre dagar.

I år var vi tre i ordförandepresidiet som arbetade mycket bra tillsammans. Monica Selin och jag är vana vid att leda tillsammans och i år var Sakarias Winberg med också. Av alla positiva omdömen efteråt så lyckades vi klara ut ledningen av rikstinget.

Det går åt tre ordförande, fyra sekreterare och en mängd olika funktionärer för att ha koll på alla yttranden och yrkanden.Jag är van att leda formella sammanträden men ett riksting är lite speciellt. Allt sker väldigt snabbt. Det är mängder av yrkanden att hålla reda på. Många personer har åsikter om det vi gör, och tycker att vi borde göra på annat sätt, särskilt ofta tycker de att vi ska släppfa före dem på talarlistan.

Man sitter ju liksom i blickfånget på ett särskilt sätt och det är en rätt stor press. Samtidigt så är det oerhört kul.

Det stora problemet under rikstinget var ett helt personligt, jag fick en skål med godis fram till podiet och jag glufsade raskt i mig en skumnallebjörn. Trots den mjuka godisen så bet jag av en tand mitt under förhandlingarna. Så nu blir det att uppsöka tandläkaren.

RSS 2.0