Är Aftonbladets ledare bekymrad för Kristdemokraternas framtid?

Det pågår en stor medial diskussion om tillståndet inom Kristdemokratin. Skönt att man bryr sig. Undrar bara vilka motiv som ligger bakom? Den senaste märkliga spekulationen är på Aftonbladets ledare. Rubriken är Vad ska det bli av kristdemokraterna? Sedan målar man upp en bild av ett parti och en partiledning som inte lyssnar. Jag har aktivt deltagit i partiets inre debatt, är djupt engagerad i frågorna som berörs, och känner att Aftonbladets ledare skriver om för mig främmande saker. Jag kan försäkra att det råder "högt i tak" och att partiet har tydliga demokratiska spelregler. Man försöker att peka ut en partiledning som lämnar sina väljare åt sitt öde. Jag upplever en helt annan bild. Särskilt efter dagarna i Örebro i helgen. Stort engagemang bland den tusenhövdade skaran, uttalad tillit till Göran Hägglund, Maria Larsson och Mats Odell. Djupt stöd till de många kommun- och landstingspolitiker som varje dag ihärdigt driver frågor. Det pågår massor med samtal på arbetsplatser, vid köksborden och på gator och torg. Folk är intresserade av partiets frågor och det finns en djupt folkligt stöd. Men ledarredaktionen strävar efter att sätta en bild på ett parti och en partiledning som vill driva ut vissa av oss med specifika värderingar. Jag kan knappast tro att artikeln är ett uttryck för omsorg från ledarredaktionens sida.

Entusiasm bland kristdemokrater

Det råder optimism och framtidstro bland kristdemokraterna i Sverige. Det står alldeles klart när man umgås med 1150 kristdemokrater från hela landet som samlats i Örebro. Stort engagemang, livliga diskussioner och en smittande övertygelse om att partiets bärande principer kan lyfta Sverige. I går kväll var det stor fest i Conventum och Göran Hägglund firades med anledning av sin 50-årsdag. Han har ett oerhört starkt stöd bland de sina och det uttrycktes innerligt och varmt under kvällen.
Ett av dagens stora samtalsämnen var omsvängningen i energifrågan. Många av oss var "linje-3"-röstare och nu krävs både en stor ödmjukhet, men också förmåga att lyssna så att vi kan finna gemensamma lösningar för energiutmaningarna. Ska vi klara utvecklingen av välfärdssamhället så krävs det både "make over" och nya lösningar. Partiet lanserar nu en ny slogan : Trygghet i det lilla är trygghet i det stora". Den sitter bra!

Kristdemokraterna inspireras i Örebro

Idag inleder Kristdemokraterna sitt stora event; Kommun- och landstingsdagar. Denna gång i Örebro. 1150 anmälda kommer under helgen att inspireras, få kunskap, utmaningar och "ladda batterierna". Jag kommer att medverka kring två av mina "huvudfrågor" Kultur och Turism. För Kristdemokraterna är dessa dagar mycket viktiga för gemenskap, att hålla samman partiet och att vidga sina vyer. I dag har partiledningen presenterat nya tankar om kärnkraft. Det lär säkert bli en debatt om detta eftersom många av oss verkar för förnyelsebar miljövänlig teknik. Nu ska vi lyssna vad partiledningen anför och sedan samtala kring energifrågan. I vårt parti är det alltid högt i tak, men efter att vi tagit beslut står vi samlade. Väljarna måste kunna lita på att det partiet säger kommer de också att driva under mandatperioden.  

Skrota nationalstatens kulturpolitik

Vi vill. Vi kan! Detta är budskapet från regionerna till regeringen avseende kulturpolitiken. Nu gäller det för regeringen att visa mod och släppa taget om en statlig kulturpolitik baserad på en syn på en nationalstat som inte längre finns. Detta är några tankar som jag uttrycker i en debattartikel i Dagen med anledning av att snart kommer Kulturutredningen med sin 900-sidor tjocka utredning. Blir spännande att se vad de vågar säga den 12 feb.

kultur kulturpolitik kristdemokraterna

Vi får ta ansvar! Besked i regionfrågan

Idag skriver de fyra partiledarna i Alliansen att regeringen är överens i regionfrågan. För oss i Västra Götaland är det ett välkommet besked. Många har trott att hela regionen är ett försök, men det är i frågan om ansvar för den regionala utvecklingen som det har varit ett "test". Det har utvecklats väl och vi står rustade för att ta över ansvaret, anser vi. Detta stöder nu också regeringen. Mats Odell har gjort ett gott jobb, ännu en gång.

Jag har blivit "gubbe"

Någon gång i livet inser man att man är ung eller vuxen eller medelålders eller äldre. I går blev det en sådan där "milstolpe" i mitt liv. Vid en ceremoni i Stadshuset i Skövde presenterades ett antal nya ordförandeporträtt. Nu hänger jag där bland alla "gubbar" och en kvinna. Jag hör ibland att man talar om "kommungubbarna" men har aldrig känt att jag varit en sådan, men nu hänger mitt porträtt bland andra kommunfullmäktigeordförandeporträtt och då får man väl inse att man är en av "gubbarna" i stadshuset.
Kommunfullmäktiges ordförande 1999-2002, 2009-
Jag är ordförande i Kommunfullmäktige i Skövde och var det också under 1999-2002


Göteborg vässar klorna - evenemangen växer

Årets version av Göteborg International Film Festival är invigd. För övrigt den 32:a i ordningen. Festivalen växer för varje år och är redan publikmässigt en av de större festivalerna. Skönt att både proffs och filmälskare kan blandas och mötas. Invigningsfilmen "Drottningen och jag" av Nahid Persson Sarvestani kan varmt rekommenderas. En gripande skildring om Nahids möte med Farah Diba, drottningen av Iran.
 
Göteborg positionerar sig allt starkare på evenemangssidan. Stora idrottsliga satsningar har placerat staden på den internationella kartan och nu kommer kultursatsningarna starkt. Jul på Liseberg har blivit en stor framgång. Bok- och biblioteksmässan utvecklas ständigt och nu är det fokus på filmfestivalen. Att staden har Sveriges bästa symfoniorkester höjer ockå värdet.

Om du inte har möjlighet att resa till Göteborg och delta i festivalen så har deras hemsida en hel del go´-bitar.

Filmfestival, Göteborg International Film Festival, Göteborg

Föräldrar behöver stöd

Idag presenterar Inger Davidsson sin utredning om föräldrastöd (GP). Hon presenterar en rad förslag och åtgärder allt med syfte att stötta föräldrar. Jag har under många år rest omkring och mött föräldragrupper och bland annat talat om vikten av att sätta gränser. Något som många föräldrar har svårt att göra. Tjatet om "alla andra får" gör att man kan känna sig vilsen och inte riktigt veta hur man ska hantera situationen. Att då t ex ha en föräldragrupp i barnens klass som ses regelbundet och tar upp aktuella frågor har hjälpt många föräldrar. Davidssons många idéer lämnas nu till regeringen och förhoppningsvid leder detta till en stärkt föräldraroll. Alla föräldrar behöver stöd. Hela utredningen finns på regeringens hemsida.

Visa ditt stöd den 27:e januari

Den 27:e januari inträffar Förintelsens Minnesdag. Runt om i landet kommer det att anordnas mnnesstunder då vi gemensamt kan visa vårt deltagande och inte bara minnas, men också ta avstånd från de övergrepp som skett alltför ofta och som tyvärr även sker i vår tid. Genom att vara med på en manifestation visar du konkret att vi inte accepterar brutalitet och brott mot mänskliga rättigheter. Mer info på www.27januari.se


Digitalisera film, video och dia

Under ledigheterna har jag fört över en del gamla videofilmer till digitala medier. Nästa projekt är att att skanna in mina diabilder. Jag har kollat runt lite och kollat på olika multi-maskiner, eller vad man nu ska kalla skrivarna som har möjlighet att skanna positiv och negativ. På TKJ-bloggen (för övrigt nominerad till Stora Bloggpriset) fann jag ett intressant tips om en annorlunda typ av bildskanner. Det finns länkar på sidan till leverantören. Verkar vara ett enkelt. billigt och funktionellt sätt att skanna in diabilder. Mina videofilmer har jag lagt över med Plextor Converter. Fungerade enkelt och bra. De gamla super-8-filmerna gjorde jag på enklast möjliga sätt. Videofilmade av dem projicerade på en vit duk. Det blir säkert mycket bättre kvalitet om man lämnar in dem, men detta var en riktig lågbudgetvariant.

Idag är det fokus på CHANGE

Världens blickar riktas idag mot USA och "the inaugaration of the president". När Barack Obama svär presidenteden på samma Bibel som Lincoln använde vid sin installation 1861 träder han in i världens tuffaste jobb. Under hela hans kampanj har ordet CHANGE stått i fokus. Nu förväntar sig inte bara de amerikanska medborgarna utan hela världen att en verklig förändring ska genomföras. Igår lyssnade jag till en "förändringskonsult" (kanske heter det något annorlunda, men han var expert på förändringsprocessser inom företag). Han menade att det finns fyra kännetecken för morgondagens företag (gällde också föreningar, organisationer och kommuner):

- Äkthet
- Renhet
- Vänlighet
- Trygghet

Det företag som leverar en produkt som inte uppfyller dessa fyra kännetecken är ingen produkt för morgondagens människa. Vilka utmaningar - inte minst för oss som är politiker

Obama, Change, Politik


Måndag - glädje att få gå till jobbet

Varslen duggar tätt i den skaraborgska industrimyllan. Många oroas över sina jobb. För en tid sedan var det många som kunde gnälla över att behöva gå till jobbet igen efter an avkopplande helg. Nu vänds attityderna och man sätter värde på att man har ett jobb att gå till. Låt oss inte leva så att vi tar en massa saker för givet. Vår välfärd t ex är uppbyggd under många år genom att tidigare generationer slitit och släpat. Äldreomsorgen borde idag vara guldkantstillvaro för de som byggt landet. Vi mår nog alla mycket bättre om vi tar våra på livets glädjeämnen och ser till att vi inte tar något för givet.

Att vara med i EU eller inte

I juni kommer ungefär sju miljoner svenskar att vara röstberättigade för EU-valet. Låt oss verka för att 2009 års val blir rekordstort. Bland många svenskar finns en skepsis till samarbetet i Europa. Det finns fortfarande många som är EU-kritiska. Till och med några som är motståndare. Bland oss kristdemokrater finns många olika uppfattningar om EU, men vi har enats kring att vi har större möjlighet att påverka om vi är med än om vi står utanför. Subsidiaritetsprincipen är oerhört viktig för kristdemokratin. Den säger inte att beslut ska fattas på så låg nivå som möjligt, utan den talar om den lägsta men "effektivaste" nivån. I många fall är det köksbordsdemokratin som ska råda, men i andra fall är det effektivast om vi har samma regler i hela Europa. Kristdemokraterna har antagit ett Europapolitiskt program som bl a uttrycker vikten av ett internationellt samarbete. "Klimatförändringarna, säkerhetshoten från organiserad brottslighet och terrorism, människohandel och barnpornografi, energitillgången, flyktingsituationen, konkurrens om råvaror och insatser för att minska fattigdomen i världen är bara några av de stora utmaningar som ingen enskild nation klarar att möta ensam. Utmaningar där den europeiska unionen med gemensam kraft kan agera och bidra till förändring."
För Kristdemokraterna finns nu ett antal utmaningar innan den 7 juni.
- Sluta upp kring Ella Bohlin som partiets främste företrädare i valrörelsen
- Verka för att många röstar på kristdemokraterna
- Vara med och skapa ett starkt kristdemokratiskt lag i Europaparlamentet

Kristdemokraterna, EU-valet, Ella Bohlin


När alla fick säga vad de ville

Jag har varit ordförande för kristdemokraternas partifullmäktigemöte idag. Det känns alltid som ett stort förtroende då man får möjlighet att vara ordförande. Denna gång handlade det bland annat om att fastställa Kristdemokraternas lista till EU-valet. Det rådde stor uppmärksamhet kring nomineringen av Lennart Sacredéus, eller rättare sagt att han inte var nominerad av de som hade ansvaret för detta.
Nu blev han föreslagen under mötet och min uppgift var att se till att mötet genomfördes enligt en beslutad ordning. Vid min sida fanns Emma Henriksson, som utstrålar trygghet och är duktig i denna roll. Tillsammans hade vi ambitionen att mötet skulle ske demokratiskt, värdigt och enligt konstens alla regler. Jag tror att vår del genomfördes bra eftersom Göran Hägglund avtackade oss och talade om att vi "skött det med bravur".
Om det blir spekulationer kring nomineringen av Dalarnas riksdagsledamot så vill jag försäkra att alla ombud fick framföra sina och respektive distrikts åsikter. En lång valprocedur blev resultatet av ett stort antal yrkanden. När omröstningen slutligen var avslutad var Sacredeus inte vald. Om detta var rätt beslut eller inte kommer måhända att diskuteras, men mötet präglades av en demokratisk ordning och anda. 55 kristdemokrater finns på listan. Omröstningen avslutades med ett tacktal av förstanamnet Ella Bohlin och kandidaterna fick ett starkt stöd och intensiv uppmuntran från de många ombuden.
Det känns skönt att ha lyckats lotsa ett känslomässigt laddat möte där tonen blev respekt för olika åsikter och alla kunde skiljas åt i samstämmighet..

Kristdemokraterna, Ella Bohlin

Krockat med en älg

En duns, en dov smäll och ett kraschande. X200-tåget viner fram i den tidiga morgontimman. Allt går enligt planerna, tidtabellen är exakt enligt schemat och passagarerna är på väg för allehanda uppgifter. Det är då, helt plötsligt, utan att någon kunnat förvänta sig detta som det händer. En stor älg står på spåret. Det framrusande tåget kan inte väja. Kollisionen är oundviklig. Nu sitter vi här ombord några hundra passagerare, strax utanför Laxå, och väntar.
Det blir en reflektion för oss alla hur plötsligt något kan förändra vår planering. Vi lever med detaljerade almanackor och har minut-för-minut-scheman. Så dyker en älg upp, oförväntat, och hela dagens blir förändrad.
Vi kanske behöver sådana här påminnelser emellanåt. Ta inget för givet. Njut av ögonblicket som du har. Carpe diem!

Att få och behålla förtroende

Jag är politiker, men gillar hellre att kallas förtroendevald. Det är något fantastiskt som finns med vår idé om representativ demokrati. Vart fjärde år lägger vi ut listor och grannar, vänner och andra i vår omgivning, tar en lista, kryssar en kandidat och säger i och med detta: "Du har fått mitt förtroende att representera mig". När man är invald, i tex kommunfullmäktige, fattar man beslut som påverkar tusentals människor. Alla har i grunden en röst. Man använder denna för att någon annan ska se till ens behov och intressen. Man väljer någon som man har förtroende för.

Man kan likna förtroende med ett kapital. Ofta tar det lång tid att bygga upp en förmögenhet, men den kan snabbt försvinna. Vårt förtroendekapital måste dagligen erövras.

Ett förfluget ord, ett besök på fel plats, en "dålig dag på jobbet" kan innebära att förtroendet upphör. Därför är det ett oerhört ansvar att få vara förtroendevald. Människor i min omgivning litar på mig. Jag har fått förtroende, nu gäller det att förvalta detta väl.

Sluta käbbla och tänk nytt!

Det behövs en gravididetsperiod så att vi kan föda fram ett nytänkande. Slut borgfred i landstinget mellan partierna och åstadkom något konkret. Stig Nyman (kd), klok och erfaren landstingspolitiker säger i en intervju i SvD att det är dags för de politiska partierna att ändra sina sätt att arbeta. Hans idé handlar om en borgfred under 2009 sedan kan valrörelsen dra igång 2010. Det verkar som att Nyman har stockholmarnas bästa för ögonen. Att han bryr sig om patienterna, kollektivresenärerna, kulturbesökarna, ja helt enkelt väljarna som politikerna får sitt förtroende av. Det är djärvt att en ledande politiker 2009 säger att man ska bry sig om de man är tillsatt att verka för. Tänk om man skulle lägga energi på att lösa vårdfrågor istället för att smutskasta andra partier. Tänk om man skulle lyssna på andras åsikter innan man avfärdade dem som nonsens. Kan det finnas politiker som inte vill ha ett slagfält mellan politiska partier, utan vill vara konstruktiv och åstadkomma resultat. Det känns fräscht tänkt av Nyman! Hoppas han får framgång för sin borgfred. 


Krig har bara förlorare

Det är upprörande och sorgtyngt att ta del av rapporterna från Gaza och andra krigsplatser i världen. Det finns bara förlorare i krig. Särskilt går våra tankar till alla de barn och kvinnor som oförskyllt drabbats av krigets vedermödor. I går tog jag del av den norske läkaren Mads Gilberts SMS från ett sjukhus i Gaza och hans beskrivning av "en dag på jobbet" var bland det värsta man kan läsa.

Uppsala universitet har en intressant databas (Uppsala Conflict Data Program) kring världens konflikthärdar. Genom att verka för freds- och konfliktforskning kan Sverige aktivt medverka till att skapa en bättre värld. Men kunskap räcker inte alltid. Krig måste väl anses föras mot bättre vetande. Ändå bra att svenska initiativ tas och att många utbildas inom detta område.

Tyvärr kan man konstatera att det pågår alldeles för många väpnade konflikter, att civilbefolkningen alltid drabbas värst, att krig aldrig för med sig något gott och att fred och försoning framstår som några av våra absolut viktigaste frågor.

Flera av bloggarna bl a på www.kdbloggar.se skriver initierat om konflikten i Gaza.

Oseriösa insamlingar ökar

Vår givmildhet är stor. Miljoner kronor samlas årligen in till olika välgörenhetsorganisationer (90 000-konton).  De allra flesta gör ett gott arbete. Men Aftonbladet varnar för att antalet oseriösa insamlare ökar. Organisationen Frii, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, har en lista över ett antal organisationer på en "varningslista". Det är organisationer som inte uppfyller etiska krav som krävs för att få ett så kallat 90-konto.

Stiftelsen för insamlingskontroll (SFI) avgör vem som får använda ett 90-konto. Bland deras krav finns att den insamlande organisationen ska upprätta årsredovisning med revisionsberättelse, alltså att det ska finnas insyn. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet som de uppger vid insamlingen. Ändamålet för insamlingen och metoderna kring den ska vara etiskt genomförda. I Sverige finns ca 350 organisationer med 90-konto.
Att pengar som ska gå till välgörenhet hamnar i organisationens egen administrativa ficka är upprörande.

I många länder finns det skatteavdrag då man lämnar bidrag till välgörenhet. Alliansregeringen har i sitt manifest uttryckt: Vi vill stimulera donationer från privatpersoner och företag till ideella organisationer och forskning. Därför vill vi pröva möjligheten till avdragsrätt för detta. En av våra riksdagsledamöter som drivit detta är kristdemokraten Mikael Oscarsson. Men oavsett skatteavdrag eller inte så bygger all välgörenhet på förtroende. Man måste kunna lita på att de som samlar in pengar till ett visst ändamål verkligen ser till att medlen också går dit. Det känns tryggt att ge till kyrkornas verksamhet då dessa bygger på hederlighet.


Vad sysslar du med - egentligen?

Jag får ofta frågan vad jag gör, alltså vad jag jobbar med. Det är svårt att svara på det, då jag sysslar med lite allt möjligt.

Om jag ska göra det lätt för mig så säger jag att jag är politiker. Då minskar snabbt intresset att prata vidare för de flesta, men en och annan blir intresserad och undrar; vadå politiker? Då får jag chansen att berätta att jag är kristdemokrat och är med i ledningen för kommunen och Västra Götalandsregionen.

Ibland säger jag att jag är teolog. Då är det ännu färre som är intresserade eller också blir det någon djup diskussion (Vilket jag i och för sig älskar, men få andra..).

Om jag däremot drar till med att jag är filmvetare så blir det i regel åtminstone en fråga; vad är det för något? Om jag börjar att berätta om mitt intresseområde "feministisk filmteori" så brukar alltid några fråga vidare. När jag surfade på nätet fann jag en gammal artikel (Aftonbladet från 2001) som handlar om en del av mitt intresseområde, nämligen objektifieringen av kvinnor i reklam. Den artikeln förklarar lite mer om vad detta innebär.

Mina barn tycker att jag ska säga att jag är lärare, för det är mycket enklare att förstå.

Själv gillar jag "diversearbetare" men de flesta uppfattar inte det som något bra begrepp.

Vi behöver goda förebilder

Tidningen Dagen har rangordnat Sveriges 100 bästa förebilder 2008. En intressant lista med mängder av "vanliga" människor som ändå gör "ovanliga" saker. Vi behöver nog sådana här påminnelser om vikten av att ställa upp och ta ansvar för varandra. Jaktlund (som för övrigt har en bra blogg som rekommenderas) skriver en liten kul historia om då han skulle ringa upp och intervjua Årets förebild.
En bok som blev en utmaning för mig är Stefan Einhorns "Konsten att vara snäll". Han menar att det viktiga är inte tanken utan handlingen. Det gäller att inte bara tänka "jag skulle nog" utan se till att man verkligen gör det också. Vi behöver alla goda förebilder, men behöver också själva vara goda förebilder för andra.

Photoshop - en guide som ger mersmak

Har du suttit med dina julbilder och försökt att få lite ordning? Funderat kring vad Photoshop kan? En guide som kan leda dig vidare i photoshoppandets konster är bloggen med mer än 560 guider, resurser och tips för Adobe Photoshop. Kan rekommenderas.


Photoshop, Bildredigering, Foto, knuff.se

De flesta statsråd får bra betyg

Sverige befinner sig på många sätt i kris. Det är under stora påfrestningar som ledarskap prövas. Särskilt påtagligt var detta i samband med tsunamikatastrofen för fyra år sedan. Den svenska regeringen förmådde inte att ge ett drabbat folk det stöd som de behövde. Då plötsligt dök kungen upp på arenan och uttalade sig på ett sådant sätt att man verkligen lyssnade till honom och han framstod som en samlande kraft för nationen.
Nu har Aftonbladet låtit svenskarna betygsätta alliansregeringen. Fjorton av statsråden får godkänt och några av ministrarna framstår i en klass för sig själva. Anders Borg verkar ha ett starkt stöd. Det är glädjande att stödet för Mats Odell har ökat. Han har gjort ett mycket gott jobb i samband med finanskrisen. Våra övriga kristdemokratiska statsråd Göran Hägglund och Maria Larsson har arbetat oförtröttligt på socialdepartementet under de gånga två åren och levererat mängder med konkreta förslag och åtgärder. Tyvärr verkar inte svenska folket ännu ha förstått vilken stor betydelse det är att ha två kristdemokratiska ministrar som ansvarar för de sociala frågorna. Frågor kring barn, familjer, hälso- och sjukvård, äldrefrågor, ja det som vi ofta uppfattar som trygghetsfrågor ansvar kristdemokraterna i regeringen för.  Jag är övertygad om att de framöver kommer att bli rikligen lovordade för de berömvärda insatser som de gjort hittills. Och mycket återstår.

Nytt år - Nya möjligheter

Ett nytt år innebär mängder av nya möjligheter!

T.S Eliot lär ha sagt: For last year´s words belong to last year´s language and next year´s words await another voice. And to make an end is to make a beginning. På svenska kanske det blir något i stil med: Förra årets ord tillhör förra årets språk och nästa års ord förväntar sig en annan röst. Och att göra ett slut är att göra en början".

Något att fundera kring är hur vi använder våra ord. Det vi sagt kan inte tas tillbaka, men vi kan se till att vissa saker aldrig blir sagda. Psalmisten skrev en bön om "sätt en vakt för min mun, en dörrvakt för mina läppar."

Tänk om 2009 kunde bli ett år då mängder av varma och uppmuntrande ord fick uttalas! Utmaning: Börja redan idag att dela med dig av positiva ord!

RSS 2.0