Vikten av att förändra arbetskulturen

I Västra Götalandsregionen pågår en intensiv debatt om budgetföljsamhet. Det är Regionfullmäktige (RF) som beslutar om vilka medel som respektive nämnd ska hantera. Alla är överens i RF att lagd budget gäller. Detta innebär att varje nämnd har ansvar för att hushålla med de pengar som är anslagna.
Tyvärr har vi sett under många år en osund kultur då det gäller hushållning av pengar. Rubrikerna i media är ofta "underskott" eller att det saknas pengar. Men det finnas en annat sätt att beskriva detta, nämligen att man handlar för pengar som man inte har.
Om man jämför med ett vanligt hushåll så lär alla föräldrar sina barn att man inte ska ta lån eller använda kredit för sina vardagsutgifter. Lån kan man ta vid vissa tillfällen, t ex då man ska köpa ett hus, men aldrig för att få vardagens utgifter att gå ihop.
I regionen bevakar revisorerna att alla sköter sina uppgifter. I den mån som man inte sköter sitt uppdrag enligt de anvisningar som finns så ger revisorerna anmärkning. Ansvaret prövas varje år. Om man grovt misskött sig så föreslår revisorerna att RF inte beviljar ansvarsfrihet. Detta innebär ofta i praktiken att de som inte beviljas ansvarsfrihet får lämna sina poster, men i vissa fall kan RF ändå medge ansvarsfrihet.
Under flera år har t ex sjukhusen haft stora underskott. Detta har revisoerna anmärkt på. RF har vid varje tillfälle sagt att budget ska hållas. Samtidigt så har RF "efterskänkt" underskotten, dvs man har inte behövt betala tillbaka det som man överskridit. Detta har satts i system och detta är mycket oroande. I praktiken riskerar detta att man tänker "vi behöver inte göra som RF sagt, eftersom de ändå kommer att bevilja medel i efterskott".
Detta är en osund arbetskultur och måste ändras. Budskapet är rätt enkelt: Man har en summa pengar och det är den man kan använda. Man kan inte köpa för pengar som man inte har.
De som är ansvariga i respektive nämnd eller styrelse måste ta sitt ansvar. Lagd budget ska gälla.
Jag är väl medveten om att det finns stora utmaningar med tillgängligheten till vården. Köerna är alldeles för långa. Under de år som jag varit med i ledningen för regionen har vi tillskjutit miljardbelopp men ändå inte sett några större förändringar. Därför är det helt nödvändigt att ställa om inom vården och hushålla med medlen.
Vår personal gör stora och ofta heroiska insatser. Men i grunden är det arbetsmiljön som är avgörande för att hålla igång vården. Ett gott ledarskap, goda arbetsmiljöer och stort inflytande från personalen är ofta sådant som skapar lösningar.
Fakta är att vi har aldrig haft så många utbildade läkare eller sjuksköterskor som vi har idag. Vi har heller aldrig satsat så mycket pengar på vården tidigare. Ändå har vi stora utmaningar. Kristdemokraterna har hävdat att en stor sjukvårdsreform måste till. 21 ansvariga regioner är inte det bästa för att ansvara för vården. Det behövs en betydligt större samordning i Sverige. Postnumret ska inte få avgöra vilken vård man erbjuds.
Så det är en kombination av att arbeta i enlighet med gällande regler, men också vara beredda att göra en stor omställning.
Kristdemokraterna tar ett aktivt ansvar för att åstadkomma en bättre vård.