Ett Sverige som håller samman

Ett av temana som Göran Hägglund berörde i sitt tal i Almedalen handlade om ett Sverige som håller samman. Tyvärr ser vi fler och fler klyftor i samhället och begreppet solidaritet behövs verkligen. Det klasssamhälle som inledde 1900-talet trodde många var utplånat men tyvärr så verkar det dröja sig kvar. Det märks i utbildning, intressen och i folkhälsan. Medellivslängdens variation kan förklaras med socio-ekonomiska termer. Politiken har betydelse och kristdemokraterna har en tydlig balans mellan det privata ansvaret och den sociala omsorgen om varandra. Det är bra att KD finns med inregeringen, men partiet behöver betydligt större stöd för att driva solidarietetsfrågorna tuffare. Nu verkar det som att Hägglund har fått med övriga partiledare på att sänka skatten för landets pensionärer. Det är bra, men barn och ungdomars uppväxtvillkor är i främsta rummet. Skolan framstår här som ett område som måste få större fokus. KD har nyligen lagt fram ett program för att åstadkomma förbättringar inm skolsektorn.
Mer att läsa  om KD-politiken finns på http://www.kristdemokraterna.se

Välkommen till Skaraborg

Det är många som hittat till Skaraborg i sommar. Besöksmål som Läckö slott, Skara Sommarland, Fästningen i Karlsborg, Äventyrsbadet i Skövde och Göta Kanal hör till de större dragarna. För att göra det enkelt att boka plats på någon av de många sevärdheterna har en särskild hemsida tagits fram. Välkommen till Skarborg och använda gärna http://www.bokaskaraborg.se
 

Sommarlovet- något positivt för barnen

Att vara ledig från skolan och kunna göra vad man vill är en dröm för många barn. Sommarlovet erbjuder så fantastiskt många andra möjligheter än terminernas hårt inritade tid. Samtidigt som många barn njuter och älskar dessa dagar är det andra barn som inte alls gillar dem. De driver omkring vind för våg och tycks inte har något att göra. I våra större bostadsområden är detta ett bekymmer. Föräldrarna är frånvarande och barnen lämnas för sig själva. Detta är ett samhällsbekymmer och bådar inte gott. Det är bara att konstatera att klyftorna växor. Vissa barn har "allt" de kan önska sig under sommaren, medan andra är hänvisade till kompisar i samma situation. Här gör många frivilligorganisationer en stor insats och engagerar barnen. Ett starkt civilt samhälle medverkar till att skapa det goda samhället. Samtidigt en stor eloge till alla de föräldrar som ställer upp för sina barn på sommaren och låter sommartiden vara med barnens bästa i första rummet.

Läsande - ingen självklarhet längre

Att läsa, räkna och skriva är sådant som vi tar för givet. För stora delar av världens barn är det ingen självklarhet. Men tyvärr verkar det som om även vi måste börja se om vårt hus, eller åtminstone vår skola. Alliansregeringen har gjort stora insatser för den svenska skolan, men det tar tid. Kristdemokraterna har, under ledning av Annika Eclund, arbetat fram ett skolpolitiskt idéprogram som innehåller många förslag kring vikten av att satsa på skolan. Om dett skrev Göran Hägglund på Brännpunkt och lyfte fram vikten av läsning. Samtidigt som skolan har stora behov så har många reformer genomförts och nu behöver lärarna få arbeta i lugn och ro. De har ett av de viktigaste jobben, att undervisa våra barn, och deras status behöver en rejäl skjuts. Det är mycket bra att Kristdemokraterna nu aktivt driver frågor kring förskolor, skolan, gymnasiet och högre utbildningar.

Barn och unga viktigast för Kristdemokraterna

 
 
 
 
Almedalen 2013 är över. Göran Hägglund inledde veckan och talade om de små barnens uppväxtvilkor. Barn och unga kom igen under veckan och skolan blev nog det mest debatterade området. Kristdemokraterna har valt att satsa på "barn och ungdomars uppväxtvilkor" . Det behövs ett politiskt parti som tar barnens part!

Bra initiativ, Västsvenska Handelskammaren, men glöm inte KD

Politik är viktigt. Men politiker är också viktiga. De behövs och gör en viktig insats. Den svenska modellen kräver att medborgarna vill göra en insats och engagera sig politiskt. Tankarna kommer från Johan Trouvé och Stefan Gustavsson från Västsvenska Handelskammaren. Tillsammans med Västra Götalandsregionen och flera andra västsvenska parter har de aktivt medverkat i den sk Västsvenska Arenan under Almedalen. I GT skriver de både en intressant och läsvärd artikel om vikten av fortsatt politiskt engagemang.
Det enda jag inte gillar är att de i första hand vänder sig till de tre största partierna, så uppmaningen måste bli att denna fråga är också aktuell för oss kristdemokrater.
Det är bra att Handelskammarens VD och näringspolitiske chef tar detta initiativ. Det välkomnas och deras debattartikel utmanar också andra företrädare: "Vi vill vädja till andra samhällsaktörer att också göra något. Vi får inte ta demokrati för givet. Det står för mycket på spel för att inte ta dessa frågor på största allvar."

Blev inget besök på Almedalen

Det blev ingen resa till Almedalen för mig. Anledningen är mina barnbarn. I söndags föddes en ny liten grabb och jag har tagit ansvar för de andra bröderna (9 år resp 18 mån). Så det blev att avlasta min dotter istället och nu ser vi fram emot att få en sommar tillsammans. Därav färre blogginlägg. Barnen håller mig helt enkelt upptagen.

Ett Sverige som håller samman

Almedalen beskrivs som ett politiskt Kosläpp. Nu släpps de lösa och får sprida sina budskap. Allt politiskt fokus är nu på aktiviteterna i Visby. Först ut av partiledarna var Göran Hägglund som talade både om Sverige och EU. Han balanserade väl mellan det sakliga i svensk politik och de utmaningar vi står inför men det blev också en kaskad av ordvitsar. Han har alltid humorn på sin sida och utnyttjar den väl.
Han  slog ett slag för  barnen och lanserade en ny ide' om förändring av maxtaxan. Positiv till Nato, kritisk tiil delar av EU, för en klassikerlista med sådana verk som ska erbjudas av svensk skola och tydlig på skatesänkning för pensionärerna.
Det blev ett bra tal och Göran blir nu en av de mest erfarna partiledarna som ger sig in i valrörlesen.
Hela talet kan du ta del av via www.kristdemokraterna.se

RSS 2.0