Stark kritik mot kommunal film

Jag har bott i Södra Ryd, ett område strax norr om Skövde, sedan 1980. Stadsdelen byggdes som en "sovstad" och närheten till länssjukhuset gjorde att många räknade med att bo där och jobba någon annanstans. Stor del av stadsdelen, där närmare 7 000 personer bor, är att likna vid ett miljonprogram.
För några år sedan byggdes grundskolan om som då omfattade alla stadier. Av olika skäl stängdes högstadiedelen för några år sedan till stor besvikelse för många boende i området. Nu är det dags att åter öppna högstadiedeln.
I samband med detta har en film tagits fram som ett rekryteringsunderlag till en ny rektor. Filmen är innovativ men har inte fallit i den goda jorden. Den beskriver en skola och en stadsdel som många av oss inte känner igen. Den snarare svartmålar än ger ren fakta. När jag hörde talas om den och såg filmen så kände jag mig tvungen att reagera. Den ger en nidbild av den del av staden där jag bor. Därför kontaktade jag de ansvariga då inte så många hunnit se filmen. Mitt förslag var att dra tillbaka den. Så här skrev Skaraborgs Allehanda.
http://sla.se/skovde/2016/08/29/tung-politiker-vill-stoppa
 
Nu ska tydligen filmen få en förklarande text och försöka att ge en annan bild, men tyvärr har den spritts rätt rejält och jag tror att den skadar mer än den gör nytta.
 
Många har reagerat mot filmens innehåll och inte minst de som arbetar eller har arbetat på skolan. Tråkigt att man lämnade manusskrivande till personer som inte har känsla för konsekvenserna av denna typ av påståenden. Om man bara vill orsaka uppmärksamhet så har man verkligen lyckats, men till ett pris som är väldigt högt. Jag tror att filmen gör mer skada än nytta och därför tycker jag att mitt råd till de ansvariga är rätt: Stoppa filmen!

North Sea Tall Ships Regatta

I Blyth är det folkfest. Northumberland County Council genomför en av sina större satsningar någonsin på en festival och med de stora skeppen som utgångspunkt har man en stadsfestival som lockar många.
I dag avseglar skeppen från hamnen i Blyth och nästa helg anlöper de Göteborg. Då blir det mottagning i Frihamnen.
Sedan några år tillbaka har vi ett partnerskap med North East England och detta event blir nu en del i vårt utbyte. Jag är här för att träffa de ansvariga kulturpolitikerna och tjänstemän och knyta nya kontakter. Vi har mycket att lära mellan våra regioner och då jag höll tal igår påpekade jag att Nordsjön är en förenande faktor, inte en åtskiljande. Som grannar har vi mycket att tillföra varandra
 
 
På dagarna var det fyllt med utställare där både organisationer och näringsliv visade upp sig. På kvällarna var det en stor ljusfest där eld, fyrverkerier, musik och ljus fyllde hamnen och i publiken fanns kanske 50 000 åskadare.
Över allt i Blyth blev man påmind om regattan och intrycket är att hela stan var med på denna satsning och man såg det som ett av de stora eventen där invånarna ville visa upp en stad på frammarsch.
 
 
För att få så många människor till hamnområdet hade man ordnat Park and Ride. Man parkerade utanför staden och fick sedan åka buss, gratis, till festivalområdet.
Senare idag seglar skeppen och nästa helg får vi säga: Välkomna till Västsverige.
 
 
 
 

Big brother is watching you

När Orwell myntade det begrepp som vi idag kallar storebrorssamhället (1984 skrevs 1948) så var det en rätt overklig skildring av det framtida samhället. Det som då ansågs som något väldigt negativt trodde nog inte många skulle bli realitet. Nu är vi där och kan bara spekulera i vad som är nästa fas


När det är positiva opinionsundersökningar för KD

Kolla framöver om jag har rätt i detta. Då Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren på 4% så blir det alltid skriverier. De undersökningar som visar att vi klarar riksdagsspärren så har man  två linjer. Den vanligaste är att man inte skriver något alls. Den andra är att det är något i stil med "ännu en undersökning där KD balanseras på spärren".
Så brukar det vara, enligt min uppfattning. Kolla nästa undersökning och hör gärna av dig då.

Imponerad av danska satsningar på kultur

Under några dagar är jag på lärresa i Danmark. Måste säga att jag är imponerad av deras känsla för form, arkitektur och satsningar på kultur. Inte minst det som sker i Århus. Förstår att de har utsetts som europeisk kulturhuvudstad 2017.
Satsningen på t ex DOKK1 som nyligen nominerats till världens bästa bibliotek är imponerande. Men Musikhuset och Konstmuseet markerar också tydligt att kommunen bestämt sig för att satsa. Genomgående är det också färger och former som imponerar. Design genomsyrar de offentliga miljöerna vi besökt och jag måste säga att Danmark har mycket som är intressant för oss som är intresserade av kultur.
 

Föreningslivet gör stora insatser för integration

I morgon ska kulturnämnden i Västra Götalandsregionen fatta beslut om stöd till föreningar som vill engagera sig i mottagandet av nyanlända. Förra året delade vi ut 2 miljoner för sådana insatser och nu är det dags för en liknande satsning.
 
Idén är att en förening kan få 50 000 kr för att göra en välkomnande insats för nyanlända med syfte att skapa sociala kontakter. Nu har 130 organisationer sökt och när jag läser ansökningarna blir jag så glad över den respons som vi mött. Vår idé var att vi skulle hjälpa en förening att göra det de brukar göra, men stå för den merkostnad som uppstår för att hyra en större lokal, ordna transporter eller tolkar.
2015 års satsning finns redovisad på regionens hemsida och den visar på att många värdefulla insatser har gjort. Nu räknar vi med ännu fler.
 
Vi har låtit ett stort antal flyktingar komma in i Sverige och nu handlar det om att de ska komma in i samhället och genom våra insatser vill vi medverka till att förebygga utanförskap. Många personer engagerar sig helt ideelllt och med kraft och värme vill de välkomna nyanlända till Sverige och sin förening. Sådant skapar det goda samhället.

Nollvision mot alkohol i trafiken

Frågan om rattfylleri har fått förnyad aktualitet när statsrådet Aida Hadzialic tog konsekvensen av upptäckten och avgick. Hon har uppskattats för att hon var rakryggad och tog konsekvenserna av sitt handlande.
Men denna händelse påminner också om vikten av att vi har nolltolerans mot alkohol och droger i trafiken. Det ska självklart vara så att om man har för avsikt att sätta sig bakom ratten avstår man den dagen att dricka alkohol. Man räknar med att det är ungefär 500 personer som varje timma finns ute i trafiken och kör med alkohol i kroppen och därmed är också ens förmåga att framföra fordonet tryggt och säkert påverkat. Alkoholen skördar många offer och därför blir det nu på nytt en uppmaning att säga nej. Mycket lidande och stora samhällskostnader skulle besparas om vi skapar en nolltolerans och hjälps åt för att förverkliga detta.

RSS 2.0