Ko eller häst?

Hästköttsskandalen påverkar! Att äta hästkött är motbjudande för många och helt otänkbart. Men den stora ilskan som visas är nog mest att man känner sig lurad. Matproducenterna skriver att det är nötkött men verkar inte ha koll på vad de använder. Det känns som ett konsumentsvek att äta häst när man räknat med ko. Förhoppningsvis bidrar skandalen till att vi äter svenskt kött mera framöver och ser till att vi har koll på hela kedjan, från bonden till butiken. Det är hemsk att lurendrejare finns och att våa matproducenter uppenbarligen blivit lurade. Men kanske kommer det något gott ur detta.

Fler besöker Skövde

Antalet gäster, räknat i gästnätter, ökar i Skövde. Trenden är positiv med en ökning på 8 procent under 2012. Sedan Next Skövde kom till har flera satsningar gjorts och iden är att alla verkar tillsammans. Att vara ambassadörer för varandra är ett bärande koncept. Skövdes geografiska läge och en medveten satsning på möten är en bidragande orsak till ökningen, men vi ser också attraktionerma med arenabadet och Balthazar, science center. Det går åt rätt håll och vi ska fortsätta att arbeta tillsammans.
myNewsdesk -http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/next-skovde/pressrelease/view/stor-oekning-av-antalet-gaestnaetter-i-skoevde-2012-840433
SN - 
 http://www.skovdenyheter.se/nyhet/37413/antalet-gastnatter-okar

Maramö viktigt för Alliansen

Dagens möte med alliansens gruppledare i Maramö är viktigt ur flera synpunkter. De fyra gruppledare har behov av att visa att de är sugna på en tredje valvinst. Men för statsministern är det särskilt viktigt att få visa att han vill led och att de tre övriga partierna får profilera sig. M är nu så stora och Reinfeldt själv har ett jättestöd att de övriga lätt kommer i skymundan. Laget måste syns och inte bara lagledaren. Förhoppningsvis blir mötet i Maramö något som sätter avtryck.

Kostnad för e-böcker ett hot mot biblioteken

Fler lånar e-böcker på biblioteken. Det är en positiv trend. Enligt dagens GP har utlånen i Göteborg fyrfaldigats sedan 2010. Liknande siffror uppvisas på många andra bibliotek. Ett exempel som många använder är efterfrågan av Zlatans bok som många ville läsa som e-bok. Vad är då problemet med att många vill läsa e-böcker. Jo, det är kostnaden för biblioteken. När Elib skrev avtalet med biblioteken så sattes en summa på 20 kronor per utlån. För någar år sedan var det få som trodde att antalet e-boks-lån skulle öka, men i takt med läsplattornas tillkomst så ökar också utlånen. Att folk läser är väldigt positivt.
Litteraturutredningen har tittat på detta och föreslagit nya förhandlingar och att SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) går in som avtalspart. En bra idé och kanske ett sätt att åstadkomma en nationell satsning som gynnar utlånen av e-böcker.
Det ligger i allas intresse att läsandet fortsätter och frågan om e-böcker via kommunala bibliotek måste lösas. Annars riskerar e-böckerna att påverka möjligheten att köpa in tryckta böcker.

Nya befolkningssiffror för Västra Götaland

Befolkningsiffrorna för 2012 är nu presenterade av SCB. De visar en tydlig trend. Inlandet förlorar och de kustnära storstadsregionerna är vinnare. För oss i Västra Götalandsregionen är trenden likadan. Många småkommuner minskar och de större kommunerna växer, ofta tillsammans med sina kranskommuner.
 
Topp sex är
Göteborg 526 089 
Borås 104867
Mölndal 61 659
Trollhättan 55 749
Uddevalla 52 530
Skövde 52 212
 
Så här ser hela listan ut för de 49 kommunerna.
Ale 27 842
Alingsås 38 355
Bengtsfors 9 588
Bollebygd 8 507
Borås 104 867
Dals-Ed 4 665
Essunga 5 502
Falköping 31 689
Färgelanda 6 549
Grästorp 5 639
Gullspång 5 221
Göteborg 526 089
Götene 13 092
Herrljunga 9 282
Hjo 8 832
Härryda 35 223
Karlsborg 6 699
Kungälv 41 753
Lerum 39 070
Lidköping 38 254
Lilla Edet 12 580
Lysekil 14 396
Mariestad 23 739
Mark 33 763
Mellerud 8 946
Munkedal 10 173
Mölndal 61 659
Orust 15 083
Partille 35 837
Skara 18 281
Skövde 52 212
Sotenäs 9 004
Stenungsund 24 868
Strömstad 12 295
Svenljunga 10 239
Tanum 12 270
Tibro 10 673
Tidaholm 12 556
Tjörn 14 974
Tranemo 11 573
Trollhättan 55 749
Töreboda 9 009
Uddevalla 52 530
Ulricehamn 23 015
Vara 15 557
Vårgårda 11 030
Vänersborg 36 968
Åmål 12 211
Öckerö 12 539

Bra, Mats Odell, att du säger att det är "korkat"

Mats Odell får stor uppmärksamhet idag då hans ticker ut hakan, trots att Moderaterna inte gillar det. Kristdemokraterna vill att företagarnas ansvar för den andra sjukveckan ska övergå till staten. Det kan skapa många fler anställningar, menar Odell som får stort utrymme i debatten.
Konkreta åtgärder måste till. Nu. Detta säger med bestämt det förra statsrådet och menar att vi inte bara kan prata om den höga arbetslösheten. Vi måste skapa fler jobb. Genom att företagarna får stora kostnader för sjukledigheter menar Odell att detta hämmar anställningarna. Om staten tar över ansvaret vågar fler anställa.
DN, SvD, AB, Expressen

Om parkeringsskivor ( igen)

I dag har jag en insändare i SLA om parkeringsskivor. Har fått många positiva kommentarer från handlare och "folk på stan" men kompakt motstånd från politiker. Men jag tror på detta och kommer att fortsätta kämpa för det.
 

På besök i verksamheterna

I dag har vi varit på besök i Falköping. Vår ambition är att regelbundet vara ute och besöka företrädare för olika verksamheter. Idag träffade vi verksamhetschefen för Psykiatrin i Skaraborg och fick en genomgång av det aktuella läget. Därefter besökte vi de nya lokalerna för Rättspsykiatrin och guidades runt av deras enhetschef. Det är spännande att möta engagerade medarbetare och få deras inblick i aktuella frågeställningar. Just psykiatrin är en fråga som vi kristdemokrater haft många debatter om och mycket arbete återstår.
På bilden finns våra politiska sekreterare Michael Kihlström och Eva Kihlström, jag i mitten, Monica Selin, vår gruppledare och Dan Hovskär, regionpolitiker som också är hemmahörande i Falköping

Fler flyttar till Skövde

SCB har nu presenterat de officiella befolkningssiffrorna. Det går åt rätt håll för Skövde. Vi ökade med 451 personer under förra året. Trots att vi saknar bostäder. Många vill bo i Skövde eftersom vi har så bra kommunikationer. Jag reser oftast med kollektivtrafiken och tar mig lätt till både Stockholm och Göteborg. Eftersom jag har kontor i Vänersborg så tillhör jag dem som reser mycket och ofta. På tågen möter man ofta människor som valt att bo i Skaraborg men arbeta i storstadsregionerna. Anledningen att man skaffat boende i vårt område är ofta själva boendemiljön menockså fastighetspriserna. Rapporten från Västsvenska Handelskammaren visar att det inte går så bra för Skövdes arbetsmarknadsregion som man kan önska. Det handlar om problem som kranskommunerna har. Skövde drar men orkar inte dra hela Skaraborg. Därför behövs ytterligare samverkan. Samtidigt så är detta beräknat på siffror från arbetsmarknadsområdena. Då är Skövde ett område och Lidköping ett annat. Skulle infrastrukturen vara bättre i Skaraborg, snabba vägar och transportmedel mellan Skövde-Skara-Lidköping då skulle siffrorna vara annorlunda. Därför är det angeläget att inte Skaraborg delas upp i Väst och Öst utan att man samverkar över hela området. Där är E20 en sådan gemensam satsning som måste hanteras tillsammans.
Hur ser då siffrorna ut för Skövdes del. Enligt SCB blev utfallet:
Folkmängd - 52 212
Ökningen - 451
Födda - 608
Döda - 480
Inflyttade - 2870
Utflyttade - 2544
Siffrorna är det som rådde 31 dec 2012.

Uppsala vann över Skara

Ett smärtsamt besked har nått Skaraborg och i synnerhet Skara kommun. 300 studenter och 30-talet lärare kommer att lämna SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Skara då utbildningar flyttas till Uppsala. Detta har varit omdiskuterat en längre tid, men idag tog styrelsen beslutet. Detta är ett hårt slag för Skara. För några år sedan var kommunen ett kluster för slakterier och charkuteri, men mycket av det har flyttats till andra orter. Skaraborg är en kornbod i Sverige och vi har mycket produktion av livsmedel. Men vi har också eftersträvat att ha förädling av råvarorna i området. Att då ha ett universitet i kommunen har varit mycket betydelsefullt och stärkt stadens attraktivitet och aktivt bidragit till att utveckla jordbruksnäringen.
I morgon ska företrädare för SLU komma till Skara och då får vi säkert reda på mer av skälen bakom flytten. Även om det på sätt och vis var känt, så blir det nog ändå så att detta beslut slår ner som en bomb.
SN och Radio Skaraborg

Lars Adaktusson går med i Kristdemokraterna

En av Sveriges mest kända journalister, Lars Adaktusson, meddelar i DN att han söker medlemskap i Kristdemokraterna och kandiderar till Europaparlamentet. Detta är nu helt klart efter en tids spekulation. Alf Svensson har meddelat att han avböjer omval som parlamentariker och inom partiet pågår nu nomineringsarbetet med att ta fram en lista inför valet i juni 2014 till Europaparlamentet.
 
Läs i DN vad Adaktusson skriver om anledningarna till att han nu tar ställning och blir kristdemokrat.

Storstadsregionerna drar Sverige - I väst är Göteborg det som lyfter

Västsvenska Industri- och Handelskammaren har publicerat sin rapport Svenska Nav 2013 som delvis är en upplyftande läsning men också skrämmande. Det är tydligt att Sveriges inland utarmas och att det är de kustnära storstadsregionerna som växer. Det som skapar tillväxt finns i storstadsregionerna och landsbygden får det allt tuffare. Detta blir väldigt tydligt om man tar del av den västsvenska kartan som presenteras. Ytterkommunerna har det svårt, medan Göteborg ångar på. Undantag är Strömstad som verkar leva gott på norrmännen.
Det finns mängder av intresssant statistik i rapporten men sammanfattningsvis pekar den på att det är stora skillnader mellan arbetsmarknadsområdena för de 49 kommunerna i Västsverige.
De åtta arbetsmarknadsregionerna i Västsverige har granskats och åtta variabler har undersökts. De handlar om
-Befolkningstillväxt
- Demografi
- Förvärvsintensitet
- Lönesumma
- Nyföretagande
- Näringslivsanställda
- Hälsa
-Utbildningsnivå
 
Genom att ge poäng 1-5 skapas ett medeltal. Listan ger följande utfall:
1. Göteborg (4,75)
2. Strömstad (3,63)
3. Borås (3,5)
4. Lidköping-Götene (3,5)
5. Karlstad (3,5)
6. Trollhättan-Vänersborg (3,38)
7. Skövde (3.0)
8. Bengtsfors-Dals-Ed (2,25)
 
För oss i Skaraborg är detta en rejäl utmaning. Vi och särskilt Skövdes arbetsmarknadsområde pekas ut som mediokert och hamnar på betyget 3.
 
Slutsatserna i rapporten pekar på att
-storstadsregionerna är navet för tillväxten
- investeringar gör bäst nytta i storstadsregionerna
- förbättrade pendlingsmöjligheter är nödvändigt
- poltiker måste kunna se över kommungränserna
 
Rapporten kommer säkert att leda till många intressanta diskussioner. Särskilt för oss i Skaraborg som uppenbarligen behöver attraktionen och styrkan i Göteborg.
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5448903
http://www.skovdenyheter.se/nyhet/36293/nar-du-har-dodat-centrum-vad-har-du-kvar-da
 

 

 


Quad Helix på Skövdes Visionsdag

En gång om året har vi en Visionsdag i Skövde. Då samlas företrädare för kommunen, näringslivet, akademin och civilsamhället för att samtala om Skövde idag och imorron. Ett spännande sätt att formulera sig kring en gemensam vision och målbild.
Visionsdagen 2013 var lyckad och intresset stort bland de inbjudna. Vi fick lyssna till intressanta föreläsare och ta del av deras tankar.
Våra tre kommunalråd blev också intervjuade och gav sina tankar om framtiden och vad som krävs av oss som bor i Skövde. Ett begrepp som användes av Christer Asplund var Quad Helix med en uppmaning att inte längre tala om Triple Helix, utan nu handlar det om fyra parter, Det Offentliga, Näringslivet, Akademin och Civilsamhället. Det känns som vi alltid levt och verkat i Quad Helix så det är nog bara att stämma in i detta. Idén att samla dessa företrädare är väldigt bra och utvecklar vår vision i Skövde. Vi har en hög ambition och verkar i riktningen att sätta Skövde på kartan och få fler att inse de goda livsvillkor vi kan erbjuda i vår stad.

Spännande samtal om utvecklingen i Nordafrika

Den arabiska våren drog fram med en frihetsrörelse som skakade om stora delar av världen. För många tändes hopp om frihet och demokratisk utveckling. Många kristna tillhörde de grupper som fick stora förhoppningar i samband med de folkliga upproren. Men tyvärr kan vi konstatera att det inte alltid blev så som de hade räknat med. I flera länder har den kristna kyrkan varit reglerad och saknad frihet och diktaturerna har hållt dem under strikt kontroll. Men nu verkar det som att det i flera länder snarare har blivit ökade restriktioner än frihet. Därför var det väldigt intressant att få sitta ned några timmar och lyssna till algeriern Youssef Ourahmane och hans fru Hee Tee som berättade om utvecklingen i Algeriet. Den arabiska våren har inte nått Algeriet på samma sätt som andra länder i nordafrika, men trots detta har the Protestant Church of Algeria, en kyrkofederation av kristna kyrkor, fått regeringens tillåtelse att finnas och bedriva verksamhet. För oss skandinaver är det relativt enkelt att få visum till Algeriet och myndigheterna ser gärna fler besökare. Grannlandet Tunisien är ju ett stort turistland och nu strävar även Algeriet att öppna sina gränser. Till ytan är Algeriet ett av de största länderna i Afrika. Nu funderar vi på vidare kontakter mellan Skövde och våra nordafrikanska vänner. Det är en stor förmån att få möta människor från olika delar av världen och ta del av varandras erfarenheter.
 
På bilden är Youssef Ourahmane och hans fru Hee Tee omfamnade av Emad Hanna, som kommer från Syrien.
 
 

Barn behöver positiva förebilder

Vi kristdemokrater har bestämt oss för att lyfta fram barn och ungdomars uppväxtvillkor. Det är enkelt att säga att våra barn är framtiden, men de lever här och nu. Många barn är lyckliga, lever i kärleksfulla förhållanden och uppmuntras dagligen, men vi ser också:
 
- barn tillhör familjer som blir vräkta (vi vill ha stopp för detta)
- barn som inte får frukost hemma (förskolor och skolor får ta ett ansvar som åvilar föräldrarna)
- barn som växer upp i missbruksförhållanden (inga barn ska behöva uppleva detta)
- barn som saknar kärlek (kanske ett av våra svåraste samhällsproblem och politiken är nog inte rätt lösning)
- barn saknar vuxna att samtala med (tänk vad en granne kan uträtta)
- barn som mår psykiskt illa (psykisk ohälsa är en av våra stora utmaningar)
- barn som inte rör på sig tillräckligt (osunda vanor etableras tidigt och det behövs lek och rörelse)
 
Det finns massor som vi behöver ändra på. Som kristdemokrat är jag stolt över att tillhöra ett parti som bestämt sig för att verka för en familjepolitik som lägger en grund för det goda samhället. Det är i familjerna som vi skapar samhället.

Rening av lustgas gav olustiga räkningar

Lustgas är något positivt på våra sjukhus, men den senaste tiden har det också uppmärksammats stora utsläpp av lustgas som måste tas omhand. Ett företag i Dalarna har erbjudit landstingen en avancerad teknik och till förmånliga villkor. Trodde man iallafall. Nu visar det sig att trots att företaget gått i konkurs och att inte maskinerna leverereras så måste sjukhusen ändå betala för dem under de kommande fem åren.
Hur kan sådant hända? Detta verkar helt osannolikt, men tydligen har man skrivit sådana avtal som är bindande.
Detta ska inte kunna ske, men har uppenbarligen skett. Skönt att det finns revisorer som granskar!
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5446581
http://www.skovdenyheter.se/nyhet/36072/skaraborgs-sjukhus-drabbat-efter-konkurs

Fjärrvärme ett bra sätt att värma en stadsdel

Idag samtalade vi om moderna hus, men kunde snabbt konstatera att om vi drabbas av elavbrott så lär vi intel kunna leva kvar i våra lägenheter. De flesta av oss klarar inte värmen eller matlagningen. Däremot skulle vi klara sådant i vårt torp från 1800-talet. Men jag kunde inte låta bli att ta en bild av spillvärmen från vårt ledningssystem där fjärrvärmerören tydligt visar sig. Fjärrvärme är bra, men man undrar vad spillet kostar.

Fjärrvärme ett bra sätt att värma en stadsdel

Idag samtalade vi om moderna hus, men kunde snabbt konstatera att om vi drabbas av elavbrott så lär vi intel kunna leva kvar i våra lägenheter. De flesta av oss klarar inte värmen eller matlagningen. Däremot skulle vi klara sådant i vårt torp från 1800-talet. Men jag kunde inte låta bli att ta en bild av spillvärmen från vårt ledningssystem där fjärrvärmerören tydligt visar sig. Fjärrvärme är bra, men man undrar vad spillet kostar.

Överbeläggningar kan inte accepteras

Krsitdemokraterna i Västra Götaland har under en längre tid drivit frågorna om överbeläggning på våra sjukhus. Vårt regionråd Monica Selin har ideligen debatterat och hållt fram detta för de ansvariga politikerna inom S, V och MP. Du kan läsa mer om detta på www.kdvg.se. Där finns bl a de senaste interpellationerna i frågan.
 
Tyvärr kan vi konstatera att överbeläggningar är vanligt. Det är många vårdplatser som försvunnit och även om man säger att det finns "vårdavdelningar i beredskap" som snabbt kan dras igång om stora behov föreligger så förekommer det dagligen att patienter hamnar i rum som inte är avsedda för vård.
 
Nu kommer också Arbetsmiljöverket med en rapport (Radio Skaraborg). Det är inte acceptablet att 120 patienter dagligen vårdas i lokaler som inte är anpassade för deras behov. Ingen ska hamna i korridor eller sköljrum.
 
Kristdemokraterna kommer att fortsätta med bevakning av frågan.
 

Paddnacke - nytt hot mot oss surfare

Ett nytt ord har snabbt spridit sig. Tidigare har vi lärt oss musarm. Nu ska vi lära oss tala om paddnacke som är en ny beteckning för den risk vi surfare utsätter oss för, avseende belastnings- och förslitningsskador, då vi använder våra läsplattor, som några ihärdigt kallar för paddor. Det är säkert allvarligt menat och vi bör vara försiktiga med vår ställning då vi surfar. Säkert finns det en risk för skador, men själva ordet ger nog denna folkhälsovarning en klang av löjets skimmer.
Läs mer

Positivt med Alla Hjärtans Dag

I dag är det dags att skicka hjärtliga gratulationer. Det verkar som att St Valentines Day växer. Som affärside' verkar det fungera eftersom många butiker hakar på. Men den stora vinsten ligger i att vi säger positiva saker och uttrycker kärlek. Visst är det lite märkligt med att vi har EN dag för detta, då kärlek behöver formuleras 365 dagar om året. Men samtidigt är jag positiv för det lyfter fram något positivt hos oss. Vi får lov att säga och uttrycka det vi känner för andra. I vår kultur är vi något hämmade och Jante-lagen är ett tungt ok. Hoppas att du idag får möjlighet att säga det du känner för någon annan.
Tex
- skicka en e-posthälsning
- ring ett samtal
- skriv ett brev
- lämna en present
- bjud på fika
- skriv på sociala medier
- le lite extra mot främlingen

Fyra kommuner överens - nej till uranbrytning

 
Det finns uran på Billingen. Ska brytning åter kunna ske? Många har oroats över detta, men nu har representanter från Skövde, Skara och Falköping mötts. Tidaholm skulle varit med, men sjukdom kom emellan, men de lär ställa sig bakom den gemensamma deklarationen. Vi säger nej till brytning av uran! Frågan gar varit stressad en tid, men nu kan  vi pusta ut. Kommunalråden har lovat att använda sitt kommunala veto.
http://www.skovdenyheter.se/nyhet/35112/enad-front-kring-uranbrytning -Skövde Nyheter
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5440383 -Radio Skaraborg

Fettisdagen - fastlagens frosseri föregår fastan

Idag är det dags att äta semlor eller fettisdagsbullar som de egentligen heter. Bakgrunden til denna dag har att göra med påsken. Påsken är den stora kristna högtiden då vi firar Jesu uppståndelse. Men det finns flera delar som förbereder oss för påsken. De 46 dagarna innan påsk kallas för fastan (Egentligen fyrtio dagar då man fastar eftersom man inte behövde göra det på söndagarna). De tre dagarna före fastan kallas för FASTLAGEN.
Eftersom det ligger en lång period framöver med fasta så gäller det att äta rejält under fastlagen. Då fick man roa sig och äta fett och gott
Det är något osäkert var ordet fettisdagen kommer frän men det anses vara ett uttryck för att man skulle äta rejält.
Det finns också en koppling till att det betyder "vit tisdag" och då var mjöl- och mjölkmat i fokus. På detta sätt har då fastlagsbullen kommit till eller semlan som vi oftare kallar den.
Det finns också en koppling till den vita dagen på så sätt att detta var den sista dagen då man tog med sig lyktan ut till lagården och när kvällsmaten dukades fram så skulle man äta till dagsljuset. Fettisdagen ansågs vara brytpunkten mellan vinter och vår.
 
I dag så satsar bagerierna rejält och många av oss äter årets första semla. Det är många som håller på traditionen att inte äta förrän denna dag. Men nu är det rätt dag - så njut av dagens semla!
 
 

Många turer kring museet i Skara

När vi bildade Västra Götalandsregionen var det många olika typer av sammanslagningar som skulle äga rum. Landstingen i Älvsborg, Skaraborg, Bohuslän och den del av Göteborg som var "landsting" skulle bilda helt nya organisationer. En jätteprocess som, nu då man betraktar den efter snart 14 år, som en rätt så framgångsrik process. Jag har varit verksam inom kulturpolitiken där mängder av förändringar har ägt rum. En sådan förändring som inte kan anses vara bland de mest framgångsrika är bildandet av Västarvet och dess relationer till de stiftelser som drev de tidigare länsmuseerna. Vår tes var egentligen rätt enkel; i ett län har man ett länsmuseum, inte tre. Detta var utgångspunkten och att samverkan mellan de olika parterna skulle stärkas. Fokus var på medborgarna som skulle gynnas genom att museerna samverkade. Bättre effektivitet, högre kvalitet och en ökad satsning på att göra kulturarvet tillgängligt för medborgarna var några av sakerna som drev oss.
 
För att göra en lång historia kort: Det blev ingen lätt resa.
 
I slutet av 2012 blev det haveri mellan Västarvet och Stiftelsen för Västergötlands Museum. Politiker hoppade av ledningen och ord stod mot ord. Länsstyrelsen uttalade sig och menade att de avtal som tecknats inte kunde gälla längre och stor turbulens uppstod. Nu är frågan överlämnad till kammarrätten för avgörande.
 
Nu är det nog så att alla vill museets bästa, men har olika utgångspunkter för sina ställningstaganden. Frågan fortsätter att prövas juridiskt och tyvärr blir nog verksamheten rejält lidande av det som sker.
 
Mängder av artiklar har skrivits och Radio Skaraborg har lyft frågan flera gånger. I dag speglas ett av svaren som lämnats i samband med rättsprocessen.
 
Frågan fortsätter att engagera!
 

Knepig prissättning på tågresor

När man ska boka biljetter på www.sj.se så gäller det att kolla runt innan man bokar. Det kan visa sig vara bäst att boka en långresa men bara resa delar av den. För min del, jag bor i Skövde, en timma från Göteborg och två timmar från Stockholm så har jag flera gånger blivit häpen då resan Göteborg-Stockholm varit billigare än resan Skövde-Stockholm.
Mer om detta på Radio Skaraborg som testat priserna och kommit fram till samma slutsats. Något lurt är det med detta och hela prissättningen är knepig och svår att förstå sig på.
Radio Skaraborg

Uranbrytning - hett ämne i Skaraborg

Ska vi tillåta att det åter bryts uran på Billingen? Den frågan har hettat till i veckan. En enkät som Sveriges Radio gjort var bakgrunden till debatten då ett av våra kommunalråd svarade ja på frågan om det ska vara tillåtet att bryta uran och till och med statsministern gav sig in i debatten.Många skaraborgare minns Ranstadverken. En av dem uttalar sig i dagens P4 och vill åter verka för att inget uran ska brytas på Billingen.
 
Kommunerna har möjlighet att lägga in veto i frågan om uran ska brytas eller inte. Det tycker jag är bra, men samtidigt så finns det ett stort problem kring denna fråga. Om vi tillåter att kärnkraft ska få användas, måste vi då också inte medge brytning av uran? Är det OK att säga att uran, med alla risker som det medför, ska bara få brytas i andra länder, men sedan anrikat användas i kärnkraftsreaktorerna? Vore det inte mer logiskt att säga nej även till kärnkraften?
 
För oss som är negativa eller skeptiska till kärnkraften så är satsningen på förnybara energikällor oerhört viktig. Tyskland har gått i bräschen för en omvandling och det är viktigt för oss i Sverige att följa denna.
 
Det finns ett stort folkligt engagemang i Skaraborg mot uranbrytning och det är bra. Samtidigt så har vi en väldigt knepig minerallagsstiftning som behöver ses över. Jag skrev en motion till Kristdemokraternas riksting om detta för några år sedan. Hundratals markägare i Skaraborg är drabbade av de undersökningstillstånd som prospekterande företag kan erhålla. Vi talar ofta om att utländska företag köper upp gruvor i Afrika och utnyttjar länderna, men frågan är om vi inte själva är med om detta då det gäller våra mineraler? Nästa steg är kanske uranen, men där finns faktiskt ett kommunalt veto som kan användas. Nog borde det vara så även då det gäller mineraler?

Kärlek flödar på nätet

Igår skrev jag om näthat. Det var en debatt som dragits igång och en ide' om kärleksbombning framfördes. Flera tog tag i frågan, bland annat Aftonbladet. Läs mer på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16201083.ab
 
Carina Bergfeldt, journalist på AB, och bördig från Götene, intervjuades igår på Radio Skaraborg om de mail som hon och henes kollegor fått. Sådant är vidrigt och helt oaaceptabelt. Därför blir jag glad över de positiva uttryck som framförts på nätet. Kärleken flödar och sådant måste uppmärksammans. Tänk vad härligt det är då vi lyfter fram goda saker om varandra.

Kärlek istället för hat på nätet

Vad är det som driver näthatarna? Vad är det som gör att det skrivs elakheter och fruktansvärda kommentarer på nätet? Varför pratar vi inte med varandra? Varför allt detta om varandra?
Det är många frågor som ställts den senaste tiden med anledningen av debatten om näthatarna. Det skrivs fruktansvärda kommentarer och i en del fall har kommentatorsfälten avslutats eftersom det blivit personpåhopp och frågor om förtal. I dagens GP finns en artikel som handlar om att skapa en motkraft och att kärleksbomba istället för att hata.
För oss som är politiker och dagligen verkar för att främja demokratin så är nätet en stor tillgång. Men det finns också avigsidor. Det verkar som om krafter sätts igång, formuleringar skapas, och orden distribueras via nätet på ett helt annat sätt än det som sker då vi möts öga mot öga. Det är olyckligt att hat frodas, men ofta beror det på att någon känner att orättvisor begåtts. Men det är stor skillnad att ha synpunkter på saklig grund och att bara spy ur sig oförskämdheter.
Vi som politiker är måltavlor för många påphopp. Ofta har vi förtjänat kritik och medias uppgift är att granska oss. Det är en bra process och stärker demokratin, Men de som hatar och förföljer vissa personer på nätet skapar endast olust och problem. Jag ser gärna en konstruktiv debatt, men önskar att näthatet ska upphöra. Kanske kärleksbombning är ett sätt?

Presidiet vill inte sprida ORO

Tanken var inte att regionfullmäktiges presidium skulle sprida oro vid dagens sammanträde i Vänersborg. Det kan se ut så på bilden. Det var en demonstration av nya skyltar för att begära ordet; R för Replik och O för Ordet. Tanken är att det ska bli lättare för oss som ordföranden att se vem som begär ordet eller replik. Vi testade dem idag och det fungerade väl. På bilden är jag tillsammans med Joakim Larsson och Kjell Nordström. Det är vi tre som utgör presidiet för regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen.

Ny ordförande för KD i Skövde

Vid årsmötet igår valdes Marianne Gustafson som ny ordförande för Kristdemokraterna i Skövde. Hon engagerade sig i partiet inför valet 2010 och är partiets representant i socialnämnden. På bilden mottar hon ordförandeklubban av vice ordförande Ann-Katrin Jönsson,

Publikrekord i Vänersborg

 

Handeln går bra i Skövde

Ännu ett exempel på framgångarna för handeln presenteras av Elins Esplanad. Köpcentrat har nästa fyra miljoner besökare och framstår därmed som ett av våra stora besöksmål. En stor del av vår turism är shopping och Next Skövde arbetar intensivt med att stärka Skövdes plats på kartan.
Läs gärna artikeln i SN om framgångarna för Elins Esplanad. Vill du veta mer om handeln så har en stor undersökning gjorts av HUI - Handelns Utredningsinstitut. där man ger Skövde ett handelsindex på 134 för sällanköpsvaror. Det är ett mycket gott betyg.
Skövde har tre stora handelsområden, Norrmalm, Stallsiken och Centrum. Alla tre kompletterar varandra och gör att många lockas till Skövde för att shoppa.

Medborgardialog på gång i Skövde

Stadshusets sessionssal var fylld med ungdomar, politiker och tjänstemän som mött upp för att samtala om hur ungdomar kan påverka och ha verkligt inflytande. Skövde är pilotkommun i ett projekt som Sveriges Ungdomsråd driver som heter Medborgarprojektet. Det är ett antal kommuner som ska testa olika metoder för att stärka medborgarnas och i synnerhet ungdomarnas inflytande.
I Skövde har en förening bildats som heter Ungdomsforum och de stod som inbjudare till dagen. Konferencierna Amanda Gustafsson och Henrik Fredriksson, höll ihop dagen och visade att ungdomar både vill och kan. De var alldeles utmärkta i denna roll.
Inbjudna talare var Josefine Gillver från Sveriges ungdomsråd som gav bakgrunden till projektet och Carlos Rojas som talade om utanförskap, utifrån sig egen personliga upplevelse, men uppmanade till engagemang. Han menade också att 90-talister är en hoppfull generation och öste beröm över dem.
Skövde kommun beslutade för några år sedan att satsa på dialog med ungdomar och anställde bland annat en ungdomsstrateg, Christina Nettelbladh Malm, Ett ungdomspolitiskt program antogs, Ung i Skövde bildades och det skapades mötesplatser både digitalt och i fokusgrupper.
Ambitionen är nu att gå vidare och utveckla relationerna så att unga, och för övrigt alla medborgare, får möjligheter till inflytande och delaktighet.
Samlingen kan ses som en kick-off och under våren kommer dialogmöten att arrangeras på olika platser i kommunen.
Läs mer i SN eller på hemsidan för Ung i Skövde. Medborgarprojektet har också en särskild hemsida.

P-skivor är en bra idé

Handeln går bra i Skövde. Extremt bra, faktiskt, Skövde med ca 52 000 invånare syns i handelsstatistiken nationellt vilket är mycket angenämt. Med ett handelsindex på 134 på sällanköpsvaror så har Skövde placerat sig i topplistan. Med det nya handelsområdet Stallsiken, storsatsande Elins Esplanad på Norrmalm och centrumhandeln så finns det tre områden som kompletterar varandra. Men på ett område är det tuff konkurrens, nämligen då det gäller parkeringsplatser.
Jag fick nyligen avslag i kommunfullmäktige på idén om parkeringsskivor. Min idé var att man skulle erbjuda gratis platser under en eller två timmar i centrum med hjälp av parkeringsskivor. Jag har fått mycket stöd för denna idé av handlar och bilister, men inte av de politiska kamraterna. Men för mig är det ett sätt att stimulera centrumhandeln och ett sätt där kommunen kan bidra till att skapa gemensamma konkurrensförhållanden.
Så här års är det många som uppskattar att kunna ställa bilen i garaget på Elins Esplanad. Bekvämt men framför allt gratis. Jag påmindes om detta då jag slog upp tidningen i morse och konstaterade att det nya gymmet på Elins Esplanad kan erbjuda gratis p-platser.
Nu finns det ofta tillgängliga p-platser i centrum. Rent statistiskt har vi rätt så gott om p-platser om vi ser det under hela veckans alla timmar. Men under vissa toppar är det trångt och många som kommer till Skövde väljer bort centrum därför att de upplever det svårt att finna parkeringsplatser.
Jag konstaterar nu också varje söndag hur trycket på p-platser har ökat. Som trogen gudstjänsbesökare inser jag att jag behöver tio minuter extra på morgonen för att finna en parkeringsplats. Sedan några hundratals platser försvann i kvarteret Motorn har det blivit trångt även på tidiga söndagsmornar.
Nu blir det inget av med parkeringsskivor. Jag har inte släppt idén, utan kommer att arbeta vidare med den. Förhoppningen just nu är att vi kan enas om ett eller två nya parkeringshus i centrum. Nya p-platser är en stor utmaning för en kommun som växer.
Jag kommer att fortsätta med att arbeta med olika lösningar på p-situationen. Personligen så är det inget problem för mig eftersom jag oftast åker kollektivt. Om fler gjorde det så skulle ju p-problemet minska. Att bygga fler pendelparkeringar utanför centrum är bra. Detta innebär att man inte behöver ta bilen hela vägen. Sådana lösningar underlättar för arbetspendlingen, men då det gäller handel så vill man kunna parkera bilen så nära butiken som möjligt.
Parkeringsfrågan är aktuell och kommer att hållas vid liv.

RSS 2.0