Minnesgåvor till de som arbetat i 25 år

Att vara kommun-fullmäktiges ordförande är mycket berikande. Man får vara med om många intressanta saker vid sidan av att sköta de formella sammanträdena. En av årets höjdpunkter är att få ansvara för utdelningen av förtjänstgåvor till de som varit anställda i 25 år. I år var det inte mindre än 79 personer som nått upp till denna anställningstid. Jag uppmuntrade dem att vara stolta över de saker som de fick (tavlor, skålar, guldklockor och annat) och att berätta för sina vänner och bekanta att de fått dem av Skövde kommun och att vi är mycket tacksamma för deras insatser. Det har blivit en tradition att vi har en högtidlig ceremoni med fanfarer och god mat på Västerhöjdsgymnasiet.

Det har också blivit en tradition att Skövde Lucia kommer och sprider ljus och värme


Integration som fungerar i Parkstugan

Parkstugan, i hjärtat av Södra Ryd, har blivit en samlingslokal för både nya och gamla svenskar. Integrationsarbetet som bedrivs av Pingstkyrkan i Skövde har uppskattats av många under året. Att kunna träffas och pratas vid en stund innebär ett utbyte av tankar och idéer som berikar.
I lördags var det dags för julbord där både svenska och internationella rätter dukades fram. God mat och gemenskap. Det är med lite blandade känslor som sådana här träffar genomförs. Varje gång kommer det flyktingar som väntar på att avvisas från Sverige. Svenska myndigheter anser inte att de uppfyller de krav som ställs och nu väntar de på gränspolisens ankomst. Vi har på många sätt försökt att stötta och hjälpa och man känner sig väldigt liten i detta arbete. Det vi kan göra är att stötta och uppmuntra. Önskan inför julen är tydlig om att migrationsverket ska ändra sig och inte genomföra några avvisningar till sådana områden där man inte kan säkra flyktingarnas skydd vid en återkomst. Det skulle vara en riktigt härlig julklapp.

Alltid på de utsattas sida - Alliansens sociala samvete

Kristdemokraterna gick till val på devisen "Ett mänskligare Sverige". Idén handlade om att lyfta fram den enskilda människan och vara partiet som ville förändra medborgarnas makt. Diskussionerna om politikens gränser och verkligehtens folk handlade om att makten skulle flyttas från politikerna till medborgarna. Var och en skulle få ett starkare inflytande över mängder av dagliga beslut.

Tyvärr lyckades inte vi som verkade under valrörelsen att kommunicera det som vi brinner för. Många uppfattade Kristdemokraterna som otydliga och rätt ointressanta som politiskt parti och därför blev det få som röstade på partiet.

Nu har Framtidsgruppen lagt fram sin rapport och vill beskriva Kristdemokraterna som alliansens sociala samvete - partiet som alltid står på de utsattas sida. Att partiet har en framtid i svensk politik slår gruppen an och ger sig in i ett antal konkreta förslag kring såväl utvecklingen av partiets organisation som dess politik.

Det är nu förhoppningen att rapporten kommer att debatteras och diskuteras i varje lokalavdelning och att det ur den kommer att vaskas fram ett antal förslag som snarast kommer att sättas i verket. Göran Hägglund har här ett underlag inför den nödvändiga omdaning som är nödvändig för partiet.

Det ska bli mycket intressant att följa de fortsatta turerna kring framtidsrapporten. Med Acko Ankarberg Johansson som ny partisekreterare kommer det att bli fart på förnyelsen. Bättre partisekreterare kunde knappast Göran Hägglund funnit. Tillsammans har de en chans att sätta partiet på den politiska kartan och leda medlemmarna fram till en valseger 2014.

Rapporten finna på Kristdemokraternas hemsida.

Utmärkt val av ny partisekreterare

Att utse Acko Ankarberg Johansson som ny partisekreterare för Kristdemokraterna är mycket lyckat. Detta skapar goda förutsättningar för den förnyelseprocess som partiet inlett. Acko har en genuin bakgrund i partiet, känner medlemmarna mycket väl och har erfarenhet också från partiledningsarbetet. Det är en erfaren och uppskattad politiker som nu tar sig en tuff och utmanande uppgift.

Personligen är jag både glad och nöjd över beslutet. Samtidigt något förvånad. Hennes namn har nämnts i spekulationerna kring utnämnande men jag trodde inte att hon skulle vara beredd att lämna kommunpolitiken i Jönköping. Nu gör hon alltså en satsning för partiets skull som hedrar henne.

Med andra ord: Acko - Välkommen in i ett nytt och spännande uppdrag. Vi ska stötta dig i detta!

Fiska hummer i Skövde

På hotellrummet ligger en intressant bok. Den heter 1000 things to do when staying at Scandic. Den är fylld med tips på olika aktiviteter och blandar både stort och smått. För en besökare som inte vet vad som finns att ta del av erbjuder den en mängd intressanta utflyktsmål. Helt enkelt en inspirerande skrift.

Som skövdebo blev jag nyfiken över vad den beskrev om utflyktsmål.

Studera fåglar vid Hornborgasjön - området håller på att utvecklas till ett konst- och tranrike. Tranorna är ju huvudattraktionen men det finns anledning för fågelskådare att resa dit året runt. Mer info kan man få på www.hornborga.com. Under vintern är örnmatningar populära

Frossa på matfestivalen - Västsverige kan erbjuda mycket god lokalproducerad mat. Under de två dagar i augusti då Matfestivalen bjuder in man man ta del av delikatesserna.

Gå i Arns fotsteg - Arn Magnusson fortsätter att locka besökare, men det är framför allt det genuina kulturarvet som ger upplevelser med mersmak

Lös gåtan med stadens äldsta hus - kul att även Helénsstugan funnit en plats i skriften med 1000 utflyktsmål. Huset är det som återstår efter den ödesdigra branden 1759.

Och så kommer vi till den stora överraskningen. Utflyktsmål 289 har rubriken Fiska Hummer. Texten hänvisar till Handelsman Flink och deras hummersafari. Det är en rejäl geografisk miss att placera detta i Skövde, men ger också lite antydan till besöksnäringens verklighet. För besökaren spelar det kanske inte någon som helst roll om anläggningen ligger i Skövde eller på Orust. Våra fiskala gränser är egentligen rätt ointressanta för en besökare. Det räcker med en kartpositionering så att man hittar till rätt plats. Samtidigt så är det lite kul att det blir sådana här missar i en skrift. Vi som bor i Skövde saknar vatten. Mängder av skaraborgare reser till Bohuslän på sommaren för att ta del av saltvattnet och de fantastiska klipporna som erbjuds. Den bohuslänska skärgården är unik även om vi gärna framhåller Väners skärgård.

Hummersafari är mycket intressant och har lockat många utländska besökare. Däremot är det ingen bra idé att komma till Skövde för att fiska hummer. Läs mer om detta på www.handelsmanflink.se
Räntan höjdes igen

Den svenska ekonomin återhämtar sig med rekordfart. Tack vare en mycket förnuftig regering lyckades Sverige hantera finanskrisen betydligt bättre än många andra länder. Högt skrev vänsterns företrädare att regeringen skulle ta över t ex SAAB och se till att staten blev bilproducent. Regeringen höll tillbaka och menade att marknaden måste sköta detta utan inblandning med skattebetalarnas pengar.

Riksbanken bedömer nu att räntan behöver höjas och att det finns en oro för en kommande inflation som ingen vill se. Tyvärr finns det en baksida av räntehöjdningarna som kommer att drabba många av de privatpersoner som räknat med fortsatta låga nivåer. Det är ju lite märkligt att villapriserna fortsatt att stiga trots finanskrisen men det beror nog helt och hållet på den extremt långa räntan. Om den går upp till nivåer som för 6-7 år sedan kommer boendekostnaderna att öka rejält.

Försiktighet är nog en bra medicin i dagsläget för alla parter.

Vi får nog räkna med att det blir fler höjningar av reporäntan.

Läs mer i DN.


Tågen brukar fungera bra

Under de senaste åren har jag rest väldigt mycket med tåg. Att bo i Skövde och ha kontoret i Vänersborg innebär att jag väl känner till rutten Skövde-Herrljunga-Vänersborg. Skövde är mycket bra, rent kommunikationsmässigt, med en timma från Göteborg och två timmar från Stockholm.

I regel brukar tågen gå enligt tidtabellen. Förra vintern var det en del strul, men regionaltågen tuffade på rätt bra. Däremot hade man problem med X2000. Så sett över de senaste åren är jag rätt nöjd med punktligheten.

MEN, denna vinter verkar vara helt annorlunda. Mer än hälften av mina resor har blivit försenade. Vi har nu en ny tidtabell och idag tänkte jag åka med ett nyinsatt tåg till Vänersborg. Tyvärr kom det aldrig iväg. Efter en halvtimma hänvisade personalen till andra tåg, men kunde inte fixa en förbindelse till Vänersborg. Hade jag tagit det "vanliga" tåget kl 05.57 hade jag kommit i tid till mötet i Vänersborg. Nu blev det inget möte alls.

Kollektivtrafiken har många fördelar, men just nu överväger jag att börja köra bil istället. Jag har antingen missat möten eller kommit försent på grund av tågen och överväger nu om alternativet är att köra själv istället. 

Glögg och Lucia i lokalavdelningen

Kristdemokraterna i Skövde träffas en gång i månaden för olika aktiviteter. I december så var det glöggfest i Parkstugan. Många hade mött upp för att umgås och ta del av senaste nytt inom politiken i Skövde.

Emad Hanna berättade om resan till riksdagen. Den 11 december var det 46 personer från Skaraborg som reste till Stockholm och fick bland annat träffa vår riksdagsledamot Annika Eclund. Flera av deltagarna har sitt ursprung i mellanöstern och självmordsbombningen som inträffade i Stockholm skedde alldeles i närheten och gav en påminnelse om de fasor som de tidigare enbart förknippat med sina hemländer och räknat med att sådant inte händer i Sverige.


Det blev också framträdande av Lucia. Ett antal tjejer från Södra Ryd underhöll med sång.


Nästa månadsträff blir den 13 januari. All information om vad som är på gång i lokalavdelningen finns att läsa på hemsidan www.kdskovde.se


Livet blir inte alltid som man tänkt sig

Jag har under de senaste åren varit engagerad som politiker och det livet innebär en massa olika typer av möten. Därför så är almanackan ett viktigt redskap. För att ha koll på tillvaron så förs all planering in i den. Stor del av 2011 är redan uppbokad.

Man planerar och bestämmer tider och räknar därmed att det kommer att bli enligt planeringen. Sedan en lång tid tillbaka har vi haft i våra almanackor att vi ska fira jul med svärmor i USA. Vi köpte biljetterna redan i våras och nästan varje dag har vi talat om resan och hur vi bäst ska använda dagarna i våra gamla hemtrakter.

I helgen träffades vi i Stockholm, tillsammans med våra barn, för att planera detaljer kring resan. Alla har sett fram emot att få träffa mormor som blivit 87 år.

Men samtidigt som vi sitter och lägger lite detaljplaneringar får vi reda på att svärmor avlidit. Hon drabbades av lunginflammation och efter några dagar på intensiven så orkade hon inte längre.

Istället för att åka till USA och fira jul tillsammans så omkullkastades våra planer och nu blir det begravning som står i fokus för resan.

Det är så lätt att man planerar och nästan tar för givet att allt ska bli som det står i almanackan. Det gäller att vara ödmjuk och inse att vi inte har några löften om en morgondag. Livet kan bara levas här och nu, ingen vet hur nästa dag ska gestaltas.

Det är nyttigt med påminnelser om livets verkligeheter även om vissa besked är tuffa och omskakande.


Hyresvärdarnas kamp om Frälsningsarmén

Fastighetsbolaget Diligentia har gjort världens PR-miss i Skövde. Beslutat att sparka ut Frälsningarmén från varuhuset Commerce rör upp starka känslor. Snabbt beslöt sig konkurrenten Elins Esplanad att välkomna soldaterna in i värmen eftersom deras alternativ var att hålla grytan kokande i kölden på torget.

Under många år har julshopparna varit vana vid att grytan har funnits på gågatan inne på Commerce. Vi som förtroendevalda har ofta varit med och stöttat insamlingen. Ett år stod jag tillsammans med Bert Karlsson som var en hejare på att samla in pengar.

Av någon outgrundlig anledning ansåg inte fastighetsägarna att Frälsningsarmén eller andra ideella organisationer ska få vara inne i varuhusets område. Detta är en stor miss och sympatierna för att handla i andra affärsområden har fått ny fart. Som politiker har vi strävat efter att inte ta ställning mellan våra olika centra för handel utan försökt att behandla alla lika och ibland har vi till och med aktivt värnat handeln i centrum. Nu har ägarna själva gjort en miss som säkert leder till att deras förtroendekapital fått sig en törn. Det var många som hade stora förhoppningar på ett nytänk efter det att bröderna Boultbee lämnat sitt ägande.

Det är lätt att underskatta de krafter som finns bland medborgarna kring stödet för kýrkliga organisationer. Jag är övertygad om att Frälsningsarmén kommer att vinna stort på detta, men att Diligentia måst satsa hårt för att återvinna förtroendet.

Detta är alltså dagens snackis i Skövde.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=4231267

Vilken betydelse har personkryssen?

Det pågår många eftervalsanalyser nu. Det sker inom samtliga partier och en övergripande diskussion handlar om personvalskampanjer och personkryssen. Många som lyckades med sina personkampanjer har inte fått de uppdrag som de önskat och detta föranleder diskussioner inom partierna.

Fördelen med personvalen är att man kan bli inkryssad som ledamot till riksdagen, regionfullmäktige eller kommunfullmäktige. Detta är viktiga uppdrag och de som är direktvalda. Alla andra uppdrag är indirekta val och har egentligen inte något formellt med personkryssen att skaffa. De som personkryssat sig in i fullmäktige har fått sin inkallelseordning fastställd genom påverkan av kryssen. Något annat påverkar de egentligen inte. Ofta så förstår inte väljarna varför deras kandidat inte blivit partiets huvudkandidat.

Jag brukar, då jag har kurser kring dessa frågor, att en politiker genomgår en förtroenderesa. Det första förtroendet är bland partikamraterna då nomineringarna inför listorna ska ske. Det andra förtroendet uppnås av väljarna vid allmänna val. När sedan valet är över så sker det tredje förtroendesteget då partiet ska välja sina kandidater till olika uppdrag i styrelser och nämnder. Det fjärde handlar sedan om att vinna förtroendet inom det organ som man blivit utsedd till.

I eftervalsanalyserna dyker det upp en del fel som begåtts under valkampanjerna. Tyvärr så har sådana skett, kanske ibland i iver bland kandidaterna och ibland av engagerade valarbetare. Det är nu viktigt att analysgrupperna tar upp detta och kommer med rekommendationer inför nästa val.

Ibland får man, tyvärr, intrycket att en del kritik mot en kandidat som haft framgång berpr på avundsjuka. Istället för att glädja sig över framgång hos väljarna försöker man nu misskreditera vissa politiker. Det visar mest på mänskliga brister, men är ändå uttryck för riktiga lågvattenmärken.

Det borde vara så att alla gläds över att många varit med och bidragit med röster till partiet. Det är aldrig kandidaten som står i fokus utan partiet och politiken. Detta måste alltid framhållas. Men det har säkert skett övertramp även här, men då måste man komma ihåg att eftersom man varit med på en lista så har man partiets förtroende. Ett parti skulle ju knappast nominera en person som man inte har förtroende för.

Jag ser fram emot att få ordentliga underlag från analysgrupperna så att vi inför valet 2014 står ännu bättre rustade för att genomföra personvalskampanjer.

Personligen är jag mycket glad för det stora stöd som väljarna visade mig i valet och det ger mig inspiration och arbetslust då jag vet att många har förväntningar på mig under denna mandatperiod.

Hägglund har vårt förtroende

Det känns skönt att många uttalar sig för Göran Hägglund som Kristdemokraternas partiledare. Det har varit en hel del diskussioner i media, men nu har partistyrelsen tydligt sagt att de har förtroende för sin ordförande. Därmed hoppas jag att denna debatt blåst över.

Stockholm är en vacker stad

Vi har varit under helgen i Stockholm. Idag var det rimfrost på alla träd och strälande solsken i ett snögnistrande landskap. Vi gick en promenad i Gamla Stan och njöt av stämningen även om det var kallt. De vackra juldekorerade båtarna fick också vår uppmärksamhet. Man kan helt enkelt säga att Stockholm är en mycket vacker stad. En resa till huvudstaden kan rekommenderas även under vintern. Trots att jag är västgöta och vill locka folk att besöka Västsverige så måste jag uttrycka att det finns mycket positivt i Stockholm,

Sista mötet med kulturnämnden

Igår hade vi vårt sista möte med Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen för mandatperioden. För min del blev det också sista mötet överhuvudtaget. Nästa mandatperiod är jag inte med i kulturpolitiken. Jag har varit engagerad som kulturpolitiker i över 20 år och har haft detta som mitt huvudsakliga ansvarsområde. Nu bestämde mina partikamrater att andra politiker ska vara med i kulturnämnden nästa mandatperiod och det innebär för min del att jag får ägna mig åt andra politikområden. Under de 12 år som jag har varit med i denna nämnd så har jag under den mesta tiden också varit vice ordförande vilket varit ett mycket intressant uppdrag. Vi har strategiskt arbetat för att lyfta fram vår region och av många bedömare, inte minst i samband med kulturutredningen, har vi pekats ut som landets ledande kulturregion. Även om jag inte kommer att vara med i nämnden så kommer jag framöver att fortsätta ägna mig åt detta viktiga kulturpolitik genom mina andra uppdrag.

På bilden är några av dem som jag arbetat närmast.
Längst till vänster Anneli Skarp Hjämén som är nämndens sekretare. Johnny Nilsson (S) har varit 2:e vice ordförande. Claes Rydberg är kulturchef. Lars Nordström (FP) har varit en mycket duktig ordförande och varit den person som drivit kulturnämnden framåt. Min roll har varit 1:e vice ordförande.
Vi har också arbetat tillsammans i Beredningsgruppen för kultur. som upphör i och med denna mandatperiod.

Besvärlig situation för SJ

Efter förra årets katastrofala situation för SJ tillsattes en snö-general som skulle se till att det blev ordning och reda i tågtrafiken den kommande vintern. Nu är den här och tyvärr måste vi konstatera att det fortfarande finns stora problem. Detta innebär en rejäl förtroendekris för såväl banansvariga som tågoperatörerna.

Jag reser mestadels med regionaltåg och pendlar regelbundet mellan Skövde och Vänersborg eller Skövde och Göteborg. Dessa tåg och oftast intercitytågen fungerar bra, däremot är det ofta strul med X2000.

De senaste dagarna finns många exempel i media på skräckresor och för varje sådan publicering får sig tågansvariga ytterligare bidrag på sina tidigare tyngda minuslistor. Tyvärr blir ofta en mänsklig reaktion att om något inte fungerar så ger man sig på första ansvarig person som man möter. På tåget är detta tågvärdar och tågmästare. I nästan alla fall är de helt oskyldiga till felen och förseningarna och kan inte göra något åt saken, men passagerarna ger sig ändå på dem. Facket varnar nu till och med för problem i arbetsmiljön.

För länge sedan sjöng man "SJ, SJ gamle vän" och det är tyvärr vad SJ verkar bli. Trots alla kampanjger och marknadsföring så är det en gammal vän och då av en sådan sort att man inte ser fram emot att förnya bekantskapen.

Nu gäller det att alla ansvariga, gemensamt, tar tag i problemen och åtgärdar dem. För oss som är förtroendevalda och tror på kollektivtrafiken är detta en förtroendefråga och kommer vi inte tillrätta med dessa problem så kommer allt fler att anse att bilen är ett bättre alternativ. Den utvecklingen måste hejdas.

Känns som att vi fått en rejäl vinter


Det känns som att vi fått en riktig vinter. Den här bilden är tagen utanför vårt hus och visar på läget som det nu varit några dagar.

Framgångar för kristdemokraterna i regionfullmäktige

Vi hade ett långt möte i Regionfullmäktige igår. Bland annat debatterade vi budgeten. I Västra Götaland finns en ny ledning (minoritetsledning) som består av S, V och MP. Huruvuda Sjukvårdspartiet ingår eller inte har det rått viss tvekan om, men efter gårdagens debatt står det klart att Sjukvårdspartiet är en del av vänsterkartellen i Västra Götaland.

För oss Kristdemokrater var det en positiv dag. Dels fick vi in massor av partikamrater i olika styrelser och nämnder. Vår gruppledare, Monica Selin, har gjort en mycket bra förhandling och vårt inflytande kommer att vara stort.

I går var det inte mindre än fyra av våra motioner uppe till behandling i regionfullmäktige. Samtliga bifölls. Det är inte varje dag det händer.

  • Kulturpass - idé om att skapa ett kort som kopplas till vår kollektivtrafik och kulturinstiutioner.
  • Volontärer i vården - ta vara på de frivilligarbetare som vill ställa upp för sina medmänniskor
  • Utveckla Grön rehab - framgången med verksamheten vid Botaniska Trädgården behöver spridas
  • Förebygg självmord - prevention av suicidförsök

Dessa fyra motioner fick alltså stöd och på detta sätt visar vi att Kristdemokraterna aktivt verkar för att utveckla de verksamheter som vi ansvarar för och ger ett bidrag till att ge våra invånare "det goda livet" (namnet på vår vision)

 


RSS 2.0