Kristdemokraterna och sociala medier

Den främsta formen av kommunikation är att vi möts och pratar med varandra. Men samtidigt så har masskommunikaiton en viktig roll. Många kristdemokrater använder sig av sociala medier. Här finns några tips om du vill få reda på mer om vad vi gör och står för.
 
www.kdbloggar.se är en länksida dit våra inlägg länkas. Du ser snabbt och enkelt vilka kristdemokrater som skriver.
 
www.facebook.com/KDVastraGotalandsregionen är en sida där man kan ta del av vad kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen gör.
 
www.kristdemokraterna.se är vår hemsida där man ser vad som sker nationellt.
 
En annan intressant sida är www.politometern.se där man se vad politiska bloggare skriver om och också gå in på respektive parti och se vilka som är aktiva.
 
Min egen hemsida når du via www.brännberg.se
 
 

Lidandet i Syrien skakar om oss

I flera år har vi fått rapporter om det fruktansvärda som sker i Syrien. Jag har många vänner som flytt därifrån och som nu oroar sig för vänner och släktingar som är kvar eller på flykt. Flyktingströmmarna ökar och när nu omvärlden hotar med att ge sig in i striderna så kommer, som vanligt, civilbefolkningen att vara de som lider mest.  Det finns inga segrare i ett krig, bara förlorare. De konflikter som finns kommer inga miltära medel att lösa. Samtidigt kan inte omvärlden fortsätta med att se på och inte ingripa. Men min förhoppning står fortfarande till diplomatiska lösningar. Världens ledare samtalar nu om Syrien på, ett nytt, och fördjupat sätt. Det väcker förhopningar om en fredlig lösning.

50 år sedan "I have a dream"

I dag är det 50 år sedan Martin Luther King höll sitt berömda tal vid Lincolnmonumentet i Washington DC. När man talar om viktiga tal som hållits brukar frihetskämpens tal vara ett av de som lyfts fram. När man lyssnar på det så börjar det något trevande och verkar vara något han läser innantill, men sedan släpper han loss och det blir ett engagerande tal som lyfter. Talet betecknas som ett av de viktigaste leden i frihetskampen och strävandet efter jämlikhet i USA. Man räknar med att tusentals personer kommer att vallfärda till platsen idag och minnas. Talet är fortfarande värt att ta del av och tyvärr måste vi medge att full frihet eller jämlikhet ännu inte är uppnådd.
 

Ska en generaldirektör få behålla sin lön?

När en löntagare tvingas lämna sitt jobb, det vi i vardagen kallar " att få sparken" så mister man också sin lön. men för samhällets toppar råder andra regler. Ett antal personer som varit generaldirektörer har fått lämna jobbet, men behållit sin lön. Det kan finnas situationer där det är lämpligt att betala ett avgångsvederlag och att anställningen eller uppdraget sedan upphör. Men att få behålla sin lön under en längre tid upprör. Sveriges Radio ställer en fråga om vad vi anser om detta. Ska bli spännande att se resultaten.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5627830 

20-dagarskortet kommer igen?

Kristdemokraterna har under flera år verkat för ett flexi-kort för resor med Västtrafik i Västra Götalandsregionen. Det fanns tidigare i Skaraborg och var mycket uppskattat. Nu ser det ut som att KD får igenom denna fråga. En särskild grupp som kallas "Pris- och sortimentgruppen" lägger fram förslag och de har några riktigt bra idéer. Det ena är flexi-kortet eller det som tidigare kallades 20-dagarskort. Det innebär att man kan resa under 20 dagar under en tremånadersperiod. Det var för många ett bättre alternativ än månadskort. Vilka gränser som gäller för det nya är inte helt klart, men idén om ett sådant kort applåderas. Gruppen föreslår också något som de kallar "personliga zoner" och är ett helt nytt sätt att tänka kring kollektivtrafiken. Nu kommer några områden att bli pilotområden så att man kan testa nya kort och taxor. Spännande att KD fått igenom detta även om det dröjt en tid.

De flesta röstar inte

Den 15 september är det kyrkoval. Men det går också bra att rösta i förtid. All information om valet har skickats till de över fem miljoner medlemmar som är röstberättigade. Men de flesta deltar inte alls i valet. Det är bara ca 12% som brukar göra det, men i år räknar kyrkopolitikerna med att fler ska rösta och vissa kampanjer har synts till. Men tyvärr går nog detta val förbi de flesta. Jag tillhör dem som anser att de politiska partierna inte ska kandidera till kyrkovalet. Sedan vi kom överens om att Svenska Kyrkan skulle frigöras från statens styrning och bli en fri kyrka så upphörde de politiska partiernas makt över kyrkan. Det är nu medlemmar som är aktiva i kyrkans gudstjänstliv som kandiderar och de har då gått samman i olika grupper. Men fortfarande andas partipolitik bakom grupperingarna även om det görs många försök att hålla isär kyrkans liv och övriga samhällsåtaganden.

Eftersom de flesta inte röstar så blir värdet på varje röst högt. Om en grupp medlemmar bestämmer sig att satsa på en viss person och mobiliserar stöd så kan detta få genomslag. I val där tiotusentals röster tävlar så krävs det att många ”kryssar” sin kandidat.

Nu hoppas jag att fler kommer att delta i valet och att det blir ett styre av människor som både aktivt deltar och brinner för en utveckling av kyrkan och dess inre liv. Förra valet så fick jag ett starkt stöd i kyrkovalt och valdes in som kyrkofullmäktiges ordförande. Nu har jag valt att inte kandidera alls och därmed kommer jag inte att vara med i kyrkans inre organisation, men kommer även fortsättningsvis att följa frågorna.

Jag hoppas att du hittar "din" kandidat och ger denne ditt stöd. Uppmaningen är: Gå och rösta!

Sveriges Radio om valet


Öka valfriheten för våra äldre

En intressant debattartikel publiceras idag i DN. Det är företrädare för Kristdemokraterna, med statsrådet Maria Larsson i spetsen, som framför nya förslag hur de äldres makt och inflytande ska öka. Det pågår en maktförskjutning i Sverige. Vi är vana vid monopol och att myndigheter, politiker och "andra" bestämmer över vår vardag. Det är resultatet av den starka påverkan som socialdemokraterna haft under decennier i Sverige. Nu får medborgarna i allt större utsträckning själva besluta om sina liv. Men för äldre är det fortfarande många restriktioner och mängder av papper som ska fyllas i. Dessa blanketter tas sedan om hand av politiker och tjänstemän som bestämmer om boende, mat, städning och mängder av andra saker som många av de äldre själva kan fatta beslut om. Idén från en arbetsgrupp inom Kristdemokraterna är en lagändring som innebär att biståndsbedömning inte ska behövas på det sätt som nu sker. Äldre ska själva kunna avgöra vilket stöd de behöver. En radikal idé som ökar valfriheten och visar att KD bryr sig om de äldre.
 

Reklamfilm från valet 2010

Det är bara ett år till nästa val. 2014 kallas supervalåret då vi kommer att ha Europaparlamentsval i maj och valen till riksdag, region och kommun i september. Nu arbetar alla politiska partier med att förbereda sig. Den här videon använde Kristdemokraterna i Skaraborg inför valet 2010. Valet resulterade i att Annika Eclund blev riksdagsledamot och jag regionfullmäktigeledamot. Snart är det dags igen.
http://www.oppnakanalenskovde.se/kd/index.htm

Video från Kungabesöket i Skövde

Öppna Kanalen i Skövde dokumenterade besöket av Kungen och Drottningen i Skövde den 21 aug 2013. På Hertig Johans Torg anordnades ett scenprogram där bl a berättelsen om Skövdes skyddshelgon S:ta Elin lyftes fram.
Klicka på länken nedan och ta del av folkfesten i Skövde. Tusentals personer hade mött upp för att delta i "40 år på tronen"
https://okskovde.solidtango.com/

Folkfest i Skövde då Kungen och Drottningen kom på besök

Det var en riktig folkfest i Skövde idag. Tusentals personer hade mött upp för att delta i firandet av "40 år på tronen". Jag mötte upp i Skara och följde med i bussen som körde hovet. Det blev en intressant stund ombord då jag fick möjlighet att berätta om den hembygd som jag värnar och särskilt Drottningen var mycket intresserad av vår regions utveckling. Då vi steg av bussen så hördes både jubel och applåder då kungaparet mötte folket vid Hertig Johans Torg. I skrivande stund vet jag inte hur många som mötte upp, men det var tusentals personer. Vi hade delat upp värdskapet idag mellan mig, i min roll som kommunfullmäktiges ordförande, och Katarina Jonsson, som är kommunstyrelsens ordförande. Katarina hälsade välkommen till Skövde och överlämnade också en söt baddräkt till "mormor" och "morfar". Gåvan var alltså avsedd för prinsessan Estelle som hälsades välkommen till Skövde Arenabad. Landshövdning, Lars Bäckström, höll också tal, innan det var dags för kungens tal. Under firandet av "40 år på tronen" ger Kungen ett tal i varje län som han besöker. Självklart är vi hedrade över att han valde att tala i Skövde. Hela talet finns under länken nedan till Kungahuset. Det jag tar till mig var betoningen på "öppenhet och nyskapande". Det var ett riktigt bra tal och det kändes som att vår statschef både var stolt över den utveckling som skett men manade också till nya satsningar framöver.
Efter torgprogrammet så var det dags för lunch i Kulturhuset och den "nya" restaurangen Sällskapet. Jag hälsade välkommen och knöt an till kungaparets tidigare besök i Skövde. Då i samband med stadens 600-årsfirande. Efter lunchen överlämnade jag värdskapet till Patric Björk, kommunfullmäktiges ordförande i Falkköping, som bland annat presenterade verksamheten vid Kinnarps.
Det har varit många involverade i planeringen av besöket och det är alltid spännande att vara arrangör av ett stort evenemang. Nu blev allt till stor belåtenhet och vi är väldigt glada över alla de som kom och visade kungen sin uppskattning.
Mer info och bilder finns på Skövde kommuns hemsida eller via Kungahuset

Stiftelsen Läckö Slott är nominerad till Stora Turismpriset 2013

 
Återigen uppmärksammas Läckö Slott. Denna gång är det stifltelsen som driver verksamheten som nomineras till Stora Turismpriset. Området framstår som ett av våra stora besöksmål och nomineringen ger på nytt uppmärksamhet åt verksamheten.
 
Så här lyder motiveringen till nomineringen:
 

Läckö Slott är ett av Sveriges mest attraktiva besöksmål. Stiftelsen förvaltar, vårdar och utvecklar Läckö Slott och området på ett sätt som stärker regionens attraktionskraft och exportmognad.
Genom en bred verksamhet bidrar Läckö Slott till utvecklingen av intressanta reseanledningar som i sin tur stärker näringslivsutveckling och entreprenörskap i Skaraborg.  Med fokus på hållbar utveckling, pedagogisk verksamhet och samarbeten med övriga aktörer inom näringen skapar Läckö slott goda förutsättningar för ökad exportmognad och internationalisering. 


Förföljelsen mot kristna oroar

Det är tufft att vara kristen. Ofta möts man av ifrågasättande men i de flesta demokratiska länder blir man ändå respekterad. I många länder är de kristna i minoritet och avviker från normen. I andra länder är det tvärtom där det anses "OKEJ" att vara kristen.
När den arabiska våren bröt fram var det många som hoppades att läget skulle bli bättre för de kristna i dessa länder som präglats av diktatur och avsaknad av frihet. Tyvärr får vi konstatera att så blev det inte. Särskilt oroande är det nu att läsa om Syrien och Egypten. Under många år har kristna drivits bort från Irak. Under Saddam Husseins regim var det tufft att vara kristen, men ändå möjligt. Idag gör många kristna irakier den bedömningen att de måste fly. Många av dem har fått en fristad i Sverige. Flyktingströmmarna från Syrien ökar och de senaste dagarnas oro i Egypen är skrämmande.
De senaste dagarna har 16 kyrkor attackerats i Egypten. Läs mer i http://www.dagen.se/nyheter/hamnd-mot-kristna-i-egypten/.
Vi måste agera och engagera oss. Frihetskampen gäller även för rätten att vara kristen.

Kungen och drottningen kommer till Skövde

Det är med stor glädje som vi ser fram emot onsdagens besök i Skövde. Kungen och Drottningen kommer på besäk med anledning av "40 år på tronen". Kungen kommer att i varje län hålla ett tal och har önskat att få göra det i Skövde. Självklart är vi hedrade över detta och ska göra allt vi kan för att ta emot våra gäster.
Det blir på onsdag, 21 augusti,på Hertig Johans Torg mitt i stan.
 
Så här är hålltidern

Program, Hertig Johans torg.Start kl. 12.00.

• Konferencier Torbjörn Borg hälsar välkommen

• Gruppen ”Arkivet” med Johanna Beijbom

• Museipedagog Tomas Olausson berättar historien om St:a Elin

• Dance in the park – dansföreställning som bygger på historien om St:a Elin

• Marcus Toftedal och Ulf Wilhelmsson från Högskolan i Skövde intervjuas om det nya Elin-spelet

• Blåskvintett från Musikskolan

• Nicole Touma sjunger till ackompanjemang av ”Arkivet”

 

Kungaparet anländer till Hertig Johans torg cirka kl. 12.45

• Nicole Touma framför Kungssången

• Dance in the park – dansföreställning som bygger på historien om St:a Elin

• Tal av kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M)

• Tal av Landshövding Lars Bäckström

• Tal av H.M. Konungen

Kungaparet lämnar Hertig Johans torg cirka kl. 13.15.

 
 

Glad att tåget var försenat

Jag åker mycket tåg. Ofta går tågen helt enligt tidtabellen vilket jag uppskattar. Det väcker alltid irritation vid förseningar. Idag var jag med ett sällskap som väntsde på en spårvagn för att ta oss till centralen. Men spårvagnen kom aldrig och vi väntade på nästa vagn. Ombord insåg vi att vi inte skulle hinna till centralen i tid. Vi skulle missa tåget med två minuter. Lätt stressade konstaterade vi att nästa Västtåg skulle inebära en väntan på två timmar, men vi sprang ändå till tåget som stod kvar! Det var försenat och avgick fyra minuter försent. Vilket alltså innebar att vi kom med det tåg vi hade planerat. Jag kommer nog inte att gnälla nästa gång tåget är sent. Det kanske underlättar för någon annan.

Intressanta samtal i Danmark

Strax efter andra världskriget togs många initiativ till att stärka det nordiska samarbetet. Bland annat började kommuner att anta vänorter och regioner att bilda vänregioner. Nuvarande Västra Götalandsregionen, Östfold (Norge) och Nordjylland (Danmark) har regelbundna kontakter. I år var vänregionmötet förlagt till Danmark där vi mötts I Hirtshals och Aalborg. Vi har samtalat om utvecklingen inom den maritima sektorn och infrastruktur men också delat erfarenheter från det rena politiska arbetet. Spännande samtal och studiebesöken gav intressanta inblickar i många områden.
 
Besöket på Ocenarium i Hirtshals gav mersmak. Det får bli ett besök med barnbarnen framöver.
Det som också imponerar är de satsningar som görs på Nordjylland. Man räknar med att det investeras över 20 miljarder dkr inom regionen de närmaste åren. Bland annat gör man en satsning på ett nytt universitetssjukhus och en stor satsning på Aalborg universitet. Byggkranar är ofta ett tecken på tillväxt. 
att möta nordiska grannar ör berikande och samtalen vid raster och mattillfällen ger ocså många värdefulla nsikter som man kannta med is i det politiska arbetet. Denna gång kom vi också fram till flera saker som vi ska ta tag. Då vi återvänder hem. Nästa år blir mötet i Östfold.

Åter till vardagen

Efter att att levt på landet under sommaren är det nu åter stadslivet och vanliga förhållanden som gäller. Den här veckan blev en rivstart och ett fullspäckat schema. Lagom arbete och lagom vila är ju bästa blandningen och efter sommarens vila brukar jag bestämma mig att att ta det lite lugnare under hösten. Men det är lättare att vara teoretiker än praktiker...
Nedan bild är från skogen vid vårt torp. Hela miljön pratar vila och det är en fantastisk förmån att få uppleva skogens mäktighet men också " tystnad".
 
 
Att dessutom kunna plocka bär och svamp berikar ju ytterligare upplevelsen i skogen.
 

Turister söker info på nätet

För 10 år sedan beslöt Västsvenska Turistrådet att satsa på digital teknik och den s k virtuella turistbyrån nfördes. I dag har alla kommuner i Västra Götalandsregionen samma tekniska lösning. All info finns i en gemensam databas. Användningen av surfplattor och smarta telefoner gör att inte bara datorn används. Detta ställer stora krav på alla inom branschen och ständiga uppdateringar är nödvändiga. Den unga generationen är van att "googla" sig fram och söker sin info på nätet. Samtidigt så fyller fortfarande de tradiionella turistbyråerna en viktig uppgft, då de flesta av oss hellre vänder sig till en levande människa än till en maskin.
I Skövde har nästan 10 000 personer laddat ned Sköve-appen som blivit mycket framgångsrik. Det som är ett starkt önskemål är bätte nätprestanda, särskilt utanför de större städerna.
 
Läs mer i http://www.skovdenyheter.se/nyhet/72533/fler-hittar-upplevelser-med-smarta-telefoner

Debatten om skolan är viktig

Det har varit rätt tyst i den politiska debatten under sommaren. Efter Almedalen så blir det en politisk dvala och så i början av september drar allting igång igen. Men ändå har det varit några intressanta debatter kring skolan under sommaren. Kristdemokraternas rapport om skolan, ledd av Annika Eclund, har satt sina spår. Särskilt då idén om en kanon för svensk kultur. Det förslaget både hissas och dissas, men har ändå trängt igenom. Göran Hägglund slog också ett slag för mindre barngrupper i förskolan. Det anammas av de allra flesta. I Skövde började hösten med en debatt om skoluniform (http://www.skovdenyheter.se/content/skovde-nyheter-13-08-08). Skolnämndens ordförande Anders G Johansson blåser liv i frågan och det är bra att den får en renässans. Det är ett förslag som behöver utvecklas. Kanske någon skola skulle kunna bli en pilot?
Men den debatt som väckt störst intresse är ändå ägar- och vinsfrågor kring skolan. Sedan JB-koncernen gått i konkurs och det dessutom talas om skuld i miljardklasser har alltfler börjat att ställa kritiska frågor om vinster i välfärden. Vänsterkanten har fått starkt stöd för sina tankar och även vi icke-socialister som talat om valfrihet har börjat att fundera på nytt. Att vi inte vill ha monopol står klart. Inte heller att vi vill förbjuda vinster för välfärdsföretagen, men frågan måste ändå ses i ljuset av att pengar "försvinner" från verksamheten. Någon form av förändring måste till. Jag gillar inte att förbjuda riskkapitalbolag att engagera sig, men begränsning av vinsten behöver funderas kring. Denna fråga har många bottnar men dagens situation är inte hållbar. Den frågan lär återkomma i höst.
Att skolan diskuteras är bra. Våra barn är vår största tillgång och därför blir också skolan och utbildningen särskilt viktiga politiska frågor. Ser med spänning fram emot en fortsatt debatt

Radio Skaraborg toppar listan

Vi skaraborgare gillar att lyssna på radio. Trots att allt fler kommunikationskandaler så håller Public service ställningen. Radio Skaraborg, vår P4-kanal, har alltid haft en stor lyssnarskara och det verkar gälla även idag. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5612844

Ska man besvara alla SMS och e-postmeddelanden?

Jag får många meddelanden via sociala medier. Ofta innehåller de information som t ex när ett möte ska hållas, eller bekräftar något som vi talat om. De brukar jag nte alls besvara. Men min fru anser att man alltid bör bekräfta att man fått ett SMS eller andra meddelanden. Där har vi haft olika åsikyer. Men nunläser jag ett svar från Magdalena Ribbing (http://blogg.dn.se/etikettfragan/2013/08/06/cyberohyfs/) där hon anser att allt ska besvaras. Ett personligt meddelande bör bekräftas annars uppfattas det som ohyfsoch i detta fall kallas det då cyberohyfs. Så ska man följa vett och etikett så lär det nog bli så att det blir ändå fler SMS och andra meddelanden.

Badplatser på Torsö

I dag var det många som sökt sig till Sandvik på Torsö. Värmen var rejäl och solen gassade på. Viken låg skyddad i den rätt starka blåsten och det bidrog nog till att så många var där. Säkert några hundra. För dig som letar efter en badplats så finns det flera ute på Torsö, ö utanför Mariestad. Kolla på sajten www.badkartan.se så får du se bad i din närhet.
 Sandvik har en bra badstrand för mindre barn. I närheten finns klippor och vattnet är ofta rätt varmt. Den enda nackdelen är att dasset är avstängt. Det borde vara angeläget för Mariestads kommun att fixa sådant. Vid de andra baden, Skräddaretorp och Hattareviken finns toaletter.

The Times hyllar Victoriahuset

Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset - har blivit omskrivet i The Times. utländska besökare har funnit vägen dit och då journalister uppmärksammar ett besöksmål brukar det innebär flera nya gäster.
Läs mer i http://nlt.se/startsidan/lidkoping/1.2272673-victoriahuset-pa-the-times-lista

Inget bra rykte som turistland

Det krävs många insatser för att skapa en bra Sverigebild, men den kan också snabbt raseras. Denna artikel är ett exempel på sådant. En tysk turist provar skor och ställer ryggsäcken bredvid sig. En annan "kund" passar då på att norpa denna. Turisten konstaterar att pengar och biljetten hem är borta. Troligtvis kommer denne person att berätta denna historia för många i Tyskland och det ger knappast en positiv bild av vårt land. Förhoppningsvis har någon sett vad som hänt och tjuven kan straffas. Men skadan är ju redan skedd. Civilkurage innebär att man säger ifrån då man ser sådant som är "olämpligt" eller olagligt. Det är när vi hjälps åt i vardagen som vi kan åstadkomma det goda samhället.

Västsverige satsar på mat

Sverige ska bli matlandet. Så uttrycker ofta landsbygdsministern sin vision om att vi inte bara ska vara goda producenter av råvaror utan även arbeta med förädlingen av dem. Västsvenska Turistrådet har under flera år arbetat med Västsvensk Mersmak som innebär att restauranger satsar på god mat och med betoning på det närodlade. I GP finns en intressant artikel om satsningen där bolagets tfVD Lotta Nibell-Keating menar att västsverige ska bli bäst på mat.
Västkusten har självklart mycket att erbjuda men även Skaraborg har stärkt sin position. Här finns flera restauranger som ger goda matupplevelser.
Ett exempel är från Läckö (Finns flera goda restauranger i området). Nyligen har boendet uppmärksammats internationellt. Ett besök på Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset - kan rekommenderas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett annat utflyktsmål är Laxhall (Torsö utanför Mariestad) och Hamnkrogen vid Brommösund. Där kan man sitta på bryggan och ut njuta av läckerheterna från Vänern och blicka ut över Brommö. Går även att åka färja till Brommö från Torsö och njuta av fantastiska badstränder

RSS 2.0